Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

TestCorsair Xeneon Flex 45WQHD240 OLED 45"

Denne gigantiske gamingskjermen kan du bøye med hendene

Vi har testet Corsairs rå nyhet.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen

OLED er i ferd med å komme for fullt på PC-skjermer. Allerede under CES-messen på starten av året fikk vi se en rekke nye modeller med denne teknologien om bord.

For bare noen få uker siden fikk vi merke at disse skjermene er meget godt egnet til å spille på, samtidig som de gjør god nytte som kontorskjerm også.

Nå har vi fått inn en gigant av en PC-skjerm fra Corsair. Modellen heter Xeneon Flex 45WQHD240, som på papiret er en heftig gamingskjerm på 45 tommer som kan bøyes med hendene.

Samtidig kan den skilte med hele 240 bilder i sekundet og meget lav reaksjonstid. Men vil du være først ute med såpass heftig teknologi, koster det deg også mye penger. I skrivende stund har denne skjermen en prislapp på rett over 24.000 kroner.

Likevel er dette kanskje noe av det mer spennende som har kommet inn på testlabben vår på lang tid.

Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 OLED 45''
9
Imponerende
Helt rått

Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 OLED 45''

9
Imponerende
sitatEn meget kostbar, men meget god, skjerm

Fordeler

  • +
    Bildekvalitet fra øverste hylle
  • +
    Kan bøyes
  • +
    Smart løsning for tilkoblinger og knapper
  • +
    Lynkjapt panel
  • +
    Egne håndtak for å bøye skjermen
  • +
    Helt kurant menyoppsett
  • +
    240 Hz
  • +
    God oppløsning
  • +
    Solid fot som lar skjermen stå støtt
  • +
    Meget lyssterk, og godt egnet til spesielt HDR
  • +
    Lite problemer med gjenskinn

Ting å tenke på

  • Meget kostbar
  • Ingen mulighet for å svinge skjermen sideveis
  • Noen vil savne 4K-oppløsning til spesielt bruk mot tekst.
  • Ganske krevende å bøye
  • Mekanismen som bøyer skjermen virker litt vinglete
Baksiden av skjermen avslører en kraftig mekanikk som skal la deg bøye skjermen. Legg merke til håndtaket lengst ut som du kan poppe ut.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

OLED gjør at den kan bøyes

Det som gjør denne skjermen til Corsair ganske unik, er at du kan bøye den slik at den blir kurvet. Takket være LGs panel, som vi for øvrig fikk se i en motorisert TV/spillskjerm under fjorårets IFA-messe, kan du altså forme denne skjermen uten at den går i stykker.

Men det skal sies at Corsair-skjermen er litt nervepirrende å bøye. For å gjøre jobben enklere har skjermen egne håndtak på baksiden av skjermen som du kan dra frem når skjermen skal bøyes til.

Fra hver side av skjermen trekker du kantene mot deg, og det er faktisk en god del motstand i festemekanismen på baksiden, slik at du må ta i en del. Og det gjør det hele litt merkelig. Man er ikke vant med å måtte bruke krefter på så «skjøre» ting som en skjerm. Men det må du altså her.

Når skjermen har latt seg bøye så mye som det lar seg gjøre, hører du et knepp i festearmene på baksiden. Det indikerer at du nå har maksimal kurve. Så gjør du samme manøver, bare andre vei, for å gjøre skjermen rett igjen. Også her må du ta i litt, og nesten bøye skjermen «motsatt» vei før den inntar helt rett posisjon.

Vi vil vel ikke si at denne løsningen oser av kvalitet, og det er litt slark å merke seg i mekanikken. Men at du faktisk kan bøye skjermen kommer faktisk mer til sin rett enn man kanskje skulle tro.

For siden denne skjermen er så stor av vekst, så kommer bøye-funksjonen til stor nytte. Under testperioden testet vi utallige timer med skjermen både kurvet og rett, og vi må si at det er mest tiltalende å spille spesielt skytespill med mest mulig kurve på panelet.

Da før du en følelse av at skjermen «omfavner» deg, og at du enklere kan se i sidesynet dersom det kommer noen fiender inn fra siden. Etter å ha spilt med denne ganske krappe kurvingen en stund, så er det ganske rart å rette den ut igjen. I en kort periode føles det nesten som skjermen er buet motsatt vei, at sidene faktisk peker vekk fra deg – men en liten sjekk fra siden viser at skjermen er rett. Synet blir rett og slett litt lurt.

Bildekvalitet

Standard-innstillingen er ganske god på presisjonen i fargene. Men det trengs likevel litt jobb med både lys og gråskala før alt er helt topp.
CalMAN

At denne skjermen bruker et OLED-panel ser vi ganske raskt når skjermen slår seg på. Det er et bunnløst sortnivå som møter deg, og det smitter også over fargene.

Dette er en skjerm som holder meget godt nivå når det kommer til bildekvalitet, og kanskje nettopp spesielt på fargegjengivelse. Akkurat som da vi testet de mindre OLED-modellene fra Samsung og Philips, så får du et panel som uten videre problemer kan gjengi hele DCI P3-fargespekteret.

CalMAN

Av de ulike modusene, så er det Standard som passer best om du jakter mest mulig nøytrale farger. Og da er presisjonen god nok til at du fint kan bruke denne skjermen til andre ting enn å spille også. Muligens må du justere litt på lysstyrken, som er i overkant aggressiv fra fabrikk.

Senker du lysstyrken ned til rundt 75 og kontrasten til 20, begynner det å nærme seg noe.

Siden fargegjengivelsen er såpass god, så vil det ikke være noe stort problem å bruke denne skjermen til å redigere bilder og video.

Skjermen er svær, men det at du kan bøye den «rundt» deg gjør at den føles langt bedre å spille på enn om du har skjermen rett.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Samtidig har du mye lysstyrke å boltre deg med. Spesielt når du spiller med HDR-funksjonen på kommer skjermens evne til å mose på med lysstyrke til sin rett. Sitter du med et rollespill eller tilsvarende, kan HDR virkelig være med å heve opplevelsen du får flere hakk.

Skjermen er som nevnt 45 tommer stor, og har et sideformat på 21:9. I korte trekk så betyr det at dette er en skjerm som er omtrent like høy som en 32-tommers 16:9-skjerm, men har altså rundt en tredjedel mer bredde å by på sammenlignet med en tradisjonell widescreen.

Oppløsningen er 3440 x 1440 piksler. Altså helt ok, men siden dette er en stor skjerm du skal sitte om lag en halvmeter unna, er ikke oppløsningen like god til alt. For mens du ikke merker noe spesielt til dette når du spiller, vil du merke at spesielt tekst blir litt mer «grovkornet» enn om du henter opp tilsvarende tekst på en ordentlig 4K-skjerm.

Herlig respons og bildeflyt

Corsair gjør mye riktig med denne gigantiske skjermen. Noen ville nok ønsket seg høyere oppløsning for å kunne få bedre skarphet på tekst, men til spill holder 1440p-oppløsningen lenge. Samtidig blir det enklere å kunne tyne ut opp mot 240 bilder i sekundet, slik skjermen er i stand til.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Med andre ord er ikke dette en skjerm som er helt prima til å lese tekst på, selv om 1440p-oppløsningen ikke er noe dumt valg til hva denne skjermen primært er laget til; gaming.

Men det er omtrent bare det vi har å sette fingeren på når det kommer til bildekvalitet.

En av tingene du får mulighet til med 1440p-oppløsning er å ha et ganske solid antall bilder i sekundet. Noe gamere elsker, siden det gir jevne bevegelser og bedre flyt når du beveger deg raskt rundt.

Skjermen kan pushe ut inntil 240 bilder i sekundet med maksimal oppløsning, og det er noe vi setter pris på. Det hadde nok også vært mulig med 4K-oppløsning, men det spørs nok om prisen hadde blitt enda et par hakk høyere. Pluss at det ville krevd en langt kraftigere PC for å oppnå samme antall bilder i sekundet.

Sammen med et solid antall bilder i sekundet er dessuten OLED-teknologien lynrask når det kommer til responstid og inputlag. Ifølge produsenten selv skal denne skjermen skifte fra grått til grått på 0,03 millisekunder. Med andre ord betydelig raskere enn selv raske LCD-skjermer som kan være ned mot ett millisekund.

I tillegg er denne skjermen god når det kommer til gjenskinn. Siden den har en overflate som ikke er for blank, og ikke minst har saftig med lysstyrke å trykke til med, vil du neppe ha nevneverdige problemer med sjenerende lys.

Smarte løsninger for tilkoblinger og funksjoner

Baksiden er ryddig og enkel å koble til ting på.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Corsair-skjermen har selvfølgelig et ganske stort fotavtrykk på skrivebordet ditt, og med en ganske stor fot med «bumerang-utforming» får du plass til å ha et tastatur mellom endene på føttene.

Skjermen har videre et håndtak til i underkant av skjermen som lar deg vippe skjermen noen få grader nedover og noe mer oppover. En ganske vanlig løsning på PC-skjermer – utenom selve håndtaket i underkant.

Men skjermen har ingen mulighet for å svinges. Noen vil kanskje savne dette, selv om det ikke føles like viktig med tanke på at dette er en såpass stor skjerm. Og du får til gjengjeld en god løsning for tilkoblinger og knapper, som alle er plassert på «ryggen» av foten.

Denne løsningen synes vi i stor grad veier opp for mangelen på å kunne svinge skjermen.

Ser vi på baksiden av denne «ryggen» så har du alt fra HDMI til DisplayPort her. Og ikke minst har du et par USB-C-porter på 5 Gbps overføringshastighet – i tillegg at den ene av disse også kan brukes til lading av en laptop eller mobil.

På undersiden har du noen funksjonsknapper og et par hendige USB-porter.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Vi må si det er litt befriende å ikke ha alle disse tilkoblingene på undersiden av skjermen, hvor de ofte befinner seg, og det gjør det langt enklere å koble til utstyr uten for mye knot.

På fremsiden av denne ryggen finner du dessuten navigeringsknapper, samt et par hendige USB-uttak. Slik at du enkelt kan lade mobil eller koble til mus og tastatur og dermed korte ned på kabelsalaten som strekker seg ned bak PC-en din.

I tillegg kan du bruke denne skjermen som «lydkort», ved at du har en minijackutgang ved siden av USB-portene. Dermed kan du koble til et tradisjonelt par hodetelefoner og hente ut lyden – og volumet kan du kontrollere rett på skjermen. Men selve skjermen har altså ingen høyttalere innebygget.

Konklusjon

At OLED er en teknologi som passer som hånd i hanske med gaming er det ingen tvil om. Og Corsair lager en heftig skjerm i denne 45 tommer store giganten.

Det koster imidlertid også å være tidlig ute med siste skrik innen teknologi. Og nærmere 25.000 kroner for en gamingskjerm er en saftig regning å svelge. Men du får en knallsterk skjerm på mange områder.

Partytrikset til denne skjermen er at den kan bøyes. Det i seg selv er en fascinerende funksjon som OLED bringer med seg. Og det er ikke bare for «show» heller. Med en så stor skjerm er det en fordel i en god del spill at du kan bøye skjermen mot deg, slik at den omfavner deg. Det gir bedre kontroll på spesielt hva som foregår på ytterkantene av skjermen når du spiller skytespill.

Når det kommer til bildekvalitet så er dette en skjerm som kan henge med hvem som helst. Et bunnløst sortnivå, gnistrende farger og en saftig lysstyrke er alt du trenger for å dra god nytte av HDR i spill. Det er ganske tøft å kaste seg rundt i den digitale slagmarken med lysende gnister flaksende rundt deg.

Noen minuspunkter finner vi dog også. Som vi har allerede nevnt, så koster det mye å være fremme i skoene her. Skal du ha en skjerm til bruk mot konsoller, så vil du kunne plukke opp en 42-tommers OLED fra for eksempel LG til en langt lavere pris. I skrivende stund omtrent 10.000 kroner mindre.

Samtidig er oppløsningen «bare» helt kurant. Tenker du å bruke skjermen til å kombinere kontor og fritid, vil spesielt tekst på en så stor skjerm – og kort avstand – bli litt i slappeste laget selv med en oppløsning på 3440 x 1440 piksler. Til spill vil du ikke merke dette i langt nær samme grad.

Noen vil nok også savne muligheten til å svinge skjermen, samt at mekanikken som holder deg i skinnet når du skal bøye skjermen både er vinglete og tung å bruke.

Men når det er sagt, så er dette en skjerm som har mange positive elementer over seg. Vi må si dette er noe av det tøffeste vi har hatt innom testbenken på lenge, og sånn sett et helt rått produkt vi kommer til å savne når den nå er pakket ned og klar for retur til produsenten.

Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 OLED 45''
9
Imponerende
Helt rått

Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 OLED 45''

9
Imponerende
sitatEn meget kostbar, men meget god, skjerm

Fordeler

  • +
    Bildekvalitet fra øverste hylle
  • +
    Kan bøyes
  • +
    Smart løsning for tilkoblinger og knapper
  • +
    Lynkjapt panel
  • +
    Egne håndtak for å bøye skjermen
  • +
    Helt kurant menyoppsett
  • +
    240 Hz
  • +
    God oppløsning
  • +
    Solid fot som lar skjermen stå støtt
  • +
    Meget lyssterk, og godt egnet til spesielt HDR
  • +
    Lite problemer med gjenskinn

Ting å tenke på

  • Meget kostbar
  • Ingen mulighet for å svinge skjermen sideveis
  • Noen vil savne 4K-oppløsning til spesielt bruk mot tekst.
  • Ganske krevende å bøye
  • Mekanismen som bøyer skjermen virker litt vinglete
annonse