TestTurtle Beach Ear Force Stealth 450

Turtle Beach Ear Force Stealth 450 er et fjærlett spill-hodesett

Her gjør selskapet mye rett.

Hver eneste kveld benker mange av oss seg foran PC-skjermen for å utkjempe virtuelle kamper på Internett. En av de tingene du trenger for å lykkes med spillingen er god lyd.

Skrur vi tiden tilbake husker kanskje mange av oss Turtle Beach som en produsent av gode lydprodukter. Merkenavnet eksisterer fortsatt, og på testbenken vår venter nå selskapets nye trådløse hodesett, Turtle Beach Ear Force Stealth 450.

Fjærlette og komfortable – men ikke for alle

Konstruksjonen på Stealth 450 kunne være litt bedre.

Noe av det første vi merker oss etter å ha nappet hodesettet ut av esken er at de er nokså lette til trådløse klokker å være. En rask tur bort på vektskåla viser også at de veier rett i underkant av 250 gram, noe som er et pluss i vår bok.

Stealth 450 er for det meste utformet i hardplast, noe de også gir litt uttrykk for når vi holder de i hendene. De er ikke direkte skranglete av seg, men kunne med hell fremstått som mer velbygd. Ved å provosere frem litt vridninger under testen kunne vi nå og da høre litt knirkelyder fra hodesettet. Det er ikke noe stort problem, men kan fort bli et irritasjonsmoment.

Putene på selve klokkene er forholdsvis store, og vi har ingen problemer med å få ørene godt på innsiden av putene. Stoffet som er rundt disse putene er perforert og ligger behagelig mot hodet. Også bøylen til klokkene har den samme type polstringen, og det er ikke selve stoffet som kan by på problemer når det kommer til komforten.

Bøylen på hodesettet klemmer nokså kraftig.

Disse klokkene er nemlig ganske røffe når det kommer til å klemme seg fast mot hodet. På den ene siden er jo dette en fordel dersom du skulle være noe vilter av deg i kampens hete, men samtidig går det utover komforten når du bruker klokkene over tid. For undertegnedes del blir de litt vel brutale, så her burde du nok ta deg tid til å prøve ut selv hvordan de oppleves før du eventuelt kjøper deg et eksemplar.

Enkel tilkobling, uten behov for programvare

Mikrofonen kan tas av om det trengs.

Turtle Beach Ear Force Stealth 450 er altså trådløse, og for å kommunisere med PC-en din følger det med en USB-dongel som lar maskinen din koble hodesettet til via Blåtann. Det følger også med en kabel som kan brukes både for å lade klokkene, men også som overføring av lyden dersom det er ønskelig. Selve overførings-dongelen er ingen liten sak, men kan heller mine om en helt standard minnepenn i størrelse.

Denne dongelen er utstyrt med en diode som gir deg beskjed om hvor i installasjonsfasen du er ved å enten blinke eller lyse permanent. På siden av enheten er det et mikroskopisk lite hull med en bryter på innsiden, og her må du ty til en liten binders eller lignende for å komme til.

Foruten at dette er litt klumsete løst, er resten av tilkoblingsprosedyren såre enkel. Ved å trykke på dongelen og selve hodesettet, finner de hverandre automatisk, og i vårt tilfelle trenger vi ikke nødvendigvis noe proprietær programvare for å bruke hodesettet slik vi ønsker. Er du på jakt etter 7.1-lyd er det dog å anbefale å laste ned driveren for dette via produsentens hjemmeside.

Denne knappen avslører fort om hodetelefonen står på eller ei.

En av tingene vi lar oss imponere av rekkevidden. Her kan vi fint gå fra maskinen i tredje etasje hjemme, og bevege oss ned i første etasje uten at forbindelsen blir brutt. Dessuten holder batteriet i lange baner med tanke på en lang kvelds iherdig spilling. Under vår test kunne vi flere ganger tyne ut over 14 timer med bruk før ladekabelen måtte kobles til.

Enkle i bruk

Stealth 450 er enkle å bruke. På den høyre klokken sitter alle de knappene du trenger å forholde deg til. En av de aller viktigste sitter plassert midt på klokken, og er en knapp kamuflert med et Turtle Beach-ikon, og det er denne knappen du bruker til å slå av og på hodesettet.

En hendig ting når det gjelder nettopp dette med å slå seg av og på, er at dette hodesettet automatisk slår seg av dersom du ikke bruker det over en lengre tid. Det som skjer er at du får en stemme som forteller at hodesettet er i ferd med å slå seg av, og dersom du ikke vil at dette skal skje, er det bare å klikke raskt på av/på-knappen én gang for å avbryte prosessen. Vi har testet hodesettet over en lengre periode, og har ennå ikke opplevd at denne prosessen har blitt aktivert med mindre det har vært inaktivt over en lengre periode.

Knappene er enkle å bruke.

Utenom av/på-knappen er det et par andre knapper på den høyre klokken du bør bite deg merke i. På siden av klokken er det en egen mute-knapp for mikrofonen, samt mulighet for å justere hvor mye du hører deg selv. På denne måten kan du uten hjelp justere mikrofonen selv, samt at du kan bruke funksjonen indirekte til å dempe hvor høyt du snakker. I tillegg er det også en egen knapp som lar deg velge mellom en del forskjellige lyd-moduser, som for eksempel mer fokus på bass eller stemmer.

Til slutt har du også et eget hjul for å justere volumet på hodesettet. Alle knappene sitter godt adskilt fra hverandre, slik at vi ikke hadde noen problemer med å finne frem i kampens hete.

God lydkvalitet over hele fjøla

En av de viktigste tingene med et hodesett er lydkvaliteten, og her gjør Turtle Beach en god jobb med Ear Force Stealth 450. I klokkene finner vi 50 millimeters elementer, som i praksis gir godt med respons fra bassen. Likevel er ikke bassen overdrevet, og balansen mellom denne og mellomtonen er god.

Turtle Beach Ear Force Stealth 450 byr på god lydkvalitet.

Samtidig er ikke diskanten for skarp, slik at de rent lydmessig er komfortable å ha på seg over tid. Det finnes som nevnt flere lydmoduser å velge mellom, samt at du også får 7.1-lyd dersom du foretrekker det i spill. PS: Da må du laste ned en egen driver fra Turtle Beach sine hjemmeside for best resultat.

Men disse hodeklokken kan mer enn bare å brukes til spill. De fungerer også godt til musikk og film, hvor de er spesielt gode på musikk, med en nøytral og presis gjengivelse. Og klokkene spiller nokså høyt av seg, men dette får du neppe lov til å gjøre med andre i nærheten. Hodesettet lekker nemlig en god del lyd, selv om konstruksjonen er av den lukkede sorten.

Hodesettet kommer også med en avtakbar mikrofon, og fungerer meget godt. Stemmen fanges opp klart og tydelig, uten at for mye av bakgrunnsstøyen blir med på kjøpet. Bommen er meget elastisk og tilpasningsvennlig. Men samtidig byr dette på noen problemer for noen. Skulle du mot formodning bruke stemmeaktivisering via programmer som for eksempel Ventrilo eller Teamspeak, vil du ofte måtte justere mikrofonen om du har lagt fra deg hodesettet.

Konklusjon

På forhånd var vi spent på Turtle Beach, spesielt med tanke på om de har beholdt gammel storhet. Med hodesettet Ear Force Stealth 450 sitter vi igjen med et litt tvetydig svar. Til prisen du betaler sitter du igjen med et hodesett som leverer god lyd og en velfungerende mikrofon, men samtidig har produktet noen svakheter.

Byggekvaliteten er ikke helt topp, og bærer litt preg av å være litt «skranglete». Når du har det på deg kommer det av og til noen knirkelyder fra konstruksjonen, spesielt om du beveger mye på deg. Samtidig er ikke dette nødvendigvis førstevalget for deg som ønsker mest mulig komfort. Bøylen er stiv og klemmer ganske mye, så her burde du ta en test for å finne ut om hodesettet passer deg eller ikke før du eventuelt trekker kortet.

Dette er et hodesett som du kan bruke trådløst, og denne jobben gjør Stealth 450 godt. Det følger med en vanlig dongel som lar deg kommunisere med maskinen via Blåtann, og her kan du fint bruke klokkene i opp mot 14 timer før de må lades. Rekkevidden er det heller ikke mye å utsette på. Vi kunne fint bevege oss rundt i store deler av huset uten at forbindelsen ble brutt.

Lydkvaliteten til hodesettet fra Turtle Beach er en av dens store styrker. Med 50 millimeter elementer byr disse klokkene på brukbart med bass og lydtrykk, men likevel er ikke bassen for dominerende i lydbildet. Stealth 450 gjør en god jobb både til spill, film og musikk, men vær obs på at klokkene lekker nokså mye lyd til omgivelsene.

Alt i alt er dette et produkt som er bra, men som trenger å få has på en del ting før det når helt opp i vår bok – selv om lydkvaliteten i seg selv er blant det bedre vi har hørt fra et spill-hodesett.

Alternativer

Det finnes flere trådløse hodetelefoner på markedet som kan tukte Turtle Beach på kvalitet. En av hodetelefonene som har gjort godt inntrykk på oss er Logitech G933. Riktignok koster disse en del mer enn alternativet fra Turtle Beach.

Har du ikke behov for trådløs kommunikasjon, finnes det mange gode klokker å velge i. En av hodetelefonene vi trygt kan anbefale deg er Sennheiser G4ME ONE. Her får du knakende god lyd og ikke minst høy komfort. Med andre ord er det duket for mange timer med behagelig spilling.

Les også
Sennheiser PC 373D: Sennheisers nye flaggskip er ren balsam for ørene
Les også
Beyerdynamic Custom One Pro+: Disse hodetelefonene låter like bra som langt dyrere modeller
Les også
LucidSound LS30: Et av de beste hodesettene vi har testet
Les også
Sennheiser Momentum II Wireless: Hodesettet som gir deg i pose og sekk.
Les også
Klipsch Reference On Ear: – Hodetelefonene byr tidvis på et fyrverkeri av bass
Les også
Panasonic RP-HD10: Et solid alternativ for under 2000 kroner
Les også
B&O BeoPlay H8: Støydempet luksus for ørene
annonse