Til hovedinnhold

Dragon Age II - Best på PC

Av: Marius Jentoftsen, Gamer.no

Knappe to år etter at Dragon Age: Origins kom og tok mange av oss med storm, er det endelig klart for å få møte magikere, demoner og faenskapen som Ferelden og resten av Thedas er belemret med. Noe er fremdeles ved det gamle, men mye har opplevd endringer eller revet opp med roten og erstattet av nytt design.

Flyktninger fra Ferelden

I Dragon Age II fortelles historien til rømlingen Hawke, som har forlatt det demonbefengte Ferelden-området fra Origins, og tatt båten til byen Kirkwall lengre nord i Thedas. Sammen med familien kommer de som flyktninger og må jobbe seg opp fra bunnen av, i en intrikat og velfortalt historie.

Det jeg umiddelbart liker med spillet, er at jeg føler det makter å skape et engasjement omkring verdenen det har plassert meg i. Dette er en egenskap som er helt essensiell for at et rollespill skal lykkes, og begge spillene i serien har hatt evnen til å dra deg inn og skape et ønske om å få vite mer.

Politiske undertoner

Historien er nok en gang svært velskreven. Om vi ikke har sagt det før så er Bioware blant de fremste i verden når det kommer til å regissere slike eventyr. Den største endringen jeg merker, er at historien denne gangen er langt mer politisk enn tidligere. Spillet vil ha deg til å tenke i kulturelle og ideologiske baner, som for eksempel de latente motsetningene som ligger mellom magikerne og tempelridderne, eller mellom rasene. Det er knakende dyktig til å få deg til å tenke, og lurer deg ofte inn på uante stier når det kommer til hvem du skal hjelpe og hvorfor. Skal man som menneske høre på når andre sier at Qunari-rasen ikke er farlig, til tross for at de er både mystiske og fysisk overlegen?

Et kompromiss

Dragon Age II er resultatet av et kompromiss mellom konsoll og PC som plattform. Det er resultatet av at Bioware i stedet for å differensiere sine to store levende rollespillfranchiser, fører Dragon Age II nærmere måten Mass Effect 2 utspiller seg på. Det er rett og slett resultatet av retningen spilldesign generelt tar i 2011. Vi kan like det eller ikke, men Bioware forsøker å få deg til å fokusere mer på historien og mindre på å lage flasker med gift eller finne ut hvor mye større tallene blir hvis du tar på deg en annen sko.

Spillet er aller sterkest når det kommer til formidlingen av og innholdet i historiedelen, som ved sin politiske og kulturelle undertone makter å skape et engasjement. Det har et dugelig klassesystem og talenttre, som klart forankrer det i rollespillsjangeren.

Låner fra andre

På den andre siden har det økte tempoet i kampene og fravikelsen fra enkelte elementer lånt fra turbaserte rollespill satt sine spor i designet. Det er nok til at spillet så absolutt er spillbart på en konsoll, men samtidig også nok til at rollespillpurister straks begynner å lengte mot The Witcher 2 og The Elder Scrolls V: Skyrim.

Dragon Age II er ingen Messias til rollespillsjangeren. Det er et svært velregissert og godt komponert eventyr som er et hakk mer spillbart på PC enn det er på konsoll – men det var vel ingen nyhet. La våre ansikter nok en gang dekkes av blodsprut.

Dragon Age II kommer i salg torsdag 10. mars, for Xbox 360, PlayStation 3 og PC.

Dom: PC: 8/10 XBOX 360: 7/10 PLAYSTATION 3: 7/10

Les hele anmeldelsen av Dragon Age II på Gamer.no

Les også
Anmeldelse: Hector: Episode 1 (PC)
Les også
Might & Magic: Clash of Heroes HD (PS3 / X360)
Les også
De 5 beste strategispillene
Les også
Crysis 2 - Fremdeles skarpladd
Les også
Fate of the World - Redd verden i dag
Les også
Total War: Shogun 2 - Solid strategi
Les også
Sniktitt: The Secret World
Les også
Anmeldelse: Beyond Good & Evil HD
Les også
Tactics Ogre: Let Us Cling Together - Ei klassisk perle
Les også
Tilbakeblikk: Lands of Lore
Les også
Doom-våpen var leketøy
Les også
Battlefield 3 - På vei mot noe stort
Les også
L. A. Noire - Et av årets mest spennende spill
Les også
Homefront kan bli årets beste skytespel
Les også
Sniktitt: Gears of War 3
Les også
Anmeldelse: Test Drive Unlimited 2
Les også
Anmeldelse: Bulletstorm
annonse