Test

Nikon D90

Overblikk

Det begynner å bli lenge siden D80 så dagens lys, som en etterfølger til Nikons suksesskameraer D70 og D70s, og nå har endelig også det fått sin etterfølger. Nikon D90 har vært etterlengtet blant mange Nikon-brukere, og ventetiden har vært lang for mange. Men har den vært verdt det? Akam har tatt en nærmere titt på Nikon D90, verdens første speilreflekskamera med videoopptak.

Nikon D90 spenner i utgangspunktet over mer en en enkelt nisje i kameramarkedet. Mens et nybegynnerkamera er nettopp det, og et proffkamera på samme måte er solid forankret i sin nisje, passer D90 for svært mange ulike typer brukere. Er interessen og læreviljen til stede er det ingen ting i veien for å kjøpe D90 som sitt første speilreflekskamera, selv om det ikke på langt nær er like pedagiogisk lagt opp som Nikons begynnervarianter, og samtidig er det mer enn godt nok til at det passer også for hobbybrukere, entusiaster og til og med en god del semi-profesjonelle og proffe fotografer. Bare dette er nok til at vi tror Nikon her kan sitte på en bestselger.

Fysisk

Fysisk er det små forskjeller fra D80 til etterfølgeren, men de som er der er gode og fornuftige. For eksempel er D90 en tanke renere i designet, med færre kriker og kroker og sprekker og skjøter, og fremstår som litt mer avrundet og strømlinjeformet enn D80. Knapper, brytere og hjul er forbedret - ikke med mye, men nok - og skjermen er ikke uventet blitt både større og bedre. I praktisk bruk er D90 responsivt og kontant, og man tviler sjelden på at det vil gjøre jobben man ber det om å gjøre.

Nikon D90 har en drastisk forbedret batterikapasitet fra D80, selv om de to kameraene benytter nøyaktig samme batteri. D90 har også fått en fin batterimåler som ikke bare oppgir batteriets strømnivå langt mer nøyaktig enn før, men også hvor mange bilder som er tatt siden det ble ladet, og hvor slitt batteriet er. Meget nyttig alt sammen. Hvis nå bare Nikon kunne gjøre noe med den pokkers batteriluken!

I bruk

Den store nyheten på Nikon D90 er muligheten til videoopptak. Det har ligget i kortene en stund at dette ville dukke opp i ett eller annet speilreflekskamera - det er tross alt en naturlig videreutvikling av LiveView - og Nikon D90 var altså først ute. Opptakskvaliteten er god, takket være en oppløsning på 1280 x 720 piksler (også kjent som 720p) i 24 bilder per sekund, men funksjonen har ellers så mange begrensninger at den egentlig er fint lite matnyttig og nærmest reduseres til en gimmick. Blant annet fungerer ikke autofokus mens man filmer, og man kan heller ikke justere blender eller lukkertid. Eksponeringen under filming justeres utelukkende ved å regulere lyssensitiviteten, dvs tilsvarende ISO-verdien. Man kan heller ikke ta bilde mens man filmer uten å avbryte filmingen. Dette er skuffende, og vi synes at Nikon godt kunne gjort dette skikkelig når de først skulle implementere denne funksjonen.

Men nå er heldigvis ikke Nikon D90 først og fremst noe videokamera heller. Det er laget for å ta stillbilder, og det gjør det også meget godt. Autofokus og opptakshastighet er grei, om enn ikke super, og betjeningen er svært god og fleksibel, til tross for en noe uoversiktelig og fiklete hovedmeny. Ikke minst takket være en egendefinerbar meny, og en programmerbar FUNC-knapp, gir D90 brukeren tilpasningsmuligheter som vi sjelden ser på et speilreflekskamera i denne prisklassen. Som nevnt vil D90 ha et ualminnelig stort nedslagsfelt blant kundene, tror vi, så denne fleksibiliteten vil nok komme det til nytte i så måte.

Bildekvalitet

Alt dette ville imidlertid vært til ingen nytte om ikke bildekvaliteten var der også, og det er den heldigvis, med god margin. Nikon D90 har en overraskende god detaljgjengivelse, som er helt på høyden med det beste som er å få til omtrent samme pris, og bedre enn enkelte som er betydelig dyrere også. På lave ISO-verdier hamler det uten større problemer til og med opp med sin egen storebror D300, noe som er temmelig imponerende selv tatt i betraktning at det må se seg slått av D300 når ISOen begynner å stige. Sammenligner man detaljgjengivelsen på D90 med D80, uansett ISO-verdi, er resultatet regelrett utklassing.

Også på dynamisk omfang gjør D90 det svært bra - ikke bare i forhold til D80, men atter en gang også i forhold til D300 og det meste annet, men denne gang hovedsaklig på høye ISO-verdier. Fargegjengivelsen er mer normal, men helt godkjent også den. Alt i alt er Nikon D90 et røverkjøp om man ser på bildekvaliteten alene, og Nikon skal berømmes for å gi D90 en bildekvalitet som hører hjemme et trinn opp på stigen heller enn et trinn ned.

Oppsummering

Konklusjon

Det er tydelig at det har skjedd mye siden D80s glansdager, både på speilrefleksmarkedet generelt og i Nikons utviklingsavdeling spesielt. Selv om D80 var et svært godt kamera da det ble lansert, og fremdeles holder seg forholdsvis godt i forhold til mange konkurrenter, er det langt fra å måle seg med D90, spesielt hva bildekvaliteten angår.

Vil vi anbefale D90? Ja, helt klart, og med skyhøye kneløft og hornmusikk til, men ikke uten videre til dagens pris. Selv om kameraet allerede er et godt kjøp, tror vi prisen vil falle ytterligere, og det kan svare seg å ha is i magen en måned eller tre. Vi vil også anbefale at man investerer i noe bedre optikk enn kitobjektivet, som selv om det er greit nok til de flestes bruk ikke er bra nok til å yte kameraet rettferdighet. God fastoptikk trenger ikke koste skjorta - et Nikkor AF 50mm f/1.8D fås for under tusenlappen og vil gi langt flere muligheter for mange brukere.

Klikk her for å lese hele testen.

Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Sammenlign D90 med D80 og D300 her.

Sammenlign D90 med Pentax K20D og Sony A700 her.