Tek.no

Test

Høy nåleføring i høy oppløsning

14 Feb 2011 21:15

Mark Renton foretrekker et liv litt på siden av A4-samfunnet og sverger til sin trofaste følgesvenn heroinen for å få dagene til å gå sammen med sin heller lite tillitsvekkende kompisgjeng. Gradvis utvikler den ennå oppegående Renton ambisjoner om en mer produktiv livsstil, men er det egentlig verdt innsatsen?

Drugs are bad, m'kay?

Ja, vi vet at dop er ille, men heldigvis er dette bare en del av budskapet i Danny Boyles hardtslående tragikomedie Trainspotting fra 1996, som handler om det vanskelige oppbruddet med en apatisk og destruktiv livsførsel. Boyle dropper formanende prekener og tårefylte skjebneskildringer og fyrer usentimentalt opp med høyt tempo, et kontrastrikt og munnrapt karaktergalleri, minneverdig sjokkhumor og underholdende ekstremiteter på alle bauger og kanter.

Om du har sett filmen husker du sikkert babyen som kryper langs taket, Rentons dykk ned i et avføringsoversvømt toalett etter stikkpillen og kompisen Spuds like illeluktende avslutning på et heller mislykket stevnemøte, og scenene fungerer ennå etter intensjonen. Filmen veksler kjapt mellom det ekle, det sykelige og det sorthumoristiske i kreative visuelle vendinger, krydret med upolert skotsk gemytt.

Teknisk

Video

Alderen tatt i betraktning er Blu-ray-utgivelsen av Trainspotting brukbar, men ikke spesielt imponerende når det gjelder teknisk kvalitet. Bildet er til dels plaget av sorte prikker og vitner om en ikke helt optimal gjengivelse av kildematerialet. Fargegjengivelsen er noe matt, men dette har sin enkle forklaring i filmens bevisst bleke, visuelle utforming.

Audio

Trainspotting har et fremtredende og variert musikkspor og byr på et rikt og variert utvalg av artister som Underwood, Lou Reed, Primal Scream og Iggy Pop, for å nevne noen. Lyden av det hele gjengis i upåklagelig kvalitet i DTS-HD Master Audio 5.1, så for de bassglade er det bare å fyre opp anlegget.

Ekstramateriale

  • Slettede scener med kommentarer
  • Intervjuer
  • Trainspotting at the Cannes Film Festival
  • Trailere
  • Bak kulissene-stillbilder
  • Kommentarspor

Konklusjon

Trainpotting er en forrykende, frisk og kompromissløs samfunnskommentar som er både morsom, skremmende og oppbyggelig på samme tid, med effektive virkemidler og hardtslående, uforglemmelige rollefigurer. Filmen tåler trygt en gjensyn, og om du ennå ikke har fått den med deg kan du like godt skaffe deg Blu-ray-utgivelsen, selv om bildekvaliteten på ingen måte er oppsiktsvekkende.

Les også
Hvordan du ikke skal date damer
Les også
Purpurfargen på blåstråle
Les også
Avatar-oppfølgere tidfestet
Les også
Blu-ray-utgivelser i februar
Les også
Star Wars kommer på Blu-ray
annonse

Les også