Til hovedinnhold

Unity Remote til iPhone.

Ved hjelp av applikasjonen Unity Remote og en liten boks, kan du erstatte alle fjernkontrollene du har hjemme. Den eneste forutsetningen er at fjernkontrollene bruker infrarødt lys, noe de aller fleste fjernkontroller til hjemmeelektronikk gjør.

Den lille boksen med Ir-sender er koblet til iPhonen eller iPaden via Bluetooth, og programvaren du trenger laster du ned gratis fra iTunes.

Plasseringsvennlig

Selve kontrollboksen er ikke særlig stor. Den måler 6,4 cm i diameter, og er 5,1 cm høy. Den er med andre ord omtrent like stor som et halvt kaffekrus. Utførelsen er i sort plast, med en sølvring i bunnen og et rødt, nesten sort, transparent felt like under toppen. For at kontrollen skal kunne styre apparatene dine, må det være fri sikt mellom “øyet” på apparatet som skal styres, og det røde feltet på kontrollboksen.

Hensikten med Unity Remote er at du skal kunne legge bort alle de gamle fjernkontrollene, og styre alt fra en applikasjon på mobiltelefonen. Det høres unektelig ut som en god idé, om det bare ikke var for en ting – vi er flere i vår husstand som ser på TV. Dermed kan vi gjemme bort kontrollene så mye vi vil – de er snart tilbake på bordet igjen. Du kan riktig nok "dele" Unity Remote med en annen bruker, forutsatt at denne også bruker iPhone. Men da må ingen av mobilene (eller nettbrettene) være tilkoblet Unity Remote når konfigurasjonen overføres, og Wi-Fi kan heller ikke være aktivert.

Oppsett

Å sette opp Unity Remote er ikke helt enkelt, og du skal holde tunga rett i munnen for å få alt til å virke optimalt. I utgangspunktet følger du veiledningen som ligger i applikasjonen. Her forteller du hvilken produsent som har laget apparatet du skal styre, og så legger du til hvilken type apparat det dreier seg om. Listen inneholder mange tusen apparater, men er likevel nokså ufullstendig.

Vi testet mot et nyere TV-apparat fra Samsung, og en eldre bakprojeksjons-TV fra Sony. Begge produsenter har et utall modeller å velge mellom, men i listen på telefonen fant vi ingen modellbetegnelser. Det viste seg at Samsungen lot seg kontrollere enten vi valgte HD-TV eller bare TV, samtidig som vi bare fikk tilgang til et begrenset antall av funksjonene fra originalkontrollen.

Lærefunksjon

Men også her finnes det råd. Boksen kan kopiere hver eneste knapp på fjernkontrollen, og ved å legge til ikoner og funksjoner manuelt kan du få nøyaktig den fjernkontrollen du ønsker. Litt vanskeligere er det selvsagt om du har kjøpt Unity Remote fordi originalkontrollen er ødelagt eller mistet.

Det er i hovedsak to måter å bruke Unity Remote på. Du kan velge å styre ett og ett apparat, eller du kan velge å koble flere funksjoner sammen. For å si det enkelt – du kan velge om du vil skru på bare TV-en, eller om du vil trykke på “se en film”, og starte diskspiller, TV, receiver og alt på en gang. Ideen er at TV-en da skal starte opp med riktig kilde, at DVD-spilleren (eller hva du bruker) skal starte, og at du øyeblikkelig skal ha riktig inngang på receiveren.

Å sette opp dette er som sagt ikke bare enkelt. I noen tilfeller må et apparat gjøre unna en operasjon før du kan starte den neste. Du kan for eksempel ikke slå på TV-en og bytte inngang samtidig. Boksen må vite hvor lenge den skal vente før den sender neste kommando. Den må også vite hvor mange trykk du må gjøre på den originale fjernkontrollen for å komme til menypunktet du ønsker. Hvis ikke fungerer det rett og slett ikke.

Velger du å trykke “Se på TV” når du har spilt Xbox eller sett en film, og du fortsatt har bilde på TV-en, så sender boksen først beskjed til TV-en om at den skal slå seg på. Da slår den seg av.

Blåtannkluss

Vi har også opplevd å bruke halve TV-kvelden på å få vår iPhone til å oppdage at Unity Remote-boksen faktisk er innenfor rekkevidde. Først etter å ha paret boksen på nytt tre – fire ganger, restartet telefonen og reinstallert applikasjonen fant de to dingsene hverandre. Da måtte alle innstillinger legges inn på nytt.

Ideen med Unity Remote er slett ikke dum, og muligens er det noe ved vår iPhone som gjør at forbindelsen mellom applikasjonen og fjernkontrollboksen er så vanskelig å gjenopprette. Telefonen og boksen ser hverandre, den dukker bare ikke opp i listen over enheter i applikasjonen.

Fordeler og ulemper

Når vi likevel ikke kan kaste de gamle kontrollene, og boksen er så kronglete å bruke, så ser vi ikke helt nytten i å bruke mellom 650 og 700 kroner på denne løsningen. Det er riktig nok en kul dings, og er den skikkelig satt opp og plassert, så lar den deg styre hjemmeunderholdningen uten at du behøver å sikte for å treffe Ir-mottakeren med lys fra mobilen.
Designen, de mange finessene og funksjonene trekker opp, mens brukergrensesnittet for oppsett trekker ned. Et bedre bibliotek med mer komplette maler ville vært en stor forbedring.
Terningkast 3.
Finn beste pris på UnityRemote i vårt prissøk

Mer om
annonse