Til hovedinnhold
TestJawbone Jambox

Denne mobilhøyttaleren spiller like høyt som en bulldoser

Her får du gromlyd i en liten kraftpakke.

Denne mobilhøyttaleren er ikke som andre bluetooth-høyttalere. Ikke bare fordi den låter bedre enn andre høyttalere i tilsvarende størrelse, men også fordi den støtter så vel samtaler som apps.

Kompakt høyttaler

Det begynner å bli en stund siden sist vi testet resiehøyttalere med god nok lyd til at vi lot oss imponere. Nå finnes det riktig nok mobilhøyttalere som spiller både høyere og bedre enn Jawbone Jambox, men da snakker vi om atskillig større og kraftigere saker enn Jambox.

For Jambox måler bare 15,1 cm i bredden. Den er fire centimeter dyp, og 5,7 centimeter høy. Du kan med andre ord ha den i en litt stor jakkelomme. Vekten på 347 gram får den til å føles litt tung i forhold til størrelsen.

Designen er også spesiell, og ved første øyekast er det ikke lett å se hva som er frem og hva som er bak på høyttaleren. Over og under er chassiset dekket av et tynt lag gummi, mens fronten og sidene er i perforert metall med litt ulike strukturer avhengig av fargen på modellen. Vårt testeksemplar er Black Diamond, men høyttaleren finnes også i Blue Wave, Grey Hex og Red Dot-design.

Høyttaleren har tre taster på toppen. Den ene er rund og brukes som taletast. De to andre er formet som pluss- og minustegn, og styrer volumet. Hovedbryteren sitter på siden av høyttaleren, der det også er inngang for micro-USB-lader og inngang for 3,5 mm lydkilde.

I Jawbone Jambox sitter også en mikrofon, så høyttaleren kan fungere som konferansetelefon på et møterom, eller som høyttalende telefon på kontoret.

Så hvor høyt klarer lille Jambox å spille?

Bulldoserlyd

En lydmåler plassert 50 cm fra høyttaleren viser 85 dB. Det tilsvarer lyden av en bulldoser på tomgang.

Lyden spenner fra 60 Hz i bassområdet, til 20 KHz i diskanten. Høyttaleren er med andre ord ikke veldig tung i bassen, mens den i det øvre frekvensområdet spiller opp mot grensen til ultralyd. Infralyden – den du ikke kan høre men bare merke, forekommer med andre ord ikke (under 20 Hz).

I praksis betyr dette at høyttaleren kan gjengi frekvensene vi hører best på, og at den har diskant nok til at selv unge ører burde bli tilfredsstilt. Men den er ikke kraftig nok til at du kan merke trykket av lyden, slik det er lagt opp til i mange spillefilmer. Når Jawbone skriver at du kan føle trykket fra en hver biljakt, så er det med andre ord en mild overdrivelse.

Lydtrykket på 85 dB er på grensen til hva som kan gi hørselsskader. Men med mindre du spiller støy på konstant fult volum i åtte timer eller mer, så kan du spille så høyt du makter på Jawbone Jambox uten at det er noen fare på ferde.

Men selv om høyttaleren ikke er kraftig nok til å vekke hele hotellet du bor på, så er det lyd nok i den til at du ikke bør spille på fullt volum etter at naboene er gått til ro for natten.

Bra batterikapasitet

Vi satte høyttaleren på nattbordet for å sovne til musikk, og våknet åtte timer senere av at høyttaleren fremdeles spilte. Først et par timer senere begynte høyttaleren å si i fra om at den ville ha mer strøm. Og når vi skriver «si i fra», så mener vi det bokstavelig talt. En stemme i høyttaleren snakker til oss, den samme stemmen som kan fortelle oss når høyttaleren er klar til å koble seg til en mobiltelefon eller to. Jambox kan nemlig være koblet til to kilder samtidig.

Ved hjelp av applikasjoner kan du laste ned ulike sett innstillinger til høyttaleren. Her finnes blant annet LiveAudio, som skal gi en tredimensjonal lytteropplevelse. I realiteten handler det om litt mer klang i lyden. En annen app gir et lydbilde som fokuserer mer på talefrekvenser. Denne bruker du om høyttaleren skal være konferansetelefon.

Høyttaleren er stilig, batteriet varer i en liten evighet, og lydgjengivelsen er god. Om vi skulle ha noe å utsette på Jambox, så måtte det være prisen. Det finnes mange alternativer som er rimeligere enn de ca 1600 kronene du må ut med for en Jambox . Men ønsker du mye og god lyd i kompakt design er Jambox midt i blinken.

Terningkast 5.

Alternativene

Er du ute etter en billig oppladbar reisehøyttaler kan du se på Avantalk Pioneer, som klarer de samme oppgavene som Jambox, men koster langt mindre. Lyden er riktig nok ikke like god, men om du ikke er for kravstor, så er denne slett ikke ubrukelig.

Synes du 1600 kroner er mye for en høyttaler til mobilen, så kan du lese mer om denne iPhonehøyttaleren til 50 millioner kroner.

Her finner du beste pris på Jawbone Jambox i vårt prissøk

annonse