Tek.no

Test HTC 10 Evo

En vanntett nedgradering

HTC 10 Evo er fjorårets maskinvare i svært flott innpakning.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
24 Nov 2016 06:00

Sammendrag

HTCs første vanntette toppmodell er også den første som mangler hodetelefonkontakt. Hils på HTC 10 Evo som den heter her på berget, eventuelt HTC Bolt som den heter andre steder.

Virkelig velbygget

Førsteinntrykket idet jeg tok testtelefonen ut av esken er at HTC har laget en tanks av en telefon. Jeg har knapt tatt i en telefon som føles like solid og velbygget i hånden som 10 Evo. HTC sier selv at den skal være mer motstandsdyktig mot støt enn mobiler flest, men har ikke stemplet den med konkrete testresultater eller sertifiseringer for dette.

Glasset som er brukt over skjermen er imidlertid Gorilla Glass 5, der glassprodusenten har fokusert spesielt på støtsikkerhet. Det skal kunne overleve knall og fall vesentlig oftere enn andre typer glass, inkludert de andre Gorilla Glass-utgavene.

Det lett å bli imponert av byggekvaliteten her. Er det noe HTC kan er det aluminium, og det har de vist mange ganger opp gjennom årene.

Flott skjerm og ålreite menyer

Skjermstørrelsen er på 5,5 tommer, og hele forsiden av telefonen er dekket av Gorilla Glass 5. Dermed skal også skjermen tåle litt mer enn mobilskjermer flest.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen er 5,5 tommer stor og har svært høy oppløsning. Den er lyssterk og fin å bruke, men i blant bommer lysautomatikken litt, slik at skjermen er i mørkeste laget når man låser telefonen opp. Som regel justerer den opp lyset igjen forholdsvis raskt i slike situasjoner, men av og til må man peke telefonen litt rundt seg for at lyssensoren skal skjønne at solen står rett på.

På skjermen er det HTCs Sense-menyer som kjører, og de kjører for det aller meste raskt og godt. Hastigheten synker imidlertid merkbart om telefonen oppdaterer apper fra Google Play eller gjør andre lagringsintensive oppgaver. Dette kan skyldes den litt utdaterte innmaten – her er det nemlig snakk om fjorårets Snapdragon 810, og ikke -820 eller -821 som vi ser i flere av toppmodellene i år.

Se på ytelsesgrafene på side 2, så skjønner du hva vi snakker om ...

Ettersom stadig flere viktige funksjoner bor i selve Android må menysystemer som Sense og Samsungs Touch Wiz utvide funksjonaliteten ytterligere om det skal være noe særlig fordel i å bruke slikt. Helt ren Android er tross alt nesten alltid litt kvikkere, så menysystemene oppå er en slags byttehandel der man må kunne forvente å få nytteverdi tilbake.

Mange måter å vekke telefonen på

HTC 10 Evo til venstre ved siden av den vanlige toppmodellen, HTC 10.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For HTCs del er for eksempel hurtigfunksjonene fra låst skjerm veldig fine å bruke. To sveip ned på den mørke skjermen får telefonen til å våkne og starte kameraet på et øyeblikk. Jeg hadde gjerne ønsket at denne løsningen ble mulig å tilpasse nærmere, for det er ikke alle de fem funksjonene som bor i den som er like nyttige.

Kameraet starter forresten raskt, men er litt tregt i bruk. Telefonen bruker ganske lang tid på å lagre bildene den tar, så den er ikke særlig godt egnet for deg som ofte tar bilder av kaotisk bevegelse, enten det er snakk om underholdning, kjæledyr eller en barndom som skal dokumenteres kan øyeblikket være over innen du rekker å ta bilde nummer to.

Kvaliteten på bildene er også litt mer variert enn jeg liker. Fokus blir ikke alltid riktig, og noen ganger viser bildene det som ser ut som bevegelsesuskarphet samtidig som lyset burde være tilstrekkelig til å kjøre svært korte lukkertider. Men på sitt beste tar 10 Evo svært gode bilder, og den pleier å treffe på eksponeringen, selv om det ikke alltid ser slik ut på forhåndsvisningen mens bildet tas.

Du finner drøssevis av testbilder vi tok på neste side »

Godlyd med USB-propper

Bedre medfølgende øreplugger enn disse skal du lete lenge etter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis vi tar turen tilbake til hodetelefonkontakten er det verdt å nevne at det ikke følger med overgang til mini-jack her. Det må eventuelt kjøpes utenom.

Gladnyheten er imidlertid at det følger med et knallbra sett ørepropper som passer i ladekontakten. Lyden er god nok til at den burde tilfredsstille de fleste kjøpere av denne telefonen.

Proppene er litt bassige, men her er det snakk om en smakssak. Svært mange liker det slik, og kjøper du hodetelefoner for portabelt bruk i dag vil mange ha en lydsignatur med mye bass, omtrent slik HTCs propper har, uavhengig av prisklasse. Det er naturligvis flere kvaliteter som skiller et godt sett hodetelefoner fra et dårlig et, men til å følge med i esken er det virkelig klasse over proppene du får med her.

Verdt å nevne er det at disse proppene også virker med Moto Z, den andre Android-mobilen som er i salg her på berget uten å ha hodetelefonkontakt. De virker imidlertid ikke med andre telefoner jeg har forsøkt å koble dem til. Forhåpentligvis betyr dette at det fortsetter å være forholdsvis enkelt å kjøpe hodetelefoner til en Android-mobil hvis mengden mobiler uten vanlig hodetelefonkontakt øker.

Slik ser HTC Sense ut oppå Android 7. Det er enkelt, og stort sett raskt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til slutt

HTC 10 Evo er en tett mobil som føles ekstremt velbygget i hånden. Den kan ta svært gode bilder, men gjør ikke alltid det, og menyene har av og til små nykker når telefonen jobber med ting i bakgrunnen.

Men prisen her er forholdsvis høy, og det er litt merkelig at det er fjorårets maskinvare som kjører på innsiden. Man må anta at noen av smånykkene ligger begravet her.

Alt i alt er HTC 10 Evo en god telefon å bruke, men det er også en kostbar telefon, med pris på rundt 6 300 kroner plasserer den seg der de absolutte toppmodellene begynner å dukke opp. Selv om mobilprisstigen strekker seg helt til rundt 11 000 kroner får man mye bra for 6000 også. Og der ligger nok 10 Evos største problem, for selv om jeg liker byggekvaliteten og den litt kantete designen er det vanskelig å skjønne seg på hvorfor man skal velge akkurat denne.

Selv HTC 10, den faktiske toppmodellen fra produsenten, koster mindre og leverer mer. Men for deg som har en fysisk utagerende hverdag enten i jobb eller på fritiden, kan det hende 10 Evo er akkurat riktig verktøy.

Alternativer til HTC 10 Vive

HTC 10 Evo
7
Bra

HTC 10 Evo

sitat"Det er dyrt å være HTC-kunde for tiden og 10 Evo er ikke gjennomarbeidet nok."

Fordeler

 • Krysse av
  Topp byggekvalitet
 • Krysse av
  Kan senkes i vann
 • Krysse av
  Rask fingerleser
 • Krysse av
  Kamera kan gi god bildekvalitet
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Flott skjerm
 • Krysse av
  Knallbra ørepropper følger med
 • Krysse av
  Trenger ikke lades hver natt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt for upålitelig kamerakvalitet
 • Bytt
  Ytelsen svekkes markant når noe skjer i bakgrunnen
 • Bytt
  Litt mye skrot i menyene
 • Bytt
  Et tastatur som reklamerer for betalversjoner av seg selv
 • Bytt
  Ingen hodetelefonutgang eller medfølgende adapter
 • Bytt
  Fjorårets maskinvare til årets pris

Les også