Test

Test: WalkingHotSpot

Mobiltelefoner med innbygget modem kan selvsagt kobles til PC-er på flere måter, for å gi PC-en tilgang til mobilt Internett. Men den aller enkleste måten å gjøre det på er ved å legge inn en programvare som gjør mobiltelefonen din til en hotspot. Da kan flere brukere koble seg til trådløst internett samtidig.
WalkingHotSpot et program som kan lastes ned på telefonen, og som deretter gjør mobiltelefonen til en trådløs router.

Vi har testet en liknende løsning før, men da i form av et gratisprogram med en del begrensninger. Blant annet kunne vi ikke sette opp noen form for passord, for å hindre hvem som helst i å snylte på vår mobile dataforbindelse.

Windows Mobile eller Symbian

Programmet WalkingHotSpot koster like i underkant av 160 kroner (livsvarig lisens), og finnes i to versjoner. Den ene er for Windows Mobile, den andre for Symbian S60. Vi testet løsningen på en HTC Touch Diamond 2, som er en Windows-mobil.
En forutsetning for at programmet skal virke, er at du har WLAN på mobiltelefonen. Når vi bruker mobiltelefonen med WalkingHotSpot benyttes denne trådløse forbindelsen som et bindeledd mellom mobiltelefonen og enhetene som du skal surfe trådløst med. Men forbindelsen videre ut på nettet går via telefonens mobiltilkobling.
Slik gikk vi frem:

  • På nettsiden til Handango kjøpte vi en livsvarig lisens for programmet. Lisensen betalte vi med kredittkort. Kort etter fikk vi en bekreftelse på kjøpet og et lisensnummer via e-post.
  • I e-posten fant vi så en lenke til nedlasting av installasjonsfilen (http://www.walkinghotspot.com/wm). Vi valgte å laste ned filen til en PC, men programmet kan også lastes direkte med mobilen (720KB).
  • Siden vi gikk via PC valgte vi å installere ved hjelp av ActiveSync (Windows XP). Om du laster ned filen direkte, så starter du installasjonen ved å klikke på den nedlastede cab-filen. Det samme gjør du om du velger å kopiere filen over til telefonens minne/minnekort, for eksempel om du bruker en PC uten Active Sync.
  • Etter installasjonen må telefonen startes på nytt (gjøres automatisk om du trykker OK på forespørsel).
  • Da vi startet programmet første gang ble vi bedt om å skrive inn registreringskoden, som er en streng med 12 siffer. Deretter var programmet klart for bruk, og vi kunne starte routeren.
  • Vi valgte å legge inn passord, men dette er ikke obligatorisk. I tillegg satte vi programmet til å godta automatisk tilkobling. Men det betyr ikke at hvem som helst kan logge seg på, selv om passordet er kjent. Når noen forsøker å kople seg til telefonens modem kommer det opp en forespørsel på om du vil tillate dette. Velger du å godta forespørselen er vedkommende på nett, og kan surfe trådløst via mobillinjen din.Ad hoc
Programmet fungerer utmerket, og vi hadde ingen problemer med å koble til en PC, en Touch HD uten SIM-kort, en Samsung Innov8 uten simkort og en Iphone. Men da vi skulle koble til en LG Arena fikk vi det ikke til. Telefonen fant routeren, men ville ikke koble seg til. Det er mulig det lar seg gjøre ved å endre standardinnstillingene på Arenaen, men det har vi ikke eksperimentert med.
Om du lurer på hva som er vitsen med å koble en mobiltelefon til en annen mobiltelefon når begge har innbygget mobilt bredbånd, så er svaret ganske enkelt; Det har ingen hensikt, ut over at regningen på nedlastet data går til den som sitter med routeren på sin mobil. Om denne har fastpris på data, så blir det ingen ekstra kostnader ved at flere surfer via samme linje.
WalkingHotSpot har en begrensning på 5 samtidige brukere. Du kan enkelt godta eller blokkere brukere når du måtte ønske. Du kan også sette opp mac-filtrering for å bestemme om en bruker skal blokkeres eller måtte be om bekreftelse hver gang han/hun vil loge på.

Hastighet

Hvor rask forbindelse du får til omverdenen er avhengig av mobildekningen på vertstelefonen. I vår test satt vi på kontoret med dekning for Turbo-3G. Om flere foretar nedlasting samtidig, så vil det selvsagt påvirke hastigheten. Men løsningen fungerte fint for samtidig streaming av nettradio på tre klienter.

Men enkelte ting må du være klar over når du bruker WalkingHotSpot:
Programmet trekker mye strøm
Kobler du til en PC for å lade må internettdeling være deaktivert, og telefonen satt til ”Disktilkobling.” Hvis ikke mister de øvrige maskinene forbindelsen til Internett. Om programmet er aktivt når du kobler til PC-en, så vil du ikke få spørsmål om hvilken modus du skal bruke, og dermed blir det trøbbel. Skal du lade fra en PC må du derfor vente med å starte WalkingHotSpot til du er tilkoblet som diskstasjon.

Alt i alt er dette en nyttig program. Funksjonene er gode og brukergrensesnittet enkelt.

Les også
Programmene du bør ha på din S60-mobil
Les også
Ti programmer du bør ha på din Windows-mobil
Les også
Internett på mobilen blir enklere
annonse