Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

4. generasjon iPad

Apple

Design, skjerm og menyer

Denne testen er basert på testen av tredje generasjon iPad. Siden det meste er likt, med unntak av en ny og kraftigere systembrikke, ny ladekontakt og et bedre frontkamera, har vi valgt å oppdatere denne testen med hva som er nytt. Denne testen dekker også nyeste versjon av Apples operativsystem, iOS 6.

Da Apple lanserte iPad Mini i slutten av oktober, overrasket de alle ved også å lansere en ny versjon av den vanlige 10-tommers iPad-en. Dette til tross for at det ikke er mer enn litt over et halvt år siden tredje generasjon iPad så dagens lys.

Fjerde generasjon iPad (Apple kaller den ikke "iPad 4") har fått kraftigere spesifikasjoner sammenlignet med den forrige modellen. I tillegg har den en ny ladekontakt og et bedre frontkamera.

Nesten identisk med 3. generasjon

På utsiden er det lite som skiller 4. generasjon iPad fra 3. generasjon. De fysiske målene er nøyaktig like, det samme med vekten. Den eneste måten å se at du har 4. generasjon iPad på, er enten å se på modellbetegnelsen som er skrevet inn med nesten mikroskopisk skrift på baksiden – eller å ta en kikk på ladekontakten.

Fjerde generasjon iPad er imidlertid utstyrt med den nye Lightning-kontakten, en kontakt Apple har fått mye kritikk for. Mange ønsket at Apple i stedet hadde valgt en micro-USB-kontakt, en type kontakt som har blitt standard hos så godt som alle andre produsenter.

Men når sant skal sies, har Lightning-kontakten en bedre plugg og virker mer robust enn micro-USB. Og den er langt bedre enn Apples forrige kontakt. Siden det ikke lenger er behov for en rekke analoge pinner i kontakten, som på forrige generasjon, er kontakten enklere og tar mindre plass. Det er også et pluss at pluggen passer begge veier. Likevel – vi ville foretrukket micro-USB siden dette er blitt en standard. Du finner micro-USB-kabler nesten overalt.

Fantastisk skjerm

Den mest omtalte nyheten på tredje generasjon iPad-en var den økte skjermoppløsningen. Fjerde generasjon benytter den samme såkalte "Retina"-skjermen. Apple har firedoblet antallet bildepunkter på skjermen ved å legge inn dobbelt så mange punkter både i bredden og i høyden. Resultatet er en skjerm som er nesten like skarp som den du finner på iPhone 4, samtidig som den jo er flere ganger større. Resultatet er imponerende. Med en oppløsning på 2048 x 1536, har de nyeste iPad-modellene om lag en million flere bildepunkter enn du får på en HD-TV med 1920 x 1080 punkter.

Klikker du på dette bildet får du se det i fullversjon. Klikker du på bildet under kan du sammenlikne med fullversjon av skjermdump fra iPad 2.
Dette bildet er en skjermdump fra iPad 2. Sammenlikn med bildet over for å se forskjellen. (Du må klikke på bildene).

Men har du brukt 3. eller 4. generasjon iPad noen dager, så vil du neppe ønske deg tilbake til iPad 2. Veldig mange av appene i App Store er også blitt oppdatert i løpet av de siste månedene, slik at du får fullt utbytte av den høye skjermoppløsningen. Blant programmene som allerede støtter dette er iBooks, iPhoto og iMovies, i tillegg til for eksempel Amazon Kindle, samt at en rekke spill er blitt oppgradert.

Skulle du sett. Den gamle iPad 2 (til høyre) er faktisk best av de to i direkte sollys. Klikk for større bilde.
Øverst er et bilde av teksten avbildet med nærlinse på iPad 2. Nederst er samme bilde av skjermen på den nye iPad-en.
Også ikonene har fått en overhaling, men ellers ser de ut som før.

Pent

Designen på den nye iPad-en er det lite å utsette på. Det er fremdeles snakk om en stor sort skjerm med en sort ramme rundt. Apple har måttet tåle kritikk for ikke å ha utnyttet arealet bedre, for rammen er 17 mm bred på langsidene, og 20 mm bred på kortsidene. Under skjermen er det en knapp som tar deg til startskjermen, nøyaktig som på andre produkter med Apples iOS operativsystem.

Fordelen med å ha en såpass bred ramme er at den gjør det mye lettere å håndtere brettet uten utilsiktet å komme nær berøringsskjermen. Nå har riktignok Apple i iOS 6 lagt inn en funksjon som gjør at operativsystemet forstår når du er borti skjermen fordi du holder iPad-en – eller om du faktisk mener å trykke på skjermen. Denne funksjonen er primært laget for iPad Mini, som har en tynnere ramme.

Baksiden av brettet ser ut som iPad 2, med et chassis i ett stykke aluminium. Kameraøyet er litt større enn på iPad 2, men ellers har den nye iPad-en høyttaler og taster plassert på samme sted som før.

Midt på baksiden sitter også Apples logo. Ettersom brettet kan brukes både i bredde- og høydeformat er det denne logoen vi tar utgangspunkt i når vi snakker om hva som er opp og hva som er ned på den nye iPad-en.

Opp blir følgelig den kortsiden der du finner av/på-bryteren og utgangen for hodetelefoner. Ned blir den enden hvor du finner den tidligere omtalte bunnkontakten.

Kommer med iOS 6

Tredje generasjon iPad hadde iOS 5.1 da den ble lansert, men i likhet med alle andre iOS-produkter er denne nå oppdatert til iOS 6. Fjerde generasjon iPad kommer selvfølgelig med iOS 6 ut av esken.

Blant nyhetene i iOS 6 er at Apple har sparket ut Google-kartene til fordel for sin egen kartløsning. Denne kartløsningen er foreløpig ganske mye dårligere enn Googles kartløsning, faktisk såpass mye dårligere at Apple gikk til det uvanlige skrittet å gå ut med en offentlig unnskyldning.

Men kartene er langt fra ubrukelige, og skulle du ikke være fornøyd med dem går et fint å bruke Googles kart via nettleseren – eller installere en av de mange kartapplikasjonene fra andre.

Andre nyheter i iOS 6 er at du nå kan bruke Facetime til å gjennomføre videosamtaler over mobilnettet, noe du tidligere måtte være på Wi-Fi for å gjøre. iOS 6 har også fått en tettere tilknytning til Facebook, slik at du kan poste bilder fra galleriet, nettsider fra Safari eller lokasjoner rett fra karttjenesten. Det er også synkronisering av kontakter mot Facebook.

En ny "Ikke forstyrr"-funksjon gjør at nettbrettet er lydløst og uten vibrasjon eller lys i skjermen når det kommer inn beskjeder eller andre varslinger. Til sist nevner vi at taletjenesten Siri har blitt forbedret, og nå skal kunne svare på enda flere spørsmål enn tidligere.

Det er med andre ord ingenting spesielt revolusjonerende i iOS 6 – men en del småforbedringer her og der gjør at et allerede velfungerende og brukervennlig operativsystem fungerer enda bedre enn tidligere.

Gode skjermtaster

Skjermtastaturet på iPad er enkelt å bruke og kommer med norske taster. Om du ønsker det kan du bytte til et annet tastaturoppsett, men å finne et som er identisk med tastaturet på PC-en lar seg ikke gjøre. Du vil antakelig raskt venne deg til å finne spesialtegn som @ på egen tast, eller å måtte bytte til et eget tastatatur med bare tegn for å sette et spørsmålstegn i teksten din. Alternativet er å bruke et eksternt tastatur som du kobler til via Bluetooth.

I esken

  • iPad, fjerde generasjon
  • Lader
  • USB-kabel med Lightning-kontakt

Teknologi og funksjoner

Lightning-kontakten tar mindre plass og virker mer robust enn både den gamle kontakten, og micro-USB-kontaktene som brukes av de fleste konkurrentene. Men den er proprietær, og det er en ulempe.
Ytelsen målt med testprogrammet Geekbench 2. Høyere tall er bedre.

Den største forskjellen mellom tredje og fjerde generasjon iPad, er prosessoren. Mens den forrige iPad-en brukte en A5X-systembrikke med tokjerneprosessor, har den nyeste iPad-en fått en ny A6X-brikke som ifølge Apple skal være opptil dobbelt så rask som A5X. I tillegg skal grafikkprosessoren i A6X også være dobbelt så rask.

I praksis merker du ikke særlig forskjell mellom den nyeste iPad-en og tredje generasjon iPad, eller iPad 2 for den saks skyld. Menyer flyter jevnt og fint, rulling og zooming på nettsider går raskt og jevnt, og de fleste apper vi prøvde oppførte seg identisk.

Når vi satt i sofaen og brukte fjerde generasjon iPad, måtte vi sjekke bunnpluggen for å finne ut hvilken iPad det var vi satt og brukte. Brukeropplevelsen er så å si identisk. Bytter du ut en venns tredje generasjon iPad med fjerde generasjon (eller motsatt), vil vedkommende antagelig ikke merke noe før han eller hun finner frem laderen og konstaterer at kontakten ikke passer.

Når det er sagt, så vil en kraftigere prosessor gjøre at fjerde generasjon iPad gir app-utviklerne mulighet til å lage apper som krever enda mer av maskinvaren. Hos Apple fikk vi for eksempel demonstrert en ny versjon av bilspillet Real Racing som var optimalisert for den nyeste iPad-en. Denne var enda mer realistisk enn dagens versjon – og den mest avanserte grafikken skrus på bare hvis du har fjerde generasjon iPad, ifølge Apple. Og det var også stor forskjell i apper der det var snakk om å gjøre større beregninger som tar tid, som for eksempel i appen Action Movie FX hvor du kan legge på animerte effekter oppå video. Der gikk for eksempel prosessen med å legge på en datagenerert eksplosjon på en videosnutt rundt dobbelt så fort på fjerde generasjon iPad som på forrige modell.

Det er altså grunn til å tro at flere apper vil bli optimalisert for den nye A6X-brikken, og vil få enda mer avansert og detaljert grafikk. Så om du ikke merker spesielt forskjell på dagens apper, vil du kunne gjøre det når neste generasjon apper gjør sitt inntog. Og siden fjerde generasjon iPad koster det samme som tredje generasjon, er det ingen grunn til å velge noe annet. Så pass på at du får siste versjon hvis du kjøper ny iPad!

Vi målte ytelsen i testprogrammet Geekbench 2, og oppnådde en score på 1767 poeng. Dette er vesentlig raskere enn iPad 3, hvor vi fikk en Geekbench-score på bare 662 poeng.

Lynrask på mobilt internett

Den nyeste iPad-en, og tredje generasjon iPad, støtter 3G-nedlasting på opptil 21 Mbps, mot 7,2 Mbps på iPad 2. Vårt testeksemplar var imidlertid utstyrt med kun Wi-Fi.

For den som reiser til USA og enkelte andre områder vil det også være mulig å bruke denne iPad-en på de nye 4G-nettene. Det finnes områder med 4G-nett i Norge også, men her brukes frekvenser som ikke er støttet av maskinvaren i noen av iPad-ene. Siden det dreier seg om maskinvareforskjeller, så er det ikke mulig å slippe en softwareoppdatering som gir iPad-en støtte for de norske 4G-frekvensene.

Fremdeles ikke flash-støtte

Nettleseren i iPad støtter fremdeles ikke Flash, men så har vi heller ikke savnet det noe særlig. Det gir noen begrensninger når det gjelder nettsider som bruker Flash. De fleste seriøse nettsteder har imidlertid tatt inn over seg at store brukergrupper ikke kan lese sidene deres, og dermed har de kommet opp med alternativer for iPhone/iPad-brukere.

Vi hadde gjerne sett at Apple lot oss bestemme selv om vi vil se Flash-innhold eller ikke. Flashinnhold i e-postvedlegg kan heller ikke spilles av.

En annen detalj vi ikke er helt fornøyd med er de små navigasjonsikonene på nettsidene. Den nye iPad-en er likevel en svært velegnet dings for nettsurfing.

Foretningsreisendes drøm

Er du opptatt av å bruke iPad som mini-PC, så er det nå så mange gode programmer å få kjøpt at brettet kan overta svært mange oppgaver det tidligere var naturlig å bruke en bærbar PC til. Det gjelder vanlige kontoroppgaver som å skrive rapporter, sette opp regneark eller utarbeide presentasjoner. Her finnes det både egne Apple-apper, og flere løsninger levert av andre utviklere. Det er også mulig å bruke brettet som tynnklient mot tjenester på Internett, såkalte skytjenester.

E-postleseren i den nye iPad-en bringer ikke noe nytt, men skal du jobbe mye med tekst er det utvilsomt mindre slitsomt for øynene å lese på denne skjermen enn på en iPad 2-skjerm.

Apple gir deg tilgang til skytjenesten iCloud, som lar deg spore enheten om den blir borte. Du kan også få den til å ringe for å si hvor den er, eller du kan slette innholdet etter at brettet er borte. Dette kan du også gjøre med iPad 2, eller en iPhone.

Multimedia

Suveren spillkonsoll

Tredje generasjon iPad-en var en drøm for den som er glad i å spille spill på nettbrett, og i fjerde generasjon har den blitt enda bedre. Inntil dobbel prosessorytelse og dobbel grafikkytelse, sammen med en imponerende Retina-skjerm gir deg en svært god spillopplevelse, forutsatt at du spiller spill som utnytter maskinvaren skikkelig. Men tyngden på nettbrettet gjør at du blir litt sliten i hendene etter lengre tids spilling –spesielt de spillene som krever at du holder det i den ene hånden og betjener det med den andre.

Kameraet er gått fra å være ubrukelig i iPad 2 til å bli riktig bra i tredje og fjerde generasjon iPad.

Mye bedre kamera enn i iPad 2

Bildet til venstre er tatt med frontkameraet til fjerde generasjon iPad. Det til høyre er tatt med tredje generasjon, og har lavere oppløsning. Bildet er skalert opp så det er like stort, og da ser vi tydelig at det er langt mindre detaljer i bildet.

Kameraet i fjerde generasjon iPad er det samme som i tredje generasjon, det vil si på fem megapiksler. Det er ingen ting å utsette på bildekvaliteten ved fotografering under gode lysforhold. Men du har ikke den populære HDR-funksjonen som interpolerer mørke og lyse bilder så du unngår over- eller undereksponerte felter i bildene. Det er heller ikke noe fotolys på nettbrettet.

Selv om fjerde generasjon iPad er oppdatert til iOS 6 har du heller ikke panoramafunksjonen du finner på iPhone med iOS 6.

Frontkameraet har blitt oppgradert fra et VGA-kamera (0,3 megapiksler) til et 1,2 megapiksel-kamera som nå lar deg gjennomføre Facetime-videosamtaler i 720p HD (30 bilder i sekundet).

Vi tok noen testbilder med hovedkameraet til både tredje og fjerde generasjon iPad, og kunne slå fast at kvaliteten var omtrent den samme. Men testbildene vi tok med frontkameraet var som ventet vesentlig bedre på fjerde generasjon i forhold til tredje generasjon. Ikke bare var oppløsningen høyere slik at bildene blir mer detaljerte, det nye kameraet klarte også bedre å fange opp detaljer i både mørke og lyse områder – uten at de lyse områdene blir helt utbrente – som de har en tendens til på tredje generasjon iPad.

Bra til fotoredigering

Er du avansert bruker kan du laste bilder fra minnekort over på brettet og redigere med en eller flere av bildebehandlingsappene som finnes på AppStore.

Om du vil se video på nettbrettet kan du glede deg over den fantastiske skjermen. Her er det bare å pøse på med HD-video til minnet i brettet sier stopp. Har du kjøpt 16 GB-versjonen kan det skje fortere enn du setter pris på. Det er imidlertid godt mulig å streame høyoppløst video til brettet.

Husk bare at de fleste mobilabonnementer har en grense for hvor mye du kan laste ned hver måned før hastigheten på mobilt internett strupes, eller du må betale ekstra for alt du laster ned. Med raskere mobilnett og høyere oppløsning på innholdet som streames kan du fort komme til å stifte bekjentskap med disse grensene. Bruk Wi-Fi der dette er tilgjengelig, så slipper du å tenke på denne problematikken.

Høyttaleren leverer på det jevne, men heller ikke mer. Bruk hodetelefoner for film og musikk.

Nettbrettet støtter i utgangspunktet ikke så mange videoformater, men du kan laste ned gratisspillere som gir deg den formatstøtten du måtte savne.

Video

Du kan også filme video i 1080p HD-kvalitet med dette nettbrettet. Videoopptakene ble helt ok, selv om det hakket litt av og til ved panorering. Vi er heller ikke imponert over lydkvaliteten i opptakene.

En nyhet i videospilleren er at du kan zoome i filmklippene mens du ser på dem. I tillegg er det kommet små bilder på forløpsindikatoren så du lettere kan se hvor i filmen du er.

Her er et videoklipp vi har filmet med den forrige iPad-en og lastet opp på Youtube:

Og til slutt har vi selvfølgelig tatt med noen bilder tatt med kameraet:

Konklusjon

Fjerde generasjon iPad er antagelig det beste nettbrettet på markedet nå, men det koster.

Fjerde generasjon iPad skal ifølge Apple være dobbelt så rask både på prosessorytelse og grafikkytelse sammenlignet med tredje generasjon, som kom for bare litt over et halvt år siden.

Testprogrammer viser at Apple kan ha ordene sine i behold, men samtidig viser vår test at du i praksis ikke merker særlig mye til at iPad-en er raskere med dagens programvare. Ikke misforstå oss – fjerde generasjon iPad er et svært raskt nettbrett – ett av de desidert raskeste på markedet. Menyer, nettleser og apper flyter imponerende godt – og det er sjelden vi ser antydning til det minste rykk eller napp noe sted. Men de fleste av dagens apper er ikke optimalisert for den nye A6X-brikken som sitter i nettbrettet. Selv de spillene vi prøvde med den mest avanserte grafikken oppførte seg ganske likt på tredje og fjerde generasjon iPad.

Der vi merket forskjell, var i apper der det var snakk om å gjøre tunge beregningsoppgaver. I appen Action Movie FX hvor du kan legge på animerte effekter oppå video gikk for eksempel prosessen med å legge på en datagenerert eksplosjon på en videosnutt rundt dobbelt så fort på fjerde generasjon iPad som på forrige modell.

En kraftigere prosessor vil også gjøre det mulig for apputviklere å lage apper som krever enda mer av maskinvaren. Hos Apple fikk vi for eksempel demonstrert en ny versjon av bilspillet Real Racing som var optimalisert for den nyeste iPad-en. Denne var enda mer realistisk enn dagens versjon – og den mest avanserte grafikken skrus på bare hvis du har fjerde generasjon iPad, ifølge Apple.

Fantastisk skjerm

Da iPad 2 ble lansert tok den innersvingen på konkurrentene ved å være både raskere og tynnere. De to nyeste iPad-modellene er faktisk litt tykkere og litt tyngre enn iPad 2. Men nettbrettet fremstår likevel som et forholdsvis tynt nettbrett.

Retina-skjermen du finner i både tredje og fjerde generasjon iPad har imponerende skarphet, takket være en oppløsning på hele 2048 x 1536 punkter.

Skjermen har god innsynsvinkel, og selv om vi opplever skjermen på den gamle iPad 2-modellen som noe mer lyssterk og bedre egnet for bruk i direkte sollys, er forskjellen ikke så stor at vi vil anbefale iPad 2 til utendørsbruk. Ellers har vi bare godord å komme med når det gjelder skjermen. Den reagerer raskt, og er en drøm å jobbe med.

Brukergrensesnittet er det samme som på de andre iPad-modellene, og nettbrettet kommer med iOS 6.0 når du kjøper det. Bedre talestyring, en ny – men ikke bedre – kartløsning, samt tettere integrasjon mot Facebook og enklere deling av bilder er noen av nyhetene. Ellers er det meste ganske likt som tidligere.

iOS 6 er svært enkelt å bruke, men mangler mulighetene du finner på Android-nettbrett til å tilpasse startskjermen med for eksempel "widgeter" som gir deg informasjon uten at du må inn i en app. Mange foretrekker enkelheten til iOS, mens andre heller vil ha større frihet til å tilpasse brukergrensesnittet etter eget behov.

Liten oppdatering – uendret pris

Med unntak av en raskere prosessor og at fjerde generasjon iPad har fått den nye Lightning-ladekontakten du også finner i iPhone 5, er nettbrettet helt identisk med forgjengeren. Størrelse og vekt er helt likt.

Det som også er likt er prisen. Det betyr at du får et kraftigere nettbrett til samme pris, og det er jo ingen dårlig deal.

Bør du bytte?

Har du tredje generasjon iPad, er det neppe noen grunn til å bytte til fjerde generasjon. Du vil antagelig ikke merke forskjell, kanskje med unntak av hvis du ofte har videosamtaler via Facetime. Da vil 1,2 megapiksel-kameraet foran på iPad-en gi deg en langt bedre bildekvalitet enn frontkameraet som satt i tredje generasjon.

Men skal du kjøpe en iPad i dag, bør du passe på at du får den siste modellen. Den koster som sagt det samme som tredje generasjon – men noen butikker kan sitte på restlagre av tredje generasjon som de nå selger ut. Sjekk at du får den med den nye Lightning-ladekontakten.

Har du en iPad 2 kan det være verdt å oppdatere hvis du synes iPad 2 er for treg til noen av de appene du kjører, eller hvis du har lyst på en skjerm med ekstremt god oppløsning. Hovedkameraet er også bedre enn i iPad 2.

Alternativer

Apples fjerde generasjon iPad er uten tvil ett av de absolutt beste nettbrettene på markedet akkurat nå. Byggekvaliteten er også hakket bedre enn Asus Transformer Pad Infinity TF700, som er det nettbrettet som kanskje er det nærmeste alternativet fra Android-verdenen. Men metalloverflaten på Asus-nettbrettet får lett riper og ser slitt ut, noe som ikke er et problem på iPad.

Ett av de største minusene med iPad, er imidlertid prisen. Det koster å være kar, og det er ingen tvil om at Asus Infinity Pad TF700 gir deg mye mer for pengene. Med et Android-nettbrett har du også større frihet til å tilpasse nettbrettet som du vil. På den annen side vil mange foretrekke enkelheten til iPad, samtidig som det ikke er til å komme bort fra at utvalget med nettbrett-tilpassede apper fortsatt er mye bedre på iPad sammenlignet med Android.

Et annet godt alternativ er Samsung Galaxy Note 10.1. En fordel med dét, er at Note 10.1 kommer med en ganske praktisk penn og mange morsomme og nyttige funksjoner du ikke finner på andre nettbrett.

annonse