Test

4. generasjon iPad

Design, skjerm og menyer

Denne testen er basert på testen av tredje generasjon iPad. Siden det meste er likt, med unntak av en ny og kraftigere systembrikke, ny ladekontakt og et bedre frontkamera, har vi valgt å oppdatere denne testen med hva som er nytt. Denne testen dekker også nyeste versjon av Apples operativsystem, iOS 6.

Da Apple lanserte iPad Mini i slutten av oktober, overrasket de alle ved også å lansere en ny versjon av den vanlige 10-tommers iPad-en. Dette til tross for at det ikke er mer enn litt over et halvt år siden tredje generasjon iPad så dagens lys.

Fjerde generasjon iPad (Apple kaller den ikke "iPad 4") har fått kraftigere spesifikasjoner sammenlignet med den forrige modellen. I tillegg har den en ny ladekontakt og et bedre frontkamera.

Nesten identisk med 3. generasjon

På utsiden er det lite som skiller 4. generasjon iPad fra 3. generasjon. De fysiske målene er nøyaktig like, det samme med vekten. Den eneste måten å se at du har 4. generasjon iPad på, er enten å se på modellbetegnelsen som er skrevet inn med nesten mikroskopisk skrift på baksiden – eller å ta en kikk på ladekontakten.

Fjerde generasjon iPad er imidlertid utstyrt med den nye Lightning-kontakten, en kontakt Apple har fått mye kritikk for. Mange ønsket at Apple i stedet hadde valgt en micro-USB-kontakt, en type kontakt som har blitt standard hos så godt som alle andre produsenter.

Men når sant skal sies, har Lightning-kontakten en bedre plugg og virker mer robust enn micro-USB. Og den er langt bedre enn Apples forrige kontakt. Siden det ikke lenger er behov for en rekke analoge pinner i kontakten, som på forrige generasjon, er kontakten enklere og tar mindre plass. Det er også et pluss at pluggen passer begge veier. Likevel – vi ville foretrukket micro-USB siden dette er blitt en standard. Du finner micro-USB-kabler nesten overalt.

Fantastisk skjerm

Den mest omtalte nyheten på tredje generasjon iPad-en var den økte skjermoppløsningen. Fjerde generasjon benytter den samme såkalte "Retina"-skjermen. Apple har firedoblet antallet bildepunkter på skjermen ved å legge inn dobbelt så mange punkter både i bredden og i høyden. Resultatet er en skjerm som er nesten like skarp som den du finner på iPhone 4, samtidig som den jo er flere ganger større. Resultatet er imponerende. Med en oppløsning på 2048 x 1536, har de nyeste iPad-modellene om lag en million flere bildepunkter enn du får på en HD-TV med 1920 x 1080 punkter.

Klikker du på dette bildet får du se det i fullversjon. Klikker du på bildet under kan du sammenlikne med fullversjon av skjermdump fra iPad 2.
Dette bildet er en skjermdump fra iPad 2. Sammenlikn med bildet over for å se forskjellen. (Du må klikke på bildene).

Men har du brukt 3. eller 4. generasjon iPad noen dager, så vil du neppe ønske deg tilbake til iPad 2. Veldig mange av appene i App Store er også blitt oppdatert i løpet av de siste månedene, slik at du får fullt utbytte av den høye skjermoppløsningen. Blant programmene som allerede støtter dette er iBooks, iPhoto og iMovies, i tillegg til for eksempel Amazon Kindle, samt at en rekke spill er blitt oppgradert.

Skulle du sett. Den gamle iPad 2 (til høyre) er faktisk best av de to i direkte sollys. Klikk for større bilde.
Øverst er et bilde av teksten avbildet med nærlinse på iPad 2. Nederst er samme bilde av skjermen på den nye iPad-en.
Også ikonene har fått en overhaling, men ellers ser de ut som før.

Pent

Designen på den nye iPad-en er det lite å utsette på. Det er fremdeles snakk om en stor sort skjerm med en sort ramme rundt. Apple har måttet tåle kritikk for ikke å ha utnyttet arealet bedre, for rammen er 17 mm bred på langsidene, og 20 mm bred på kortsidene. Under skjermen er det en knapp som tar deg til startskjermen, nøyaktig som på andre produkter med Apples iOS operativsystem.

Fordelen med å ha en såpass bred ramme er at den gjør det mye lettere å håndtere brettet uten utilsiktet å komme nær berøringsskjermen. Nå har riktignok Apple i iOS 6 lagt inn en funksjon som gjør at operativsystemet forstår når du er borti skjermen fordi du holder iPad-en – eller om du faktisk mener å trykke på skjermen. Denne funksjonen er primært laget for iPad Mini, som har en tynnere ramme.

Baksiden av brettet ser ut som iPad 2, med et chassis i ett stykke aluminium. Kameraøyet er litt større enn på iPad 2, men ellers har den nye iPad-en høyttaler og taster plassert på samme sted som før.

Midt på baksiden sitter også Apples logo. Ettersom brettet kan brukes både i bredde- og høydeformat er det denne logoen vi tar utgangspunkt i når vi snakker om hva som er opp og hva som er ned på den nye iPad-en.

Opp blir følgelig den kortsiden der du finner av/på-bryteren og utgangen for hodetelefoner. Ned blir den enden hvor du finner den tidligere omtalte bunnkontakten.

Kommer med iOS 6

Tredje generasjon iPad hadde iOS 5.1 da den ble lansert, men i likhet med alle andre iOS-produkter er denne nå oppdatert til iOS 6. Fjerde generasjon iPad kommer selvfølgelig med iOS 6 ut av esken.

Blant nyhetene i iOS 6 er at Apple har sparket ut Google-kartene til fordel for sin egen kartløsning. Denne kartløsningen er foreløpig ganske mye dårligere enn Googles kartløsning, faktisk såpass mye dårligere at Apple gikk til det uvanlige skrittet å gå ut med en offentlig unnskyldning.

Men kartene er langt fra ubrukelige, og skulle du ikke være fornøyd med dem går et fint å bruke Googles kart via nettleseren – eller installere en av de mange kartapplikasjonene fra andre.

Andre nyheter i iOS 6 er at du nå kan bruke Facetime til å gjennomføre videosamtaler over mobilnettet, noe du tidligere måtte være på Wi-Fi for å gjøre. iOS 6 har også fått en tettere tilknytning til Facebook, slik at du kan poste bilder fra galleriet, nettsider fra Safari eller lokasjoner rett fra karttjenesten. Det er også synkronisering av kontakter mot Facebook.

En ny "Ikke forstyrr"-funksjon gjør at nettbrettet er lydløst og uten vibrasjon eller lys i skjermen når det kommer inn beskjeder eller andre varslinger. Til sist nevner vi at taletjenesten Siri har blitt forbedret, og nå skal kunne svare på enda flere spørsmål enn tidligere.

Det er med andre ord ingenting spesielt revolusjonerende i iOS 6 – men en del småforbedringer her og der gjør at et allerede velfungerende og brukervennlig operativsystem fungerer enda bedre enn tidligere.

Gode skjermtaster

Skjermtastaturet på iPad er enkelt å bruke og kommer med norske taster. Om du ønsker det kan du bytte til et annet tastaturoppsett, men å finne et som er identisk med tastaturet på PC-en lar seg ikke gjøre. Du vil antakelig raskt venne deg til å finne spesialtegn som @ på egen tast, eller å måtte bytte til et eget tastatatur med bare tegn for å sette et spørsmålstegn i teksten din. Alternativet er å bruke et eksternt tastatur som du kobler til via Bluetooth.

I esken

  • iPad, fjerde generasjon
  • Lader
  • USB-kabel med Lightning-kontakt