Tek.no

Test Asus Z97-Deluxe (NFC & WLC)

Kortet som skal ha alt du drømmer om

Et ypperlig utgangspunkt for en kraftig maskin.

Sindre Eldøy - Hardware.no
Sindre Eldøy
13 Juli 2014 10:00

Spesifikasjoner

I mai lanserte Intel deres nyeste serie LGA1150-prosessorer kalt Haswell Refresh, med kraftpluggen Intel Core i7 4790 i spissen. I første omgang hadde ingen av de nye prosessorene støtte for overklokking, men dette kom like etter i form av «Devil’s Canyon» og plattformens nye toppmodell Intel Core i7 4790K.

Samtidig med lanseringen av disse nye prosessormodellene lanserte Intel et nytt brikkesett for LGA1150-plattformen. Brikkesettet har fått navnet Intel Z97, og tar over for Z87-brikkesettet som plattformens verstingalternativ.

Den største oppdateringen med Z97-brikkesettet er støtte for to veldig spennende teknologier; SATA Express og M.2 PCIe. Disse tilbyr en overføringsytelse på én gigabyte per sekund, mot dagens SATA 6 Gbit/s-standard. Det gir rom for veldig raske lagringsmedier.

SATA 6 Gbit-standarden har nemlig blitt en begrensning for SSD-ytelsen, som har resultert i PCI Express-baserte lagringsmedier som OCZ RevoDrive 350 SSD 480 GB. Med Z97-bikkesettet legger Intel dermed til rette for friskere SSD-ytelse fra kommende SSD-modeller basert på de nye standardene.

I dag er det en fullspekket Z97-modell fra Asus som ligger på testbenken. Nærmere bestemt snakker vi om modellen Z97-Deluxe (NFC & WLC), som skal tilby all funksjonaliteten du kan drømme om.

Hovedkortet er utstyrt med tre PCI Express x16-spor og fire PCI Express x1-spor. Legg også merke til lydløsningen «Crystal Sound 2», som er adskilt fra resten av hovedkortet for å hindre elektrisk støy.

Vanvittig funksjonalitet

Det største (og eneste) argumentet for å velge Z97-Deluxe (NFC & WLC) mener vi er den vanvittig gode funksjonaliteten. I tillegg til alle tilkoblingsmuligheter vi finner på andre hovedkort, toppes dagens testmodell med blant annet ThunderBolt-tilkoblinger, NFC (Near Field Communication) og trådløs lading. Funksjonalitetens bakside er en stiv prislapp. Selv i den billigste butikken må du ut med nesten 3200 kroner for dagens testprodukt. Dette hovedkortet er dermed forbeholdt de som er spesielt interesserte, som bruker all funksjonaliteten kortet tilbyr.

Asus Z97-Deluxe (NFC & WLC) har fire minnespor, som støtter DDR3-minne med opp til 32 gigabyte kapasitet og arbeidsfrekvenser opp til 3300+ MHz ved overklokking. Hovedkortet er dessuten utstyrt med en egen bryter på hovedkortet for å aktivere minnemodulenes XMP-innstillinger.

Vi finner tre PCI Express x16-spor, hvor to av disse er av versjon 3.0 mens det resterende sporet er av versjon 2.0. Ved bruk av et spor får du x16-båndbredde, mens ved bruk av to skjermkort i Crossfire eller SLI begrenses båndbredden til x8 på hvert spor. PCI Express 2.0-sporet er på sin side begrenset til x4-båndbredde. Hovedkortet er også utstyrt med fire PCI Express x1-spor, som kan benyttes til ulike ekspansjonskort.

Intels Z97-brikkesett styrer en SATA Express-kontakt og en M.2 PCIe-kontakt, som tilbyr en overføringsytelse opp til én gigabyte per sekund. Disse kontaktene deler PCIe-kanaler til brikkesettet, som i praksis betyr at du bare kan benytte en av disse om gangen. Videre finner vi enda en SATA Express-kontakt, som styres av en ASM106 SE-brikke fra ASMedia. Vi finner også fire SATA 6 Gbit/s-kontakter som styres av brikkesettet og to SATA 6 Gbit/s-kontakter som styres av en ASMedia ASM1061-kontroller. På toppen av det hele finner vi fire SATA 6 Gbit/s-kontakter som kan brukes i steden for SATA Express-kontaktene (2 SATA 6 Gbit/s for hver SATAe).

Hovedkortets bakplate tilbyr mange tilkoblingsmuligheter. I tillegg finner vi ytterligere to DisplayPort- og to ThunderBolt-kontakter på et medfølgende ekspansjonskort.

På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og seks USB 3.0-porter, to kontakter for nettverkstilkobling to antennetilkoblinger for hovedkortets trådløse nettverksløsning. Vi finner også diverse kontakter for lyd, samt en HDMI-, en DisplayPort- og en Mini DisplayPort-kontakt for prosessorens integrerte grafikkløsning. Det er dessuten ytterlige to DisplayPort-kontakter og to ThunderBolt-kontakter på et medfølgende ekspansjonskort.

Her ser vi igjen at Asus har lastet hovedkortet med maksimalt med tilkoblingsmuligheter. Det er faktisk ikke nok tilgjengelige PCI Express-kanaler fra brikkesettet til å kunne bruke alle tilkoblingsmulighetene samtidig. Skal du bruke det medfølgende ekspansjonskortet med ThunderBolt-tilkoblinger deaktiveres nemlig SATAe-kontrolleren og USB 3.0-kontrolleren fra ASMedia grunnet mangel på tilgjengelige PCIe-kanaler.

Nettverkstilkoblingene styres I218-V og I211-AT gigabit LAN-kontrollere fra Intel. Den trådløse nettverksløsningen styres på sin side av en Azurewave AW-CE123H-brikke og støtter nettverksstandardene a/b/g/n/ac i tillegg til Bluetooth 4.0. Lydløsningen «Crystal Sound 2» styres av en ALC1150-brikke fra Realtek og sørger for god lyd i opp til åtte kanaler.

Fylt til randen med ekstrautstyr

Enhetene for NFC og trådløs lading, NFC-nøkkelring og ekspansjonskortet med to DisplayPort- og to ThunderBolt-kontakter. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

I kjent Deluxe-stil finner vi en særdeles velfyllt hovedkorteske med kabler, dokumentasjon og diverse ekstrautstyr. I esken til Z97-Deluxe (NFC & WLC) er det første som møter oss ekspansjonskortet for ekstra DisplayPort- og Thunderbolt-kontakter, samt enhetene for NFC (Near Field Communication) og trådløs lading. NFC - mottakeren kan blant annet brukes sammen med en medfølgende NFC-nøkkelring for enkel pålogging på datamaskinen. Den trådløse laderen kan på sin side brukes til å lade for eksempel mobiler og nettbrett, hvis enhetene dine har støtte for trådløs lading. Begge enhetene kobles til maskinen med medfølgende USB-kabler, og den trådløse laderen har også en adapter for veggkontakten, slik at du kan sette denne enheten hvor du vil i huset.

Med hovedkortet får du selvsagt alt det du måtte trenge av kabler, Asus har til og med lagt med en DisplayPort-kabel og en mini-DisplayPort-kabel. Nedenfor ser du forøvrig en fullstendig liste over medfølgende utstyr.

  • ThunderBolt-ekspansjonskort med medfølgende kabler
  • NFC & WLC-pakke med tilhørende utstyr
  • Antenne for den trådløse nettverksløsningen
  • 6 x SATA 6 Gbit/s-kabler
  • I/O Bakplate
  • SLI-bro
  • Asus Q-Connector-pakke
  • Brukermanual og support-CD

Les også