TestAcer Iconia Tab A500

Stilig og funksjonsrikt Android-brett

Kan bruke samme tilbehør som PC-en din.

Skjerm, design og menyer

Acer Iconia Tab A500 er et lekkert nettbrett, med 10,1 tommer stor skjerm og chassis i børstet grått metall. I motsetning til Apple iPad og Samsung Galaxy Tab 10.1, har Acer valgt en løsning der ikke hele fronten er dekket av glass. På langsidene er det et ganske bredt felt i samme farge som på resten av chassistet.

Virker solid

Materialvalget får nettbrettet til å virke solid. Tykkelsen og vekten gir også inntrykk av at dette er et robust nettbrett. Men på den annen side får løsningen nettbrettet til å se ut som en liten laptopskjerm, snarere enn som et produkt som skal være mobilt.
På baksiden av brettet finner vi Acers logo i forkrommet metall, et lite kamera med lys, og to høyttalerspalter.

Vekten på Iconia Tab er på 762 gram, over 30 gram mer enn det Apples første iPad med 3G og Wi-Fi veide, og ca 200 gram mer enn Samsung Galaxy tab 10.1 Men vår versjon av Iconia Tab har ikke 3G.

Bunnpluggen sitter på midten av den ene langsiden. Løsningen er proprietær. På den ene kortsiden finner du både en USB-kontakt og en micro-USB-kontakt, i tillegg til kontakt for lader. Brettet lar seg ikke lade med en micro-USB-lader, selv om det finnes en slik kontakt på Iconia.

På motsatt kortside er det en utgang for hodetelefoner og en Micro-HDMI-kontakt. På denne kortsiden finner du også hovedstrømbryteren. På toppen finnes en volumtast og en skyveknapp som kan brukes for å hindre at skjermen roterer når du dreier på brettet. Løsningen med volumtast og skjermlås er nesten helt lik den Apple bruker på iPad.

Vi synes designen er god, men at vekten er i høyeste laget. Det blir i lengden litt tungt å sitte med brettet i hendene.

Blank skjerm

Skjermen har lett for å ta til seg fingermerker.

Skjermen måler 10,1 tommer diagonalt, og har en oppløsning på 800 x 1280 punkter. Det gir samme pikseltetthet som Samsung Galaxy Tab 10.1. Lysintensiteten er ikke like høy som på Samsungs nettbrett, og Iconia Tab kan heller ikke gjengi like mange fargenyanser. Men forskjellen på 256 000 farger (Iconia) og 16 millioner farger (Galaxy tab) er i praksis ikke så stor. Da er nok lysintensiteten av større betydning, samtidig som Iconia Tab har et mer synlig rutemønster mellom pikslene. Skjermen på Iconia Tab virker atskillig blassere og kjedeligere enn skjermen på konkurrenten Samsung Galaxy tab 10.1. Noe av dette skyldes at ikonene har en nokså diskret utforming, men også at ikonene på den sorte bunnlinjen er mer grå-blå enn de er hvite. Dette bidrar til at skjermen virker litt kontrastløs. Du kan enkelt bytte bakgrunner og friske opp skjermen noe, men totalinntrykket er likevel at skjermen på Iconia Tab er litt blass. Dessuten har den mye reflekser, og

Brukergrensesnitt og menyer

Ikonene er enkle å forstå.

Iconia Tab har operativsystemet Android Honeycomb, versjon 3.1. USB-porten kan brukes til minnekortlesere, minneplugger, mus eller tastatur, for å nevne noe. Bruker du mus og tastatur vil brettet fungere omtrent som en PC. Du kan riktig nok ikke bruke hurtigfunksjoner som å veksle mellom aktive programmer ved å trykke på alt-tab, eller starte utskrift ved å trykke Ctrl-P. Vi har heller ikke funnet noen måte å konfigurere brettet på, slik at vi får norsk layout med æøå på USB-tastaturet. Tastaturet på skjermen har imidlertid norske tegn.

Skjermen på Iconia Tab reagerer på berøring (kapasitiv). Vi synes nok enkelte ganger at den reagerer litt tregt, men noe stort problem er det ikke.

Menyene på Acer Iconia Tab er ganske typiske for Honeycomb-enheter. Når brettet tennes dukker det opp en låseskjerm der du skyver en liten hengelås til siden for å låse opp. Når det er gjort dukker startskjermen frem. Denne har i utgangspunktet en klokke, en Widget som viser snarveier til ulike nettsider (bokmerker) og seks ikoner som gir deg snarveier til Clear.fi, eReading, Games, Multimedia, Social og Market.

Enkelt å tilpasse skjermene

Du kan selv legge til eller bytte ut ikoner på forsiden. Til sammen er det fem slike startskjermer på Iconia tab, og du veksler mellom dem ved å trekke fingeren over skjermen. Å bytte innhold på startskjermene er enkelt. Bare trykk på pluss-tegnet oppe i høyre hjørne på startskjermen eller hold noen sekunder på et ledig sted. Da får du opp en meny der du kan velge moduler (Widgets), snarveier til apps, bakgrunner, bokmerker eller annet innhold. Du kan også sette opp en snarvei som tar deg direkte til en eller annen innstilling, som for eksempel innstillinger for Bluetooth eller trådløse nettverk.

Du kan enkelt tilpasse skjermene på Iconia Tab.

Om du vil fjerne et element holder du på det til det ”løsner” og du kan trekke det opp til papirkurven oppe i høyre hjørne på startskjermen. Du trenger ikke å være redd for å slette ikoner fra startskjermene. Programmene blir ikke avinstallert, og du kan når som helst hente ikonene frem igjen.

Du kan også plassere et programikon på startskjermen ved å trekke det fra programmenyen og droppe det på en av de fem miniatyrstartskjermene som dukker opp nederst på siden.

Oppe til høyre på startskjermene ligger også inngangen til oversikten over alle programmer du har på nettbrettet.

Det er ikke vanskelig å lære seg hvordan du bruker Iconia Tab. Men har du ikke brukt et nettbrett med Honeycomb før, så er det verdt å merke seg at oversikten over alle programmer åpnes opp til høyre på skjermen, mens snarveien til startskjermen ligger nede til venstre. Nede til venstre ligger også tasten som tar deg bakover i menyene, i tillegg til et ikon som åpner listen over programmer som er i bruk. Iconia Tab har ikke miniwidgets, slik Samsung har på Galaxy Tab 10.1, så prosessen med å avslutte programmer som kjører i bakgrunnen blir litt mer omstendelig.