Super-3G i aksjon

Amobil/CeBIT: Det er ikke lenge siden de første 3G-nettene kom i drift her hjemme. Med dagens 3G kan du få overføringshastigheter på maksimalt 384 kbps, altså en vesentlig hastighetsøkning fra vanlig GPRS, som gir deg opp mot 70 kbps. Det kan virke som om UMTS-nettene i Norge nettopp kom skikkelig i drift, og fortsatt er det relativt få som har en 3G-telefon i lomma.

3G-teknologien tar nå et kvantesprang fremover. Mobilnettets fremtid heter HSDPA, en teknologi som får dagens 3G til å fremstå som steinalderteknologi. Den nye måten å oveføre data i mobilnettet kan gi overføringshastigheter på opp til 3,6 Mbps. Dette gjør det mulig å se videostrømmer i DVD-kvalitet.

Billig oppgradering
Selv om HSDPA gir mye høyere hastighet enn dagens 3G-nett, er det ikke snakk om et nytt mobilnett. Den nye teknologien er en oppgradering av 3G-nettet, og kan sidestilles med å oppgradere vanlig GPRS til EDGE. Dermed trenger operatørene bare å oppgradere sine eksisterende mobilsendere, noe som koster langt mindre penger enn å sette opp nye mobilmaster.

Tyske T-Mobile er den første mobiloperatøren i Europa som setter i gang HSDPA i sitt 3G-nett. Allerede 9. mars T-Mobile-kunder med HSDPA-utstyr nyte godt av den nye teknologien.

Samsung, LG og BenQ-Siemens har alle sammen vist frem HSDPA-telefoner her på CeBIT. BenQ-Siemens ventes å bli den første produsenten som slipper en HSDPA-telefon på markedet. Det største utvalget av slike telefoner er det imidlertid Samsung som har. Vi fikk derfor Samsung til å demonstrere HSDPA for oss.

Se selv
Først fikk vi se en videostrøm over HSDPA og UMTS i sanntid. Videoen ble overført til telefonene via basestasjoner på messeområdet, og kvalitetsforskjellen på de to videostrømmene var merkbar. På UMTS-telefonen kunne vi tydelig se at dette var video sendt over mobilnettet. Bildet er hakkete, og man kan tydelig se den lave kvaliteten på videoen. På HSDPA-telefonen derimot, var kvaliteten så god at man kunne tro det dreide seg om et forhåndslagret videoklipp i høy kvalitet.

Samsung hadde også satt opp en UMTS-telefon og en HSDPA-telefon som modem mot hver sin PC. Fra disse ble videoen vist på store skjermer. Her var kvalitetsforskjellen virkelig enkel å få øye på.

Vi forsøkte også å laste ned nettsider som VG.no og Amobil.no rett til mobiltelefonens nettleser, og kunne konstatere at dette gikk på et blunk. Samsung demonstrerte også sending av store filer med den ferske teknologien. En videofil på rundt 50 MB ble sendt over til basestasjonen på sekunder.

Du finner video av Samsungs videostrøm-demonstrasjoner ved å klikke på bildene under.

-
Lengde: 50 sekunder Størrelse: 4,1 MB Oppløsning: 640 x 480Lengde: 36 sekunder Størrelse: 3,0 MB Oppløsning: 640 x 480

Les mer om HSDPA i saken "3,4 Mbps i 3G-nettet"

Les også
Blåtann får turbo
Les også
Tysk super-3G
Les også
Her er HSDPA-mobilen
Les også
Super-3G inntar Europa
Les også
Super-3G i 2006
annonse