Tek.no

Test

Ipod Nano

Ipod Nano er tynnere enn alt av musikktelefoner. (Alle foto: Einar Eriksen)
Einar Eriksen
29 Sept 2007 12:00
En imponerende tynn spiller, rett og slett.
Innpakningen er også pen.
Du kan se albumcoveret til det du hører på.

Apple har nylig lansert en rekke nye mp3-spillere. Ipod Nano er en liten iPod med mulighet for å vise video. Det er lett å la seg forføre av utseendet.

Spilleren er først og fremst både liten og tynn. Den er mye bredere enn den forrige Nano-generasjonen, noe som er gjort for å få plass til en bredskjerm. Til gjengjeld er den lavere.

Både fremsiden og baksiden er laget i metall, og baksiden er en speilblank overflate. Det hele får spilleren til å føles svært solid.

Trenger beskyttelse

Spilleren viser seg å ikke være like solid som den utgir seg å være. Både skjermen og baksiden er svært mottakelig for riper, og i løpet av testperioden fikk vårt testprodukt riper både foran og bak. Dette er ikke akkurat ulikt Apples tidligere mp3-spillere.

I tillegg fylles baksiden fort med fingermerker og fettflekker. Vi anbefaler å kjøpe en bæreveske som ekstrautstyr, noe som ikke følger med i pakken.

At spilleren ser pen ut kan ingen motsi, men bare forbered deg på at ripene kommer som perler på en snor.

God programvare

I likhet med andre mp3-spillere fra Apple, krever iPod Nano programvaren iTunes. Programmet spiller av musikk og videoer, så vel som å synkronisere med iPod-en din.

Når du kobler spilleren til PC-en for første gang, vil iTunes lage en egen spilleliste der du kan legge til de låtene du vil ha på mp3-spilleren din. iTunes og iPod-en synkroniseres med hverandre hver gang du kobler iPod-en til PC-en.

Har du under 8 GB med musikk i iTunes på PC-en din synkroniseres alt sammen med iPod-en.

Å koble iPod-en til PC-en er også eneste måte å lade spilleren på uten ekstrautstyr, og det gjør det derfor til et rituale å synkronisere musikken og lade iPod-en.

I iTunes kan du også velge å bruke mp3-spilleren som en helt vanlig ekstern harddisk, slik at du kan bruke eksempelvis Windows-utforskeren til å overføre filer og bruke spilleren som en lagringsenhet også for filer som spilleren ikke kan spille av. For eksempel dokumenter.

Gode menyer

Menyene i iPod Nano er enkle i bruk. De er basert på lister og undermapper, og du kan sortere musikken din etter artister, albumer, sjangre eller komponister.

Navigasjonshjulet er både enkelt og genialt. Du berører hjulet mens du sirkler tommelen rundt for å bla opp og ned eller for å justere volumet. Hjulet kan du også trykke på for å eksempelvis skifte sang eller pause musikken.

Utseendemessig har menyene fått en overhaling fra tidligere. På venstre side av skjermen blar du i menyen, mens høyre side av skjermen viser animerte albumcover eller et bilde fra en video du har på spilleren.

De kritthvite hodetelefonene kan med fordel byttes ut.
Slik ser de nye menyene ut.
Ladekontakten og hodesettutgangen befinner seg på undersiden av spilleren.

Grei lyd for folk flest

Lyden er grei nok for mannen på gata. Ønsker du bedre lyd, kan du med fordel skifte ut det medfølgende hodesettet noe som gjør det mye morsommere å høre på musikk.

Men vi synes likevel ikke Nano når helt til topps for de audiofile selv med et bedre hodesett.

Først og fremst bør du være obs på at iPod Nano kanskje ikke er kraftig nok for hodesettet ditt. Vi brukte hodesettet Bose in-ear i Nano-en. Hodesettet er akkurat på grensen til for tungdrevent for iPod Nano, slik at du ikke alltid får like høy lyd i ørene som du ønsker selv etter å ha deaktivert alt av begrensninger og satt på fullt volum.

Skal du gå til innkjøp av et nytt hodesett, bør du altså prøve det på spilleren først. Og du kan se bort ifra de store og dyre hodesettene først som sist.

Den auditive opplevelsen er grei for de aller fleste, men vi har enkelte ting å sette den kresne fingeren på.

Nano fremfører ikke de dype basstonene så sterkt som vi ønsker. Ipod Classic er heller ingen mester på dette området, men presenterer likevel mye dypere bass enn iPod Nano.

Liker du høylytt bass, kan likevel Nano levere dette. Setter du på bassfylt musikk blir du fort fascinert over hvordan den lille spilleren kan drive hodesettet ditt. Også her er iPod Classic bedre, men annet er ikke å forvente av en større mp3-spiller.

Med equalizeren kan du lure frem mer bass, men de dypeste tonene kommer likevel ikke skikkelig frem. Det er litt kjedelig når du hører på Jazz, og er vant med at kontrabassen maserer øregangene samtidig som Coltrane tuter på saksofonen. I Nano-en vil kontrabassen mangle dybde og dermed høres uekte og kjedelig ut.

Vi synes også musikken høres litt for energiløs ut. Når mye skjer samtidig mister musikken mye av spenningen, og oppleves ikke levende nok. Da blir musikken litt kjedeligere å høre på enn den kunne vært. Vi er ellers svært fornøyde med mellomtonen og diskanten, som høres behagelig og presis ut.

Tatt i betrakning at iPod Nano er en liten spiller, vil vi karakterisere lyden som god.

Batterilevetiden under musikklytting er oppgitt til 24 timer, men det virker som den er 2-3 timer lavere dersom du bruker et bedre og mer tungdrevent hodesett.

Å se på video fungerer greit, men skjermen er litt liten.

Video på farten

Skjermen til iPod Nano er 2 tommer stor, og viser et svært skarpt og klart bilde. Oppløsningen er på 320 x 240 piksler.

Skjermen er altså skarp, men ikke spesielt stor. Vi synes skjermen fungerer bra til en 20-30 minutters lang episode av for eksempel Simpsons eller Family Guy, men til spillefilmer blir den lille skjermen litt slitsom å se video på.

Et vanlig problem med små LCD-skjermer generelt er at mørke områder ofte jevnes ut og detaljer forsvinner. Dette er også et problem om du ser spillefilmer på iPod Nanos skjerm.

Spilleren støtter svært få videoformater. Alle videoene du skal se på mp3-spilleren må være i formater som mov, h264 eller mpeg-4. Det betyr at nesten uansett hvor du har fått videoen fra, må du konvertere dem, noe som er tungvint.

Til Windows finner det en rekke gratis konverteringsprogrammer. Til OS X er eksempelvis Ffmpegx en god løsning som er gratis.

Med andre mp3-spillere fra for eksempel Creative kan du dra videoene rett over til spilleren.

Batterilevetiden er oppgitt til 5 timer under videoavspilling.

Ipod Nano har en rekke nyttefunksjoner som verdensklokke, kalender, adressebok, alarmer, notater og stoppeklokke. I tillegg har den tre spill, der det ene er et musikkspørrespill som baserer seg på den musikken du har i iPod-en din.

Konklusjon

Ipod Nano er liten, ser pen ut og føles solid. Den blir imidlertid fort ripede over hele den speilblanke baksiden så vel som skjermen og navigasjonshjulet. Baksiden har også en tendens til å tiltrekke seg fingermerker og fettflekker.

Lagringsplassen er på 4 eller 8 GB, alt etter hvor mye penger du vil ut med. I forhold til spillerens størrelse, er dette godt med lagringskapasitet. Og bedre enn de fleste av konkurrentene.

Som musikkspiller er iPod Nano god. Lydkvaliteten er ikke perfekt, men med tanke på spillerens størrelse forventer vi ikke at den gir like god lyd som stasjonære eller større lydkilder.

Som videospiller er skjermen god, men for liten. Den fungerer godt til å se musikkvideoer eller episoder av TV-serier, men til spillefilmer er den ikke stor nok.

Alt i alt kan vi Anbefale iPod Nano som musikkspiller. Den er både liten og praktisk i bruk. At den viser video og ikke koster all verdens er heller ingen ulempe.

Trenger du mer teknologi i mp3-spilleren, som blåtann-tilkobling, anbefaler vi Samsung T9 som kan det aller meste. Bruker du i stor grad mp3-spilleren til video, kan du ta en titt på Creative Vision:M som støtter en rekke flere formater enn iPod Nano.

Les også
Cowon Iaudio U5
Les også
– Ipod ødelegger hodesettet
annonse

Les også