Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

NorthQ NQ-3392

Introduksjon

NorthQ er ikke et ukjent merke for Hardware.no. Vi har testet både kjølere, kabinetter og strømforsyninger derfra. Selv om de også produserer alt fra grenkontakter til fjernkontroller, er kjølere ett av de større produktsegmentene deres.

NQ-3392 er en lavprofil kjøler med et relativt bredt bruksområde. Den passer til de fleste sokler og skjermkort. Utførelsen er i ren kobber. Kjøleren er ikke mer enn 27 mm høy, og den egner seg derfor meget godt i lave kabinetter slik som ofte brukes i stue-PC-er. Den har derimot et par begrensninger, la oss ta en grundigere titt!

Takk til NorthQ som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 93 x 100 x 27 mm (B x L x H)
 • Sokler: LGA775, 754, 939, 940, AM2, S-mPGA479M
 • Skjermkort: AMD og Nvidia
 • Materiale: Kobber
 • Tilkobling: 3-pin
 • Vifte: 65 x 65 x 10 mm
 • Vifte, hastighet: 1300 - 2500 RPM
 • Støynivå: 12 - 17 db
 • Vekt: 345 g

Etter at varmerørene ble oppfunnet, har vi sjeldent sett kjølere uten. De produsentene som har gått mot strømmen og produsert kjølere uten varmerør, har i de fleste tilfellene misslyktes på ytelsesfronten. NorthQ har derfor satt en god del begrensninger på sin kjøler i forhold til hvilke prosessorer den skal takle. Ordene "High Cooling Performace" bruker de derimot, noe som er en solid motsetning til alle begrensningene.

Kjølerens profil minner mye om den gamle skjermkortkjøleren NQ-3850A. Ut fra øyemål kan vi ikke si at overflatearealet er spesielt mye større, noe som vekker litt bekymringer med tanke på at denne kjøleren også skal holde prosessoren din kald.

Støtten for sokkel 479 er på plass, noe få andre kjølere har.

I pakken

Kjøleren blir levert i plastforpakning, hvor det meste av tilbehør ligger i en pappeske. På produktesken finner vi også monteringsveiledninger og en komplett liste over hvilke prosessorer og skjermkort kjøleren støtter.

I pakken finner vi følgende:

 • NQ-3392
 • Høy brakett for AMD 64-bit
 • Lav brakett for AMD Turion
 • Bakplate for AMD
 • Brakett for sokkel 479
 • Brakett for sokkel AM2
 • Brakett for sokkel LGA775
 • 8 strammeplugger
 • 6 skruer
 • Termisk pasta
 • 4 minnekjølere
 • 4 avstandsstykker
 • 4 foringsringer
 • Bakplate for skjermkort
 • Manual

Kjøleren

Kjøleren er bygget ved at 55 kjølefinner er presset sammen på midten, noe som utgjør kjernen. Disse utgjør et totalt kjøleareal på så lite som 600 cm2. Vi er ikke akkurat overrasket over det lave kjølearealet, noe som naturlig nok gjør at kjøleren ikke kan måle seg mot giganter slik fra Noctua og Tuniq. At kjøleren er laget av rent kobber, gjør derimot at dette kjølearealet er mer effektivt enn om det hadde vært aluminium.

Kjernen er som sagt ikke solid, men sammenpresset at 55 plater. Dette gjør at det beste fall blir 55 spor i overflaten. Enkelte steder er heller ikke platene presset skikkelig sammen, noe som skaper enda større gap. Dette er definitivt ikke det beste formen for kjerne, men vi får la resultatene avgjøre dette.

Det følger også med åtte små minnebrikkekjølere av aluminium.

Montering

Prosessor

Kjøleren krever et hav av forskjellige monteringsmuligheter, avhengig av hvilken prosessor du har. Det er ikke slik at det er en mulighet for AMD og en for Intel. Kjøleren benytter seg faktisk av så mye som fem forskjellige monteringsmetoder. Vi vil ikke gå gjennom alle disse, da de er meget godt forklart i produktets manual. Vi har som vanlig montert kjøleren på sokkel LGA775.

Kjøleren sitter lavt og godt på hovedkortet. LGA775 er den eneste sokkelen hvor du benytter en plastramme som går ut over hva vanlige prosessorrammer gjør. På vårt testhovedkort merke vi at denne la seg helt ned til MOSFET-transistorene, og det var ikke store klarningen mot kondensatorene.

Dette er nok mye flaks for vår del, for mange hovedkort har større komponenter rundt prosessoren og ikke minst kjøleløsninger rundt transistorene. Dette vil definitivt skape problemer på enkelte hovedkort.

Noe vi vil trekke frem, er at du uansett hvilken sokkel du monterer kjøleren på, så må du bruke NorthQs festemetoder. Standardrammen som mange hovedkort har vil du ikke kunne benytte uansett.

Skjermkort

For montering på skjermkort er det kun en metode, uavhengig av skjermkortprodusent. Først må du naturlig nok skru av den originale kjøleren. Monteringsprosessen er meget godt beskrevet i kjølerens manual, så vil ikke gå veldig dypt i detaljene.

Det er lurt å feste alt av monteringsmateriell som skal på skjermkortets bakside først. Når det er gjort, er det bare og skru fast kjøleren med to små skruer. Minnebrikkekjølerne kommer med dobbeltsidig tape, så det er bare og presse dem på plass.

Testresultater

Siden kjøleren er så liten som den er, og ikke beregnet for kraftige prosessorer, har vi ikke hatt mulighet til å teste denne kjøleren på vår vanlige testbenk. Vi prøvde, men ved den laveste belastningen (90 W) steg kjernetemperaturen til over 100 grader på få sekunder.

Som et alternativ har vi da satt sammen egen testrigg for akkurat denne kjøleren. Har derfor ingen spesielle sammenligningsgrunnlag, annet AMDs referansekjøler. Både prosessor og skjermkort er en av de kraftigste enhetene som NorthQ påstår at kjøleren skal klare å holde kald.

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortASUS A8N-SLI Preminum
ProsessorAMD Athlon 64 3700+ 2.21GHz
RAMOCZ OCZ4001024ELPE 2x1024 mb
StrømforsyningCorsair HX620W
SkjermkortGigabyte GeForce 7800 GT 256 MB

Testene ble gjennomført to ganger, og mellom hver testomgang ble kjøleren demontert, alt renset, ny kjølepasta påført og innkjørt for å verifisere resultatene. Alle tester er gjort uten noen form for kabinett. Belastningen ved alle tester er 100 %.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C +/- 0,5°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,1 dBA.

Temperatur

Som vi ganske lett ser ut av grafen over, er skillet mellom en vanlig stock-kjøler og NQ-3392 minimalt. Med en kjernetemperatur på 64,1°C, gjør faktisk ikke NorthQs bidrag prosessoren din mer enn en drøy grad kaldere.

Når vi monterte kjøleren på vårt test-skjermkort, ble vi noe overrasket over resultatene. Kortets originale kjøler er faktisk noe kvassere enn hva NorthQs bidrag er. Med 52,8°C er NQ-3392 1,8°C varmere ved kjernen enn hva Gigabytes stock-kjøler er. Det skal derimot sies at sistnevnte har et støynivå som kan sammenlignes med en hårføner, noe som er neste punkt.

Støy

Kjølerens ytelse var ikke akkurat noe å hoppe i taket for. Støynivået derimot, er meget tilfredsstillende. Sammenlignet med kjølere vi tidligere har testet, hopper den rett til topps. Med 31,1 dBA ved våre tester er den en av de mest stillegående enhetene vi har sett på. Støyen er noe skarpere enn hva større kjølere ofte er, men det er noe man må forvente når viften er så liten som den er.

Konklusjon

NQ-3392 er en meget liten kjøler, hvor lave temperaturer definitivt ikke er fokuset. Den lave profilen gjør at den glir lett inn i små kabinetter, og støynivået er en fryd for stuen. Men, med en så liten fysisk størrelse kan man ikke forvente mye av ytelsen.

Under testing viser det seg at kjøleren ikke klarer og holde vår prosessor mer enn 1,3°C kaldere enn en helt vanlig standardkjøler. Montert på et skjermkort er faktisk vår standardkjøler hakket bedre enn hva NorthQs bidrag er.

Ytelse er med andre ord noe du ikke bør forvente med denne kjøleren. Men, heldigvis har noe annet blitt prioritert – nemlig støynivået. Ved våre tester gir ikke kjøleren ut mer enn 31,1 dBA. Støyet er riktig nok noe skarpere enn hva større kjølere produserer, men det er lite merkbart når kjøleren plasseres i et kabinett.

Kjøleren er ikke ment til å være et verktøy for en overklokker som ønsker og holde prosessoren sin kald. Så lenge du ikke har noen forventninger til temperaturen, er det ingenting som hindrer deg i å kjøpe denne. Men, det finnes kjølere med lavt støynivå med betydelig høyere ytelse.

Prisen for denne kjøleren ligger i dag på rundt 300 kroner. Som prosessorkjøler er dette en helt grei pris for de som krever et lavt støynivå, men om du skal bruke den til å kjøle skjermkortet ditt, er prisen noe stiv.

+ Grei montering på skjermkort
+ Lavt støynivå
+ Laget av kun kobber

- Enkelte plassproblemer på prosessor
- Vrien montering på prosessor
- Lav ytelse

annonse