Tek.no

Test

American Gangster

Frank og vennene lever luksuslivet på narkopenger.
David Auby Johansen
21 Nov 2007 16:00

I motsetning til sin bror Tony Scott har aldri Ridley nøyd seg med rask action og et spennende plott. Nei, som regel har storebror Ridley gått for tematisk tyngre filmer, gjerne visuelt overdådige og til tider episke. Egenhendig høynet han standarden for skrekk og science fiction-film med ”Alien” og ”Blade Runner”. To tiår seinere oppfant han sandalene på nytt med ”Gladiatoren”. Med ”American Gangster” mistenker jeg at den britiske regissøren denne gangen har forsøkt å lage den definitive gangsterfilmen. Dessverre blir det ikke mektig nok.

Sort narkobaron

Harlem på 1970-tallet. Vietnamkrigen herjer TV-skjermene, men i New York strir de med helt andre problemer. Etter at mentor og reservepappa Bumpy Johnson plutselig dør tar afroamerikanske Frank Lucas (Denzel Washington) over gangsteraffærene. Ikke lenge etter tar Lucas steget inn i narkotikabusinessen. Ved å importere heroin direkte fra kilder i Vietnam, blir han den mektigste narkobaronen i New Yorks gater. Ved å holde en lav profil, og med hjelp av mafiaen i New York, klarer Lucas å bygge seg opp en imponerende formue som han mer enn villig ødsler ut til familie og venner.

Samtidig, på den andre siden av loven, har vi Richie Roberts (Russel Crowe). Som en av de få er Roberts en ærlig purk som oppriktig tror på at politiet, ja, de skal fakke kjeltringer. Dermed blir Roberts kamp ikke bare en kamp mot Frank Lucas, men også mot New Yorks korrupte politistyrke.

Gråsoner

”American Gangster” innehar alle de ”rette” gangsterelementene: familiesamholdet, rikdommen, det lukkede beskytta miljøet og ikke minst et uklart skille mellom rett og galt. Dette handler om mennesker på begge sider av loven som lar seg korrumpere. Selv ikke narkobaronen Frank Lucas er noen heroinforherliger, tvert imot ser han med forakt på de som havner på kjøret. Allikevel er det dette han tjener penger på. Eller som Frank kynisk sier «It`s about having the best product to the lowest price».

Russel Crowe er klassens flinkeste gutt.

Cruisende med sine luksusbiler er ikke politiet noe bedre. Akkurat som dealerne og bakmennene tjener de penger på narkotikaproblemet – hvis eneste ofre er de svake. Filmen forteller ingenting nytt, verken om politifolk eller skurker. Verden er ikke sort-hvit, sier Ridley, men visste vi ikke det fra før? Dessuten er problemstillingen bedre behandlet i andre filmer - spesielt Scorseses ”The Departed”.

En annen viktig ingrediens i Scotts film er tidskoloritten, men heller ikke den er overbevisende. Det er pussig å se en erfaren regissør som Scott bruke det utgåtte TV-står-på-i-bakgrunnen-trikset. Se heller Finchers ”Zodiac” hvis du liker filmer med sterk tidsånd.

God gjenbruk

Både Russel Crowe og Denzel Washington er gjengangere i brødrene Scott sine filmer. Sorte narkobaroner tilhører sjeldenhetene, noe som bidrar til å gjøre Frank Lucas til en fascinerende karakter. Den i utgangspunktet sympatiske Lucas forandrer seg til det verre, og kun ett blikk på ansiktet til Washington sier alt. Det lukter oscarnominasjon.

Russel Crowe er heller ikke verst som den alltid klippefaste etterforskeren Roberts, men karakteren hans mangler spennvidde.

Se trailer en og trailer to.

Konklusjon

Sett uavhengig av regissør, forventninger og tittel er ikke ”American Gangster” noen dårlig film, og for de som liker gangsterfilmer vil det utvilsomt bli en hyggelig aften. Men, som mange kanskje hadde håpet på, er dette ingen umiddelbar klassiker.

annonse

Les også