Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Doro 338gsm

Doro er en av svært få produsenter som har de eldre som fokusområde. Selskapet har brukt mye penger på å forske seg frem til hva de eldre egentlig trenger ut av en telefon. 

Svaret er noe så åpenbart som "minst mulig". Derfor kan du ringe og motta tekstmeldinger med 338gsm, og ikke stort mer enn det. Noen funksjoner med fordel for de eldre har Doro likevel lagt til.

Tastene er store, og påskriften er tydelig. (Alle foto: Einar Eriksen)

Enkel design

338gsm er hvit, i likhet med påskriften på de store svarte tastene. Dermed er det gode kontraster, noe som selvsagt er positivt for de med litt slitne øyne. Telefonen er utelukkende laget i plastikk. Den er likevel uten knirkelyder, og med avrunda hjørner og detaljer i lysegrønn farge ser den ikke så ille ut.

338gsm er større enn de aller fleste vanlige telefoner, men ikke noe større enn at den fint passer i en vanlig bukselomme eller i håndveska. 

Tastene for å ta telefonen og legge på er tydelig markert med grønn og rød farge, slik at det ikke lett kan misforstås. 

Ovenfor de vanlige tastene er det fire snarveistaster: A, B, C og telefonliste. På de tre første kan du programmere inn tre telefonnummer som bestemor bruker ofte, mens telefonliste-tasten fører deg inn til telefonlisten som kan inneholde flere telefonnumre. 

Skjermen har litt dårlig kontrast om du er kresen. (Foto: Einar Eriksen)

Skjermen er stor nok til de enkle formålene telefonen er laget for, men kontrasten kunne gjerne vært bedre. Baklyset gjør at bakgrunnsfargen ikke er skikkelig svart, og det er tydelig at Doro har gått for en billig skjerm. Imidlertid skal brukeren ha svært dårlig syn før det blir vanskelig å lese av skjermen. Tall og bokstaver som dukker opp på skjermen er nemlig store.

Settes opp på forhånd

Før 338gsm skal tas i bruk av den eldre, bør den settes opp. Det er enkelt å legge til kontakter i telefonlisten. For å gå inn i menyen holder du inne menytasten på siden av telefonen, og her finner du valget "telefonbok" med mulighet for å lagre og redigere.

Det som er hakket verre er å finne ut hvordan man programmerer de tre snarveistastene. For å gjøre dette trykker du inn et telefonnummer på skjermen, og holder inne A, B eller C for å lagre telefonnummeret på ønsket snarveistast.

Nødknappen holdes inne i noen sekunder før det avgis alarm.

På baksiden av telefonen er det en nødknapp, som må holdes inne et øyeblikk før funksjonen aktiveres. Når det skjer piper telefonen høyt, den sender tekstmelding til ett eller flere telefonnumre og den ringer automatisk til ett telefonnummer.

Den som setter opp mobiltelefonen legger inn telefonnumre for dette på forhånd og utformer nødmeldingen som skal sendes ut.

Det er ingen tvil om hvilke av disse telefonene som har de tydeligste tastene. (Fra venstre: Sony Ericsson C510, Doro 338gsm)

Suverent enkel i bruk

Når 338gsm er satt opp, trenger ikke brukeren å bruke hovedmenyen. Det er også årsaken til at menytasten er plassert ganske utilgjengelig på siden av telefonen og må holdes inne i et sekund for at telefonen skal reagere. 

Det brukeren trenger å forholde seg til, er de tre snarveistastene for å ringe til noen utvalgte, og telefonlisten dersom brukeren pleier å ringe til flere enn tre personer. Telefonlisten viser tre kontakter per skjermbilde, med hvit skrift på svart bakgrunn. Så snart du trykker på den grønne tasten, begynner telefonen å ringe. 

Dersom det oppleves som enklere å trykke inn telefonnummeret akkurat som på en fasttelefon, er ikke det noe problem med store og gode taster.

Et sett med volumtaster er lett tilgjengelig på venstre side av telefonen, og er godt uthevet slik at det er enkelt å justere volumet mens du er i en telefonsamtale. 

Lydstyrken er som seg hør og bør veldig kraftig når du har stilt den på fullt volum. Du kan også velge å koble til en medfølgende håndfri, og da blir lyden enda kraftigere. Telefonen støtter på toppen av det hele høreapparater med standarden T3M3, og her er det altså teleslynge i telefonen som gir god lydstyrke gjennom høreapparatet til de som har disse behovene. 

338gsm støtter imidlertid ikke Bluetooth. Enkelte høreapparater kan kobles til mobiltelefoner via Bluetooth, og Doro har to modeller i sitt sortiment som støtter dette. 

Les mer om de andre Doro-telefonene

Mottar SMS - men du kan ikke svare

Når brukere mottar en SMS på 338gsm, er det bare å trykke på den grønne tasten for å lese den. Dersom brukeren i stedet trykker på den røde tasten er det mulig å bla til "meldinger" i hovedmenyen, men dette blir fort for avansert for brukergruppen. 

Og dersom mottak av tekstmeldinger blir for avansert eller overflødig, er det fullt mulig å deaktivere muligheten for SMS-mottak i innstillingsmenyen.

Dersom brukeren er litt mer teknisk oppedgående, er det imidlertid litt synd at det ikke er mulig å sende SMS. Du kan altså ikke svare på de tekstmeldingene som mottas. Heldigvis har Doro også en rekke andre modeller med disse mulighetene, og vi vil blant annet teste Doro 410gsm så snart som mulig. Denne kan også motta MMS, slik at barnebarnet kan sende feriebilder til bestemor. 

Bordladeren gjør det enkelt å sette telefonen på lading.

Batterilevetiden er oppgitt til 2 timer i tale eller 8,33 døgn hviletid. Vi synes taletiden er litt i minste laget. Heldigvis er det enkelt å lade telefonen. Det følger nemlig med en bordlader som er enkel å legge telefonen i for å lade. Dersom du vil ha laderen med deg på reise, kan du ta ladekabelen ut av bordladeren, og plugge denne i siden av telefonen.

Konklusjon

At vi opplever 338gsm som ett eneste stort irritasjonsmoment er naturlig, ettersom vi er vant til avanserte telefoner med alt av finesser - iallfall mulighet for å sende SMS. 

Men de fleste har en bestemor, bestefar, foreldre eller annen familie som kanskje har behov for en så enkel telefon som mulig. 338gsm er et utmerket valg for de med dårlig syn eller liten teknisk innsikt. 

Her kan bestemor trykke inn telefonnumre på store taster, og du kan legge inn tre telefonnumre på forhånd som er enkelt å ringe til. Det er også mulig å motta SMS for de som ønsker det. 

Nødfunksjonen er det kanskje ikke alle som har behov for, men den trenger du heller ikke ta i bruk dersom du ikke mener det er nødvendig. 

Da vi besøkte Nordstrand Eldresenter, fikk telefonen gode tilbakemeldinger (se video øverst i saken). De eldre mente at lyden var høy og klar, og det var ingen som hadde problemer med å høre motparten. Videre mente de at telefonen var enkel å betjene. To av de fire vi snakket med mente imidlertid at telefonen ikke passet for dem, med tanke på at den ikke kan sende SMS. 

Vi synes prisen på rundt tusenlappen er i stiveste laget, siden du får telefoner med langt flere funksjoner til en fjerdedel av prisen. Likevel finnes det ikke noen billigere alternativer for brukergruppen, og tilbakemeldingene fra de eldre tilsa at tusenlappen absolutt ikke er avskrekkende når telefonen dekker behovene.

Les også
Doro 345gsm
Les også
Emporia Life
Les også
Eldre slår av mobilen
annonse