Jakten på kjærligheten

Anmeldelse

USA. 1950-tallet. Ann ser seg lei på sidesprangene til sin orkesterdirigerende ektemann Dan og tar med seg sine to sønner George og Robbie – som begge er i midten av tenårene – ut på en roadtrip hvor hun forsøker å finne seg en ny ektemann og dermed en ny inntektkilde. Dette skal vise seg å være lettere sagt enn gjort.

My One and Only er en delvis biografisk film om skuespilleren George Hamilton basert på historier han fortalte om familien sin til kjendisvennen Merv Griffin. Richard Loncraine (som står bak den visjonære Shakespeare-i-fascist-England-filmen Richard III) har regissert denne filmen som tjente inn 2,5 millioner dollar på kino i USA. Renée Zellweger spiller Ann, mens Logan Lerman har rollen som George. I andre roller finner vi Kevin Bacon, Chris "Mr. Big" Noth, Mark Rendall og Nick Stahl.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Svindel!

Omslaget til My One and Only er tidenes svindel. Det signaliserer en sukkersøt romantisk komedie med Renée Zellweger og Chris Noth i hovedrollene, men du verden så misvisende dette er! My One and Only er først og fremst en skikkelig dramafilm, med kun sporadiske innslag av komiske og romantiske elementer. Chris Noth spiller en liten rolle i begynnelsen, og er ellers fraværende. Jeg kan ikke forstå hvorfor distributøren har valgt å fronte filmen som klissete romanse når den er en såpass sterk dramafilm som den er.

Den egentlige hovedrollen i dette dramaet er Anns sønn George – spilt av Logan Lerman, best kjent fra The Butterfly Effect og Percy Jackson og lyntyven. Det er han som har fortellerstemmen og det er han som har den største utviklingen som karakter, muligens sidestilt med Ann som går fra å være en hoven ikke-arbeidende madam til å bli en respektabel kvinne som forstår at uavhengighet er bedre enn de gammeldagse idealene. George liker seg ikke på veien og vil helst ha et stabilt liv, men innser etter hvert hvor rikt eventyret med familien er.

Sårt tiltrengt latter

En av de viktigste årsakene til at My One and Only ikke burde ha blitt annonsert som en romantisk komedie er at med feil forventninger kan filmen virke negativ og deprimerende. Anns mange mislykkede forsøk på å finne seg en ny mann – som blant annet inkluderer en sleip tyv, et kåt svin, en sinnsyk offiser og en forvirret polygamist – rett og slett ikke er morsomt. Det er interessant og dramatisk, men så absolutt ikke lystig. Heldigvis bidrar først og fremst den åpenbart homofile sønnen Robbie med nødvendige comic reliefs, så man ikke føler seg fullstendig snytt for latter. Misforstå meg rett, filmen i seg selv er et glimrende drama, men kritikken går altså mot promoteringen.

Roadtripen til den utradisjonelle familien byr på flere overraskelser og interessante vendinger, men den aller viktigste ingrediensen er forholdet mellom de ulike familiemedlemmene, da først og fremst mellom George og moren hans. Forholdet blir portrettert på en måte som virker ekte og med mange innestengte følelser som kommer utmerket frem gjennom det velbalanserte skuespillet. Vi får dermed et klassisk drama med noen friske vrier, og filmen feiler aldri med å holde på interessen takket være de mange fargerike karakterene og situasjonene våre hovedroller møter på.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

My One and Only er en dramafilm, og la aldri noen andre fortelle deg noe annet. Filmen er en sterk og troverdig skildring av en familie som søker sin plass i verden, men mest av alt forsøker å finne hverandre i prosessen. Sterke skuespillerprestasjoner og en interessant historie gjør dette til en god film, som man burde se uten forventninger til at det skal være en romantisk komedie.