Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Xperia X8

Design, skjerm og menyer

Sony Ericsson har til nå hatt telefoner ytterkantene av Android-spekteret med sine Xperia-modeller. X10 er den mest komplette, men er også litt voldsom dersom du vil ha en hendig telefon. X10 Mini er på sin side knøttliten, men har naturlig nok også en liten skjerm og er ellers strippet for avanserte funksjoner. For de med behov for fysisk tastatur, finnes det en Xperia-modell også for dette, nærmere bestemt X10 Mini Pro.

Volummodellen har kommet

Blant alle disse Android-telefonene fra Sony Ericsson har det manglet en helt vanlig telefon som verken er stor eller liten, superenkel eller voldsomt avansert.

Dette tomrommet er nå i ferd med å fylles. Med Xperia X8 har Sony Ericsson lansert en telefon som ikke er ekstrem på noen måte. Du merker umiddelbart når du får den i hånden at størrelsen er akkurat passe. Den er ikke for stor, samtidig som den er stor nok til at en skjerm med brukbar størrelse har fått plass.

Android for alle

Prismessig er X8 en av de billigere Android-telefonene du får tak i. Kombinert med at den som en slags gylden middelvei bør appelere til massene, har den derfor muligheten til å bli en populær telefon hvis den leverer på de viktigste områdene.

Android fra i fjor

X10-modellene har fått sin etterlengtede oppdatering til Android 2.1. Dessverre har ikke denne oppdateringen kommet til X8 enda, og du må derfor ta til takke med versjon 1.6. Xperia X8 er med andre ord omtrent den eneste nye telefonen du får kjøpt med denne, i våre øyne, noe utdaterte versjonen av Android.

Sony Ericsson vurderte å vente med å lansere X8 til denne oppdateringen var på plass, men det tok lenger til enn ventet før oppdateringen dukket opp, så derfor får du en telefon som på enkelte områder er litt gammeldags hvis du kjøper en X8 i skrivende stund.

Det skal sies at gammeldags er et relativt begrep. Google utvikler Android-OS-et i sedvanlig kjapt Google-tempo, og kommer gjerne med både to og tre nye versjoner av sitt OS på samme tid som andre produsenter knapt rekker å få på plass viktige oppdateringer.

Xperia X8 er akkurat passe stor.
Kantene er avrundet og gjør at den ligger godt i hånden.
Tilkoblingene sitter på toppen av telefonen.

Fortsatt noen mangler

Allikevel er det kjedelig å vite at det finnes et nyere versjon av Android der ute. Problemet er bare at Sony Ericsson tilsynelatende er tregere enn andre produsenter med å sørge for at telefonene har siste versjon.

En grunn til dette kan nok være at Sony Ericsson har gjort forholdsvis store tilpasninger i menyene. Dette var spesielt nyttig på X10 Mini-modellene, som fikk menyer som var tilpasset den lille skjermen.

Det er forhåpentligvis ikke så lenge til Sony Ericsson kommer med en oppdatering til Android 2.1 til X8. Du kan anta at din X8 da blant annet vil bli kjappere, synker adresseboken med Facebook samt at brukergrensesnittet blir pusset opp med blant annet flere startskjermer.

Det kan være klar over at bruk av to fingre på skjermen, som støttes av Android 2.1, ikke ser ut til å komme med i Sony Ericssons oppdatering.

Enkel å bruke

I likhet med de andre X10-modellene er X8 enkel i bruk. Sony Ericsson har strippet X8 for avanserte menyvalg, slik at du har et svært oversiktlig brukergrensesnitt å forholde deg til.

Samtidig har du enkel tilgang til Android Market, som gjør at du kan installere nærmest hva det skulle være av ekstra programmer og spill.

De enkle menyene gjør også at X8 ikke er spesielt godt egnet for avanserte brukere, som nok vil savne enkelte funksjoner. Vi synes det er litt rart at ikke Sony Ericsson har utnyttet den økte plassen på skjermen kontra X10 Mini til å gjøre litt mer funksjonalitet og informasjon tilgjengelig på skjermen.

For mer informasjon om hvordan menyene til X8 er, anbefaler vi å lese vår test av X10 Mini som har tilnærmet like menyer.

Les testen av X10 Mini her

Forvokst mini

Hvis du har sett en X10 Mini, vil du se at X8 nærmest er en kloning av denne, bare noen milimeter større i alle retninger. Dessverre er dette med på å bidra til at X8 ikke virker like godt sammenskrudd som sine mindre søsken. Mens X10 Mini var så liten at du ikke merket så mye til at bakdekselet kanskje ikke var basert på det mest solide patentet, er X8 såpass mye større at du kjenner det svikter litt i telefonen når du trykker på den. Dette gjorde også at det knirket litt i vårt testeksemplar under vanlig bruk.

Minnekortet kan byttes uten å ta ut batteriet.
Hodetelefoner med fjernkontroll kan kobles til.
Knappene er de samme som på X10-modellene.

Xperia X8 er en berøringsfølsom telefon. De eneste tastene du finner foran på telefonen er en tast som vekselvis får deg til hvileskjermen og hovedmenyen, en tilbakeknapp samt en tast som gir deg flere valg i enkelte menyer.

Skjermen er kapasitiv, noe som vil si at den reagerer på berøring og ikke trykk. Dette gjør at betjeningen oppleves som mer flytende, mens ulempen er at du ikke kan bruke en penn for nøyaktige trykk på skjermen, og det fungerer også dårlig hvis du har hansker på.

En styrke ved mange Android-telefoner er nettopp denne flyten i bruken som kombinasjonen av en god kapasitiv skjerm og et responsivt og intuitivt menysystem gir.

Skjermen har blitt stor og treg

Dessverre er ikke skjermen til X8 særlig følsom. Det ender med at du titt og ofte må trykke flere ganger for at telefonen skal reagere, og noen ganger henger den rett og slett ikke helt med.

At skjermen ikke reagerer merker du spesielt godt hvis du skal trykke på noe som ligger i et av hjørnene på skjermen, men det er ikke til å unngå at X8 virker litt seig i responsen under vanlig bruk.

Har du brukt X10 Mini eller X10 Mini Pro tidligere, vil du vanskelig unngå å legge merke til at X8 faktisk er et skritt tilbake hva gjelder hvordan skjermen er i bruk.

Skjermen skal visstnok være beskyttet mot riper, men vi etterlot oss et par fine riper når vi utsatte X8 for binderstesten vår. Om skjermen er like lite ripebestandig som X10 Mini gjenstår å se. X10 Mini blir nemlig svært oppripet etter en tids bruk.

Hva gjelder å gjengi selv skjermbildet har vi ikke noe å utsette på skjermen i X8. Menyene fremstår som skarpe, og fargene er forholdsvis livlige.

Fargerikt tilbehør

Også X8 leveres med bakdeksler i forskjellige farger. Hvilke deksler som medfølger kan variere avhengig av salgspakken, på bildet nedenfor ser du hvilke deksler vårt testeksemplar ble levert med.

Øvrig tilbehør er forholdsvis standard, og inkluderer blant annet kombinert datakabel og ladekabel samt et minnekort på 2 GB.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • 2 GB Micro SD minnekort
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

Høyttaleren gjør jobben under samtale.

Selv om menyene i X8 til tider kan fremstå som noe ribbet for funksjoner, ligger det meste av teknologi og lurer i bakgrunnen.

Dette inkluderer selvsagt super-3G, som gjør at du surfer i god hastighet over mobilnettet. Hvis du ikke har brukt Android før, skal det nevnes at det i Android er svært enkelt å holde styr på datatrafikken din. Du kan med få tastetrykk skru datatrafikk av og på eller deaktivere datatrafikk under roaming.

Dette kan komme godt med. På en telefon som dette er det nemlig mange applikasjoner som overfører data uten at du nødvendigvis er kalr over det. Et eksempel er Timescape-funksjonen til Sony Ericsson, som laster ned oppdateringer fra Twitter og Facebook og viser det i en samlet strøm på startskjermen.

Datamonitor

X8 har i tillegg et program som heter Datamonitor. Dette gir deg en enkel oversikt over hvor mye data du har sendt og mottatt en gitt periode i løpet av siste 30 dager.

Du kan også sette en alarm som varsler hvis du passerer et visst forbruk, og er dermed ikke bare begrenset til å skru datatrafikk av og på. Dette kan være svært praktisk hvis du har et mobilabonnement som inkluderer en viss mengde datatrafikk i måneden.

Moderat standardutvalg

Som vi også har sett på andre Android-telefoner er ikke X8 spekket med nytteprogrammer ut av esken. Litt av grunnen til dette er nok at du kan laste ned det meste av funksjonalitet fra Android Market. Svært mye av dette er også gratis.

Viktige funksjoner som vekkerklokke og kalender har du uansett på plass fra starten. Det samme gjelder de mest vanlige Google-programmene, og du kan ikke unngå å legge merke til at Android er et Google-produkt.

Et eksempel på dette er Google Maps. Siden X8 har innebygget GPS, kan du både se hvor du befinner deg på kartet og få enkel veiledning til å finne frem. GPS-en er såkalt assistert, noe som gjør at den får støtte av mobilnettet for å finne en raskere og mer nøyaktig posisjon.

Ulempen med Google Maps er at kartene lastes ned mens du bruker programmet. Dette gjør selvsagt at du hele tiden ser på et oppdatert kart uansett hvor du befinner deg i verden, men det kan til gjengjeld bli dyrt. Spesielt dersom du bruker Google Maps til å finne frem i utlandet kan du få deg en ubehagelig overraskelse når telefonregningen ankommet.

I slike situasjoner er det greit å være oppmerksom på at du også kan koble deg på trådløse nett med X8. Slik kan du surfe på Facebook, laste ned e-post eller bruke kartet gratis eller i det minste mye billigere.

Forøvrig er programmet Wisepilot også installert på X8, som er et mer komplett navigasjonsprogram. Dessverre er dette bare en prøveversjon og derfor ikke tatt med i vår vurdering.

X8 gjør det overraskende bra i taletidstesten.

Batteri er blanda drops

Et stort svakhetspunkt ved X10 Mini var batteritiden. X8 kan heller ikke skilte med noen voldsom batteritid, og vi det gikk knapt to døgn mellom hver opplading. Hvis vi brukte telefonen mye måtte vi lade hver natt for å være sikker på at vi ikke gikk tom for strøm i løpet av dag to.

Taletiden var derfor en overraskelse. En del av vår testprosedyre er å teste hvor lenge en telefon kan holde en samtale gående før batteriet er tomt. For X8 sin del endte dette med over åtte timer sammenhengende samtale, noe som definitivt er utmerket og i øvre ende av skalaen.

Xperia X8 har som de fleste telefoner i dag en bevegelsessensor. I enkelte programmer snur skjermen seg automatisk over til liggende posisjon når du snur telefonen. I hovedmenyen eller i hvilemodus skjer det derimot fint lite hvis du prøver å snu på telefonen.

Synkroniserer med Exchange

En mangel ved Android 1.6 er at det ikke er integrert støtte for synkronisering mot Exchange, som er et krav for mange som bruker mobilen i jobbsammenheng. Heldigvis har Sony Ericsson også denne gang inkludert programmet Roadsync, som gir deg synkronisering mot Exchange. Du kan selvsagt også synkronisere kalenderen og kontaktene dine mot Google-kontoen eller Sony Ericssons egen synk-tjeneste hvis du foretrekker dette. På samme måte har du også støtte for å laste ned vanlig POP3 e-post.

Inntil Android 2.1 finner veien inn i X8 er det greit å være oppmerksom på at du ikke kan overføre filer med Bluetooth.

Ringe kan du derimot gjøre helt fra starten, og dekning og samtalekvalitet var ikke noe tema når vi testet X8.

Multimedia

Hodetelefonene kobler du til på toppen av telefonen.
Detaljgjengivelsen er ikke i nærheten av de andre Xperia-modellene.

Der noen kanskje vil hevde at X10 Mini så ut som en liten moroklump, fremstår X8 som mer tradisjonell.

Underholdsningsverdien, rent bortsett fra selve utseendet, er allikevel like god for X8. Først og fremst har den en glimrende musikkspiller. Det vil si, så lenge du ikke trenger mye funksjoner i musikkspilleren din, er dette en glimrende musikkspiller.

Topp lydkvalitet

Begrenser du deg til å trykke på Play, og eventuelt organisere musikken din i spillelister gjør X8 en utmerket jobb med å overføre musikk fra minnekortet ditt og frem til trommehinnene.

Sammenlignet med X10 Mini synes vi faktisk X8 har hakket bedre lyd. Ingen dårlig prestasjon med tanke på at X10 Mini har utmerket lydkvalitet i utgangspunktet.

Hodetelefonene som følger med er helt greie for å si det diplomatisk, men for å få fullt utbytte av potensialet til X8 bør du plugge i et par høykvalitets hodetelefoner. Tilkoblingen for hodetelefoner er vanlig minijack, men den støtter også tilkobling av hodetelefoner med fjernkontroll som Sony Ericsson tilbyr.

Du kan også høre på radio med X8. Radioen har fått en tilnærmet analog visning av hvilken frekvens du hører på, noe som både spriter opp utseendet litt samtidig som det er visuelt oversiktlig.

Videoavspilling er på sin side ikke gjenstand for like mye jubel for X8 sin del. Siden du ikke kan spille av Divx-filmer, har den en kraftig begrensning som videospiller.

Riktignok kan du finne mye nyttig programvare på Android Market, men størrelsen på skjermen får du uansett ikke gjort noe med og gjør at X8 ikke egner seg for de riktig lange videoseansene.

Kamera er et sorgens kapittel

På de fleste områder er X8 like godt eller bedre bestykket enn sine mindre søsken. På ett område har imidlertid sparekniven slått til for fullt. Kameraet har nemlig fått barbert oppløsningen ned til 3,2 megapiksler. Dette merkes godt både i våre syntetiske tester og på bildene du tar i det virkelige liv.

Spesielt på bilder med mye detaljer blir deler av bildet uklart.

Her ser du bilder tatt med vår X8:

På et bilde med lite detaljer takler kameraet fargegjengivelse og kontraster bra.

Konklusjon

Med alt fra X10 til X10 Mini har Sony Ericsson hatt telefoner i begge ender av Android-spekteret. En virkelig volummodell som passer de fleste har imidlertid vært fraværende inntil nå.

Xperia X8 er ment å fylle dette tomrommet. I motsetning til X10-modellene er den ikke tiltenkt deg som vil ha en diger skjerm, ei heller for deg som vil ha en knøttliten telefon eller krever fulltastatur.

X8 skal derimot være midt i blinken for deg som vil ha en helt vanlig telefon.

Ola Nordmann

I første omgang gir X8 et lovende inntrykk. Dette er en berøringsfølsom telefon uten annet en de mest nødvendige fysiske tastene. Størrelsen er akkurat passe, og du kan ha den i bukselommen uten at den gjør mye av seg.

Samtidig er skjermen såpass stor at det går greit å bla i menyene og bruke de mest vanlige funksjonene. Menyene er i likhet med X10 Mini-modellene ganske minimalistiske, og selv moderat avanserte muligheter må du i mange tilfeller lete forgjeves etter.

Dette har den positive effekten at X8 blir svært enkel å bruke også for deg som ikke er vant med Android eller berøringsfølsomme telefoner.

Dette betyr ikke at X8 dermed er kjedelig, blant annet leveres bakdekselet i flere farger slik at du kan tilpasse utseendet etter eget ønske.

Bakdekselen og telefonen forøvrig gir ikke det mest solide inntrykket. Du kjenner godt at her er det til dels tynn plast som utgjør grunnstammen i telefonen.

Treg skjerm

Når du trykker på skjermen legger du også merke til at X8 ikke har spesielt god respons. I motsetning til mange andre telefoner med Android og kapasitiv skjerm, synes vi X8 ikke henger helt med når vi betjener den.

I skrivende stund kjører X8 med versjon 1.6 av Android-menyene. Dessverre er dette gammelt nytt, og mens andre telefoner leveres med en eller to generasjoner nyere menysystem, må du som X8-eier vente på at Sony Ericsson skal komme med en oppdatering, noe som er lovet i løpet av høsten. Så selv om X8 ikke er noe for deg som skal ha det siste og beste med en gang, så vil X8 bli en bedre telefon den dagen oppdateringen til Android 2.1 blir tilgjengelig. I mellomtiden er det bare å være misunnelig på X10-eiere som nettopp har fått denne oppdateringen.

Noe som X8 har arvet fra sine Android-søsken fra samme produsent, er batteritiden. X8 holdt nemlig knapt to dager før laderen måtte til pers. Overraskende nok er derimot taletiden i toppklasse med over åtte timer samtale på en lading.

Telefon som fungerer

X8 fungerer utmerket til å ringe med. Dataoverføring går kjapt om du bruker enten super-3G eller Wi-Fi. Timescape, som viser hendelser fra Facebook, Twitter og telefonen selv, er også her på plass og fungerer kjapt og stabilt. E-post og synkronisering mot Exchange har du selvsagt også, og er det programmer eller spill du mangler så kan du høyst sannsynlig finne det på Android Market.

Kamera som fungerer til nød

Kameraet har en oppløsning på 3,2 megapiksler. At bildene ikke blir noe å samle på trenger ikke ha noen direkte sammenheng med antall piksler, men det er tydelig at kameraet på X8 har blitt nedprioritert. Resultatet er at X8 er en svært overkommelig priset Android-telefon, og fremstår som et rimelig alternativ dersom du vil ha en slik mobil.

Musikkspilleren har derimot unngått sparekniven, for her har du topp lyd. Vi synes faktisk X8 hadde enda hakket bedre lyd enn X10 Mini-modellene.

Konklusjon

Skal du ha en billig Android-telefon, er X8 omtrent så billig som du får det. Vi ville allikevel lagt i et par hundrelapper og kjøpt den mer oppdaterte Samsung Galaxy Spica dersom er rimelig og grei Android-telefon var målet.

Har du noen hundrelapper ekstra å legge i, kan også Xperia X10 Mini være et alternativ. Ikke bare har den fått den etterlengtede oppdateringen til Android 2.1, men den er også usedvanlig liten og snerten - noe som selvsagt også gjør at du må leve med en liten skjerm.

annonse