Tek.no

Test

Sony Ericsson Xperia X8

4 Nov 2010 13:06

Design, skjerm og menyer

Sony Ericsson har til nå hatt telefoner ytterkantene av Android-spekteret med sine Xperia-modeller. X10 er den mest komplette, men er også litt voldsom dersom du vil ha en hendig telefon. X10 Mini er på sin side knøttliten, men har naturlig nok også en liten skjerm og er ellers strippet for avanserte funksjoner. For de med behov for fysisk tastatur, finnes det en Xperia-modell også for dette, nærmere bestemt X10 Mini Pro.

Volummodellen har kommet

Blant alle disse Android-telefonene fra Sony Ericsson har det manglet en helt vanlig telefon som verken er stor eller liten, superenkel eller voldsomt avansert.

Dette tomrommet er nå i ferd med å fylles. Med Xperia X8 har Sony Ericsson lansert en telefon som ikke er ekstrem på noen måte. Du merker umiddelbart når du får den i hånden at størrelsen er akkurat passe. Den er ikke for stor, samtidig som den er stor nok til at en skjerm med brukbar størrelse har fått plass.

Android for alle

Prismessig er X8 en av de billigere Android-telefonene du får tak i. Kombinert med at den som en slags gylden middelvei bør appelere til massene, har den derfor muligheten til å bli en populær telefon hvis den leverer på de viktigste områdene.

Android fra i fjor

X10-modellene har fått sin etterlengtede oppdatering til Android 2.1. Dessverre har ikke denne oppdateringen kommet til X8 enda, og du må derfor ta til takke med versjon 1.6. Xperia X8 er med andre ord omtrent den eneste nye telefonen du får kjøpt med denne, i våre øyne, noe utdaterte versjonen av Android.

Sony Ericsson vurderte å vente med å lansere X8 til denne oppdateringen var på plass, men det tok lenger til enn ventet før oppdateringen dukket opp, så derfor får du en telefon som på enkelte områder er litt gammeldags hvis du kjøper en X8 i skrivende stund.

Det skal sies at gammeldags er et relativt begrep. Google utvikler Android-OS-et i sedvanlig kjapt Google-tempo, og kommer gjerne med både to og tre nye versjoner av sitt OS på samme tid som andre produsenter knapt rekker å få på plass viktige oppdateringer.

Xperia X8 er akkurat passe stor.
Kantene er avrundet og gjør at den ligger godt i hånden.
Tilkoblingene sitter på toppen av telefonen.

Fortsatt noen mangler

Allikevel er det kjedelig å vite at det finnes et nyere versjon av Android der ute. Problemet er bare at Sony Ericsson tilsynelatende er tregere enn andre produsenter med å sørge for at telefonene har siste versjon.

En grunn til dette kan nok være at Sony Ericsson har gjort forholdsvis store tilpasninger i menyene. Dette var spesielt nyttig på X10 Mini-modellene, som fikk menyer som var tilpasset den lille skjermen.

Det er forhåpentligvis ikke så lenge til Sony Ericsson kommer med en oppdatering til Android 2.1 til X8. Du kan anta at din X8 da blant annet vil bli kjappere, synker adresseboken med Facebook samt at brukergrensesnittet blir pusset opp med blant annet flere startskjermer.

Det kan være klar over at bruk av to fingre på skjermen, som støttes av Android 2.1, ikke ser ut til å komme med i Sony Ericssons oppdatering.

Enkel å bruke

I likhet med de andre X10-modellene er X8 enkel i bruk. Sony Ericsson har strippet X8 for avanserte menyvalg, slik at du har et svært oversiktlig brukergrensesnitt å forholde deg til.

Samtidig har du enkel tilgang til Android Market, som gjør at du kan installere nærmest hva det skulle være av ekstra programmer og spill.

De enkle menyene gjør også at X8 ikke er spesielt godt egnet for avanserte brukere, som nok vil savne enkelte funksjoner. Vi synes det er litt rart at ikke Sony Ericsson har utnyttet den økte plassen på skjermen kontra X10 Mini til å gjøre litt mer funksjonalitet og informasjon tilgjengelig på skjermen.

For mer informasjon om hvordan menyene til X8 er, anbefaler vi å lese vår test av X10 Mini som har tilnærmet like menyer.

Les testen av X10 Mini her

Forvokst mini

Hvis du har sett en X10 Mini, vil du se at X8 nærmest er en kloning av denne, bare noen milimeter større i alle retninger. Dessverre er dette med på å bidra til at X8 ikke virker like godt sammenskrudd som sine mindre søsken. Mens X10 Mini var så liten at du ikke merket så mye til at bakdekselet kanskje ikke var basert på det mest solide patentet, er X8 såpass mye større at du kjenner det svikter litt i telefonen når du trykker på den. Dette gjorde også at det knirket litt i vårt testeksemplar under vanlig bruk.

Minnekortet kan byttes uten å ta ut batteriet.
Hodetelefoner med fjernkontroll kan kobles til.
Knappene er de samme som på X10-modellene.

Xperia X8 er en berøringsfølsom telefon. De eneste tastene du finner foran på telefonen er en tast som vekselvis får deg til hvileskjermen og hovedmenyen, en tilbakeknapp samt en tast som gir deg flere valg i enkelte menyer.

Skjermen er kapasitiv, noe som vil si at den reagerer på berøring og ikke trykk. Dette gjør at betjeningen oppleves som mer flytende, mens ulempen er at du ikke kan bruke en penn for nøyaktige trykk på skjermen, og det fungerer også dårlig hvis du har hansker på.

En styrke ved mange Android-telefoner er nettopp denne flyten i bruken som kombinasjonen av en god kapasitiv skjerm og et responsivt og intuitivt menysystem gir.

Skjermen har blitt stor og treg

Dessverre er ikke skjermen til X8 særlig følsom. Det ender med at du titt og ofte må trykke flere ganger for at telefonen skal reagere, og noen ganger henger den rett og slett ikke helt med.

At skjermen ikke reagerer merker du spesielt godt hvis du skal trykke på noe som ligger i et av hjørnene på skjermen, men det er ikke til å unngå at X8 virker litt seig i responsen under vanlig bruk.

Har du brukt X10 Mini eller X10 Mini Pro tidligere, vil du vanskelig unngå å legge merke til at X8 faktisk er et skritt tilbake hva gjelder hvordan skjermen er i bruk.

Skjermen skal visstnok være beskyttet mot riper, men vi etterlot oss et par fine riper når vi utsatte X8 for binderstesten vår. Om skjermen er like lite ripebestandig som X10 Mini gjenstår å se. X10 Mini blir nemlig svært oppripet etter en tids bruk.

Hva gjelder å gjengi selv skjermbildet har vi ikke noe å utsette på skjermen i X8. Menyene fremstår som skarpe, og fargene er forholdsvis livlige.

Fargerikt tilbehør

Også X8 leveres med bakdeksler i forskjellige farger. Hvilke deksler som medfølger kan variere avhengig av salgspakken, på bildet nedenfor ser du hvilke deksler vårt testeksemplar ble levert med.

Øvrig tilbehør er forholdsvis standard, og inkluderer blant annet kombinert datakabel og ladekabel samt et minnekort på 2 GB.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • 2 GB Micro SD minnekort
  • Brukerveiledning

Les også