Tek.no

Test Nokia 5.1 Plus

Nokia treffer igjen: Billig og bra

Virker som en langt dyrere mobil.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
13 Mar 2019 17:00

Jakter du på en helt kurant og rimelig mobiltelefon? I så fall er Nokia 5.1 Plus slett ikke noe dårlig valg.

Dette begynner å bli et slitt refreng. For du skal faktisk være ganske uheldig for å snuble i en Nokia-telefon som ikke er god valuta for pengene i 2019.

Nokia 5.1 koster omtrent 2000 kroner og er god på det meste. Den har en utmerket brukeropplevelse, et helt kurant kamera og et svært pent ytre til prisen.

Helt perfekt er den naturlig nok ikke. Det finnes svært få telefoner i denne prisklassen som er perfekte. Men det finnes noen få som nærmer seg. Nokia 5.1 ligger rett under dem igjen.

Toppmodelldesign

Det flotte ytret består av en avrundet plastramme som nærmest flyter over i forside og bakside i så vidt avrundet glass. Såkalt 2,5D-glass.

Denne designen ville for bare relativt kort tid siden sendt tankene til absolutte toppmodeller. Selv om rammen er i plast føles mobilen like fullt solid. I dag er det fortsatt god design i prisklassen, men de åpne glipene og skarpe kantene er omtrent borte også fra de rimeligste mobilene.

Personlig setter jeg for øvrig pris på den dype blåfargen som er valgt, fremfor metallic-blått eller rent svart som er så vanlig. Den skiller seg litt ut – men bare hvis du ser etter.

Skjermen har en relativt lav oppløsning, men det er ikke særlig merkbart under bruk. Du skal se godt etter på skjermen for å se enkeltpiksler.

En pussighet er forresten at telefonen støtter krypteringen som skal til for å kunne vise Netflix i HD, men her dukker HD-ikonet likevel ikke opp i tjenesten.

Rene Android-menyer, men ...

Vår testmobil er en lekker dypblå variant. Den har glass foran og bak, men rammen er i plast.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som alle nyere Nokia-mobiler er 5.1 Plus en såkalt Android One-telefon. Det betyr at menyene er rene Android-menyer rett fra Google. Det har vi hatt meget gode erfaringer med i tidligere Nokia-telefoner. Rent menymessig er det vanskelig å tråkke feil hvis du kjører så tett opp til Googles egen programvare.

Det er knapt nok noe her som ikke er Googles eget. Unntakene er i hovedsak to steder. Kameraappen er Nokias egen, og det samme er My phone-appen, der du kan få kundeservice og se enkelte av telefonens vitale mål under bruk. Så som hvor mye lagringsplass du har ledig.

Selv om det ikke er mye overflødig slagg i Nokias menyer opplever vi likevel deler av My phone-appen som det. De vanlige Google-menyene har for en stor del de samme funksjonene bygget inn, og My phone-appen kopierer dermed bare funksjoner. Funksjoner den presenterer på en dårligere og mindre sammenhengende måte.

Menyene her er relativt raske og gode. De leverer bedre enn vi er vant til for telefoner med denne innmaten. Selv om de ikke er helt uten ett og annet stopp. De kommer først og fremst til syne når jeg veksler mellom apper, eller mellom hver gang jeg trykker på utløserknappen i fotoappen. Da kunne mobilen med fordel vært litt kjappere. Surfing og vanlig appbruk er sjelden merkbart tregere enn på andre telefoner.

Utvalget mobiler med MediaTek-prosessor som har vært innom våre lokaler har vært en svært blandet opplevelse, og sånn sett innfrir altså denne Nokiaen godt.

Middels kamera

Nokias gamle kameraapp har vært en favoritt her i gården siden den først dukket opp i Lumia 1020. Den er enkel å bruke og lar deg styre funksjoner som ellers kan være vanskelige å sette seg inn i. Men tiden har gått litt fra den. Andre fotoapper er ofte vel så gode på de avanserte funksjonene, og spesielt hadde vi ønsket oss Googles egen kameraapp fra Pixel-telefonene for å få tilgang på en nattmodus i Nokia 5.1 Plus.

Kameraet kunne vært kvassere. Den så vidt senkede fingerleseren på baksiden kunne gjerne ligget litt dypere så den var enklere å finne med fingeren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appen som er der er uansett litt treg. Dette er slett ikke telefonen du bruker som actionkamera. Innen du har fått tatt bildet er situasjonen antageligvis passert.

Innendørs sliter telefonen litt med bevegelsesuskarphet. Stillestående objekter er som regel greie å fotografere, men det skal ikke mye bevegelse til før de ikke blir skarpe på bildene.

På sitt beste er resultatene gode, men med sluggere som Xiaomi Mi A2 på markedet til omtrent samme pris som Nokia 5.1 Plus blir valget enkelt hvis kamera er viktig.

PS! Se testbilder fra telefonen nederst.

Rein Android og relativt kjapp maskinvare gjør Nokia 5.1 Plus god å bruke. Den har helt ålreite 32 gigabyte som startlagring, men en relativt stor del av plassen tas opp av støtten for sømløse oppdateringer. Her merker du oppdateringene først og fremst som en beskjed om å starte telefonen på nytt – selve oppdateringen gjøres i bakgrunnen. Skulle du få for lite plass kan du sette inn minnekort.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og ellers, da?

Ellers noterer vi oss at det ikke bare mangler hurtiglader i esken – selve støtten for kjapp lading er fraværende. Dermed hjelper ikke den kjappe laderen du kanskje har fra før på ladetiden. Batteriet er litt magert i størrelse (3000 mAh), men telefonen forsyner seg relativt forsiktig av godsakene, så du slipper likevel å lade for ofte.

Lydkvaliteten under samtale er god, men selv om modellen skal støtte tale over 4G-nettet fikk jeg ikke det aktivert på telefonen i testperioden. Det aktiverer seg normalt sett selv, eller så kan det skrus på i innstillingene. Her var det ingen synlig bryter for å gjøre det, og dermed hopper telefonen ned til 3G ved taletrafikk.

Telefonen har fingerleser på baksiden. En egenskap ved denne som kan irritere noen er at den er senket relativt lite i ryggen på telefonen. Dermed skal du kjenne forholdsvis godt etter med fingertuppen for å føle deg frem til hvor den er.

Nokia 5.1 Plus er stort sett rask og god å bruke. Som en av de rimeligere i Nokias utvalg er det nå snart bare gode mobilvalg igjen som bærer Nokia-logoen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til slutt

Nokia 5.1 Plus er en helt ålreit telefon. Spesielt om du slår klørne i den til under 2000 kroner. Den er rask nok, den er svært lekker å se til og den gjør en grei jobb i apper. Kameraet tar gode bilder, batteritiden er grei nok og oppdateringer rett fra Google er aldri en dum egenskap.

Men konkurransen i 2019 er beinhard. Med telefoner som Xiaomi Mi A2 i markedet til rundt 2000 kroner er det til og med litt vanskelig å hete Nokia 5.1. Overraskende god ytelse og ålreit kamera er ikke det samme som nær Pixel-ytelse og kamera som krangler med to og tre ganger dyrere modeller.

Du kan fortsatt gjøre vesentlig verre kjøp i prisklassen rundt 2000 kroner, men det absolutte toppsjiktet når ikke Nokia 5.1 Plus opp til. Den vaker i området rett under.

Nokia 5.1 Plus 32GB
8
Meget bra

Nokia 5.1 Plus 32GB

sitat"Det begynner å bli vanskelig å finne ordentlige bomkjøp som bærer Nokia-logo."
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Ren Android
 • Krysse av
  Smidig og rask nok i bruk
 • Krysse av
  På sitt beste tar den gode bilder
 • Krysse av
  Oppdatert USB-C-kontakt
 • Krysse av
  Støtter sømløse oppdateringer
 • Krysse av
  Plass for minnekort
 • Bytt
  Kameraet kunnet vært raskere
 • Bytt
  Ingen støtte for hurtiglading
 • Bytt
  Fingerleser kunne vært tydeligere markert
 • Bytt
  Fikk ikke aktivert 4G Tale
Les også
Dette er Googles nye og billige Pixel-mobiler
Les også
Motorola Moto G7 Plus: G7 Plus er rimelig og svært god
Les også
Huawei P Smart (2019): Nye P Smart er dum og ikke deilig nok
Les også
Nokia 8.1: Følger opp en av fjorårets aller beste telefoner
Les også
Xiaomi Mi 8: Endelig flere mobiler med god ansiktsgjenkjenning
annonse

Les også