Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIKEA Trådfri

Vi har testet IKEAs smarte lyssystem

Eller, smart og smart...

Kristoffer Møllevik

IKEA er såpass svære, at når de kaster seg inn i et nytt marked, er det verdt å følge med. For et par måneder siden lanserte de en rekke smartlys-produkter, og det er ikke bare snakk om et par lyspærer, men et solid utvalg av forskjellige sammenkoblede dingser:

  • Tre ulike lyspærer med stor sokkel (E27)
  • Én med liten sokkel (E14)
  • Én spotpære (GU10)
  • En rekke lyspaneler
  • Skapdører med lyspaneler
  • En fjernkontroll
  • En bevegelsessensor
  • En trådløs dimmerbryter
IKEA har også flere større lyspaneler og skapdører med lyspaneler, men disse har vi ikke sett på denne gangen.
IKEA

I tillegg til en basestasjon som kan koble hele sulamitten til en mobilapp via Internett.

De forsøker med andre ord å ta opp konkurransen med Philips Hue:
Les vår test av Philips Hue, og hvorfor vi liker det så godt, her »

Det er ikke et enormt utvalg av greier, men med pærer som vil passe i de fleste lamper, og lyspaneler som kan fungere som større lamper, og antakeligvis gi et mykt, behagelig lys, ligger det an til å kunne dekke de fleste lysbehov. Prisen er det heller ikke stort å si på.

IKEA TrådfriPhilips Hue
3x E27-pære585 kr825 kr
3x GU10-pære435 kr897 kr
Bevegelsessensor200 kr319 kr
Fjernkontroll145 kr.199 kr.
Basestasjon295 kr479 kr.
Sum1660*2719*

*Prisene i regnestykket er hentet fra IKEA og Prisguide.no (kommersiell partner), med utgangspunkt i lyspærer som kan endre fargetemperatur, men ikke farge. Vi regner ikke med eventuelle frakttillegg, eller penger du kan spare på pakkeløsninger. IKEAs bevegelsessensor selges bare i kombinasjon med en lyspære, så vi har trukket fra prisen på lyspæra.

Prismessig ser det jo ut som et enkelt valg, i alle fall hvis du skal ha mer enn bare et-par-tre pærer. La oss se om valget er like enkelt når det kommer til funksjonalitet.

Hva kan IKEA Trådfri gjøre?

Lyspærene kan fungere helt fint bare med fjernkontrollene eller bevegelsessensoren, eller bare som helt vanlig lyspærer om du så vil. Da kan du kan koble inntil 10 lyspærer til en fjernkontroll, og ha trådløs dimming i hele stua, kjøkkenet og andre rom den strekker til. Du kan justere lysstyrken opp og ned, endre fargetemperatur og slå dem av og på.

Men skal du ha litt mer avansert styring, som for eksempel å få lyset til å gradvis skru seg på om morgenen, må du ha basestasjonen og mobilappen IKEA Trådfri på en Android- eller iOS-enhet. Og vi er selvsagt interesserte i de mer avanserte mulighetene, så det er i stor grad det vi skal se på i denne testen.

Installasjon og oppsett

Basestasjonen gjemmer kabelportene bak et deksel.
Kristoffer Møllevik

Appen tar oss gjennom oppsettet steg for steg, og det er en forholdsvis enkel prosess. Basestasjonen har ikke Wi-Fi, så med mindre du vil strekke en lang kabel gjennom større deler av huset, bør den installeres i nærheten av Internett-ruteren din. Men ellers er det ganske rett fram, og appen fant basestasjonen uten problemer. Så langt, så bra.

Men her møter vi noen rare greier. Vi kan ikke bare koble opp en lyspære og forvente at basestasjonen finner den selv; vi koble lyspærene opp via en kontrollenhet, som for eksempel fjernkontrollen eller bevegelsessensoren. Og disse må først kobles til basestasjonen, som krever at du holder dem ikke lengre unna enn 2 cm og holder inne en knapp. Tungvint hvis du har gjemt basestasjonen oppå bokhylla og må finne frem gardintrappa hver gang, men vi møter ikke store problemer utover det.

Appen tar oss gjennom oppsettet trinn-for-trinn.
Skjermbilde fra appen

Så kan vi koble til en lyspære, og denne kobles til basestasjonen ved at den kobles til styringsenheten som allerede er koblet til basestasjonen. Styrete? Det synes vi også. Her møtte vi litt flere problemer; en bug i appen gjorde tydeligvis at den ikke alltid oppdaterer seg og gir beskjed om at den har lagt til lyspæra ; etter det vi trodde var flere feilslåtte forsøk, restartet vi appen for å prøve igjen, og da var lyspæra inne der allerede. Irriterende, men det er et nytt system, og en og annen barnesykdom vi kan tilgi.

Smart og smart, fru Blom...

IKEA Trådfri er egentlig ikke så veldig smart, og gir oss bare tilgang til noen veldig enkle former for automatisering av lysstyringen. Vi har en vekkerfunksjon, en hjemmefra-modus og enkle tidsinnstillinger.

Vekkerfunksjonen gjør slik at lysene gradvis dimmes på i løpet av en halvtime, som jo kan være en behagelig måte å våkne på. Det er en fin funksjon å våkne til, eller som en måte å skru på lysene rundt solnedgang. Det vil si, det hadde vært en fin funksjon hadde den bare fungert. Vi har prøvd med flere ulike lyspærer i ulike rom med ulike konfigurasjoner, men vi har rett og slett ikke fått det til å fungere, og appen gir heller ingen tilbakemelding på at noe er galt. Sikkert ikke noe som ikke kan rettes opp i en oppdatering, men dette er en type barnesykdom som er litt verre å tilgi.

Vi savner mer avanserte innstillinger her.
Skjermbilde fra appen

Hjemmefra-funksjonen slår ikke av lysene i huset, men skal sørge for at lysene skrur seg «på og av, som om du var hjemme». Litt mangelfullt på detaljer her synes vi, og nytten er vi også litt usikre på, for selv Marv og Harry lot seg som kjent ikke lure av lys på tidsur. Men hei, vi er hverken innbruddstyver eller politi, så hva vet vi.

Så er det en enkel av/på funksjon etter tidspunkt. For eksempel at lyspære 1 og 2 i stua skal skru seg på mellom klokka 1800 og 2130, og at lyspære 1, 3 og 4 skal være på fra klokken 2130 til 2300. Dette fungerer greit nok, men lyspærene skrur seg bare på til det den nivået og den fargetemperaturen de hadde sist de var i bruk. Vi kan for eksempel ikke si at lyspære 1 skal stå på 100% frem til klokken 20, og gradvis gå ned til 50% i løpet av den neste timen. Her savner vi evnen Philip Hue har til å endre både styrke og farge så gradvis at vi omtrent ikke legger merke til det.

Det er ganske enkelt å lage ulike forhåndsoppsett, men disse kan dessverre ikke kobles til fjernkontrollen eller automatisk slå seg på på bestemte tidspunkt .
Skjermbilde fra appen

Og sist, men ikke minst, kan vi lage forhåndsoppsett for de ulike rommene. IKEA kaller det «stemninger», og der er i prinsippet det samme som «scenene» fra Philips Hue. Det kan for eksempel være at du vil justere lysene på ulike lamper når du skal se film. Taklyset veldig dempet, helt av i kjøkkenet, og bare svakt lys over sofaen slik at du ser popcornet. Disse fungerer fint, men må aktiveres via telefonappen. De kan ikke programmeres inn i for eksempel fjernkontrollen, eller settes opp slik at de aktiveres på et bestemt tidspunkt.

Andre småproblemer

Hvorfor lar ikke systemet oss bruke både fjernkontrollen og bevegelsessensoren samtidig?
Kristoffer Møllevik

Det er også andre, mindre ting som har irritert oss noe med Trådfri.

For eksempel det at vi ikke kan ha mer enn én styringsenhet koblet til en lyspære. Du kan ikke ha for eksempel bevegelsessensoren på om natten, og fjernkontrollen om dagen. Eller det at vi ikke kan deaktivere bevegelsessensoren om natten. Enten er den på kun når det er mørkt, eller hele tiden.

Og det at vi må holde styringsenhetene inntil lyspærene vi vil de skal styre. Hvorfor kan vi ikke bare gjøre dette i appen? Dette er spesielt irriterende hvis du for eksempel skal bytte ut en dimmerbryter med den mer avanserte fjernkontrollen, og flere av lampene er utilgjengelig plassert, for eksempel høyt oppe under taket.

Konklusjon: Må bli bedre

Per nå fungerer IKEAs system helt greit til de helt enkle tingene, som å få lyset på kjøkkenet til å skru seg på om morgenen, av når du går på jobb, på når du kommer hjem igjen og av igjen når du legger deg. Men uten Hue's gradvise overganger og programmerbare forhåndsoppsett, mister vi mye av den funksjonaliteten som gjorde at vi likte Hue så godt som vi gjorde.

To ting kan fikse problemene med IKEA Trådfri: En større oppdatering og utvidelse av appen, slik at vi får bedre funksjonalitet. Eller bedre integrering med Philips Hue, slik at vi kan kjøpe lyspærer fra IKEA og blåse i hele appen. Dette siste skal ifølge Smart Home Geeks være på vei, og det vil fikse mye av problemene vi har med Trådfri per i dag. I tillegg skal de også fungere med smarthjem-tjenester som Apple HomeKit, Google Home og Amazon Alexa. Men vi vet ikke om lyspærene fra IKEA kan gi glidende overganger i hvitbalansen på samme måte som pærene fra Hue, så om de kan bli en fullgod erstatning for Philips' pærer vet vi ikke enda. Akkurat nå er det ikke i nærheten.

Trådfri trenger mer avansert funksjonalitet før vi trykker systemet til vårt bryst.
Kristoffer Møllevik

Men vi har troen på at IKEA kan forbedre Trådfri hvis de bare vil, de største manglene er på programvare-siden, og en ny, bedre app kan gjøre mye for å berge brukeropplevelsen. Og siden de har basert seg på en åpen standard, vil vi etterhvert kunne bruke lyspærene og annet Trådfri-utstyr i en annen, bedre app. Prisen er god og fremtiden ser nokså lys ut, så vi kommer til å følge med på Trådfri, og besøke systemet igjen om noen måneder og oppdatere testen. Men hvis du ikke vil vente på det, er det Philips Hue som gjelder.

Du kan lese testene våre av Philips Hue her:
Vår første møte: Smarte lyspærer kan heldigvis brukes til mer enn å fargelegge stua di »
Nye Philips Hue: Philips har hørt på kritikken og lanserer ny app »Hue Motion Sensor: Endelig fikk vi bevegelses- og lyssensor »

IKEA Trådfri
6
Helt greit

IKEA Trådfri

6
Helt greit
sitatDet blir nok bedre når vi kan bruke andre apper og smarthus-systemer.

Fordeler

  • +
    Enkel installasjon
  • +
    Kommer til å fungere med ting som Philips Hue, Apple HomeKit, Google Home og Amazon Alexa
  • +
    Kan også brukes uten appen

Ting å tenke på

  • Lysstyringen har ikke gradvise overganger
  • Appen lar oss ikke automatisere forhåndsoppsett
  • Pærene kan kun kobles til én styringsenhet om gangen
annonse