Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus ZenBook S

Mye maskinvare i supertynn og lekker forpakning

Under IFA-messen i Berlin dro Asus frem et helt nytt og staselig medlem av ZenBook-familien kalt ZenBook S.

S, som vi regner med står for "Slim", er selskapets tynneste bærbare og veier bare ett kilogram. Den skulle altså være midt i blinken for deg som er på jakt etter noe lite og nett å dra med deg til skolen eller jobb.

En ZenBook kjenner du igjen på mils avstand fordi designtrekkene har holdt seg ganske like de siste årene. Den nye S-modellen skilter med diamantslipte kanter for et mer eksklusivt preg, og det spunnede metallmønsteret pryder fortsatt fronten på maskinen, noe som er en lekker detalj. I alle fall frem til du legger dine litt fettete fingre på den og etterlater merker som konstant må pusses bort. Etuiet Asus har lagt ved, med en innside i mykt stoff som polerer bort flekker mellom transportetapper, hjelper litt. Vi anbefaler likevel å skaffe maskinen i en lys farge om den høres ut som noe for deg.

Det med flekker på fronten er litt synd, for når du åpner opp den mørke blå versjonen av ZenBook S skinner den virkelig. Få maskiner tør å skille seg ut med andre farger enn sølv, hvitt eller sort, og blåfargen er svært så kledelig. Særlig med tastaturet, hvor bokstavene lyser i gulltyper når det mørkner rundt deg.

Byggekvaliteten er også veldig god. Asus har valgt materialer fra de øverste hyllene og selv om basen er bare 0,9 cm tykk er den stødig, uten antydning til gynging eller svakheter i aluminiumskonstruksjonen. Det samme kan sies om skjermhengselen. Det eneste som plager oss litt er at maskinen er vanskelig å åpne på en enkel måte fordi den er så lett og hengselen ganske «fast».

Dells XPS-maskiner er fortsatt soleklar mester i rammeløs design, men vi merker at Asus ikke sover i timen heller der ZenBook S får rammer som er kun 0,9 cm tykke.

ZenBook S presser tastaturet opp fra bordplaten når du åpner den opp. Det er en velkjent metode for å hjelpe tynne maskiner med bedre kjøling, og gir oss assosiasjoner til Microsofts Surface Pro-maskiner. Surface Pro har imidlertid fordelen av å være en hybrid, mens skjerm og tastatur her er lenket sammen. Aktuelle sammenligningskandidater er derfor andre lette og slanke maskiner som for eksempel Huaweis MateBook X som vi kommer tilbake til.

Det blanke lokket ser pent ut etter en runde med pusseskinnet, men er svært mottagelig for fingeravtrykk og flekker.

Kald og ukalibrert skjerm

Det 13,3-tommer store panelet ZenBook S byr på klarer seg godt med Full HD-oppløsningen det er utstyrt med. Tekst og bilder oppleves som klare og skarpe, men vi skulle ønske oss mer punch i lysstyrken. Panelet opplever en del gjenskinn fra sterke lyskilder. Her er spesielt Apple og Huawei bedre takket være generelt høyere lysstyrke i deres maskiner.

Det er likevel på fargemålingen panelet avslører seg som i en klasse under det noen konkurrenter leverer. For vanlige brukere oppleves panelet som helt greit, men særlig grønn- og gulfarger er faktisk ganske på bærtur i kalibreringstesten vår. I tillegg merker vi et tydelig blåstikk som vi ikke setter pris på.

Gode taster med forbedringspotenisale

Når vi kommer til tastaturet er det lett å tenke at dette har fått lide på grunn av den slanke kroppen til maskinen ellers, men i stedet overrasker det med dype taster med lang vandring og god demping akkurat slik man vil ha det. Mange vil også sette pris på at den spesielle hengselen presser opp tastaturet og gir det en lett vinkel for bedre skrivekomfort.

Tastene er imidlertid ikke av de aller stilleste vi har vært borti og vi la merke til at piltastene var litt kresne på hvor du traff dem før de reagerte. I løpet av en dag med tasting ble vi også lei av å bomme på den lille Shift-tasten. Vi er glade for at Asus endelig har snudd om på måten Fn-tasten brukes på (må nå trykkes ned for å bruke tradisjonelle F1 – F12-funksjoner), klør vi oss i hodet over at de kaller dette revolusjonerende. En enda bedre idé ville være å gjøre Fn-tasten i stand til å husket valget ditt for mediene-funksjoner eller tradisjonelle F-taster som standard.

Det gullfargede baklyset ser veldig pent ut når det er mørkt rundt deg.

Høyere presisjon, takk

Under tastaturet finner vi en glasslaminert såkalt presisjonspekeplate som lar deg rulle, sveipe, panorere og klype deg vei gjennom Windows og programmene. Platen kunne med fordel vært større og er dessverre ikke blant de mest nøyaktige til pirkearbeid som å flytte tekstmarkør til rett bokstav eller finne riktig piksel i Photoshop.

En liten fordypning i høyre hjørne har gitt plass til en fingeravtrykksleser, og denne fungerer ypperlig for å slippe deg inn i Windows uten passord.

Med knappe 1,3 cm tykkelse er det ikke rart Asus ikke setter noen batterirekord, men nykommeren har likevel grunn til å se seg fornøyd med sine omtrent åtte timer på en opplading.

Når vi snart skal se på hvor hardt ZenBook S biter fra seg i tunge ytelsestester er det verdt å ta med seg at den hverken støyer eller blir særlig varm når den jobber hardt. Men klarer den å jobbe på full guffe lenge av gangen?

ZenBook S er så tynn at prosessoren må sette på bremsene når arbeidslasten blir for høy.

Svaret på det siste spørsmålet er «nei». Prosessoren holder følge så lenge det harde arbeidet ikke varer så lenge (Alle kjerner og Én kjerne i grafen over), men klokker seg ned for å begrense varme og støy under lengre og hardere arbeidsøkter som for vår videokonverteringstest.

Dette ser vi ikke ved å sammenligne med noen av maskinene i grafen ovenfor – da flere av disse får støtte fra dedikert grafikk – men ved å se på tidligere tester av tilsvarende spesifiserte Dell XPS 13 (590 sekunder på videokonvertering) og Lenovos Yoga 920 (575 sekunder videokonvertering). Begge har mer plass til en kraftigere kjøleløsning som lar maskinene yte bedre.

Du kjøper vel likevel ikke en ZenBook S for å kverne gjennom 4K-videoer eller modellere heftige 3D-scener, og for den jevne bruker vil både respons og ytelse oppleves som mer enn god nok i vanlige apper som nettleseren og Photoshop.

Interessert i SSD-ytelsen? Sjekk den her.

Ikke at ZenBook S er laget for å spilles på, men vi synes det er verdt å nevne at maskinen faktisk fryser før den klarer å ta oss ned på landjorden når vi hopper ut av flyet i Fortnite for å teste ytelsen der.

Takket være støtte for Thunderbolt 3 kan én løsning for deg som likevel vil spille på maskinen være å koble til en ekstern grafikkakselerator. Men dette blir selvsagt svært dyrt og prosessorytelsen vil dessuten holde igjen ytelsen du tjener på dette.

Konklusjon

Mye pent kan sies om ZenBook S, men samtidig slår det oss at maskinen – med unntak av å være svært lett og nett, samt by på god byggekvalitet – ikke gjør noe helt perfekt.

Enten det er design, interaksjon, skjerm eller ytelse finner vi et eller flere punkter hvor konkurrenter allerede har vist oss en bedre måte, og mens totalpakken er god nok holder faktisk ikke det når konkurrenter som MateBook X, eller kanskje HPs Spectre 13, skal hamles opp med. I alle fall når det kommer til selve opplevelsen, for det skal sies at Asus har utstyrt ZenBook S med en uslåelig dose lagring og minne som ingen konkurrenter kan matche til prisen.

Til neste gang håper vi derfor Asus gir sin ZenBook S et skikkelig kalibrert panel med høyere lysstyrke, oppgraderer pekeplaten til en som er mer presis (og gjerne fysisk større), og at de tenker på at maskinen må se pen ut også om du ikke har med deg en pusseklut eller etuiet dens.

Alternativ

HP Spectre 13-AF001no
HP Spectre 13

HP Spectre 13-AF001no

Da vi testet HPs Spectre vant den duellen mot Acers Swift 5 som var 5000 kroner rimeligere. Da sier det seg selv at HP leverte kvalitet på alle punkter.Spectre 13 har et rålekkert design i aluminium og karbonfiber med flere stilige detaljer. Skjermen er krystallklar og du kan logge inn med ansiktet. Pekeplaten er presis og jevn, og tastaturet innbyr til skriving med god demping og passe vandring.Batteritiden er også hakket bedre enn ZenBook S.Les testen vår av HP Spectre 13 her »

Huawei MateBook X i7 8GB 512GB
Huawei MateBook X

Huawei MateBook X i7 8GB 512GB

Om du ikke bryr deg så mye om høy prosessorkraft, og det gjør du neppe om du vurderer en ultrabærbar i denne vektklassen, finner du ikke en maskin med bedre interaksjon og design enn MateBook X fra Huawei. Da den kom satte den standarden for hva vi i dag forventer av tastatur, pekeplate og skjerm i Windows-leieren. Ikke minst er det minimalistiske aluminiumdesignet og den høye byggekvaliteten noe vi satte pris på.Det er totalpakken som gjør MateBook X til en av de beste ultrabærbare maskinene på markedet selv med «gårsdagens» prosessor.Det eneste vi kan holde mot denne er at den ikke har noen Thunderbolt-port, samt at storebroren MateBook X Pro er enda bedre – dog litt større og tyngre.Les testen vår av Huawei MateBook X her »

Asus ZenBook S UX391UA-ET012T
7.5
Bra

Asus ZenBook S UX391UA-ET012T

sitat"Mye maskinvare i nett forpakning med forbedringspotensiale for interaksjon."

Fordeler

 • Krysse av
  Lett og nett
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Mye lagringsplass
 • Krysse av
  Godt med minne
 • Krysse av
  Gode taster
 • Krysse av
  Flerfingerbevegelser flyter godt
 • Krysse av
  Støysvak
 • Krysse av
  Flere USBC-C/Thunderbolt-porter
 • Krysse av
  Fingerpålogging
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Krever stadig omganger med pussekluten
 • Bytt
  Prosessoren klokkes kraftig ned under hardt arbeid
 • Bytt
  Noe trøblete tastaturoppsett
 • Bytt
  Reflekser og blåstikk fra skjermen
 • Bytt
  Svak spillytelse
Les også
Asus ZenBook S13: Ingen annen PC er så liten, med så stor skjerm, som Asus ZenBook S13
Les også
– Er den tom inni?
Les også
Den nye ZenBooken slår to verdensrekorder
Les også
HP Spectre Folio: Dette er vår dom over HPs gjenoppfunnede PC
Les også
Dette må du tenke på før du kjøper deg en ny bærbar PC
Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner: Stor test: De beste studentbærbare under 10 000 kroner
Les også
Huawei MateBook X Pro med MX150-grafikk: Vår første 10/10 til en bærbar på fire år
Les også
Asus ZenBook UX430UN med dedikert grafikk: Denne er dobbelt så god til spill som konkurrentene
annonse