Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestUrbanears Baggen & Urbanears Stammen

Disse kubene fyller hele huset med overraskende god lyd

Men Urbanears' strømmehøyttalere har også noen ulemper.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Hva er en multiromshøyttaler? Vel, i bunn og grunn bare en vanlig høyttaler med litt ekstra maskin- og programvare. Som navnet antyder skal man med et slikt system kunne sette opp høyttalerne som egne "lydrom", som altså både kan spille separat lyd og styres separat volummessig.

Mange vil nok allikevel forbinde kategorien sterkest med at høyttalerne kan spille musikk over hjemmenettet, og altså er uavhengige av rekkevidde fra telefonen og lignende. Det mest kjente eksempelet er Sonos, og etter deres suksess kastet de fleste kjente (og ukjente) produsentene seg med på bølgen. Nå er det svenske Urbanears sin tur, med den lille Stammen og den litt større Baggen.

Begge høyttalerne er i likhet med alle andre produkter fra selskapet oppkalt etter steder i Stockholm, men i motsetning til disse er ikke Stammen og Baggen så billige saker. Kanskje ikke så rart, all den tid satsingsområdet hittil har vært rimelige og trendy hodetelefoner og ørepropper.

Så, hvordan står egentlig Urbanears' første høyttalerforsøk seg mot konkurrentene?

Markedets mest minimalistiske design

Stammen til venstre, Baggen til høyre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vel, én ting kan man i hvert fall si om de to produktene umiddelbart: de skiller seg ut. Ikke fordi de er så fryktelig heftig designet – snarere fordi de gjør så lite ut av seg. Designet er helt fullstendig firkantet, uansett hvilken av de to variantene du velger. I fronten og på baksiden er flatene sågar helt fullstendig kvadratiske – og alle sidene er kledd i det samme, ensfargede stoffet. Vi har fått inn en blå Stammen-variant og en Baggen i knæsj oransje.

Videre kan man også velge mellom grå, grønn, lys rosa og sort. Foruten den oransje – og den grønne, om du legger godviljen til – er det ingen av variantene som skriker etter oppmerksomhet.

Stoffoverflaten brytes i noen sammenføyninger, der fronten er mest tydelig – hele frontpanelet er et separat trukket stykke. Ellers er alt stoffet trukket ned og under til bunnen, slik at høyttalerne stort sett fremstår som ett solid stykke.

Bryterne sitter på toppen, og er gode å bruke.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Og solide fremstår de også. Urbanears lot seg visstnok inspirere av gamle transistorradioer da de designet Baggen og Stammen – noe spesielt knottene på toppen skal være inspirert av. Om det massive inntrykket også er hentet fra fordums tid vites ikke, men de er – det minimalistiske uttrykket til tross – nokså ruvende.

Spesielt gjelder dette Baggen, som ikke akkurat er noe du har lyst til å drasse rundt på for mye. Men som du kan se av spesifikasjonslisten under, gjelder dette egentlig begge variantene:

SpesifikasjonerUrbanears StammenUrbanears Baggen
Dimensjoner:21 x 21 x 14,2 cm30 x 30 x 21,2 cm
Vekt:3,6 kg6,6 kg
Effekt:36 W60 W
Frekvensområde:50 Hz – 20 kHz35 Hz – 19 kHz
Elementer:2 x 3/4-tommer diskant + 1 x 4-tommer woofer2 x 2,5-tommer fulltone, 1 x 5,25-tommer woofer
Farger:Oransje, grønn, blå, grå, rosa, sortOransje, grønn, blå, grå, rosa, sort
Tilkoblinger:1 x USB, 1 x AUX, 1 x strøm1 x USB, 1 x AUX, 1 x strøm
Teknologi:Bluetooth 4.0, wifi 2,4 GHz/5GHz, Google Chromecast, Spotify Connect, Apple AirPlayBluetooth 4.2, wifi 2,4 GHz/5GHz, Google Chromecast, Spotify Connect, Apple AirPlay
Pris:Fra 3 490 kronerFra 4 490 kroner


Super kabelorganisering på undersiden

Undersiden skjuler et par innganger, bassrefleksport og ladeport.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Legger vi høyttalerne med bunnen eksponert åpenbarer det seg en smart løsning for kabelorganisering. Nesten hele bunnen består av matt plast, med et innsenket, rektangulært hull der både strømtilførsel, USB-inngang og AUX-inngang skjuler seg. Dermed kan du faktisk trekke kabler direkte ned fra høyttaleren, og skjule dem totalt – eller trekke dem ut på baksiden takket være de omtrent én centimeter høye gummierte beina. Smart!

Dette er også ganske nødvendig, ettersom det er snakk om stasjonære høyttalere med behov for konstant strømtilførsel. Akkurat har har vi en liten høne å plukke med begge høyttalerne, for strømledningen som følger med er ikke direkte lang.

Kun to meter får du å boltre deg på, og det ellers plasseringsvennlige designet spennes dermed litt bein på. Ikke det at du ikke kan kjøpe en annen, lengre kabel ved siden av (eller skjøte), men det virker litt unødvendig at Urbanears ikke leverer dette rett ut av boksen.

Kabelen rutes fint fra undersiden av høyttaleren, men er litt i korteste laget.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Ved siden av den rektangulære innsenkningen under finner vi for øvrig på både Stammen og Baggen en bassrefleksport, som altså forsterker de laveste frekvensene rett ned i gulvet.

Foruten strømtilførselen er det altså en enkel AUX-inngang og en USB-port på undersiden. Sistnevnte er ment for lading av mobiltelefon eller annet utstyr, men all den tid den befinner seg på et ganske utilgjengelig sted og ikke gir mer enn 1A ut virker akkurat dette litt lite gjennomtenkt.

Lyd – kvalitet vi kjenner igjen fra Marshall

Det som derimot virker mer gjennomtenkt, er lyden som dyttes ut av de to boksene. Dette er naturligvis viktigere enn både design og korte kabler, og heldigvis skuffer den oss ikke. Kanskje ikke så overraskende, all den tid det er inkubator-selskapet Zound Industries som står bak Urbanears. Dette er samme selskap som bygger høyttalere på lisens under Marshall-merkevaren, og som med sin Marshall Kilburn viste ettertrykkelig at de kunne ett og annet om å skru sammen lyd.

Det later til at Urbanears-høyttalerne har fått med seg disse egenskapene videre. Lyden som dyttes ut er generelt fyldig og velbalansert, nesten uansett volum. Og som før: lydtrykket er rett og slett enormt!

Både Stammen og Baggen fyller uten problemer relativt store rom med godlyd, og spesielt sistnevnte har potensiale til å spille både katta og naboen på dør.

Riktig nok vil nok naboen raskt dukke opp på din dør med en lite hyggelig tilbakemelding (ja, vi har prøvd), men det reduserer ikke gleden over å ha en høyttaler som virkelig kan spille opp til fest.

Justert for basstung dansemusikk

Nå er det lett å bli litt blasert av store mengder engasjerende lyd, og vi påstår på ingen måte at noen av dem er klasseledende rent lydkvalitetsmessig. Begge to er nokså bass- og vokaltunge, men kan til tider også løpe rundt som hodeløse høns i den øverste diskanten på høyt volum.

Stammen (blå) er ganske mye mindre enn Baggen (oransje).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Spesielt gjelder dette den større Baggen, som har enda større bassfokus enn Stammen. Til monsterhiten «Despacito» eller årets russemusikk er dette naturligvis midt i blinken, men skal du høre på, vel, det meste utenom dansegulv-hits og topplista på Spotify anbefaler vi å bruke bittelitt tid på å justere de to til et noe mer nøytralt lydbilde. Urbanears har sågar en egen equalizer innebygget i den medfølgende appen, Urbanears Connected.

.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med litt justering låter det svært godt og balansert, og du må VELDIG mye opp i volum før noen av høyttalerne mister fatningen. På vinnersiden vil vi trekke frem bassgjengivelsen, som aldri føles hverken stump eller upresis – tvert i mot er den både dyp, deilig og engasjerende, og spesielt Baggen formelig flytter luften rundt seg.

Stammen presterer overraskende godt også i de dypere registrene, og er generelt et lite knepp mer balansert og presis enn storebroren. Her kan du dra på enda høyere volum uten å miste lydkvaliteten, der Baggen raskere blir litt slitsom i toppen.

Storebror har imidlertid en fordel i at elementene sitter litt lenger fra hverandre, og dermed produserer et bedre stereoperspektiv enn sin mindre slektning. Noe skikkelig stereo er det uansett ikke snakk om uten flere høyttalere koblet sammen.

Betjening – sømløs og genial sammenkobling

Urbanears har kanskje arvet mye lydmessig fra Marshall, men på sammenkoblingssiden er de overlegne. Der Marshall-høyttalerne er preget av brytere, analoge knotter og et enkelt oppsett via bluetooth eller kabel, har man i Urbanears-leiren en mer fremtidsrettet tilnærming.

Som nevnt finnes det en app, der alt kan styres fra – og avspilling over både bluetooth, wifi og AUX er selvfølgelig på plass. Men i tillegg har man også dyttet på plass intet mindre enn tre proprietære løsninger: Spotify Connect, Google Chromecast og Apple AirPlay. Dekkes ikke tilkoblingsbehovet ditt av én av disse løsningene bør du seriøst revurdere kravene du stiller til elektronikken din.

Vi har faktisk testet ut alle løsningene hver for seg, og støtte aldri på problemer. Ikke ett eneste hikk eller mukk var å spore – heller ikke da vi koblet høyttalerne sammen. Også her har du flere tilkoblingsmuligheter:

  • Manuelt – Ved å klikke inn volumbryteren på toppen av høyttaleren sparkes «Multi»-modusen i gang og leter etter enheter å koble seg til
  • Appen – Ved å aktivere «Multi» via de virtuelle bryterne i appen
  • Virtuelt – Ved å velge «Multi» gjennom Spotify Connect, Google Chromecast eller Apple AirPlay
Stammen (blå) er ganske mye mindre enn Baggen (oransje).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det siste krever dog at du har koblet sammen høyttalerne minst én gang tidligere via én av de to første modusene. Har du først gjort dette skjer det meste automagisk.

«Multi» lagres nemlig som et eget valg, ja, som en egen høyttaler. Dermed aktiveres sammenkobling for alle høyttalerne automatisk hver gang dette velges som lydkilde. Dette gjelder for øvrig også bluetooth, hvilket jo er fint. Og bare for å poengtere det igjen: alt skjer sømløst, knirkefritt og akkurat så raskt som vi ønsker – digg!

Litt forvirrende app-, volum- og knottbetjening

Appen er helt ærlig ikke det mest intuitive vi har vært borti, og det er potensial for å gå seg bort her. Innstillinger for hver enkelt høyttaler er for eksempel todelt, i én meny for «vanlige» innstillinger som produktinfo, equalizer og navn, og én for å stille inn funksjonsknotten på toppen. Problemet er bare at menyene som ligger før disse to undermenyene ser, vel, omtrent identiske ut – selv om de ligger to forskjellige steder i grensesnittet.

Det er heller ikke like intuitivt at volum først kan styres dersom du er i høyttaleroversikten og så klikker på et lite, diskrét ikon i øverste høyre hjørne. Nå kan du naturligvis styre lyden gjennom de fysiske volumknottene eller via lydkilden (mobil eller PC), men dét er ikke alltid like lett.

Volumknotten på toppen er en super nødløsning, men justerer ikke lyden over hele systemet – kun på den høyttaleren knotten sitter på. Dette er selvfølgelig greit å kunne gjøre, men stort sett ønsker man synkronisert lyd.

Også ved bruk av Spotify Connect oppstår et volumproblem, ved at lyden kun kan justeres når du faktisk er inne i enten Spotify eller i Urbanears-appen. Forståelig, men fortsatt irriterende. AirPlay og Chromecast er «system-wide», og løser problemet langt mer elegant. Bluetooth løser også volum-problemet, men har igjen en utfordring med rekkevidde.

Kabelen er 2 meter lang, og kunne med fordel vært lengre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den andre funksjonsknotten på toppen har vi ingen høner å plukke med. Den har tre faste valg, bluetooth, wifiog AUX, og syv konfigurérbare valg. Ønsker du en kjapp fiks kan Spotify mate disse direkte inn via «presets», som gir deg noen av selskapets egne spillelister og også internettradio kjapt tilgjengelig via knotten.

Alternativt, så kan du konfigurere det helt selv gjennom appen – noe undertegnede gjorde, etter at forhåndsvalgene fikk meg til å tvile på min egen mentale helse.

Med en Spotify-konto som i stor grad brukes som underholdningssentral på studentfester er det kanskje ikke rart at Afterski-musikk, svenske MGP-schlägere og 80-tallslista havnet her, men at det var uholdbart, ja, det var i alle fall sikkert.

Konklusjon – et friskt pust i strømmehøyttalermarkedet

Disse to krabatene skiller seg ut.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det begynner å bli en del høyttalere å liste opp om man oppsummere strømmehøyttalerne som er tilgjengelige i dag, men felles for de fleste er at de ikke ligner noe særlig på Urbanears' alternativer. Sony kommer kanskje nærmest, med sine strengt rektangulære klosser – men disse er både mer avlange og kledd i metall.

Hverken Sonos sin Play-serie, Bose sin SoundTouch-serie eller Samsungs R-serie eller M-serie kan på sin side si å minne det spor, så sånn sett kan man gjerne beskrive Urbanears Stammen og Baggen som et friskt pust inn i markedet.

Den eneste multiromhøyttaleren vi kan komme på i farta med stoffoverflate er den litt obskure MOVEit WiFi & Bluetooth, fra SACKit – og prismessig er det her det begynner å bli skummelt.

Undersiden skjuler et par innganger, bassrefleksport og ladeport.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Lydmessig er det nemlig liten tvil om at Urbanears' høyttalere er på høyde med konkurrentene, men prismessig svir det litt mer enn vi mener det burde. Spesielt gjelder dette den mindre Urbanears Stammen, som med en pris på 3 490 kroner får svært, svært hard konkurranse fra mange hold. Ikke minst fra Sonys SRS-ZR7, som både er mer velspillende, i omtrent samme klasse, mer avansert og nesten en tusenlapp rimeligere.

Lydkvaliteten er imidlertid god (og bassen relativt imponerende til størrelsen), så om prisen synker kan den bli mer aktuell – spesielt når funksjonaliteten er så omfattende og enkel i bruk. Dette deler den selvfølgelig med den langt større Baggen, som ikke koster mer enn en tusenlapp mer. Størrelsen tatt i betraktning snakker vi om en direkte konkurrent til Sonos-toppmodellen Play:5, og prismessig ligger de også ganske tett.

Det skal ikke skyves under stol at dette er en utfordring, spesielt med tanke på at Sonos har et mye større utvalg av forskjellige modeller. Trenger du lydplanke? Sure! Subwoofer? Selvsagt? Og så videre...

Allikevel synes vi Baggen er verdt en titt – om ikke annet på grunn av designet, den geniale kabelhåndteringen og den gode brukeropplevelsen, samt selvfølgelig den bassglade godlyden. Men før du bestemmer deg burde du definitivt også ta en titt på modellene under:

Anbefalte alternativer til Urbanears Stammen og Baggen:

Sack it MOVEit Wi-Fi & Bluetooth
Billig og bra

Sack it MOVEit Wi-Fi & Bluetooth

Er du på jakt etter en strømmehøyttaler til litt over to tusen kroner så er denne høyttaleren fra SACKit noe du bør ta en nærmere kikk på. Dette er nok prismessig den høyttaleren som er det lureste kjøpet, og den har også innebygget batteri for utflukter.

Sonos Play:5
One to rule them all

Sonos Play:5

Skal du virkelig slå på stortromma og skaffe deg multiromanlegg, kan Sonos Play:5 være et godt sted å starte. Med én slik kan du senere utvide med mindre modeller, men om ikke bopelen din er spesielt enorm vil Play:5 fint kunne fylle stua uten problemer.

Sony SRS-ZR7
Bedre og billigere enn Stammen

Sony SRS-ZR7

Sonys avlange multiromshøyttaler er relativt markedsfersk, og kan skilte med det som må være verdensrekord i antall tilkoblingsmuligheter. God bassgjengivelse og en hyggelig prislapp følger med på kjøpet, samt metalldesign.

Urbanears Stammen
7
Bra

Urbanears Stammen

7
Bra
sitatUrbanears Stammen er et godt produkt – den er bare litt dyr, akkurat nå.

Fordeler

  • +
    Spiller presist og godt
  • +
    Høyt volum, holder seg i skinnet
  • +
    Minimalistisk design
  • +
    Super kabelorganisering
  • +
    Plasseringsvennlig
  • +
    Støtte for Chromecast, AirPlay og Spotify Connect

Ting å tenke på

  • Ganske dyr i forhold til det du får
  • Få fysiske tilkoblingsmuligheter
  • Litt kjedelig design
  • Kort kabel som gjør plassering litt vanskelig
Urbanears Baggen
8
Meget bra
Anbefalt

Urbanears Baggen

8
Meget bra
sitatØnsker du masse multiromslyd, men ikke Sonos? Da er Baggen et knallgodt alternativ!

Fordeler

  • +
    Spiller presist og godt
  • +
    Kan spille VELDIG høyt
  • +
    Tonnevis med bass, god vokal
  • +
    Plasseringsvennlig
  • +
    Super kabelorganisering
  • +
    Støtte for Chromecast, AirPlay og Spotify Connect

Ting å tenke på

  • Litt kjedelig design
  • Kort kabel som gjør plassering litt vanskelig
  • Få fysiske tilkoblingsmuligheter
  • Litt lurvete i toppen på veldig høyt volum
  • Mellomtone og bass kan med fordel justeres noe ned
annonse