Tek.no

Test Huawei Mate Xs

Du skal være ganske gal for å kjøpe denne til 25.000 kroner

Huawei Mate Xs er rå, men prisen er absurd.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
23 Mar 2020 20:34

Etter å ha vært lovet i lange tider er Huaweis brettemobil Mate Xs endelig mulig å kjøpe her i Norge. Det er den første telefonen som har reell 5G-støtte i Norge. Men den er også den første nylanserte telefonen som du kan kjøpe uten å få Google-tjenestene inkludert. Den er også svinaktig dyr. Hele 25 laken må du punge ut med. Vi begynner å snakke godt brukbar bruktbilpris.

Vi har allerede sett på Samsungs alternativ. Galaxy Fold har Googles tjenester inkludert, men den er utstyrt med et knippe andre fordeler og ulemper.

Les også
Samsung Galaxy Fold: Endelig er brettemobilen her

Som en vanlig telefon

Den bokstavelig talt største fordelen med Mate Xs er måten skjermen er plassert. Telefonen har hele sin store skjerm på utsiden, og du bretter den bare ut for å gjøre bildet større. Samsungs konkurrent, Galaxy Fold, har sin bretteskjerm på innsiden av telefonen, mens en liten skjerm på utsiden gjør nytten til de kjappe gjøremålene når du trekker mobilen opp og ned av lommen. Litt som en nymotens utgave av Nokia Communicator fra forrige årtusen.

Hva som er best kommer an på hva du foretrekker. Men personlig synes jeg Galaxy Folds miniskjerm på utsiden var i minste laget til å være god å bruke. Mate Xs har derimot 6,6 tommer av skjermen sin på forsiden av telefonen når den er sammenklappet. Det er mer enn stort nok til å konkurrere med alle vanlige telefoner.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sårbar skjerm

Ulempen med å ha skjermen på utsiden, som her, er enkelt og greit at skjermen er langt mer sårbar enn den ville vært om den var beskyttet på innsiden. Her er det stadig vekk snakk om et plastmateriale som ikke tåler all verden. Ifølge Huawei skal imidlertid plastmaterialet her være dyrere enn gull (!), og av de mest solide variantene du kan få tak i.

Vårt testeksemplar har allerede en del bruksslitasje. Men det skal sies at den i løpet av testperioden falt ut av lommen, og gikk i asfalten. Det er antageligvis det dyreste produktet som noensinne har sneket seg ut av lommene mine – men den kom fra det med skrekken. Det var knapt mulig å se forskjell på før og etter, med en liten hvit prikk i lakken på hengselet i ene siden av telefonen som eneste merkbare skramme etter turen i bakken.

På den ene siden er dette imponerende. Jeg regnet ikke med at fallet skulle gå så bra at det ikke var mulig å merke hvis jeg ikke visste om det. På den annen side setter det fingeren pent på hvor gedigen denne telefonen er. Den er, i likhet med Samsungs variant, i største og tyngste laget. Den er hele 300 gram og med en høyde på over 16 cm har den en tendens til å stikke opp av lommen jeg har den i.

Omfangsrik skjermbulk

En ulempe med denne telefonen er størrelsen på bretten på midten av skjermen. I likhet med alle de brettbare telefonene vi har sett så langt, er det et relativt godt synlig område på midten av skjermen der overflaten ikke er helt jevn.

På denne telefonen brettes skjermen rundt ytterkanten på telefonen som er over én centimeter tykk når den er sammenbrettet. Og over hele dette området er det bølger i skjermen når den brettes ut og brukes. Det er ikke så merkbart hvis du bruker greie mengder lys på mobilen og det ikke er sol eller mye lys rundt deg. Men reflekser er din fiende på denne fronten, og sol rett ned på mobilen avslører med en gang hvor lite jevn skjermen er på midten.

Galaxy Fold har samme type «brettemerke» midt på skjermen, men der er det vesentlig mindre i utbredelse. Antageligvis er det enkelt og greit fordi området på skjermen som brettes også er mindre, når skjermen ikke skal rundt hele mobilens utside.

Det er også svært merkbart at denne skjermen er mykere enn for eksempel skjermen i nye Galaxy Z Flip, som har glass under plastoverflaten. Der føles ting langt fastere i fisken, uten at skjermen gir etter i tide og utide – unntaket er helt på midten der også den er litt bløt.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Praktisk med skjerm på utsiden

Men det kommer flere fordeler ved å ha skjermen på utsiden som dette. For eksempel kan du vise den du fotograferer hvordan bildet blir ved å aktivere også skjermen på baksiden av telefonen når du knipser bilder. Det er for øvrig også måten du tar selfier med denne telefonen, for den har kun kamera på én side, og ikke noe dedikert selfiekamera slik Galaxy Fold har.

Med sine drøyt 11 millimeters tykkelse er Mate Xs betydelig tynnere enn Samsungs telefon som er 15,5 millimeter tykk når den er brettet.

Størrelsesmessig er for øvrig skjermen her betydelig større enn i Samsungs mobil, noe som skyldes at mobilen ellers er både høyere og bredere, og har noe mindre rammer rundt skjermen.

Å leve uten Google

Hvis du hverken synes pris eller størrelse på disse brettbare teknomonstrene er avskrekkende, kan det hende du får problemer med å svelge dette; Huawei Mate Xs leveres uten Google-tjenester, og med det får du hverken Youtube-app eller Google Play, for å nevne et par av de viktigste funksjonene.

Den viktigste konsekvensen av dette er at du må bruke Huaweis App Gallery for å finne appene dine. Og selv om det er kommet til en ganske stor mengde nye norske og europeiske apper i App Gallery er den langt fra å kunne konkurrere direkte med Google Play. Her finner du ikke Vipps, du finner ikke Netflix og sannsynligheten for at du ikke finner billettapplikasjonen til ditt kollektivselskap er også stor.

Sosiale nettverk er også i stor grad fraværende. Facebook, Twitter og Instagram er ikke å finne. Gitt sitt kinesiske opphav finner du naturligvis TikTok-tjenesten i App Gallery allerede.

Oppdatert: Snapchat er nå lagt til i App Gallery og fungerer uten problemer.

Huawei sier at de jobber med flere av de viktigste apputviklerne for å få på plass disse i økosystemet sitt. Men foreløpig må du klare deg uten dem. Eller må du det?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Omveien rundt Google

Hverken Google eller Huawei er alene om å lage appbutikker. Og et sted mange finner frem til når de prøver å bruke en Huawei-telefon i dag er butikken APKPure. Stedet startet som en nettside for løs nedlasting av apper i filform. Men nå er det altså også en nær fullblods appbutikk med både en sosial del og vanlige funksjoner som i App Gallery og Google Play.

I denne appbutikken er det for øyeblikket vesentlig større utvalg vestlige apper enn i App Gallery. Det er ikke dermed sagt at apputviklerne bak appene velsigner slik bruk, men tjenesten har eksistert i årevis og vært en slags nødløsning for det som kan krype og gå som har «ustandard» Android-telefoner.

Her kan du enkelt legge inn alle Facebook-appene, Instagram og Messenger inkludert. Du kan også finne og installere mange av Googles apper herfra. Hvis du trives best i nettleseren Chrome, eller med Googles Gboard-tastatur kan det installeres. Artig nok virker Google Maps også bra på Mate Xs.

En stor fordel med å bruke APKPure-appen fremfor å laste ned løse filer er at tjenesten også sørger for å holde appene dine oppdatert, sånn at du slipper å passe på selv.

... men ikke alt kan «sideloades»

Det er viktig å få med at selv om du kan laste ned ting fra plasser som APKPure er det ikke dermed sagt at de vil virke. Ruter-appen kan lastes ned fra APKPure, men vil i utgangspunktet bruke Googles løsning for kart og forslag til billettsoner. Det betyr at du ikke får GPS-hjelp til å velge hvor billetten din skal gå inni appen – men du kan fint kjøpe billetter i den hvis du velger stoppesteder selv.

GMail-appen kan lastes ned, men akkurat som i Chrome vil du ikke få logget på Google-tjenester med den. Du kan imidlertid logge på andre e-postløsninger og bruke den som en mer generell e-postleser. Men det mest aktuelle for å få tilgang på Google-mailen din er å bruke mobilens innebygde e-postleser som kan koble seg til alle vanlige e-postløsninger slik e-postlesere flest kan.

YouTube og Netflix kan lastes ned, men gir bare feilmeldinger og vil ha Google-tjenestene for å virke. Det finnes en tilhacket versjon av Netflix som kan fungere stykkevis og delt, men her er vi på såpass uoffisielle høyder med en app som omgår Netflix’ sikkerhet at du neppe kan regne med at gleden varer særlig lenge.

YouTube laster inn alt innholdet, men popper opp en feilmelding – men det er uansett ikke så farlig. YouTube fungerer utmerket i nettleseren på Mate Xs.

Hverken Vipps eller HBO Nordic er mulig å laste ned fra APKPure. Så de må vi altså klare oss uten – i hvert fall foreløpig.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Først med 5G

En løsning få andre mobiler har i dag er 5G. Og selv om Telenor nå har åpnet, er det ikke så mange plasser du får gleden av disse hastighetene. Men hvis du er i nærheten av en 5G-sender er det er noen voldsomme hastigheter denne telefonen kan by på. Ikke én måling under 500 Mbit/s fikk vi da vi prøvekjørte Mate Xs på Telenors basestasjon i Spikersuppa i Oslo.

Dette var før de skrudde på for folk flest, mens de fortsatt testet at ting fungerte. Men noen større problemer opplevde vi likevel ikke.

Det store poenget her er «umiddelbarhet». Det er absolutt ingen ventetid fra du velger en nettadresse til innholdet vises på skjermen. I hvert fall ikke i optimale omstendigheter. Vi testet mobilen både da det var relativt tomt for mennesker i byen tidlig på dagen, og senere på ettermiddagen, da det var mange mennesker og dermed også radiosignaler og mobiltelefoner i omgivelsene. Om det var menneskene som forstyrret, eller andre forhold som endret seg er uvisst, men overtaket til 5G var ikke like tydelig da vi filmet forsøkene som da vi prøvde tidlig på morgenen. Men overtaket tilhørte like fullt 5G:

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Tek tester 5G i Oslo: Så bra er det egentlig

God batteritid og god å prate i

Overraskende nok virker det ikke som om skjermen her krever uoverkommelig mye av batteriet. Mate Xs varer og varer på en lading – også om du legger inn litt tid med TV-serier i utbrettet format på kveldstid, for eksempel. Beregn lading hver til annenhver dag avhengig av bruksmønster. Det er slett ikke så verst til å være en toppers utstyrt telefon med skjerm som blir hele åtte tommer når den er utbrettet. Men så er det også et etablert mønster med Huawei at de tilsynelatende får mer ut av hver milliamperetime enn nesten alle andre.

Det er kanskje unødvendig å si at talekvaliteten her er helt utmerket, og volumet blir høyt. Det som er litt irriterende er at tastaturmessig har du en del færre valg hvis du vil bytte ut det medfølgende Swiftkey-tastaturet. Swiftkey er helt greit, men det har veldig lyst til at du for eksempel skal logge inn og er et helt lite univers i seg selv. Der man kanskje bare trengte et greit tastatur til å taste med. Det er imidlertid noen alternativer å finne på App Gallery, og hvis du går via andre appbutikker, som APKPure kan du laste ned Google-tastaturet som mange liker derfra.

Vi er vant til at Huawei setter standarden med mobilkameraene sine. Slik sett er Mate Xs utradisjonell – den har et ålreit kameraoppsett, men er et lite stykke unna å være best.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels kamera – til Huawei å være

De fleste bilder knipset med Mate Xs blir veldig gode, med en pen og naturlig bokeh rundt objektet som er i fokus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet i Mate Xs er helt ålreit. Det har Huaweis kjente nattfunksjoner og det gjør en rimelig god jobb mesteparten av tiden. Men bildekvaliteten er ikke helt på det nivået Huawei har skjemt oss bort med tidligere i telefoner som P30 Pro og Mate 30 Pro.

Samtidig er det jo også åpenbart at det ikke er plass til de samme kamerakrumspringene i den lille listen der kameraene sitter i Mate Xs som når du har hele baksiden og en relativt stor kamerahump på Mate 30 Pro å forholde deg til.

Men det sagt; du kan ta meget gode bilder med denne telefonen. Du får ikke teleskopzoomen som for eksempel P30 Pro eller Samsungs Galaxy S20 Ultra gir deg. Du får heller ikke fullt så gode bilder om natten, noe som antakeligvis kommer av litt mindre lyssterk optikk enn i de andre Huaweiene. Fysiske begrensninger, rett og slett.

Programvaren gjør likevel en god jobb med å samle detaljer. Bilder tatt i halvmørket blir relativt skarpe og klare.Bildekvaliteten blir er jevnt over svært god. Bildene har en tendens til å bli litt ekstreme i den ene eller andre rentingen. Enten blir det ganske kalde bilder, eller så finner telefonen ut at den skal dra på med for eksempel blått når den oppdager mye av det på himmelen. Som mange Huaweier kan enkelte bilder fremstå som litt «stikkende skarpe» der en litt mykere behandling av kanter og kontrast hadde sett bedre ut. Men dette er for det meste pirk, siden det sjelden er grunn til å være misfornøyd med bildene Mate Xs leverer.

En liten ting som er verdt å nevne er at det er klossete å gjøre ren kameralinsene på denne. Siden den andre siden av telefonen er i plast og ikke tåler at man trykker for hardt. Rene linser er helt avgjørende for at du skal kunne ta gode bilder med Mate Xs, og de skitnes til konstant når du folder den opp og igjen.

Galaxy S20 Ultra fra Samsung er den andre åpenbare kombinasjonen av et meget godt kamera, 5G og en rekke funksjoner, men også den selges til relativ blodpris.

Å spille PUBG på en utbrettet Mate Xs gir en vanvittig god spillopplevelse. Men det spørs om fiendene dine setter pris på hvor lett det er å sikte med den digre mobilskjermen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Knallbra ytelse

Både ytelsestestene og selve spillopplevelsen er utmerket med Mate Xs. PUBG Mobile har jevn og god bildeflyt, og det føles faktisk som man får et temmelig stort fortrinn når man bretter ut telefonen. Jeg tok en liten runde i spillet og det føltes som om alle konkurrentene hadde presisjonen til Storm Troopers, mens jeg enkelt kunne ta meg god tid, sikte og vinne. Riktig nok spilte jeg med gjestekonto og ranking under kjellernivå, så fiendene er ikke de beste uansett. Men den store skjermen gjorde det veldig enkelt å treffe.

Fortnite yter greit på denne telefonen, men ikke like godt som på en del tidligere Huawei-mobiler. Jeg får ikke velge 60 bilder per sekund, slik disse telefonene vanligvis tillater. Men med høyt detaljnivå og 30 fps holdt bildeflyten seg likevel jevnt over ganske høy og spillet var fullstendig spillbart, til tross for enkelte stopp ned mot 20 fps.

Strømmetjenesten Viaplay tar seg godt ut på den store skjermen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til slutt

Mate Xs er mobilversjonen av ektefellen som spaserer naken inn i videokonferansen på hjemmekontoret. Den har en utsalgspris på 25.000 norske kroner, og det er før Erna-dollarsene har slanket av seg 20–30 prosent av sin verdi gjennom de siste virusukene. Utsalgsprisen kan med andre ord fort stige til rundt 30.000 kroner, hvis Huawei justerer priser i takt med kroneverdien. Den lange køen på NAVs tjenester sier også sitt om at timingen er dårlig for en telefon som koster en månedslønn.

Men prisen er ikke alene det største problemet her. Det er to andre viktige problemer også.

Det første er at denne telefonen kommer uten økosystemet du er vant til. Huawei lover at App Gallery skal bli fullere etter hvert. Men i dag er det enn så lenge ganske skrint. Du kan avhjelpe situasjonen en del ved å bruke andre løsninger, så som APKPure sin appbutikk. Men der appene krever Google-tjenester på telefonen hjelper det ikke at du får installert dem. Så i dag må du klare deg uten Vipps og uten Netflix på denne telefonen. En telefon man skulle tro var ekstremt godt egnet for alle de tre apptitlene.

Jeg klarer meg til nød uten Snapchat, og Vipps kan jeg erstatte med vanlige overføringer i nettbanken. Netflix er bare én av strømmetjenestene mine. For meg er regnestykket nokså enkelt. Jeg kunne klart meg. Men kunne du? Og selv for meg betyr fraværet av Snapchat og Vipps en viss irritasjon.

Og helt til sist står vi igjen med det faktum at bøyetelefoner ikke er ferdige ennå. Min erfaring med Mate Xs antyder at de er langt bedre enn jeg hadde trodd, men viser også klare svakheter, som tydelig bølgete skjerm og riper som dukker opp fort.

Vi har gitt Huawei mange seire i mobiltestene det siste året eller to. Men i brettbar-kategorien går seieren til Samsung så langt. Deres Galaxy Z Flip er det første virkelig gode argumentet for å vurdere formfaktoren, og prisen er langt mer riktig, selv om ikke den heller er billig. Og det handler om langt mer enn Google-støtte og pris – det handler om hvor ferdig hele produktet føles.

Oppdatert 24. mars, 9.45: Snapchat er nå dukket opp i Huawei App Gallery og virker fint på Mate Xs. Omtalen av at appen ikke virker på Mate Xs er tatt ut av testen og erstattet med informasjon om at appen nå er på plass.

Huawei Mate Xs 5G (8GB RAM) 512GB
6.5
Helt greit

Huawei Mate Xs 5G (8GB RAM) 512GB

sitat"Ekstremt dyr og for spesielt interesserte."
 • Krysse av
  Stor skjerm både utbrettet og lukket
 • Krysse av
  Meget bra batteritid
 • Krysse av
  Bra kamera
 • Krysse av
  Lynrask lading
 • Krysse av
  Lett å bruke mange apper samtidig
 • Krysse av
  Knall spillytelse
 • Krysse av
  Lynrask på nett med 5G
 • Bytt
  Har ikke Google-tjenester
 • Bytt
  Huaweis App Gallery mangler fortsatt viktige apper
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Sårbar skjerm i plast
 • Bytt
  Ekstremt høy pris
 • Bytt
  Svært stor og tung
 • Bytt
  Geleeffekt når du skroller fort på utbrettet skjerm
annonse

Les også