Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Air (Tidlig 2020)

Nye MacBook Air er kraftigere, bedre og billigere

Men på noen områder går det feil vei også.

Helt på tampen av 2018 fikk den da fullstendig utdaterte «billig»-maskinen til Apple, MacBook Air, en total overhaling som inkluderte et etterlengtet høyoppløst retina-panel, tynnere skjermrammer, større pekeplate, raske Thunderbolt-porter, nytt lydsystem, fingerpålogging og nye taster for å nevne noe.

Nå er det allerede halvannet år siden, og Apple er klare med en oppgradert 2020-utgave. Blant nyhetene denne gang finner vi en mye kraftigere prosessor med mulighet for fire kjerner i stedet for bare to, og et nytt tastatur (ja, igjen!).

Spesielt sistnevnte vil glede mange, for nå har mer tradisjonelle brytere med saksemekanisme - av samme type som vi skrøt opp i skyene i vår test av MacBook Pro 16 - tatt plassen til de forhatte sommerfuglbryterene i forgjengeren.

Apple MacBook Air (2020)
7.5
Bra

Apple MacBook Air (2020)

sitat"God som notatblokk, surfebrett og underholder. Uegnet som arbeidsjern."

Fordeler

 • Krysse av
  Tastaturet er veldig godt
 • Krysse av
  Prosessoren har blitt raskere
 • Krysse av
  Pekeplaten er stor og presis
 • Krysse av
  Lyssterk og klar skjerm med svært gode farger
 • Krysse av
  Kompakt og lett
 • Krysse av
  Høy byggekvalitet og stilig design
 • Krysse av
  Fingerskanner
 • Krysse av
  God lyd i mikrofon og høyttalere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Viften er oftere aktiv enn vi ønsker
 • Bytt
  Dårlig grafikkytelse
 • Bytt
  Lite minne
 • Bytt
  Batteritiden har gått ned
 • Bytt
  Ingen tradisjonell USB-port
 • Bytt
  Testeksemplaret vårt «vakler»

Billigere enn før

Mye var bra allerede i 2018-modellen og mye blir altså bedre i 2020-utgaven. Dessuten overrasker Apple oss på et punkt også: Prisen.

Man kunne forvente at den kraftig svekkede kronkursen ville resultere i ditto prisoppgang for nye MacBook Air. Men dette er bare delvis sant.

For om man sammenligner årets grunnmodell til 12.790 kroner med den fra 2018 ser vi faktisk at maskinen har blitt 700 kroner billigere(!) og fått dobbelt så mye lagring i tillegg til en litt raskere dobbeltkjernet prosessor. Vi gnidde oss også i øynene da vi oppdaget dette.

Apple har imidlertid ikke skånet den oppgraderte modellen, som er den vi har til test, fra en prisøkning på snaue 1000 kroner. Fra 15.790 kroner i 2018 til 16.790 kroner nå, altså. Da begynner prisen å bli nokså voksen, men så har maskinen til gjengjelt fått en firekjernet prosessor samt 512 GB lagringsplass. Det er opp fra en tokjernet prosessor og kun 256 GB lagring i forrige generasjon.

På papiret er dette svært gode nyheter, og vi vil påstå at vi foreløpig har sluppet billig unna kroneraset.

Alt er imidlertid ikke rosenrødt. For med flere krefter under panseret kommer også utfordringer med kjølingen. Viftestøy reagerte vi på i 2018-utgaven av MacBook Air, og nå har den blitt enda mer fremtredende. I alle fall i en del scenarioer. I tillegg gjør årets MacBook-utgave det dårligere på batteritesten vår enn vi forventet.

Begge disse elementene kommer vi tilbake til.

Design og byggekvalitet

Fra utsiden er det umulig å se at MacBook Air har blitt ny. Designet og konstruksjonen er helt identisk med forrige generasjon fra 2018, og det er helt greit med tanke på hvor stort løft maskinen fikk den gang. Verken det minimalistiske uttrykket eller aluminiumen Apple bruker kan sies å ha gått av moten og imponerer like mye nå som alltid.

Apple lager jevnt over solide maskiner og vi oppdager sjelden feil med de vi mottar til test hos oss. (Selv om det skal sies at mye kan skje med maskinene etter en tids bruk!) Denne gangen må vi likevel nevne at vårt testeksemplar «vakler» når det står på helt flate underlag. Om det er gummiføttene som er satt feil på eller om maskinen har fått seg en liten støyt på veien til oss som er grunnen til vaklingen vet vi ikke, men vi har ikke nå noe grunnlag for å mistenke en konstruksjonsfeil som gjelder flere MacBook Air. Om dette skulle vise seg senere vil vi selvsagt oppdatere testen. Inntil videre lar vi det være med å gjøre oppmerksom på vår opplevelse.

Om vi skanner markedet ser vi egentlig bare én åpenbar utfordrer for MacBook Air, og det er Huaweis MateBook X, som ikke er spesielt tilgjengelig for tiden og heller ikke oppdatert på lang tid. Dessuten kjører den jo ikke MacOS.

Skal vi pirke litt ekstra så er det kanskje skjermrammen som står ut som den éne delen av maskinen som allerede begynner å se litt «utdatert» ut for oss som stadig tester det aller siste og heteste. Enkelte andre maskiner på markedet, som Asus Zenbook 13, har jo slanket skjermrammen ned til en knapt synlig stripe rundt panelet, mens Apple her holder fast på et tykkere sort «bånd» rundt sitt panel.

Trolig vil det forbli slik en stund, for Apple ser nok for tiden heller på muligheten for å slanke sin MacBook Pro 13 og gi denne et større 14-tommers panel. Storebror må jo få være skikkelig storebror, må vite.

Blant de aller beste tastene

En av de to største nyhetene med maskinen i år er jo tastaturet. Selv om vi egentlig var ganske fornøyde med Apples tredje(!) forsøk på de såkalte «sommerfugl»-tastene sine, har vi forstått at flere fortsatt har savnet den gamle typen med saksemekanisme. Blant annet fra MacBook Pro før 2014 eller MacBook Air før forrige «makeover».

Og endelig har Apple hørt alle som har klaget. Eller kanskje de ble lei av alle reparasjonene de måtte ta? Hva vet vi.

Men resultatet er at sommerfugltastene er tuppet på stumpen ut og erstattet av taster som er basert på saksemekanisme og følgelig gir flere fordeler. Som merkbart lengre vandring, mye bedre demping og ekstremt mye mindre støy når du skriver.

Alt dette er oppnådd samtidig som tastene oppleves veldig lette og raske å skrive på. Vi konkluderer derfor som vi gjorde da vi prøvde de samme på storebror MacBook Pro 16 i fjor høst:

– Dette er i det store og hele blant de beste tastaturene du kan få på en bærbar datamaskin i dag.

Forresten så har kanskje ikke alle tidligere MacBook- eller MacBook Air-eiere fått med seg at dagens Air-modeller har en Touch ID-sensor bygget inn i på-knappen. Denne lar deg logge inn på maskinen, nettsider og godkjenne betalinger med fingeren akkurat som du kjenner den fra iPhone. Hendig, hendig, hendig.

I på-knappen er det skjult en Touch ID-sensor.

Under tastene finner vi som alltid pekeplaten. Denne er vi som alltid ekstremt fornøyd med. Den er stor nok til å la deg utføre selv de mest akrobatiske flerfingerbevegelser på seg, og så full av sensorer og teknologi at den sporer deg ekstremt presist og jevnt.

Apple holder fortsatt fast på Force Touch, som lar deg trykke ned i to nivåer for litt utvidet funksjonalitet. Men vi må innrømme at vi fremdeles ikke benytter denne funksjonen i særlig grad over tre år etter at den ble introdusert.

Tastene har fått dypere vandring og bedre demping.

Fantastisk skjerm

Med sine 2560 x 1600 piksler oppløsning oppleves skjermen til MacBook Air svært skarp og du får fint plass til et par vinduer ved siden av hverandre uten problemer.

Panelet er også helt perfekt kalibrert direkte fra fabrikk slik at både farger og hvitbalanse er korrekt. Dette gjør svært mye for opplevelsen. IPS-panelet sørger dessuten for at bildet ikke blir blassere når du kikker på skjermen fra en skrå vinkel.

Vi målte den forrige utgaven av MacBook Air til «bare» 300 nits lysstyrke. Like etter testen vår den gang kom imidlertid en programvareoppdatering som heiste den opp til 400 nits, og 400 nits er gjeldende lysstyrke også på 2020-utgaven. Om du bruker maskinen i godt opplyste omgivelser, eller utendørs, er det virkelig gull verdt å ha en skjerm som kan «outshine» alt annet. Lysstyrken får fargene i den krystallklare skjermen til å poppe skikkelig og jager dessuten alt av innstrålte refleksjoner på gangen.

En liten detalj mange overser er at skjermen på en MacBook kan vippes opp med bare en finger uten at du må holde igjen basen av maskinen. Det er ikke slik at vi tror du alltid har en av hendene dine opptatt, men detaljen sier noe om kvaliteten til hengslemekanismen som jo skal tåle mye bevegelse over årene.

Solid på lyd og videomøter

Maskinen fortsetter å imponere når vi sjekker lydegenskapene. Høyttalerne spiller høyt og leverer fyldige toner fra hele registeret enten du ser på film og youtube-videoer, eller du hører på kollegaer snakke på videosamtale. Vi har hatt mye videosamtale på jobb den siste tiden, og man hører godt hvem som har en nyere MacBook av et slag eller «noe annet».

Også selve mikrofonen er veldig god og klarer å overføre stemmen din på en mer naturlig måte enn andre bærbare.

I likhet med fra så mange andre bærbare serverer kameraet i MacBook Air bare 720p-oppløsning. Men, dynamikken er god og vi vil trekke frem maskinen som en sterk kandidat for videomøter i disse tider.

2 Thunderbolt 3-porter med USB-C-kontakt og en utgang for hodetelefoner er alt maskinen byr på.

Blåser det opp ute?

Ved 40 prosent prosessorbelastning, som hos oss ble oppnådd med fire faner samt en 4K youtube-video spillende i Chrome, høres et monotont «foooooo»-sus fra viften på ganske voksne 44 dBA. For referanse er dette samme støynivå vi måler hos enkelte spillbærbare vi tester når vi spiller på dem. I vårt eksempel er den store synderen bare en youtube-video.

Det er ikke uvanlig at viften må spinne opp for å hjelpe en bærbar med avkjøling. Det som slår oss her er likevel hvor ofte viften i MacBook Air må trå til. Den trigges av alt fra Steam-nedlastinger (som dog også installerer fortløpende), andre installasjoner som tar mer enn et par minutter, systemoppdateringer, avspilling av 1440p- eller 4K-videoer og bildebehandling i Photoshop. Og programmer som virkelig bruker prosessoren eller grafikkbrikken, som nye 3D-spill fra App Store, kan få viften til å jobbe slik vi sjelden hører fra noen av Apples MacBooker. Det meste vi målte MacBook Air til var 47,5 dBA under en av prosessortestene våre. Så ille blir det svært sjelden, men dette er fortsatt to desibel høyere enn maksnivået for forrige generasjon MacBook Air der vi allerede merket oss litt mer støy enn ønskelig.

Så, selv om vi kunne surfe på nettsider, jobbe i kontorprogrammer og ha samtaler på FaceTime uten å høre et pip fra viften, må du være obs på at dette ikke en et smart valg for deg som skal «pushe» maskinen på noen som helst måte i mer krevende programmer.

Har blitt mye raskere

Som ytelsesmålingene våre like under viser har MacBook Air blitt signifikant kraftigere denne generasjonen. Den har jo gått fra to kjerner til inntil fire kjerner i vår testutgave. Det er gode nyheter fordi en maskin med en firekjernet prosessor er langt mer fremtidsrettet enn en med bare to kjerner.

Men, selv den kraftigste MacBook Air er fremdeles ikke et godt valg for proffbrukere. De vil merke at viften dens kobler inn turboen mye tidligere, og for mange flere typer oppgaver enn den ville gjort i en MacBook Pro. Selv om også Pro-maskiner kan støye altså, men da under mer krevende oppgaver som går mye raskere unna.

Når det kommer til spillytelsen er denne kun kapabel til å drive enklere spill. Vi prøvde det litt mer intensive «Asphalt 9» fra App Store, og dette gikk så vidt å spille med ok flyt og noe lagg her og der.

Spillytelsen i Windows 10 gjennom Bootcamp, hvor vi har utført noen av ytelsesmålingene som vises i grafene under, var også helt fryktelig dårlig. Vi mistenker at bedre drivere kan forbedre situasjonen litt i fremtiden, men uansett er ikke dette maskinen du kjøper for å spille Fortnite eller League of Legends.

Lavere batteritid

Det siste vi skal innom før konklusjonen er batteritiden. Her har MacBook Air alltid imponert, men årets modell målte vi til 9,5 timer i vår videotest. Det er omtrent 20 prosent lavere enn 2018-modellen. Fremdels snakker vi om en maskin med heldags batteritid, men vi er usikre på om den høyere ytelsen er verdt dette offeret.

Med litt tyngre bruk, eller strømming av video i 4K og mange nettsider oppe kan man raskt nærme seg seks-syv-timersgrensen som gjelder for mange elever og kontorister. Og det er når maskinen er ny. Som kjent begynner batteriet å miste kapasitet etter et par år og da gjelder det å ha litt overskudd å gå på.

Konklusjon

MacBook Air 2020 har fått et svært, svært godt tastatur. Basismodellen har også gått ned i pris og fått dobbelt så mye lagringsplass og en bedre prosessor, noe som er smått utrolig i disse tider. Den oppgraderte modellen vi tester har riktig nok blitt en høvding dyrere, men det rettferdiggjøres lett med mye mer lagring og enda mye kraftigere prosessorytelse.

For mange vil MacBook Air, uansett hvilken av de nye modellene de velger, oppleves som en veldig god maskin. Apple serverer atter en gang en femrettersmiddag bestående av utsøkt design og byggekvalitet, en skjerm som får selv det «dølleste» innhold til å se spennende ut, taster som føles godt å skrive på, en pekeplate som svarer på dine minste vink og en lydopplevelse som ikke er mange andre bærbare forunt. Til dessert får du autentisering med Touch ID.

Batteritiden har imidlertid minket og ligger nå og vaker rundt punktet der vi lurer på om den kan kalles en heldagsmaskin eller ei. Det vil kanskje komme an på bruken din om du etter hvert må ha med deg en lader til skole eller jobb med årets modell.

Vi er usikre på om den ekstra ytelsen var verdt å ofte så mye av batteritiden på. Men, så lenge du gjør regnestykket selv vet du dine behov bedre enn vi gjør.

Det vi kan gi et klarere svar på er hvem som ikke burde slå til på årets MacBook Air: Det er deg som tenker at MacBook Air, med en oppgradert firekjernet prosessor, nå kan brukes til flere av de samme tunge oppgavene som MacBook Pro. Det kan den ikke.

Både fordi Proen fremdeles gir helt overlegen ytelse, men mest fordi viften og kjøleløsningen til Air ikke er dimensjonert for krevende arbeid over tid. Som litt mer avansert bildebehanding eller videoredigering.

Vi ville heller ikke valgt en MacBook Air om du har planer om å se 4K-video på den, eller koble den til en ekstern 4K-skjerm for det samme. Den er selvsagt fullstendig kapabel til selve avspillingen, men viftesuset den produserer under veis vil sannsynligvis tære på deg.

Er du fornøyd med Full HD-video til daglig og tåler viftesus de få gangene du har lyst til å øke kvaliteten på videoen eller unntaksvis skal gjøre skikkelig krevende oppgaver, da er imidlertid MacBook Air midt i blinken.

Apple MacBook Air (2020)
7.5
Bra

Apple MacBook Air (2020)

sitat"God som notatblokk, surfebrett og underholder. Uegnet som arbeidsjern."

Fordeler

 • Krysse av
  Tastaturet er veldig godt
 • Krysse av
  Prosessoren har blitt raskere
 • Krysse av
  Pekeplaten er stor og presis
 • Krysse av
  Lyssterk og klar skjerm med svært gode farger
 • Krysse av
  Kompakt og lett
 • Krysse av
  Høy byggekvalitet og stilig design
 • Krysse av
  Fingerskanner
 • Krysse av
  God lyd i mikrofon og høyttalere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Viften er oftere aktiv enn vi ønsker
 • Bytt
  Dårlig grafikkytelse
 • Bytt
  Lite minne
 • Bytt
  Batteritiden har gått ned
 • Bytt
  Ingen tradisjonell USB-port
 • Bytt
  Testeksemplaret vårt «vakler»
annonse