Til hovedinnhold

MPIO FY200

Innledning

Vi har testet en rekke spillere fra MPIO det siste året og det generelle inntrykket er i aller høyeste grad positivt. FY200 er en ny serie med MP3-spillere av den mindre, men eksklusive sorten og er ikke rent lite påvirket av suksessdesignet til Apple iPod.

Med en størrelse som ikke overgår normale lightere i nevneverdig grad og en kapasitet på opp til 512 MB, så skulle man tro at dette var en sikker vinner. Vi har tatt en aldri så liten titt på lekkerbiskenen.

Spesifikasjoner

 • Kapasitet: 128/256/512 MB
 • Formater: MP3, WMA og ASF
 • Størrelse: 30 x 86.2 x 16 mm
 • Vekt: 32 gram uten batteri
 • Batteri: AAA
 • Avspillingstid: Ca 11 timer
 • Overføringsmetode: USB 1.1
 • Overføringshastighet: Ca 5 Mbps
 • Frekvensområde: 20 Hz - 20 KHz
 • LCD-display: Ja ("backlit")
 • EQ: 7 forhåndsdefinerte + manuell 5-bånds EQ
 • Radio: Ja
 • Diktafon: Ja (8 timer) til WAV

Spilleren kommer med ganske standard spesifikasjoner med mulighet for å spille av WMA og MP3, samt det heller lite utbredte ASF-formatet.

Spilletiden på ca 11 timer er standard på stort sett alle dagens MP3-spillere som bruker ett enkelt AAA-batteri.

Når det gjelder størrelsen på spilleren så er det uten tvil den mest positive delen, for spilleren er ikke særlig mye større enn en standard lighter. Vekten på kun 32 gram skulle også tilsi at dette ikke er noen stor byrde å ha med seg når man f.eks. er ute og trener.

Det faktum at spilleren er veldig liten, gjør også naturlig nok at displayet heller ikke er av de største. Det er prisen man må betale for å presse størrelsen så mye som overhodet mulig. Uansett er det vel slik at de som kjøper en så liten spiller som dette først og fremst ønsker å ha en enkel og grei spiller som de kan ha med seg hvor de måtte ønske å ferdes.

Spilleren er utstyrt med mulighet for lydopptak, men den kan ikke konvertere dette til MP3 i sanntid, slik en del andre spillere nå har begynt å tilby. Istedenfor brukes det gode gamle WAV-formatet. Dette medfører naturlig nok at kvaliteten ikke blir særlig god fordi høykvalitets WAV-filer tar veldig mye plass, men funksjonen kan selvsagt brukes i nødssituasjoner (hva nå det enn måtte være).

Spilleren er forøvrig utstyrt med en standard USB 1.1-tilkobling. Et raskere grensesnitt (f.eks. USB 2.0) vil ikke være hensiktsmessig da det ikke er selve overføringsgrensesnittet som er den begrensende faktoren for overføringshastigheten.

Da vi testet spilleren var det fortsatt ikke kommet noen ny firmware som skal sørge for at spilleren kunne brukes som en bærbar lagringsenhet uten noe behov for installasjon av drivere. Dette er visstnok en funksjon som skal komme i neste firmware-oppgradering.


Bundle

 • MPIO FY200
 • Hodetelefoner
 • USB-kabel
 • Mini USB-plug
 • Driver-CD
 • Armbånd-holder
 • Halslenke
 • Manual
 • Mini-til-mini-jack

Spilleren leveres både med en USB-kabel og en egen USB-plugg, som gjør at spilleren kan kobles rett i USB-porten. En praktisk liten detalj.

Det mest positive med bundelen er at MPIO har valgt å legge med noen ørepropper som i aller høyeste grad er brukbare. Det er selvsagt ikke noe som overgår over virkelig gode (og dyre) hodetelefoner, men de er i aller høyeste grad er brukbare.

Spilleren er liten og lett, og i tillegg til å være enkel å putte i lomma, følger det også med en halslenke slik at man kan ha spilleren hengende rundt halsen, eller man kan bruke armbåndfestet. Valget er ditt.

Installasjon

Som nevnt tidligere i artikkelen så krever spilleren for øyeblikket installasjon av egen programvare for å fungere på en PC. MPIO har sagt at en firmware-oppdatering som gjør spilleren kompatibel med Windows sine eksisterende drivere skal komme, men denne er enda ikke tilgjengelig.

I praksis betyr dette at når man plugger inn spilleren, så må man huske å ha CD-en i CD-ROM-en og da går mesteparten av seg selv.

Etter dette må man installere den medfølgende programvaren, MPIO Manager 2, som er et ganske standard overføringsprogram for MP3-spillere:

Programmet har en normal firedeling, og inneholder den kjære kø-muligheten for overføring av filer. Det er enkelt og greit å bruke, men det er ikke mulig å kopiere filer fra spilleren og tilbake på harddisken. Programmet inneholder også en egen MP3-avspiller. Det får være opp til hver enkelt om de synes det er praktisk. Personlig bruker jeg det ikke og ser på det som overflødig.


Overføringshastighet

Overføringshastigheten på en spiller er alltid et ganske viktig element, særlig når man sitter med litt dårlig tid før man skal rekke toget og ønsker å få over litt ny musikk.

På denne spilleren målte vi en overføringhastighet på 573 KiB/s. Dette er i aller høyeste grad akseptabelt på en flash-basert spiller, men det er selvsagt ikke like raskt som man kan se på en del harddisk-baserte-spillere.

I bruk

FY200 er for det første en veldig liten spiller - kanskje ikke markedets minste, men den er såpass liten at den ikke er noen belastning på noen som helst måte. På den måten er denne spilleren perfekt å ta med seg hvor man nå enn måtte være uten at det er noen "stress". Det er absolutt hovedpoenget med spilleren.

Displayet på spilleren er som tidligere nevnt ganske lite, som en naturlig konsekvens av at dette er en liten spiller. Det gjør at den inneholder relativt lite informasjon, men likevel så må vi si at den har utnyttet plassen på en svært god måte. Hvis man har Creative Rhomba [lest test her] i bakhodet så er det egentlig ganske imponerende hva man har fått til med FY200 (men det bør da også legges til at Rhomba er i en helt annen prisklasse).

Menyene på spilleren er et kapittel for seg selv. Spilleren vi testet var det faktisk "sjefen" som hadde kjøpt og da undertegnede spurte om hvordan menyene fungerte så var svaret "jeg vet ikke, hører kun på musikken". For det er ikke til å komme utenom: Menyene er ikke særlig selvforkarende første gang du setter deg ned med spilleren, og det tar faktisk ganske lang tid å bli familiær med den. Vi skal ikke gå så langt som å si at det er ulogiske menyer, men det er en litt annen logikk enn det man kan være vant til.

Når det gjelder selve knappene på spilleren så fungerer de i grunn helt etter intensjonen. Når det gjelder knapper på fremsiden av spilleren i forhold til knapper på sidene så er dette en preferanse -og vanesak. Personlig er jeg glad i knapper på siden av slike små spillere, og ikke veldig overbegeistret for knapper på toppen, men det hele er som sagt en vanesak.

Når det gjelder lydkvaliteten på spilleren så er den noe som ikke står noe tilbake for andre flash-baserte MP3-spillere. Det vil selvsagt aldri bli like god kvalitet i en slik spiller som man f.eks. kan få ut av et godt Hi-Fi-anlegg og konseptet med "dritt inn -> dritt ut", gjelder selvsagt også når man snakker om kvaliteten på lyden i forhold til kvaliteten på MP3-filene man laster inn i spilleren.

Forskjellen mellom de forskjellige forhåndsdefinerte EQ-innstillingene er ikke voldsomt store, og det fungerer svært godt så lenge man har gode hodetelefoner som gjengir lyden på en god måte. Fordi det er små forskjeller, er det også enklere å få til den lille vrien på lyden som vil gjøre det hele litt bedre. Voldsomme forskjeller i lydinnstillingene er kun nødvendig dersom man bruker elendige ørepropper.

Når det gjelder batterikapasitetener den på 11 timer og dette er på ingen måter helt i toppsjiktet, men en ganske standard spilletid for spillere som bruker AAA-batterier. Spillere som bruker f.eks. li-ion-batterier oppnår fort langt bedre spilletid, men da har man heller ikke muligheten til å bytte batteri når det er oppbrukt, men man må lade opp.

Spilleren har også en radiodel med mulighet for å lagre 20 forskjellige kanaler og som på de fleste andre MP3-spillere er dette en grei tilleggsfunksjon. Uansett, uten en egen dedikert antenne (utenom ledningen til hodetelefonene) blir spilleren veldig for følsom for svingninger i signalkvaliteten og det kan da være en frustrerende affære å høre på radio.

Konklusjon

Å gi noen kort og entydig beskrivelse av FY200 er ikke enkelt. Spilleren har flere positive og negative trekk og vi sitter i grunn igjen med et ganske sursøtt inntrykk. Hovedproblemet med spilleren er trolig prisen, for det er ingen tvil om at man får spillere med like god lyd og flere funksjoner til en lavere pris. Et eksempel er f.eks. Asono Beatsounds (tidligere Jaxx) [les test her]. Dette er på en annen side en større spiller enn FY200.

En annen ulempe med spilleren er at den for øyeblikket krever installasjon av programvare for å kunne brukes i Windows. Dette er noe som det er sagt skal bli forandret i en kommende firmware-oppgradering. Spørsmålet er om man kan stole på dette. Vi har f.eks. enda ikke sett en firmware-oppgradering til HD100-spilleren fra MPIO [les vår test], selv om dette ble lovet for et halvt år siden.

På den positive siden er dette en liten og lekker MP3-spiller og ikke minst har den en god bundle. Spilleren kan derfor i grunn tas med over alt og det er også hovedpoenget med den.

I et marked som består av så mange forskjellige produkter som MP3-spiller-markedet, er det nok slik at FY200 ikke seiler opp som det helt naturlige valget i noen sammenheng. Likevel det slik at ønsker man en liten spiller med god kapasitet og prisen ikke betyr mye - ja da er MPIO FY200 slettes ikke et dårlig valg.

annonse