Tek.no

Test

Canon EOS 500D

8 Sept 2009 11:00
annonse

Overblikk

Canons tresifrede speilrefleksserie har hatt stor suksess opp gjennom årene, det meste av den mer enn berettiget. Det meste av den tiden har imidlertid denne serien vært Canons budsjettserie, tiltenkt de helt ferskeste speilrefleksbrukerne. Dette endret seg med lanseringen av Canon EOS 1000D, som essensielt var en 400D i ny innpakning, med kun små forskjeller. Dermed ble 450D ikke lenger et rent nybegynnerkamera, men mer en slags hybrid mellom det og et entusiastkamera, og i forhold til sin forgjenger 400D fikk det en tilsvarende kraftig oppgradering på flere fronter, i form av mer entusiastrettede muligheter og funksjoner. Canon EOS 500D er 450Ds etterfølger igjen, og hva slags oppgraderinger har det fått?

Sammenlign 500D med 450D og 1000D her.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Fysisk

annonse

Fysisk er nok 500D solid nok for de fleste potensielle kjøperes behov, men spesielt robust er det ikke, og det mangler selv en enkel form for sperre for fukt og støv. I tillegg er ergonomien langt fra ideell for mange, takket være en etter hvert ganske gammel basisdesign av kamerahuset, som skriver seg tilbake til 350D. Alt i alt er dette et kamera som ikke passer alle hender, og som er bra nok på innsiden til å fortjene et bedre ytre.

Heldigvis er det ikke alt med kamerahuset som henger fast i fortiden. Søkeren er god og gir mye informasjon på en oversiktlig måte, men selv om den er mer enn god nok, er den ikke spektakulær på noen måte. Det er imidlertid skjermen. Joda, denne typen skjerm er etter hvert mer og mer vanlig, men det forhindrer den ikke fra å være fremragende i seg selv og en nytelse å bruke, med sin høye oppløsning og gode innsynsvinkel. Ingen skjerm er mer enn såvidt brukbar i sterkt sollys, så at det også gjelder 500Ds skjerm holder vi ikke imot den.

Desverre er ikke kamerahuset eneste skuffelsen 500D har å by på, for vi synes batterikapssiteten er temmelig svak i forhold til 450D, som klarte langt flere bilder per lading, med nøyaktig det samme batteriet. Jo, man kan så klart kjøpe ekstrabatterier, men slikt er ikke billig, og dette begrenser naturlig nok hvem kameraet passer for.

I bruk

annonse

500D har de mest nødvendige funksjonene. Nok, faktisk, til at vi heller vil anbefale dette som et første kamera for dem som har latt fotobasillen bite enn det noe billigere 1000D, men ikke uten reservasjoner på grunn av den litt skuffende mangelen på instruksjonsmuligheter. Her er ikke noe hjelpemodus med eksempler og forhåndsvisning som mange av konkurrentene har, og når man kan stille inn en del parametre ved bildekvaliteten på 500D hadde det vært fint for nybegynnere med noe slikt for å tydeliggjøre effekten av de ulike innstillingene.

Funksjonen som for mange kan (og bør) være en viktig grunn til å kjøpe 500D fremfor 450D er muligheten til videoopptak i 1080p. Riktignok bare i 20 bilder per sekund, men like fullt er det en attraktiv funksjon for mange filmskaperspirer, og i praksis en av de få store oppgraderingene 500D har fått i forhold til 450D.

Autofokus og opptakshastigheten er omtrent som på forgjengeren, og er langt i fra noen grunn til å oppgradere til 500D i seg selv, selv om 500D har fått langt større buffer og dermed kan opprettholde full guffe lengre enn 450D klarer. Er opptakshastighet et viktig poeng for potensielle kjøpere, bør man i stedet vurdere andre modeller, som for eksempel Canon EOS 40D, som nå er på vei ut og dermed er en kraftpakke av et kamera til en relativt rimelig pris.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten til 500D er god, og hører hjemme i et dyrere kamera med flere muligheter og bedre byggekvalitet og ergonomi enn dette. Den er riktignok ikke på høyde med bildekvaliteten fra Canon EOS 50D, men den er langt bedre enn 1000D og er også bedre enn 450D, selv om vi er usikre på om den lille forbedringen i forhold til sistnevnte er verdt prisforskjellen. Det må være et spørsmål for hver enkelt potensielle kjøper.

Sett i litt mer detalj kan 500D stille med 15 megapiksler og en god detaljgjengivelse, men ikke så mye bedre enn 450Ds 12 megapiksler. Akkurat som 50D sliter 500D litt med å gi full uttelling av alle megapikslene på detaljfronten. Fargegjengivelsen er derimot i toppklasse, og på 6400 ISO står 500D for noe av det beste vi har sett på dette området. Desverre mister det fullstendig snøringen på ISO-verdier høyeere enn det, både når det gjelder detaljgjengivelse, bildestøy, fargegjengivelse og dynamisk omfang. Alt i alt er imidlertid 500Ds bildekvalitet jevnt god, og i en høyere klasse enn resten av kameraet egentlig er.

Oppsummering

Konklusjon

Canon EOS 500D er et absolutt hederlig kamera som passer relativt godt i sin nisje, og der er det problemet ligger. Nisjen er for trang, og kameraet går ikke ut over den. Her tilbys lite for folk som ikke har tatt i et speilreflekskamera før, og heller ikke all verden for folk som har en fotointeresse litt over det vanlige. Selv om kameraet i det store og hele er godt, så har Canon selv begrenset hvem det passer for, ved å gi det en skuffende batterikapasitet, et gammeldags kamerahus, og ved å inkludere verken funksjonanlitet spesielt tilpasset nybegynnere eller entusiaster.

Likevel gjenstår det faktum at 500D er og blir et godt kamera, selv om det på langt nær er så godt som det kunne (og burde) vært. Bildekvaliteten er god, og tempoet er mer enn bra nok for de fleste hobbybrukere, og tar man vare på tingene sine er også byggekvaliteten på trygg side av akseptabel.

Vi finner det dermed litt vanskelig å uten forbehold anbefale 500D, og det får derfor ikke den utmerkelsen av oss heller. Innmaten føler vi hører hjemme i en klasse over dette, mens mye av det ytre hører hjemme et trinn under, og kameraet fremstår dermed en smule schizofrent. Vi sitter tilbake med et inntrykk av at Canon her har hvilt litt lenge på sine laurbær, og ikke lagt så mye ettertanke i kameraet som de strengt tatt burde. 500D er nemlig blottet for alt som er ekstra, og den nesten rørende omtanken man har hatt for brukeren i kameraer som Pentax K20D er omtrent fraværende. Vårt inntrykk er at her har det vært markedshensyn som har vært alfa og omega i utformingen av kameraet, og når man bestemte hva det skulle få av muligheter og funksjoner.

Slikt kan det så absolutt bli et bra kamera av, men langt fra legendarisk.

Klikk her for å lese hele testen.

Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Sammenlign Canon EOS 500D med noen alternativer her.

Les også