Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Iriver Spinn

Rullesylinderen øverst brukes til å finne frem i menyene. (Alle foto: Marius Valle)
Baksiden er laget i hvit plast.
Hovedmenyen er minimalistisk og stilig
Du kan snu skjermbildet, og du kan vise menyen som ikoner i stedet for tekst,
Avspillervinduet gor god oversikt.
Du finner undermenyen ved å trykke på skjermens øverste venstre hjørne.
Musikkbiblioteket føles uoversiktlig, og vi savner søkemulighet.
Alternativt kan du bruke filutforskeren.
I loddrett modus er avspillervinduet litt mindre oversiktlig.
Minijack-utgangen sitter på siden av spilleren.

Iriver er kanskje ikke den største multimediaspillerprodusenten i verden, men til gjengjeld lager de noen av de lekreste spillerne du får kjøpt.

Iriver Spinn er en slik spiller. Den er liten og nett, og er laget i aluminium. Baksiden er i hvit plast.

Lekker, lekker, lekker!

Og for å si det med en gang: Dette er en av de absolutt fineste multimediaspillerne vi har sett noensinne.

Spinn er ikke bare pen på utsiden – Også menyene er meget lekre og minimalistiske. Vi får altså et særdeles godt førsteinntrykk.

Spilleren har en 3,3 tommers trykkskjerm av typen AMOLED, som er en virkelig fryd for øyet. Oppløsningen er 480 x 272 piksler, så den egner seg bra til video og bilder. AMOLED-skjermer har generelt livlig fargegjengivelse og perfekt innsyn fra alle naturlige vinkler.

Unik navigasjon

Noe av det som gjør Spinn unik er navigasjonsløsningen. I tillegg til trykkskjerm og utvendige taster for volum, tastelås, strøm og menyretur, har den en sylinder på høyre side.

Denne sylinderen drar du fingeren over for å bla i menyene, og trykker ned for å bekrefte, en løsning vi aldri har sett maken til og som vi syns fungerer svært bra.

Hovedmenyvalgene består av en rad med tekst, og du drar fingeren over sylinderen for å bla. Når du har funnet rett menyvalg trykker du ned på toppen av sylinderen for å få frem undermenyen.

Du kan også trykke rett på skjermen om du heller foretrekker det. Da vil spilleren gi fra seg en liten vibrasjon for å bekrefte at den har oppfattet trykket. Den vil for øvrig også vibrere når du har bladd deg til enden av en meny.

Du velger selv om du vil se menyene i vannrett eller loddrett visning ved å snu skjermorienteringen fra liggende til stående.

Pene menyer

Menyene er pent animerte, men vi er litt misfornøyde med at animasjonene ofte hakker, slik at det ikke ser helt flytende ut. Dersom du blar med rullehjulet vil akkurat dette føre til at du fort kan bla litt langt. Det er kjedelig at Iriver ikke har perfeksjonert menyene skikkelig. Når det er sagt, så går dette fint an å leve med.

Selve avspillervinduet er oversiktlig og enkelt å betjene. Du kan angi bedømmelse på sangene, du får se sportittel, albumgrafikk, artist, album og spilletid. Helt til høyre i vinduet er det kontroller for å skifte sang eller sette på pause. Det er også enkelt å hoppe i sporene ved bare å trykke på fremdriftsindikatoren nederst på skjermen.

Trykker du øverst til venstre på skjermen får du opp en meny med undervalg til avspilleren. Her kan du sette avspillingsmodus, lydutjevnerinnstilling og andre valg, inkludert avspillingshastighet dersom du har glede av å høre vokal med smurfe- eller dopstemme.

Av med tastelåsen

Vi syns det er litt ulogisk at sylinderen brukes til å skifte sanger når tastelåsen er av, og til å justere lyden når tastelåsen er på. Greit nok – du hadde nok endt opp med å skifte sang hver gang du stakk hånda i lomma, men på samme måte stiller du lyden opp eller ned. Du kan deaktivere sylinderen når du har tastelåsen aktivert om du vil det.

Det som er verre er at det ikke går an å skifte spor mens tastelåsen er på. Dermed må du plukke Spinn ut av lomma, skru av tastelåsen og deretter skifte sang når du vil hoppe videre.

Uoversiktlig bibliotek

Musikkbiblioteket ser som resten av menyene lekkert ut. Dessverre har dette gått utover brukervennligheten. Sanger, artister og andre sorteringsvalg vises som en rad med tekst, og du blar deg horisontalt bortover for å finne det du leter etter. Siden animasjonen hakker litt føles dette ganske uoversiktlig.

I stående visning vil titlene listes opp loddrett, men det er fortsatt en del treghet i menyen som gjør det litt vanskelig å treffe rett.

Dersom du vil ha bedre oversikt er det mulig å bla i filsystemet, og du kan i tillegg erstatte biblioteket med filsystemvisning, slik at musikkmappene dine er det eneste som vises. Spinn har en egen filutforsker, så du kan også bruke begge metoder til å finne musikk samtidig.

Vi savner mulighet for å søke etter musikk på en fornuftig måte. 8 GB gir deg plass til ganske mye musikk, og forbokstavsøk ville gjort det langt enklere å finne riktig låt.

Det skal for øvrig nevnes at Spinns menysystem er Flash-basert og at det i praksis er mulig å erstatte det med ditt eget. Dette åpner for tilpasningsmuligheter få andre multimediaspillere har.

Lydformater og kvalitet

Spinn kan spille MP3- og WMA-filer. I tillegg vil mange sette pris på støtte for både Ogg Vorbis- og Flac-formatene. Har du menger med musikk i AAC-format bør du være forberedt på en stor konverteringsjobb, da Spinn ikke støtter dette formatet i det hele tatt.

Lydkvaliteten syns vi varierer en del. Ved normalinnstilling av lydutjevneren er lyden ganske flat og kjedelig. Det er rett og slett litt vanskelig å skille instrumenter fra hverandre, selv når kilden er høykvalitets Flac-filer.

I musikk med mye bass, som hiphop, er det egentlig bare å glemme andre lydutjevnerinnstillinger enn "normal". Lyden blir fort skurrete når det er tung bass, og vi syns at diskanten har en tendens til å bli for skarp.

Luftig lyd med spesialinnstillinger

En rekke lydinnstillinger som løfter lyden noen hakk.

Spinn har imidlertid en annen lydinnstillingsmulighet kalt SRS WOW HD. Her kan du gjøre en rekke justeringer med kryptiske navn som SRS, Trubass, Focus, WOW og Definition, og etter litt fikling klarte vi å få frem et mye mer luftig lydbilde enn vi fikk til med de vanlige lydutjevnerinnstillingene.

Dessverre er tilgangen til både SRS WOW HD og den vanlige lydutjevneren gjemt vekk under innstillingsmenyen på hovedmenyen, slik at det blir litt mye knot å justere på dette underveis.

Alt i alt vil vi karakterisere lydkvaliteten som god, men ikke super. Lyden kan i våre ører ikke måle seg med for eksempel Sandisk Sansa Clip. Audiofile med dyre hodesett burde prøvelytte før de kjøper. Vanlige dødlige med Koss Portapro eller lignende vil nok likevel oppleve lydkvaliteten som bra. Lyd er og blir uansett i stor grad en smakssak.

For øvrig er vi litt misfornøyde med at lyduttaket er plassert på motsatt side av sylinderen du styrer spilleren med. Dette gjør at lydpluggen stikker ut på siden av spilleren. Litt upraktisk når du har spilleren i lomma, syns vi.

Enkel overføring

USB-tilkoblingen er proprietær.

Overføring av musikk og andre filer er en smal sak. Når du kobler til USB-kablen dukker Spinn opp som flyttbar disk, så du kan bruke den med både Windows, Mac OS og Linux. Spinn støtter også MTP-protokollen, slik at du kan synkronisere spilleren med for eksempel Windows Media Player.

Det tok for øvrig litt tid før vi skjønte hvorfor musikken vi overførte ikke dukket opp i musikkbiblioteket. Når du kopierer inn filer på spilleren med flyttbar disk-metoden oppdateres nemlig ikke musikkbiblioteket automatisk når du kobler den fra PC-en. Du må i stedet gå inn i innstillingene og manuelt be Spinn om å oppdatere biblioteket.

Iriver har valgt en proprietær tilkobling i stedet for vanlig Mini- eller Micro-USB. Mister du USB-kabelen har du et problem – Ikke bare fordi du da verken kan lade eller overføre filer, men også fordi Iriver-tilbehør neppe er noe du finner på nærmeste elektronikksjappe.

Spilletiden er god. Iriver oppgir 24 timer musikkavspilling mellom hver lading, og vi klarte å skvise ut 24 og en halv time på full guffe med nøytral lydutjevnerinnstilling. Hodesettet var et Sennheiser PX200.

God på video

Spinn har skjerm som er veldig god til video.

Utover musikk kan Spinn også vise video. Takket være den gode skjermen duger den faktisk veldig bra. Video ser generelt bra ut, og spilles glatt og synkronisert med lydsporet.

Iriver er selv ganske moderate med listen over støttede videoformater, men vi klarte å få den til å spille Divx og andre formater. Det er lurt å overføre video med lav bithastighet. Er denne for høy hakker bildet. Konvertering til Divx med omtrent samme oppløsning som skjermen har og 800 kbps ser ut til å være en kombinasjon som passer perfekt.

Vi har ikke målt spilletiden på video, men Iriver oppgir selv at du kan se video i fem timer før du må fiske frem laderen.

TV-mottaker

Skulle du forville deg til Sør-Korea har spilleren også støtte for mottak av DMB-TV og -radio. Dette sendenettet finnes ikke i Norge, og spilleren er oppgitt å kun støtte mottak i frekvensbåndet som brukes i Sør-Korea.

Diktafon er også på plass, slik at du kan gjøre opptak av forelesninger for eksempel. Om du vil høre nyhetene har Spinn FM-radio, og det er mulig å gjøre opptak fra denne.

God radio

FM-radioen har et spennende grensesnitt.

Radioen har for øvrig et ganske stilig grensesnitt hvor stasjoner visuelt markeres med stjerner på en linje som forestiller FM-båndet. FM-tuneren er veldig følsom, så ved autosøk vil det lagres en del frekvenser som bare er støy. Vi syns mottaket er bra, men tar forbehold om at vi bare har prøvd den i byen.

Ellers støtter Spinn bildevisning, kan vise tekstfiler (ren tekst, ikke Office-dokumenter eller lignende), og ikke minst visning av Flash-innhold. Rent praktisk betyr det siste at du kan laste inn Flash-innhold på spilleren.

Viser Flash-innhold

Du kan vise Flash-innhold.

Vi lastet inn første episode av internettklassikeren Weebl & Bob, som vises helt perfekt på Spinn. Kanskje ikke så fryktelig nyttig, men veldig artig. Det følger også med et par Flash-spill, og det er mulig å laste inn nye. Det vil si – Så lenge Flash-filen ikke er for stor. For eksempel er 1,7 MB en for stor fil for Spinn.

Støtter stereo-Bluetooth

Spinn støtter også Bluetooth, men rent praktisk brukes denne støtten bare til trådløse stereohodesett. Vi forsøkte å overføre filer via Bluetooth uten hell.

Begrenset kapasitet

En ulempe med Spinn er den begrensede minnekapasiteten. Den leveres i 4 og 8 GB, noe som fort blir litt lite dersom du laster inn en del video på spilleren. Når det heller ikke er støtte for minnekort blir dette fort snaut, spesielt med tanke på at prisen er over 2000 kroner.

Her burde Iriver funnet frem mer minne, og utstyrt Spinn med minst 16, og helst 32 GB, eller støtte for minnekort.

Konklusjon

Det er med stor trygghet vi utroper Iriver Spinn til årets lekreste multimediaspiller. Den har en renskåret design, er bygget i blant annet aluminum og har rett og riktig så pene menyer.

Vi klarer rett og slett ikke å la være å bli imponert over den lekre lille saken vi har i hendene.

Unik menynavigasjon

Her har Iriver tenkt nytt, og utstyrt spilleren med en unik metode for å bla i menyer: En sylinder du ruller og trykker på. Du drar enkelt og greit fingeren over for å bla.

Du kan også trykke rett på skjermen, da Spinn har en stor og rålekker trykkskjerm som egner seg veldig bra til video og bilder. Menyene har en minimalistisk design og ser svært bra ut.

Spinn stiller også med god batterilevetid, og lydkvaliteten er god nok for de fleste. Om musikk og video ikke er nok kan du høre på radio eller spille spill. Du kan også bruke trådløse Bluetooth-stereohodesett med spilleren.

Ikke perfekt

Med så mange superlativer på rad er det synd at Spinn ikke klarer å stå løpet helt ut.

Først og fremst er det et skår i gleden at menyene hakker når du blar i dem. Dernest er vi skuffet over at musikkbiblioteket er litt uoversiktlig.

Det verste er imidlertid at Spinn kommer med maksimalt 8 GB lagringsplass, i kombinasjon med at prisen er over 2200 kroner. 32 GB-utgaven av Creative Zen X-fi koster til sammenligning under 2000 kroner og har i tillegg Wi-fi innebygget.

Og selv om det er positivt av Spinn kan spille både Flac- og Ogg Vorbis-lydformatene er det et minus at den ikke støtter det populære AAC-formatet.

Til tross for trykkskjerm og lekker design er ikke Spinn noen helt åpenbar konkurrent til klasselederen Ipod Touch. Til det mangler Iriver økosystemet Apple byr på.

Spinn er altså et produkt for spesielt interesserte. Den merkelappen passer deg dersom du er mer opptatt av kvalitet og design enn lav pris. Spinn er nemlig ikke noen dårlig mediaspiller.

annonse