Til hovedinnhold

KDE 4.0

Introduksjon

KDE har nylig gitt ut versjon 4.0 av sitt skrivebordsmiljø for Unix- og Linux-systemer. KDE4-serien har høye forventninger, enkelte har gått så langt som å si at KDE4 kommer til å revolusjonere måten vi bruker datamaskiner på i dag.

Om dette faktisk stemmer kan ta en stund å bevise, da utviklerne bak KDE har anbefalt vanlige brukere å holde seg til KDE 3.5-serien frem til KDE 4.1 er ute av døren.

Grunnen til dette er at KDE 4.0 er helt nytt, og inneholder derfor gjerne en del feil sammen med generell ustabilitet. Et annet viktig punkt er at mange programmer enda ikke har fått en oppgradering for å støtte KDE4, slik som Amarok og KOffice.

Av den grunn ville det blitt litt urettferdig av oss å skrive en fullstendig test av det nye skrivebordsmiljøet, men det hindrer oss selvfølgelig ikke å ta en liten sniktitt av de nye funksjonene.

Hvis du vil teste KDE 4.0 selv, anbefaler vi en KDE4-versjon av openSUSE, som du kan finne i form av en LiveCD her.

Visuelt

Det visuelle er uten tvil det som raskest blir lagt merke til, og KDE 4.0 har mange visuelle forbedringer sammenlignet med tidligere versjoner.

Nye ikoner, lyder og "themes"

Oxygen ikoner
(Bilde oxygen-icons)

Oxygen-prosjektet ble startet tidlig i utviklingsfasen av KDE4, for å puste frisk luft i KDEs ikoner. Oxygen utviklet seg raskt til å inkludere lyd-effekter og stilarter og står derfor for en stor del av KDE4-seriens visuelle stil.

Oxygen har gått for et mye mer profesjonelt utseende i KDE4, noe de i min mening har klart ganske bra. Men skjønnheten ligger i øyet som ser sies det, så du skal få gjøre opp din egen mening.

Plasma - det nye skrivebordet

Widgets i KDE 4.0 
Klikk for større bilde

Plasma er navnet på det nye skrivebordet som er blitt helt omskrevet for KDE 4.0. Skrivebordet har nå fått god støtte for plasmaoids - eller widgets - som du kan se i bildet ovenfor. Med utgivelsen av KDE 4.1 skal plasma også ha støtte for widgets fra Opera og MacOS X.

Plasma har også et eget "widget view" som heter dashboard. Ved å trykke ctrl+f12 vil alle widgetene du har plassert på skrivebordet bli lagt øverst, og bakgrunnen vil automatisk bli mørkere. På denne måten har du alltid enkel tilgang til dine widgets.

Kickoff-menyen

Andre nyheter med Plasma inkluderer nytt panel og ny meny. Som dere kanskje har gjettet dere til fra bildet over, er det Kickoff-menyen (mest kjent fra openSUSE) som nå er standard i KDE4. For de som foretrekker det, er det mulig å bytte tilbake til den "klassiske" menyen fra KDE 3.5.

3D-Effekter

KDE 4.0 er også den første versjonen av KDE hvor 3D-effekter - som de du finner i Compiz - er innebygget i Kwin, KDEs vindusbehandler. 3D er derimot ikke på som standard i KDE 4.0 ettersom det ikke er helt stabilt for generelt bruk enda. Kwin støtter heller ikke plug-ins fra Compiz, men hvis du er en større tilhenger av sistnevnte er det ikke noe problem å bruke Compiz i KDE4.

En video på youtube viser deg noen av effektene tilgjengelig i KDE 4.0.

Rammeverk

Selv om det visuelle kan imponere en del, er det likevel i de nye rammeverkene at vi finner styrken til KDE4. De nye rammeverkene og oppgradering til QT 4 fra norske Trolltech, gjør det mulig å kompilere KDE-baserte programmer slik at de fungerer på Mac og Windows, i tillegg til Linux- og Unix-systemer. Rammeverkene er også blitt optimalisert, slik at ytelsen skal være mye bedre enn i tidligere utgaver av KDE. Og sist men ikke minst finner vi masse ny og spennende teknologi.

La oss ta en nærmere titt på de nye rammeverkene.

Phonon

Med phonon håper KDE-utviklerne å forenkle arbeidet for alle som lager multimedia-programmer. Phonon lar brukeren selv bestemme hvilken multimedia-motor som skal brukes - være dette Xine, Mplayer, Gstreamer osv. - og så vil denne bli tatt i bruk i alle programmer som er programmert for phonon. Phonon fungerer foreløpig kun for avspilling, men i KDE 4.1 skal phonon også støtte innspilling. På denne måten kan ett program si til phonon at det vil ta opp video fra webcammet, eller ta opp lyden fra mikrofonen, og så vil phonon ta seg av dette automatisk.

Fordelen for deg som utvikler blir at du nå slipper å skrive for en bestemt multimedia-motor, og heller bare fokusere på phonon. For deg som bruker betyr dette at du kan velge program etter utseendet og funksjoner ettersom programmene vil benytte seg av det du har valgt uansett (så lenge de er skrevet for phonon).

Solid

Solid baseres på de samme ideene som phonon, bare at det her gjelder maskinvare istedenfor multimedia. Hvis et program trenger å vite hva slags spesifikasjoner en datamaskin har, trenger den bare å spørre solid istedenfor operativsystemet. På denne måten slipper utviklere av programvare å skrive kode for hvert operativsystem de vil at programmet skal kjøre på.

Et annet rammeverk som nok kommer til å bli brukt sammen med solid er threadweaver som hjelper utviklere med å skrive programmer for prosessorer med flere kjerner. Programmet vil først spørre solid om hvor mange kjerner som er tilgjengelig, og så fordele arbeidsmengden ved hjelp av threadweaver.

Vi kan også trekke et eksempel mellom phonon og solid, hvor førstnevnte vil spørre sistnevnte om det er koblet til et webkamera eller en mikrofon, for så å ta opp fra en av - eller begge - disse kildene.

Kross

Dette rammeverket vil gjøre ting mye lettere for utviklere av tilleggsmoduler ("plug-ins"). Et program som støtter Kross, støtter kort sagt de samme programmeringsspråkene som Kross gjør, og kan derfor kjøre tilleggsmoduler som er skrevet i Ruby, Javascript, Python osv.

Et eksempel her kan være Amarok, som er KDEs ledende musikkprogram. Amarok støtter tilleggsmoduler skrevet i Ruby, og disse modulene tillater Amarok å hente sangtekster fra diverse nettsteder, kontrollere programmet gjennom en http-server, lage en HTML-versjon av sanglisten osv. Med kross ville ikke Amarok låst seg til Ruby, men latt utviklerne selv bestemme hvilket språk de vil skrive modulene i.

Nepomuk og Strigi

Noe som er blitt godt mottatt i bla. openSUSE er skrivebordssøk. I nevnte distribusjon kunne du søke gjennom hele datamaskinen ved hjelp av søkemotoren Beagle, som var integrert i Kickoff-menyen. KDEs nepomuk tar dette et lite skritt lenger.

Nepomuk er en avansert søkemotor som du kan integrere i alle slags programmer, og lagrer så mye informasjon om hver eneste fil eller mappe som er overhodet mulig, i et lagringssystem kalt strigi. Som om ikke det var nok, kan du også legge til kommentarer eller nøkkelord til dine filer, slik at de blir enda enklere å søke etter.

Akonadi

Akonadi er KDEs nye lagringsplass for PIM - Personal Information Management - programmer som f.eks. KMail. Akonadi kan lagre dine kontakter og din e-post, og dette vil da bli tilgjengelig for alle programmer med støtte før rammeverket. Du kan f.eks. legge til en widget i plasma med støtte for akonadi, for så å få lese din e-post direkte fra skrivebordet.

Sonnet

Sonnet er i bunn og grunn en avansert stavekontroll, og er spesiell fordi den automatisk finner ut hvilket språk det skal kontrollere for feil. Med sonnet kan du også skrive hvert avsnitt i forskjellige språk, og sonnet vil gjenkjenne hvilke språk det er snakk, om uten noen konfigurasjon fra brukeren. Det er også planlagt grammatikk-kontroll i en senere utgave.

Nye programmer

KDE 4.0 har ikke bare mottatt oppgraderinger på det visuelle og det underliggende, vi finner også nye og forbedrede programmer.

Dolphin

Dolphin - KDEs nye filbehandler

KDE har tidligere benyttet seg av Konqueror som nettleser og filbehandler. Fra og med KDE 4.0 vil funksjonaliteten være delt mellom Konqueror og Dolphin, hvor sistnevnte er skrivebordsmiljøets nye filbehandler. Det vil likevel være mulig å bruke Konqueror til denne oppgaven, for de som foretrekker det.

Dolphin inneholder en rekke funksjoner som kan gjøre filbehandling lettere enn tidligere. F.eks. split-view funksjonen, som kort sagt gjør at du kan utforske to forskjellige mapper i samme vindu, noe som kan være greit for filkopiering. Dolphin har også integrert nepomuk som søkemotor, og du kan legge til kommentarer og nøkkelord til dine filer gjennom filbehandleren, slik at nepomuk lettere kan finne dem.

Dolphin er også mye mer ryddig og lettere å forstå enn implementasjonen vi tidligere fant i Konqueror. Dette kommer selvfølgelig av at Dolphin ikke trenger å være en nettleser i tillegg til å være en filbehandler.

Okular

Okular kan lese de fleste dokumenttyper

Okular er basert på kPDF fra KDE3-serien av skrivebordsmiljøet. Okular støtter en rekke dokumenttyper som PDF og ODF, og kan også integreres i Konqueror for å lese dokumenter over nettet.

Okular lar deg også skrive inn kommentarer og markere tekst i de forskjellige dokumentene du måtte lese.

Gwenview

Gwenview viser deg bilder og gir enkle redigeringsmuligheter

Gwenview var tilgjengelig for KDE3-serien, men har nå fått et enklere brukersnitt for at du lettere skal se gjennom bildene dine. Gwenview er et bildevisningsprogram med enkle redigeringsmuligheter som rotering og muligheten til å endre størrelsen til et bilde. Gwenview kan også vise en bildeserie i fullskjerm.

System settings

KDEs nye kontrollpanel

For KDE4 er også kontrollpanelet blitt oppdatert. I likhet med Dolphin og Gwenview er nå ting blitt enklere og ryddigere fra forrige gang, noe bildet mer eller mindre sier for seg selv.

Andre programmer

Ett 3D-atlas

KDE 4.0 har selvfølgelig andre nye og forbedrede programmer som f.eks. Marble - bildet over - og kStars. Men vi har nå tatt med de programmene vi mener er de viktigste og de som kommer til å benyttes mest av det som er nytt.

Veien videre

Etter utgivelsen av KDE 4.0 har utviklerne nå gått tilbake til et tids-baserte utgivelser. Fra og med denne måneden vil KDE 4.0 motta en månedlig oppdatering som fokuserer på å fikse store og små feil (bugs). Månedens oppdatering har versjonsnummeret 4.0.1 og skal komme med en rekke stabiliseringsendringer over hele fjøla, samt bedre ytelse i KHTML/Konqueror.

I juni skal derimot KDE 4.1 være klar for sluttbrukerne, og det er også KDE-versjonen utviklerne mener skal være klar for hverdagsbruk. KDE 4.1 kommer selvfølgelig også til å motta månedlige oppdateringer på lik linje med KDE 4.0.

De som benytter seg av KDE 3.5 er heller ikke glemt, og har nettopp blitt tilgodesett med en ny oppdatering.

Oppsummering

Er KDE 4.0 en revolusjon? Nei. iallfall ikke enda.

KDE 4.0 inneholder mange spennende nyheter, og med de nye rammeverkene tror jeg utviklere verden over, vil få en mye lettere jobb med å lage gode programmer med god integrasjon i skrivebordsmiljøet.

Med funksjoner som skrivebordssøk, widgets, 3D-effekter og gode multimedia-muligheter gjennom phonon, har KDE4 stor mulighet til å gjøre Linux-skrivebordet en lettere og mer effektiv opplevelse enn noen gang, eller noe annet som foreløpig er på markedet.

Men inntil nevnte gruppe klarer å utnytte det fulle potensialet KDE 4.0 har å by på, så er KDE4 kun en god oppgradering og lite annet. Det er selvfølgelig altfor tidlig å komme med noen definitive uttalelser om KDE4-serien som en helhet på dette tidspunktet.

Det skal uansett bli spennende å se hva serien er blitt om et halvt års tid med 4.1, eller om ett års tid med 4.2, når en rekke programmer har blitt oppdatert for det nye miljøet og utviklere begynner å bli kjent med de nye rammeverkene.

Men det vi kan si er at fremtiden, ikke bare for KDE, men Linux-skrivebordet generelt, ser meget lovende ut.

Mer om
annonse