Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

PNA315 - Billig og bra GPS

GPS-mottakeren har detaljerte 3D-kart. (Alle foto: Einar Eriksen)
GPS-en viser mye nyttig informasjon om kjøreturen du har lagt bak deg.
GPS-en feilinformerer ikke ofte. Men her mener den vi skal kjøre mot innkjøring forbudt-skiltene. (Bildet er tatt ut sidevinduet)
Skjermen i PNA315 er forholdsvis skarp og klar.
Det er lett å velge en destinasjon blant de stedene du tidligere har navigert til.
Du kan velge å navigere til interessepunkter med få tastetrykk.
Slik ser det ut når du nærmer deg en fotoboks. I tillegg piper GPS-en.
Det er lett å se på kartene når du skal gjøre deg kjent, og du navigerer ved å dra fingeren over skjermen.

Medion er kanskje mest kjent for å lage PC-utstyr som DVD-brennere og flatskjermer. Men GPS er heller ikke et ukjent marked for produsenten.

PNA315 er en av de billige GPS-mottakerne vi har sett fra Medion. Billig behøver imidlertid ikke bety dårlig. Vår erfaring er at billige GPS-mottakere gjerne viser vei på en like god måte som en svindyr modell, selv om de har mindre skjerm og færre funksjoner.

Du kommer deg frem
Medions billig-GPS har en 3,5 tommers trykkfølsom skjerm. Selv om dette er blant de minste på markedet, er det stort nok for enkel navigering. Informasjon om hvilken vei du skal svinge får du til enhver tid øverst på skjermen, i tillegg til at veien du skal følge markeres i lyseblå farge på kartet.

Kartvisningen er smart satt opp, akkurat som på de fleste av dagens GPS-er. Når du står i ro med bilen din, ser du et todimensjonalt oversiktsbilde. Når du begynner å kjøre, endrer vinkelen seg slik at du ser bakenfor posisjonen til bilen din når du kjører. Dette gjør det enklere å følge veien bare ved å se på kartet, noe som blant annet er nødvendig for å velge riktig felt i storbyen.

Vi synes også kartene ser veldig bra ut. De er behagelige å se på, samtidig som de er svært detaljerte. Du trenger heller ikke la øynene hvile på GPS-en altfor lenge siden veien du skal følge er tydelig merket. Kartene er også godt oppdaterte, selv om vi opplevde at GPS-en ville ha oss inn mot innkjøring forbudt-skilt.

Du kan også få 2D-visning av kartene. Dersom du vil innhente en oversikt over byen, kan du panorere rundt på kartet ved å dra fingeren over skjermen. Utrolig praktisk når du stopper for å kartlegge byen.

Stemmen som forteller deg hvor du skal svinge er behagelig, og er vanskelig å irritere seg på. Den sier også ifra hvor du skal svinge i god tid, og når du skal ta to svinger over en kortperiode får du beskjed om begge svingene på én gang slik at det ikke er noen tvil.

Litt knot i menyene
Brukergrensesnittet i PNA315 er forholdsvis enkelt, men ikke enkelt nok etter vår mening. De fleste valgene er basert på ikoner, noe som krever mye oppmerksomhet for å prøve å finne ut hvilken betydning de forskjellige ikonene har. Men når du blir vant til å bruke ikonene går det som en lek.

Tilbaketasten kan være litt uforutsigbar. Som regel går den ett nivå tilbake, men av og til blir du kastet helt tilbake til kartvisningen når du blar i menyene. Menyene reagerer også for tregt, og det er for mye ventetid med enkelte funksjoner.

Menyene er norske, og oversettelsene er gode - med noen unntak. Av én eller annen grunn heter det ikke flyplass, men Flüghafen. Og i innstillingene om hvilken "fremstilling" du vil ha kan du velge mellom "Energispare-modus" eller "Visning alltid i". Ikke veldig selvforklarende. I tillegg finner du valg som "Energiopsjoner" og "Skjermen kalibrerer" i menyene.

Å taste inn en destinasjon er enkelt. På skjermen får du opp et tastatur fra A til Z, eller et mobiltastatur om du heller ønsker det. Dessverre kan du ikke velge et tastatur i qwerty-format, slik du kan med GPS-er fra Mio.

Hver gang du skal navigere til et sted får du opp de siste stedene du har navigert til. Det er praktisk når du er på bilferie og skal finne frem til campingplassen i storbyen hver eneste dag. Du kan også lagre destinasjoner i favorittlisten.

Det du imidlertid kan savne dersom du har prøvd andre GPS-er er å sette en hjemmeadresse. Men de fleste kan vel kanskje veien hjem, og hvis ikke kan du lagre adressen din i favorittlisten.

Du kan også navigere til mål fra interessepunktlisten som er lagt inn i GPS-en. Her finner du alt fra spisesteder og hoteller til bensinstasjoner og verksteder.

Fotoboksvarsling inkludert
PNA315 har fotoboksvarsling uten at det koster ekstra eller krever noen ekstra registrering. Den gir fra seg et små pipelyder med jevne mellomrom når du nærmer deg en fotoboks, og en rød linje viser hvor nær du er fotoboksen. Den første gangen GPS-en begynte å pipe hadde vi imidlertid store problemer med å forstå hva den ville oss, siden den ikke gir noen tydelig tegn på at du møter en fotoboks.

Forøvrig viser PNA315 heller ikke fartsgrenser. Den vet hva fartsgensen er ved hver fotoboks, slik at du ser på kartet hva fartsgrensen er akkurat der fotoboksene står, men ikke ellers. Enkelte andre GPS-er viser et fartsgrenseskilt på skjermen til enhver tid, noe vi ville satt pris på om PNA315 også hadde gjort.

Når du er trygt fremme ved destinasjonen uten fartsbøter på samvittigheten, må du slå av GPS-en. PNA315 slår seg nemlig ikke av når du stopper bilen, men bruker heller hele batteriet sitt på å lyse opp i en tom bil dersom du ikke slår den av. Du kan alternativt la den slå seg av etter 15 minutter (eller mer) i batterimodus, men ikke etter et fåtall sekunder slik for eksempel Garmin-GPS-er kan.

Funksjonsrik
Selv om PNA315 er billig, har den et vell av funksjoner. Du kan med få tastetrykk unngå ferger, noe som er greit dersom du kjører på natta mens fergemannskapet sover på sitt beste. Videre kan du velge å unngå bomringer eller motorveier. Du kan også velge om du er syklist, forgjenger eller bilist, og PNA315 tilpasser ruten til reisemåten din.

I tillegg kan du bruke GPS-en til å inhente turistinformasjon om en rekke store byer. Da finner du resturant-tips, shopping-tips, hotell-tips, underholdningstips, i tillegg til at du med et tastetrykk kan finne turistinformasjon eller andre interessepunkter i byen. Dette gjelder imidlertid kun de største byene. I Norge finner informasjon for Oslo. I Sverige finner du Stockholm-informasjon.

I tillegg kan GPS-en vise bilder. Disse kan du laste over til GPS-en med en datakabel, eller du kan bruke minnekort. PNA315 leser nemlig minnekort av typen SD og MMC, som er vanlig blant både mobiler og digitalkameraer. Kanskje greit å kunne vise pasasjerene litt bilder i all kjedsomhet på landeveien.

Konklusjon
Alt i alt gjør Medion PNA315 en stålende jobb. Du kommer deg frem, og GPS-en er stort sett lett å betjene. Kartene er også både detaljerte og pene å se på.

Likevel har vi noen irritasjonsmomenter å sette på listen. De ikonbaserte menyene er ikke helt selvforklarende og krever tilvenning. I tillegg synes vi oversettelsene tidvis er litt dårlige. Vi savner også at fartsgrensene vises på skjermen.

Men ser vi på prisen er det lekende lett å tilgi PNA315 for feilene. GPS-en koster i dag rundt 2000 kroner, noe som er grisebillig for en så funksjonsrik GPS som dette.

Se flere priser på Medion PNA315 i prisguiden >

Mer om
annonse