Tek.no

Test

Løp, Lola, Løp

Lola løper for å redde kjærestens liv.
Joakim Hunnes
19 Nov 2007 16:00

Lola (Franka Potente) får en telefon av kjæresten sin, Manni (Mortiz Bleibtreu), som har klart å rote vekk hundre tusen av sjefens narkopenger. Han skal møte sjefen og gi ham pengene om tjue minutter. Uten pengene er han en død mann, forteller Manni over telefonen. Derfor kommer han til å rane en dagligvarebutikk for å få tak i pengene i tide. En desperat Lola har med andre ord tjue minutter på å skaffe en nett sum penger og komme seg til sentrum. Da er det bare en ting å gjøre; løpe.

Filmen, som kom i 1998, ble belønnet med mange priser og ble det internasjonale gjennombruddet for Tom Tykwer ("Paris je`t amie", "Parfymen, Historien om en morder") og Franka Potente ("Blow" og "The Bourne Identity" og "The Bourne Supremacy"). Indieklassikeren vant syv tyske priser, ble nominert til Gulløven i Venezia og vant publikumprisen på Sundance festivalen.

Forskjellige handlingsforløp

"Løp, Lola, Løp" har en handling som foregår på tjue minutter og gir oss tre mulige slutter. I tillegg til hovedpersonene har også bipersonene flere mulige skjebner, som blir klippet sammen i små snutter med bilder. Noen ender bra, andre ender i døden. Det brukes også animasjon i filmen som kan virke litt vel enkel for en som ser filmen ti år etter at den kom, men effekten får frem formålet sitt. Musikken, som er forskjellig i de tre versjonene av hendelsesforløpet, har tre følgelig ulike temaer. I den første er vil musikken skape spenning, i den andre desperasjon og endelig i den siste versjonen er målet skape en følelse av håp.

Den rødhårede Lola løper gjennom hele filmen og man føler desperasjonen i henne. Det er tre pauser i filmen, hvor vi får flashbacks fra en samtale mellom Lola og Manni. Foruten om disse er det fullt tempo i hele filmen. Historiene starter på samme måte og forandrer seg senere baserte på hvilke tilfeldige valg Lola gjør underveis. Resultatet får seeren til å stoppe opp og tenke på problemstillingen regissør Tykwer så gjennomført presenterer her. Spenningen mellom desperasjon og kjærlighet kombinert med skjebnen som hele tiden forandrer seg utifra valgene som blir tatt og hva som forsinker Lola fra gang til gang gir filmen en ambivalent stemning.

Detaljrik og full av referanser

Kjæresteparet står sammen i gode og onde tider, flott fordelt på tre ganger 20 minutter.

Detaljer er viktige, og detaljene som er så fint er plassert utover i filmen blir til slutt forklart. Det er i det hele tatt lite som er lagt til tilfeldighetene i denne filmen, alle detaljer har sin plass. Man lurer av og til på hvorfor er en personen med, hva som er hans rolle, men kortene stokkes riktig går det hele opp. Der er mange filmreferanser i denne filmen, alt fra "Vertigo" og "Casablanca" til "Indiana Jones". Det får en en filmnerd til å fryde seg. TV-serier som "Simpsons" og "Scrubs" har også brukt filmen som referanse i sine episoder.

Ekstramaterialet er ikke all verden å skryte av, men det er nå med intervjuer av Franka Potente, regissør Tom Tykwer og Moritz Bleibtreu. Disse er laget i ettertid av at filmen fikk kultstatus, antageligvis til denne utgivelsen. Man savner gjerne bortklipte scener, for eksempel en birolle som ble kuttet ut, men det er ikke med på denne DVD-utgivelsen. Noe som absolutt hører med i en relansering av en kultfilm.

Konklusjon

"Løp, Lola, Løp" har for lenge siden fått kultstatus, og at det er en god film er det vanskelig å argumentere mot. Men når man kjøper en relansering av en film ønsker man seg mye ekstra snadder, noe denne utgivelsen ikke gir i det hele tatt. Det blir DVD-utgivelsen trukket for i karakter. Men dog, alt i alt er dette en god film med mye stil.

annonse

Les også