Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Nokia 5140

Design og kvalitet

Nokias siste stunt på markedet retter seg mot den glemte brukergruppen av mennesker som har behov for en telefon som tåler litt. Den nye 5140-modellen vender seg mot friluftsmennesker, sjøfolk og eventuelle andre som måtte ha behov for en støt-og sprutsikker telefon.

Denne gruppen har lenge hatt ganske få telefoner å velge mellom, men siden nå både Siemens og Nokia har valgt å satse på denne brukergruppen i høst, er det uten tvil duket til duell mellom Nokia 5140 og Siemens M65 som vi testet tidligere i sommer.

Mens Siemens valgte å pansre M65 med en metallramme, er 5140 heldekket av gummi og virker ved første øyenkast å være helt vanntett. Bunnkontakten er beskyttet av et gummideksel, mens knappene er av heldekkende gummi.

Selv om telefonen ved første øyenkast virker vanntett, har Nokia av en eller annen merkelig grunn lagt til et lite hull på toppen av telefonen. Hvorfor man ikke har dekket til dette hullet med plast eller gummi er i og for seg et spørsmål, og vi begynte allerede med denne oppdagelsen å ane at 5140 muligens ikke helt holder mål.

På venstre side av telefonen finner vi volumtastene, mens man på høyre side finner en knapp som brukes for å spille inn og sende korte
talebeskjeder over Push-To-Talk standarden. Midt på telefonen sitter skjermen, som er akkurat passe stor. Dekselet som beskytter skjermen er av ganske ømfintlig plast og er derfor svært utsatt for riper. Man bør derfor være ekstra forsiktig når man bruker telefonen ute i naturen.

Ellers har telefonen et vater til venstre for telefonens skjerm samt en lommelykt på toppen av telefonen.

Ingen småtass - stor og tung

Selv om 5140 både er mindre og smidigere enn sin argeste konkurrent M65, veier den noe mer enn de fleste av dagens GSM-telefoner. Ett av kriteriene som mange fritidsentusiaster har til en telefon er jo akkurat at den skal være hendig og lett, og her har ikke Nokia truffet helt blink med 5140.


(Klikk for større bilde)

5140 veier 102 gram, noe som er 2 gram mindre enn M65. Allikevel blir dette litt for mye. Fester man på bærereimen i tillegg blir vekten hele 116 gram, og telefonen kan bli en kjedelig byrde om man løper eller er i sterk fysisk aktivitet. Er man ute etter en lettere modell her kan Nokias betydelig eldre modell 5210 være verdt et forsøk, ettersom denne veier minimale 92 gram. Denne telefonen selges ikke i butikkene mer, men kan skaffes brukt.

Nokias nye er ikke stor sammenlignet med andre støtsikre alternativ såvel som andre mobiltelefoner av vanlig type. Med en lengde på 10,6 cm og en bredde på 4,7 cm er den også mindre enn konkurrenten M65, men større enn for eksempel Sony Ericsson T610. Med en dybde på 2,4 cm gir telefonen en ganske velvoksen svulst i lommen, noe som nok de færreste ønsker å bli sett på byen med.

Ellers er telefonen solid og velkomponert om man ser på det materielle. Vekten er jevnt fordelt mellom topp og bunn, noe som gjør at det ikke blir ubehagelig å anvende den eller å ha den festet til kroppen.

Noe som ofte kan være en utfordring med sprut- og støtsikre modeller er å få de så tett som mulig uten at brukeren må gå gjennom en alt for lang prosedyre når han skal åpne telefonen og komme inn til batteriet. Her har Nokia funnet en smart løsning, som de har brukt tidligere på både Nokia 5100 og 5210.

Man drar simpelten telefonens øvre og nedre deksel fra hverandre i hver sin retning. Dette er en løsning som kan gjøres raskt og effektivt, samtidig som telefonens elektronikk er noenlunde beskyttet mot fukt. Hele prosedyren er svært enkel og krever følgende:

(Klikk for større bilde)

1. Dra dekselet fra hverandre ved å trykke inn to knapper på siden
2. Løft vekk batteribeskyttelsen

Så er det bare å fjerne/bytte sim-kortet og reversere hele prosedyren. Mens vi strevde med dette ved akkurat denne prosessen ved flere anledninger på M65, var 5140 mye lettere å håndtere.

Gode knapper - noe for SMS-fantomene?

Støtsikre telefoner er ikke akkurat kjent for sine gode tastesett, og sikkerhet kommer ofte foran brukervennlighet på mange telefoner. Det er derfor svært gledelig å se at 5140 går i stikk motsatt retning og har knapper som faktisk kan brukes til mer enn inntasting av nummer.

Tastene er heldekket av et gummilag som ikke bare gjør dem myke og svært behagelige i bruk, men som også beskytter telefonen mot vann. Knappene er videre ergonomisk satt opp, slik at man ikke sliter ut fingrene selv om man er skrivelysten.

Ellers faller den fireveis navigasjonsknappen også i smak. Her har Nokia klart å balansere perfekt mellom størrelse og brukervennlighet, og denne må sies å være en av de bedre som finnes på markedet i dag.

Det eneste vi kan sette fingeren på er den nederste knapperaden på telefonen. Den er nemlig noe hard for våre fingre, noe som også gjelder volumknappene. Dette kan til tider gjøre det vondt å skrive med telefonen.