Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBarisieur kaffe-vekkerklokke

Den ultimate dingsen for den som har alt?

Barisieur vekker deg med nybrygget kaffe hver morgen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hjemme hos meg finnes en stor kaffetrakter, en liten trakter som lager bare én kopp, en aeropress, en presskanne og en espressokoker. Noen kaffekverner har også vandret inn og ut av leiligheten. Jeg skulle altså være dekket for å lage de fire-fem koppene som går ned i løpet av dagen.

Eller, det trodde jeg i det minste frem til jeg kom på jobb mandag denne uken. En kollega flirte litt og viste meg sist nytt i kaffeverdenen: et kaffeapparat jeg ikke eide ennå. Fra bildet utviklet av noen definitive feinschmeckere med øye for design.

For et blikk på skjermen og jeg visste jeg måtte ha det merkelige, men utrolig stilige apparatet.

Men, vent litt, hva sa du egentlig mens jeg panisk forsøkte å forstå hvordan denne saken kunne ha gått meg hus forbi?

... Alarm?
En kaffetrakter-alarmklokke?

Fnis. Det hørtes sært ut. Deilig, det var ikke lenger krise ikke å ha hørt om dingsen. En gimmick som sikkert lar seg erstatte av en vanlig trakter, et enkelt tidsur og mobilen alle uansett har ved senga.

– Men, hva koster denne saken?, spurte jeg kollegaen.

Svaret var interessant nok til at jeg allerede morgenen etter våknet til nytrukket kaffe på senga. Ikke av en samboer, men av den elegante og 4000 kroner dyre «kaffevekkeren» ved navn Barisieur.

Egentlig en genial idé

Det er deilig med en kopp kaffe før du har stått opp!
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har altså å gjøre med en kombinert vekkerklokke og kaffetrakter. Umiddelbart ikke noe man føler er en livsnødvendighet, men etter å ha tenkt etter: hva er noe av det verste med å stå opp? Jo, å være trøtt og morgengretten selvsagt, og som kjent er kaffe og koffein en fin kur mot slikt. Hvorfor ikke helle den mørke gledeseliksiren i seg allerede før en svinger føttene ned fra senga?

Og slik sett er jo en kaffe-vekkerklokken en helt genial idé som er litt «bad cop, good cop»: ja, den vekker deg, men om ikke av at det begynner å lukte nytraktet kaffe i hele rommet, så står i alle fall en oppkvikkende kopp klar når alarmen går av. Og den er bare en armlengde unna, for ifølge produsenten er det selvsagt at du plasserer Barisieur på nattbordet.

Første natt med Barisieur

Selve konseptet Barisieur er enkelt. Du bestemmer når du vil bli vekket av vekkerklokken, og gir Barisieur beskjed om den i tillegg skal lage en kopp kaffe til deg. Du kan også bestemme om om koppen skal være klar når alarmen går, eller traktes noen minutter senere.

Jeg ville våkne til nytrukket kaffe, og valgte at bryggingen skulle starte fem minutter før alarmen.

Første natt med Barisieur lå en spenning i lufta. Eller kanskje var det bare duften av nykvernet kaffe, men maskinen var i alle fall pakket ut, alle ingredienser på plass i sine beholdere og alarmen etter hvert riktig stilt inn (det var et lite kobbel med spaker og hjul som måtte justeres først, men dette lærer du det raskt nok). Nå var det bare å vente på morgenen og at Barisieur skulle få vist hva den var god for.

Det ble imidlertid litt vanskeligere å sovne enn vanlig.

For det å våkne til lukten av kaffe er én ting. Like gjevt var det ikke å forsøke og sove når det oste av nykvernet kaffe i rommet. Selv om skuffen som kan oppbevare kvernet kaffe er tett, har jo ikke filterholderen noe lokk. Hjernen var dermed klar for en kopp, men jeg skulle jo sove, ikke våkne.

Selv om jeg ikke bruker melk i kaffen ville jeg dessuten prøve kjølefunksjonen til maskinen. Den har nemlig et lite rom som holder en skvett melk kald for deg natten igjennom. En artig detalj, men som jeg skulle oppdage: kjøleelementet er ikke lydløst. Ikke at det støyer veldig mye, men akkurat nok til at du som må ha det helt stille på soverommet får noe å bryne deg på. Særlig fordi kjølingen kobler seg inn og ut etter hvert som temperaturen i melken stiger og synker.

Dog, for andre kan det nok være en vanesak eller ikke noe problem i det hele tatt.

Du betjener Barisieur med en rekke knapper, brytere og hjul på to sider av maskinen. Det kan virke mye, og de har nok gjort dette litt mer «komplisert» med vilje, men du lærer deg raskt hvilke knotter du må dra i for å gjøre de enkle valgene.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

God morgen, eller?

Pip! – pip! – pip! – pip! – pip! – pip! – pip! – pip! – pip! – pip!

Å nei! Hva er dette? Det er den første tanken som går gjennom hodet når Barisieur vekker meg. Alarmlyden er høyfrekvent, og høy selv på middels volum. Dette var en ubehagelig lyd, og volumet må ned til neste natt.

Dagen startet dermed med minus fem i score.

Straks alarmen var terminert var det mye hyggeligere å se at en kopp nybrygget og varm kaffe stod klar ved hodeputa. Herlig!

Den smakte ... greit. Såpass greit at litt justering fra det første forsøket burde gjøre den til en enda bedre opplevelse. Vi var uansett poengmessig på plussiden igjen.

Selv om alle har begrenset med tid på morgenkvisten var det ganske hyggelig å ta seg ti minutter ekstra en morgen. Spesielt var det fint å oppleve å være mer våken på ruta fra soverommet til dusjen enn vanlig, men der jeg har aller mest troen på denne er bruk i helgene hvor du kan ta deg enda bedre tid.

Et virkelig blikkfang

Designet på maskinen er laget for å imponere. Barisieur er et blikkfang, og dersom noen ikke legger merke til en vanlig kaffetrakter på soverommet så legger de i alle fall merke til denne. Med apoteker-stil, eller «lab»-design, bør den gå rett hjem hos flere enn hipsterne, og den kaffeinteresserte som vil skille seg ut med en trakter få andre har kan ha funnet sin modell her.

Alle løse deler er laget av glass, metall eller treverk, men selve basen med knapper og brytere er av plast. Det er helt ok, og skinner egentlig ikke så tydelig frem.

Det er her på nattbordet Barisieur hører hjemme. Og den tar seg da ganske pent ut også?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Slik fungerer den

Økt trykk fører det kokende vannet over i bryggekurven.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinen fungerer ved at vannet i en glasskolbe kokes opp av en skjult plate og føres opp med trykk til filterholderen gjennom et tynt glassrør. Derfra går prosessen som hos en hvilken som helst annen trakter.

Ettersom maskinen benytter et finmasket metallfilter, som gjenbrukes, slipper noen flere av oljene i kaffen gjennom enn hos et papirfilter. Drikken som ender opp i koppen er en mellomting av den du får ved å brygge med presskanne og trakter med papirfilter. Bitte litt av den oppmalte kaffen kan legge seg nederst i koppen, uten at dette er noe problem. Alt i alt virker metallfilteret å være en god idé.

Maskinen bruker seks minutter fra den starter bryggingen til koppen er klar. Det spiller jo ingen rolle så lenge du ligger og purker, uvitende om hva som skjer ved siden av deg. Koppen er uansett klar i det alarmen kimer. Men dersom du går til innkjøp av en Barisieur til 4000 kroner regner vi med du vil bruke den på dagtid også, med den manuelle trakterfunksjonen, så beregn litt bedre tid enn for andre traktere.

Selve koppen – smaker den godt?

Vannet renner raskere gjennom bryggekurven enn det som er optimalt. Det hjelper noe å justere kvernegraden.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mesteparten av traktertiden brukes til å koke opp vannet. Tiden maskinen bruker på å hente ut smaken av kaffen er omtrent ett minutt. Denne raske ekstraheringsprosessen virker ikke helt optimal. Vannet renner ganske raskt gjennom filterholderen, og det borer seg dessuten rett ned uten å få like god kontakt med all kaffen i bryggekurven.

I våre forsøk har vi prøvd oss frem med ulik kverningsgrad på bønnene (typisk filtermalt eller noe finere, som Aeropress-grad) og ulik mengde kaffe (men med utgangspunkt i 65 gram per liter og oppover). Resultatet ble ikke like godt som fra undertegnedes store trakter, og virkelige kaffenerder skal nok slite litt med å hente ut like mye av de florale egenskapene til lysebrente bønner. Det skal likevel sies at opplevelsen ble mye bedre etter hvert som blandingsforholdene ble tilpasset den raskere gjennomstrømmingen og den éne dosen kaffe.

Riktig satt opp kan du altså få en god kopp kaffe som gjør det lett å starte dagen med et smil. Bare vær innstilt på å måtte bruke en ukes tid for å finne det perfekte blandingsforholdet. Det måtte jeg.

En god idé med rom for forbedring

Barisieur er en god idé. Den lager ikke kaffe som vinner VM, og det er ikke noe poeng å kjøpe bønner til 400 kroner kiloen til den. Men med riktig kverningsgrad og mengde vann og kaffe, gir den en fin kopp som absolutt er fornøyelig på morgenen. Den er også en superstilig sak som det nesten er for ille å gjemme bort inne på soverommet. Du kan jo la døren stå oppe i det minste?

Noen åpenbare problemer har imidlertid Barisieur, og et par av dem gjør at det er fristende å stille spørsmål ved om utviklerne har brukertestet den godt nok før lansering.

Hele meningen med maskinen må være å gi deg en så god start på dagen som overhodet mulig, men for å leve sammen med Barisieur må du akseptere noen irritasjonsmomenter.

Først og fremst at den piper for alt den gjør. Start brygging, pip. Sett alarm, pip. Sett timer, laaaaangt pip. Sett minutt, det samme, og nå skal du potensielt rulle med valghjulet helt til 59! Morgenkaffe? Pip. Kaffe ferdig, pip. Trekk ut kontakta? Pip pip pip. Den piper dessuten så høyt at jeg lurte på om naboen kunne hørte den inn bak sengegavlen og betongveggen. Andre som ligger og sover i rommet vil garantert våkne om du begynner å justere.

Det har lett for å sprute over koppen. Bruk en et større krus, så slipper du vaske både nattbord og vegg etter hver bruk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som nevnt blir det også noe støy dersom du ønsker melk til kaffen, og selve traktingen etterlater kaffeskvetter både på nattbordet og veggen bak. Det skvulper over fra den lave glasskoppen som er inkludert.

Jeg forstår heller ikke hvorfor den eneste alarmlyden maskinen til 4000 kroner kan lage er høyfrekvente pip. Hvem kom liksom på ideen å kombinere verdens kjipeste lyd med deilig duft av nybygget kaffe? Hvor er den gradvis høyere lyden av fuglekvitter, for eksempel? Jo visst, kaffe kurerer dårlig humør på morgenen, men hvorfor bidra til det dårlige humøret i første omgang? Selv om du retter opp skaden like etter er det jo ganske tufsete.

Jeg vil gjerne se denne i en versjon 2.0. Da bør den ikke gi fra seg så mye som et pip, kjøleelementet skal enten gå hele tiden eller gjøres mindre støyende når du har melk i kjølerommet, og noe må gjøres for at ikke traktingen skal grise til ting rundt. En enkel fiks er å bruke en høyere kopp, men en slik burde strengt talt følge med. En bonus ville være om skjermen kunne dimmes enda ti hakk ned. Nå skinner den ganske sterkt selv på det laveste.

En bedre start på dagen

Men, ga Barisieur meg en bedre start på dagen, da?

Ja, det gjorde den jo. Og særlig i helgen når jeg hadde bedre tid. Da våknet jeg dessuten av at vannet kokte, heller enn av den kjipe alarmlyden.

For selvsagt er det fint å starte med en kaffe før beina har vært i gulvet. De neste par dagene vil imidlertid alarmen skrus til laveste volum og fuglene i Philips Wake-Up Light ta over selve vekke-prosessen. Når det kommer til om jeg skal anbefale andre å skaffe en Barisieur så synes jeg jo den har en del barnesykdommer og et forbedringspotensiale. Men om du ikke skal ha melk til kjøling, eller er like var for lyder når du skal sove som meg, kan den jo vurderes. Ganske luksus gir den tross alt, og den lave koppen kan som nevnt erstattes av et høyere krus for å unngå søl.

Et alternativ for deg som klarer å gå noen skritt på morgenen før kaffen er inntatt er selvsagt å skaffe en smartplugg til den vanlige kaffetrakteren din. Men det er neppe deg Barisieur er laget for uansett, tror du vel?

Barisieur

Barisieur

sitatEn god idé med rom for forbedring

Fordeler

 • +
  Du våkner til nytraktet kaffe
 • +
  Stilig design
 • +
  Kaffen kan bli god med riktig kverning og mengde

Ting å tenke på

 • Kjøling av melk støyer
 • Skjermen lyser sterkt i mørke
 • Alarmen som vekker deg er ikke særlig behagelig
 • Koppen som følger med gir mye søl
 • Et lokk over filterholderen ville redusere kaffelukten på kvelden
 • Vannet strømmer for raskt gjennom filterholderen
annonse
Barisieur Coffee Alarm ClockI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
7 på lager
annonse