Tek.no

Test Fitbit Versa Lite Edition

En billig smartklokke som gjør akkurat det vi vil

Stein Jarle Olsen, Tek.no
28 Mar 2019 17:30

Fitbit har tatt store steg på smartklokkefronten siden deres første modell Blaze, og de siste årene har de tilsynelatende forsøkt å gjøre smartklokkene tilgjengelig for flere og flere ved å introdusere stadig nye og mer nedstrippede varianter.

Denne strategien har foreløpig fått sitt siste resultat i form av FItbit Versa Lite, en mer funksjonsfattig variant av Fitbit Versa, som igjen var en billigere og mindre variant av Ionic.

Kort fortalt er det følgende som skiller Versa Lite fra den eksisterende Versa-varianten:

 • Ingen høydemåler
 • Ingen mulighet for NFC, så klokka kan ikke brukes til betaling med Fitbit Pay
 • Ingen intern lagring
 • Kun én knapp i stedet for tre

Den veiledende prisen er også senket med 400 kroner, men i skrivende stund er det nesten ingenting som skiller Versa Lite fra den vanlige Versa-versjonen i nettbutikkene.

Svært enkel å bruke

Tre knapper på Versa er blitt til én på Versa Lite Edition. Sammen med touchskjermen fungerer det helt flott.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Brukeropplevelsen er det i alle fall ikke noe å utsette på. Fitbit har etter hvert begynt å få så god erfaring med nettopp dette aspektet på klokkene sine at det nærmest ikke er nødvendig med bruksanvisning for å komme i gang. Klokka gir deg også en veldig kjapp og enkel gjennomgang av de viktigste funksjonene første gang du skrur den på.

Den ene knappen som er igjen brukes stort sett til å gå tilbake til forrige skjerm. Sveiper du ned kommer du til varslingsoversikten, sveiper du opp får du en oversikt over hva du har oppnådd av skritt, kaloriforbrenning og liknende i dag. Sveiper du mot venstre kommer du til appene som er installert.

Klokka er kjapp nok til sitt bruk og skjermen responsiv, så det er sjelden vi må vente når vi gir en kommando. Designmessig er den også relativt liten og nett, men det skal også sies at Versa Lite i likhet med storebror Versa har ganske velvoksne rammer rundt skjermen.

Vi liker også veldig godt hvor godt tunet funksjonen som automatisk skrur på skjermen når du løfter håndleddet opp mot ansiktet er blitt. Det er definitivt ikke alle smartklokker som får til akkurat dette på en god måte, men det gjør altså Fitbit - og det selv også når vi ligger nede, for eksempel i senga.

Installer egne apper

I Fitbit-appen kan du velge blant en rekke urskiver, i tillegg til å installere en rekke mer eller mindre nyttige apper.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Du kan selv velge blant en rekke urskiver på hovedskjermen, noen offisielle fra Fitbit selv, i tillegg en rekke tredjepartsskiver. Fitbits app-butikk begynner også å bli brukbart godt utbygd, selv om nytteverdien av en del av appene på den lille skjermen vel er litt tvilsom.

Noen godbiter er det imidlertid, som for eksempel Philips Hue-appen som lar deg styre lysene hjemme direkte på klokka.

Vi liker også at du får tilgang til kontrollfunksjoner til musikkavspilleren på mobilen ved å holde inne den ene knappen på klokka. Praktisk om du er på løpetur og ikke vil måtte dra opp mobilen for å hoppe over en låt eller justere volum.

Klokka kan selvfølgelig også vise varslinger fra mobilen, og du får beskjed om nye varsler med en liten vibrasjon på håndleddet. I Fitbit-appen kan du for øvrig velge akkurat hvilke apper som skal få lov til å sende varslinger til klokka. Om du for eksempel synes Facebook Messenger er masete, men Whatsapp er viktig, kan du velge å droppe førstnevnte, for eksempel.

Vi savner kanskje en funksjon direkte på klokka som setter varslingene på pause, men du kan i det minste aktivere en innstilling som pauser varslingene automatisk mens du sover. Ellers har du selvfølgelig telefonens «Ikke forstyrr»-innstilling.

Fire-fem dager på batteri

Brukerkomforten er god, men silikonreima som følger med kan fort bli litt klam om du liker å ha klokka ganske tett på håndleddet. Undertegnede byttet ut en Fitbit Charge 3 med en Versa Lite i testperioden, og klokka fremsto som noen hakk mer irriterende enn båndet.

Fitbit holder fast ved sine proprietære ladere. Klipsen som brukes til Versa fungerer i det minste godt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Batteritiden vil vi si fremstår som relativt god, men det spørs litt hvilket perspektiv du ser fra. Sammenliknet med for eksempel en Apple Watch er det ren knockout i Fitbits favør. Med lett bruk holder den enkelt i fem dager, men hvis du kjører på med varslinger og trener hver dag vil du nok måtte lade rundt hver fjerde dag.

Sammenliknet med nevnte Charge 3 må du imidlertid frem med laderen minst dobbelt så ofte, derav perspektivet. Som tilfellet også alltid har vært med Fitbit er laderen fortsatt proprietær, noe vi også må fremheve som et lite minus. Hvis vi lar tvilen komme Fitbit litt til gode, skyldes det nok at det er enklere å gjøre klokka vanntett uten microUSB eller USB-C, men delvis er det nok også en måte å sørge for at penger til ekstra ladere havner hos Fitbit selv.

Batteriladingen går for øvrig unna veldig kjapt. Å lade fra 5-70 prosent tar for eksempel en snau time, til fullt batteri rundt halvannen.

Vi må også - igjen - berømme Fitbit for en svært brukervennlig app. Appen gir deg kjapt oversikt over dagens data, og du kan også fordype deg i historiske parametre om du skulle ønske det. Det er synd at Fitbit fortsatt ikke har en norsk database over matvarer, men om du virkelig har lyst til å loggføre matinntaket klarer du sannsynligvis å finne noenlunde tilsvarende varer i den amerikanske databasen.

Noen skjermbilder fra Fitbit-appen. Fra venstre hovedmenyen, søvnoversikten, stegoversikten og oppsummeringen av en treningsøkt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Måler pulsen døgnet rundt

Steg- og pulsmålingen virker å være rimelig god, og kanskje er til og med stegmålingen blitt litt mindre optimistisk enn Fitbit tidligere har vært kjent for. Driver du med intervalltrening er det nok fortsatt slik at pulsmålingen her ikke holder helt følge med pulsbelter når pulsen din endrer seg raskt, men for hobbymosjonisten er det mer enn godt nok.

Disse små knottene brukes til å feste reimene. Skulle du ønske å bytte ut silikonreimene som følger med finnes det mange alternativer.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Du bør imidlertid passe på at klokka sitter strammere fast enn du kanskje går med til vanlig når du trener, for ellers glipper pulsmålingen titt og ofte. Se for eksempel i tennisøkten helt til høyre i montasjen over.

Det er likevel imponerende at Fitbits løsning gir deg konstant pulsmåling døgnet rundt, mens de aller fleste andre fortsatt baserer seg på punktmålinger med jevne mellomrom for å gi deg informasjon om hvilepulsen din, for eksempel.

Én ting synes vi dog Fitbit kunne gjort bedre, og det er å hjelpe deg med å bruke alle dataene du samler inn til å faktisk gjøre livsstilsendringer som betyr noe. Dataene fra Fitbit-produktene blir jo nærmest et slags leksikon for hvordan du lever, og det hadde ikke gjort noe om selskapet la inn litt mer kunstig intelligens som kunne hjelpe oss med å tolke disse dataene på en god måte.

Siden klokka ikke har høydemåler, får du ikke lenger målt hvor mange trapper og etasjer du har gått. Det er kanskje et lite minus for noen, men ikke noe vi føler er veldig viktig for totalinntrykket. Vi har heller ikke savnet NFC-støtten nevneverdig.

Som vi bemerket i Versa-testen hadde vi den gang en del trøbbel med å få varsler på telefonen fra enkelte Huawei-telefoner. Det virker å være betraktelig bedre nå (testet med en P20 Pro), men intervallet mellom at varselet vises på telefonen og det vibrerer i klokka er tilsynelatende litt lenger her enn på for eksempel en iPhone. Undertegnedes iPhone Xr og Versa Lite fungerte for øvrig plettfritt sammen.

Pulsmåleren på baksiden jobber kontinuerlig døgnet rundt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Fitbits fremste salgsargument er sannsynligvis at du kan ta i bruk produktene deres, og så aldri gjøre så mye annet enn å sørge for å lade dem når det trengs. Det gjelder definitivt også for Versa Lite Edition.

Versa Lite Edition er en god og enkel smartklokke, men så lenge den koster det samme som storebror Versa er det lite poeng i kjøpe den.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Samtidig har avstanden mellom aktivitetsarmbånd og smartklokker sunket, både når det gjelder funksjonalitet og ikke minst pris. Mens Versa Lite nå koster snaue 1600 kroner, ligger Charge 3 på like under 1500 kroner i de fleste nettbutikker. Funksjonalitetsmessig er det en kamp som Versa Lite definitivt vinner, selv om vi må nøye oss med rundt halvparten så lang batterilevetid.

Alt i alt synes vi Fitbit oppnår akkurat det de vil med Lite-versjonen av Versa. De har kuttet vekk noen ikke-essensielle funksjoner, kuttet prisen med noen hundrelapper og dermed gjort smartklokkene sine til et meget konkurransedyktig alternativ til både sine egne og andres aktivitetsarmbånd.

For de som trener mer seriøst er det definitivt andre produkter som gir mer og verdifull informasjon underveis, men for oss som trener litt mer sporadisk eller rett og slett prøver å være mer aktiv i hverdagen, vil Versa Lite være midt i blinken.

PS: Som vi skrev i lanseringssaken har den vanlige Versa-utgaven variert mye i pris i det siste, og ved en del tilfeller ligget under det Versa Lite nå koster. Det må selvfølgelig også tas med i betraktningen.

Fitbit Versa Lite Edition
8
Meget bra

Fitbit Versa Lite Edition

annonse
Prisjakt
1379 NOK
Sjekk nå
NetonNet
1379 NOK
Kjøp nå
sitat"Fortsatt god, men hva er poenget når den koster det samme som storebror Versa?"
 • Krysse av
  Meget enkel å bruke – det meste skjer helt automatisk
 • Krysse av
  Rimelig god batterilevetid
 • Krysse av
  Den tilhørende appen er fortsatt svært god
 • Krysse av
  Pulsmåling døgnet rundt
 • Bytt
  Prisen er i skrivende stund helt lik den mer funksjonsrike Fitbit Versa
 • Bytt
  Proprietær lader
 • Bytt
  Fitbit-systemet kunne godt ha gitt oss databaserte tips til livsstilsendringer
 • Bytt
  Ikke alltid lynkjapp i responsen
Les også
Nå kan du få Bitmoji-avataren din på klokka
annonse

Les også