Til hovedinnhold

Gaming

TestAnmeldelse: The Secret World

Lykkes endelig Funcom?

Dette er en hemmelighet du trygt kan dele med andre.

[Gamer.no]: Funcom har etter hvert blitt en av ekspertene på massive onlinespill. Anarchy Online ble sluppet i 2001, og etter en litt trøblete start ble det en stor suksess som har preget den store norske utvikleren siden. Det smått innovative Age of Conan ble sluppet i 2008, og nå er det neste massive onlineeventyret her. The Secret World ble lansert i forrige uke, og i motsetning til mange spill i sjangeren gikk denne lanseringen veldig smertefritt, uten at det ble rapportert om noen store problemer.

Hva er hemmeligheten?

Før lanseringen har nok mange vært nysgjerrige på hva spillets historie egentlig ville være, men som i de fleste massive onlinespill er selve plottet veldig løst. Protagonisten vår går, gjennom en kort videosekvens, fra å være en helt vanlig person til å få magiske evner. Etter denne mystiske forvandlingen blir hun kontaktet av en av spillets tre ulike fraksjoner ut i fra hva spilleren selv har valgt. Disse organisasjonene består av mennesker som kjenner til sannheten, og det er gjennom dem at du får vite hvordan verden egentlig henger sammen.

De tre fraksjonene er Templars, Illuminati, og Dragon. Tempelridderne er selvhøytidelige krigere som har kjempet med hellig overbevisning siden starten av den vestlige sivilisasjonen. Illuminati jobber i skyggene, trekker i tråder og manipulerer politikk og økonomiske systemer i jakten på informasjon. De mystiske dragene blir beskyldt for å dyrke kaos, men egentlig søker de å kontrollere og finne mønstre i det som for folk flest fremstår som tilfeldigheter.

Disse beskrivelsene har riktignok liten betydning for din figur eller din opplevelse av spillet. Noen av oppdragene vil utarte seg litt annerledes, og introduksjonen til spillet vil være satt til ulike steder i verden, men ellers har valget av fraksjon liten betydning for figuren din.

Det disse fraksjonene vet er at alle historier, sagn, og konspirasjonsteorier egentlig er sanne. Verden er ikke slik folk flest ser den, og gjennom fraksjonene får du muligheten til å oppleve verden slik den egentlig er. Zombier, vampyrer og en rekke fæle monstre herjer på ulike steder i verden, og det hintes også til intergalaktiske årsaker til at det nå er så mye rart som skjer. Du sendes ut for å innhente informasjon fra ulike steder og sender rapporter tilbake til fraksjonen din.

Må du kjøpe ny PC?

Som de gjorde med Age of Conan har Funcom valgt å lage et massivt onlinespill som ser bra ut. Min snart to år gamle datamaskin klarte fint å kjøre spillet med innstillingene på topp, selv om vifta fikk testet ut høygiret. Bygninger og figurer ser veldig godt ut, og skogsområdene er heller ikke vonde å se på. De åpne landskapene ser raskt litt tomme og detaljløse ut, men slikt må man vel forvente fra et spill i denne sjangeren. Du har også muligheten til å skru ned kvaliteten ganske dramatisk slik at det kan kjøre på eldre maskiner. Det ser ikke særlig pent ut — men det fungerer.

Det beste med utseende til The Secret World er ikke hvor detaljerte omgivelsene er. Det er hvilke omgivelser de har valgt å portrettere. De har et bredt spekter av ulike områder som både ser og føles annerledes ut. De har valgt ut ikoniske elementer som fornøyelsesparker, fyrtårn, pyramider og gamle slott. Det er rett og slett en opplevelse å traske rundt og se på de ulike omgivelsene spillet har å by på. Du trenger nemlig aldri å gå langt for å finne noe nytt, og de stedspesifikke kartene er også en fin vri som hjelper med å skape innlevelse. Lydbildet er det heller ingen ting å utsette på, og spesielt stemmeskuespillet er stort sett svært bra.

Deilig smørje

Massive onlinespill er ikke det de en gang var, og takk skaperen for det. Funcom har med alle sine tidligere spill forsøkt å trå nye stier, og det gjør de også denne gangen. Målet er å gjøre spillefiguren din så dynamisk som mulig, slik at du skal kunne spille gjennom spillet akkurat slik du selv ønsker. De har også satset hardt på å utvikle spennende oppdrag med gode filmsekvenser som gir deg nødvendig kontekst, slik at du føler at oppdraget du gjennomfører har en større betydning.

Best av alt liker jeg settingen i spillet. Den kvasirealistiske samtiden som portretteres kombinerer referanser til historie, mytologi, sagn og popkultur til ei stor og deilig smørje. Det blir aldri kjedelig å se hva som venter bak neste sving, og det er mange oppdrag jeg har tatt to ganger, rett og slett fordi jeg ønsket å returnere til de flotte omgivelsene. Når jeg reiser rundt i The Secret World føler jeg at jeg er i en godteributikk og at jeg fråtser i alt jeg liker av magiske skapninger og mystiske konsepter. Selv om du ikke skulle være en stor fan av sjangeren, er det like fullt verdt å spille, om så bare for å oppleve den hemmelige verdenen.

Vi har alle angret på noe vi har gjort...

Spillet er likevel ikke helt feilfritt. Mine største innvendinger er rettet mot kampene, og de er det tross alt mange av. Siktesystemet henger ikke alltid med i svingene, og kamper mot flere fiender blir ofte kaotiske og uoversiktlige. I tillegg blir kampene generelt litt for repetitive. Det er gjort forsøk på å gjøre kampene litt varierte ved å gi fiender ulike taktikker og forskjellige typer angrep å ta hensyn til, men i det store og hele er ikke dette nok til å friske opp et kampsystem som begynner å bli utdatert.

Men på tross av at kampsystemet ikke overbeviser er The Secret World like fullt absolutt verdt å besøke. Funcom viser at de mestrer denne sjangeren, og leverer en moderne onlineopplevelse som ikke skuffer. Selv i hard konkurranse med andre store aktører er det ingen ting med dette produktet som tilser at det ikke kan bli en stor suksess. Jeg håper Funcom fortsetter å utvikle den hemmelige verdenen i lang tid fremover, for jeg vil gjerne se mer av hva den har å by på.

Dom PC: 8/10 SVÆRT GODT

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av The Secret World på Gamer.no »

annonse