Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Fire universalkontroller

Introduksjon

Vi er omgitt med mer teknologi i dag enn noensinne, teknologi som skal gjøre livet mer behagelig og lettvint. Alle har en TV, de fleste har også en DVD-spiller, og av de som leser denne artikkelen er det sikkert mange som også har en forsterker, Blu-ray-spiller, projektor, HTPC, et par spillkonsoller og så videre. Stuebordet kan fort se rotete ut med fjernkontrollene til alle disse produktene, men redningen kan være meget enkel: En universalfjernkontroll!

Det finnes et hav av ulike universalkontroller der ute, men i dag ser vi på noen utvalgte få, alle til en pris som ikke bør skremme vettet av en. Vi har sett på to modeller fra Logitech og to fra One For All som heter henholdsvis Harmony 525, Harmony One, Kameleon 8 og Xsight Colour.

Dette er fjernkontroller som havner i kategorien "avansert". De kan programmeres, og skal fungere med omtrent alt som finnes av apparater som mottar IR signaler. Samtlige av fjernkontrollene kan også læres opp av andre fjernkontroller, slik at man er sikret god kompatibilitet.

Vi har testet hver enkelt fjernkontroll opp mot ganske vanlige apparater. I testbenken har vi en Epson TW700 projektor, Philips 32-tommer TV, Harman/Kardon AVR 255 surroundreceiver, Xbox 360 Elite, HTPC m/Vista Ultimate og en Philips DVD-opptager m/80 GB HDD.

Siden både Logitech og One For All skryter av fantastisk kompatibilitet med omtrent alt som finnes av IR-styrte apparater, forventer vi at disse vanlige komponentene skal være en lett match for alle fjernkontrollene.

Takk til Netshop.no og MPX.no for lån av produktene.

Logitech Harmony 525

Med Logitech Harmony 525 lover produsenten en enkel måte å få full kontroll på hjemmeanlegget. Den skal være like enkel å operere for barn som for voksne, samt være intuitiv å bruke.

Med muligheten for egenprogrammerte aktiviteter, god support og enkel design, skal fjernkontrollen appellere til de som ønsker litt ekstra styring i stua.

Med en prislapp på under 500 kroner er vi veldig spente på om den holder mål.

Førsteinntrykk

Rett ut av boksen virker ikke Harmony 525 som en veldig avansert fjernkontroll. Det eneste som skiller den fra en typisk fjernkontroll er den lille skjermen øverst på enheten.

Den oser ikke akkurat av luksus, med utelukkende plast i konstruksjonen, og litt knirking ved belastning.

Den enkle designen sørger for å ikke avskrekke de mindre teknologisk begavede, og terskelen for å prøve seg ut med ulike funksjoner samt å leke litt blir ikke så høy. Vi liker oppdelingen av knappene, som virker fornuftig plassert.

Installasjon

Det som kanskje kan være den største ulempen med denne tilsynelatende enkle fjernkontrollen, er at den krever en del arbeid på PC for å få den konfigurert riktig. Det er ikke så vanskelig eller komplisert, men dersom man ønsker å utnytte alle mulighetene med aktiviteter, ender man fort med å bruke en time eller to på oppsettet.

Det er veldig enkelt å legge til enhetene man har, og det går vanvittig kjapt å få grunnleggende kontroll. Logitech har laget et veldig godt brukergrensesnitt og det tar ikke lang tid å søke etter enhetene. Vi fant samtlige av enhetene på testbenken.

Dersom man skal legge inn egenkonfigurerte aktiviteter og sekvenser, begynner det derimot å ta litt tid. Så hvis man ikke godtar måten fjernkontrollen styrer enhetene dine på, må man regne med å bruke en god stund på dette.

I bruk

Fjernkontrollen sitter godt i hånden og byr ikke på noen negative overraskelser, snarere tvert i mot. Vi liker at den har bakbelyste taster, norsk tekst på skjermen, og at den treffer apparatene godt. Dette gjelder selv når vi ikke peker direkte på dem.

At fjernkontrollen har en innebygget bevegelsessensor slik at den aktiveres og lyser opp når vi løfter den fra bordet er også en kjærkommen funksjon! Det hadde vi ikke forventet på en fjernkontroll i denne prisklassen.

For de som skulle synes det er litt for få knapper på kontrollen, er det mulig å legge til funksjoner på skjermen, på den måten bør man ikke savne de mer spesielle knappene som originalfjernkontrollen muligens har. Opplæringsfunksjonen er også enkel i bruk

Skjermen er av helt grei kvalitet, men har ikke imponerende grafikk. Det er jo tross alt ikke så mye man kan forvente av en sort/hvitt, lavoppløst skjerm. Men den fungerer, og mer enn det krever vi ikke fra Harmony 525.

Ymse notiser

Harmony 525 kom i en veldig enkel forpakning, uten noe fancy ekstrautstyr. Medfølgende i pakken var:

  • USB-ledning
  • Installerings-CD
  • Installeringsveiledning
  • 4 AAA-batterier

At fjernkontrollen ikke er oppladbar har både ulemper og fordeler. Siden den ikke trekker mye strøm, trenger man ikke bytte batterier ofte. Vi setter pris på at fire stykk batterier fulgte med.

Se konklusjonen for oppsummering av Logitech Harmony 525.

OFA Kameleon 8

One For All Kameleon 8

Kameleon 8 skal ifølge One For All være veldig praktisk i bruk. Den viser kun de knappene man trenger til apparatet man styrer, og skal være enkel å bruke.

I tillegg skryter de av å være fullstendig fremtidssikret og garanterer å fungere med alle merker. Et ganske modig løfte, og vi ser derfor ingen grunn til at vi skulle få problemer med oppsettet vårt.

Førsteinntrykk

Vi ble litt overrasket når kontrollen ble pakket ut, for den er ganske stor, større enn den virker på bilder.

Konstruksjonen er utført i aluminium, og den er såpass tung at man forstår at den helt klart vil tåle litt røff behandling.

Med tasteflatene avslått ser den veldig enkel ut, og med tasteflatene slått på ser den nesten ut som et leketøy.

Vi forstod umiddelbart at dette var en fjernkontroll det kom til å ta litt tid til å bli vant til.

Installasjon

Som de teknofile tullingene vi er, begynte vi selvsagt å trykke og tafse på kontrollen uten mål og mening. Det endte i en stor skuffelse. Her var det frem med bruksanvisningen.

Man trenger ingen ingeniørutdannelse for å legge inn enhetene, dette består stort sett i prøv og feil med en mengde koder som står listet i bruksanvisningen. Møysommelig, men enkelt.

Skal man derimot leke litt i innstillingene, legge til nye knapper og funksjoner, og programmere inn sekvenser eller makroer, blir ting straks verre. Siden fjernkontrollen mangler skjerm, blir prosessen veldig lite intuitiv.

Dersom koden man bruker til enheten man vil styre ikke får alle knappene til å fungere, kan man lære opp Kameleon 8 ved å bruke den originale kontrollen. Dette sørger som regel for at alle enhetene får de mest grunnleggende funksjonene på plass.

Har man mer enn ett display man skal styre, vil man slite med Kameleon 8. Vi fant ingen enkel løsning på problemet med at vi hadde både TV og projektor, mens det bare er én modus for å styre display.

I bruk

Tastene på Kameleon 8 er litt uvante, det er faktisk bare to store områder som er bakbelyst. Hele overflaten er trykkfølsom, og de forskjellige tastene er ikke fysisk adskilt.

Denne oppbygningen kan gjøre til at man bommer litt på tastene, og særlig vanskelig er det for de med store fingre. Det betyr også at man ender med å se ned på fjernkontrollen hver gang man skal bruke tall- og funksjonstastene, ganske tungvindt.

Heldigvis er det også noen ordinære knapper, hele 13 stykker som styrer den mest brukte navigeringen. Disse er derimot små og sitter for tett inntil hverandre i vår smak.

Den litt rare formen på fjernkontrollen, som er veldig tynn på den ene siden og veldig tykk på den andre gjør at den ligger litt rart i hånden. Det virker nesten som om fjernkontrollen gikk rett fra designteamet til produksjon, den er rett og slett ikke særlig brukervennlig.

Selv om vi har mye å utsette på Kameleon 8, har vi også litt skryt på lager. Fjernkontrollen er stilren, og som nevnt tidligere er den også veldig robust. Vi mistet den ved et uhell i bakken under testing, og den fikk ikke antydning til en skramme!

Ymse notiser

Det kanskje sprøeste med Kameleon 8 er måten den oppgraderer koder på. Ved å ringe inn til One For All, eller gå inn på nettsiden deres, laster man inn kodene ved å holde fjernkontrollen inntil telefonen eller høyttalerne på PC-en.

En rekke pipelyder har nå gjort kontrollen oppdatert på nytt hardware. Synes du det er sært? Ja, det gjør vi òg!

Ellers bruker fjernkontrollen batterier av typen AAA, og skal vare opp til et halvt år ved ordinær bruk.

Se konklusjonen for oppsummering av One for All Kameleon 8.

OFA Xsight Colour

One For All Xsight Colour

Xsight Colour er en avansert multifjernkontroll fra One For All med 2,2-tommer trykkfølsom skjerm og utvidede muligheter for programmering etter eget ønske.

Som med Kameleon 8, lover One For All at også Xsight Colour skal fungere med alle merker som finnes. Med de mulighetene en berøringsfølsom skjerm gir, var vi veldig optimistiske når vi tok Xsight Colour fatt.

Førsteinntrykk

Idet fjernkontrollen pakkes opp, setter man fort pris på de lekre linjene. Og selv om fjernkontrollen er voksen i størrelse, har det ikke gått ut over utseendet.

Vi synes den litt ekstra tyngden på fjernkontrollen taler til kvalitetens fordel, da den ikke har merkbar knirking i plasten. Tastene er gode, og fornuftig gruppert.

Pianolakkert plast har dog en tendens til å fort bli full av fettflekker. Der man sitter foran TV-en med begge nevene i potetgullbollen, kan dette være en ulempe.

Installasjon

Rett ut av pakken er det fullt mulig å installere enhetene Xsight Colour skal styre. Dette fungerer til en viss grad, men ikke godt nok til at vi kan kalle det en suksess. Kun et fåtall av funksjonene fungerte, og flere av komponentene var ikke listet opp.

Etter en del rot med PC-programvaren, et utall feilmeldinger og mye hodekløing, fikk vi apparatet til å snakke med PC-en. I motsetning til Logitech-programvaren, er EZ-RC internettbasert, som fører til at dersom man har en treg linje, eller nettet faller ut en gang i blant, kan installasjonen bli en ekte tålmodighetsprøve.

Man har derimot god oversikt over det som er lagt inn på kontrollen, og det er en kjapp sak å oppdatere den med endringene man har gjort i nettsiden. Vi var derimot skuffet over å ikke finne hverken surroundreceiveren eller projektoren vår, som gjorde at disse ikke ble riktig konfigurert.

Som med Kameleon 8 har man muligheten til å legge inn egendefinerte funksjoner, makroer og sekvenser. Den kan også lære fra originalfjernkontrollen, som vi synes gikk helt knirkefritt.

I bruk

Alle knappene er bakbelyste, og greie å bruke. Noen av tastene sitter litt for tett, og det kan være vanskelig å skille mellom dem. Vi må altså ganske ofte se ned på kontrollen for ikke å taste feil.

Det er flott at skjermen har farger, og grafikken er lekker, men innsynsvinkelen er rett og slett elendig. Vertikalt er ikke noe problem, men når man ser på skjermen med begge øynene, vil hvert øye registrere helt forskjellige farger. Dette kan bli irriterende i lengden.

Menyene er ikke på norsk, og mange av originalkontrollens funksjoner er ikke definert på fjernkontrollen. I tillegg er det ikke mulig å legge til favorittfunksjoner på skjermen, og da blir halve vitsen med et dynamisk område på kontrollen borte.

Rekkevidden er derimot upåklagelig, og signalene den sender er så sterke at de reflekteres lett i vegger og tak, og treffer apparatene i vanskelige vinkler.

Ymse notiser

En artig funksjon vi fant under installeringen er at når man ser på TV, kan man få skjermen til å vise snarveier til yndlingskanalene dine. Her kan man legge inn logoen til kanalen, og mange av disse finnes allerede på nettsidene til EZ-RC.

Via EZ-RC kan man også omdefinere knappene ved å flytte rundt på dem. For eksempel kan man bytte om på "volum opp" og "volum ned", dersom man skulle synes dette er nyttig.

Denne kontrollen henter sin kraft fra vanlige batterier, 3 stykk AA for å være presis.

Se konklusjonen for oppsummering av One For All Xsight Colour.

Logitech Harmony One

Logitech henvender seg med sin Harmony One mot den som har en del teknisk innsikt og litt for mange apparater for sitt eget beste.

Med sin selverklærte overlegne brukervennlighet, vennlige ergonomi, og stilige design, passer visstnok Harmony One inn i hvilket som helst hjem, og kan brukes av alle i familien.

Førsteinntrykk

Pakken med Logitech One ser veldig avansert ut, og dersom man har intensjoner om å pakke den sammen igjen en dag, bør man ha tunga rett i munnen når man tar den ut.

I et virvar av manualer og brosjyrer finner vi fjernkontrollen og en hendig ladestasjon. Designen er linjelekker og kontrolleren virker solid og velbygd.

Installasjon

Installasjonen av Logitech One utarter seg i hovedsak på samme måte som med Harmony 525. Det er ikke noe annet enn en kostbar klump med plast før man kobler den mot en PC.

Logitech har vært greie nok til å gjøre det mulig å bare oppdatere konfigurasjonsprogrammet ved å fortelle at man har kjøpt en ny fjernkontroll. Deretter legger den inn all den informasjonen vi hadde lagret på Harmony 525. Dette sparte oss for mye arbeid.

Siden programmet ikke er internettbasert, slik som EZ-RC, går alt som på skinner, og veldig raskt har vi fått full kontroll i stua igjen.

I bruk

LCD-skjermen er det mest iøynefallende ved kontrollen. Denne er knallgod å bruke og fin å se på. Behagelig grafikk og responsiv skjerm gjør aktivitetsbytting og enhetsstyringen til en lek.

Logitech har vektlagt en god tasteplassering, og gruppert tastene etter funksjon. Dette er veldig oversiktig og ikke minst logisk. Vi savner derimot den røde, grønne, gule og blå hurtigtasten som brukes mye i tekst-TV og som på vår TV- og DVD-opptaker brukes i systeminnstillinger. Alle knappene er bakgrunnsbelyst, noe vi setter pris på i mørket.

Harmony One tar seg også godt ut i ladestasjonen sin. Denne har et lys som indikerer om ladning pågår. Som den eneste fjernkontrollen i denne samletesten som har oppladbart batteri, må vi innrømme at vi setter pris på å ikke tenke på et lite pengesluk i batteri-innkjøp her.

Menyer og all annen grensesnitt er på norsk og kontrolleren fungerte ypperlig med alle apparatene våre. Opplæringsfunksjonen er også på plass, og fungerer helt strålende.

Ymse notiser

Med i pakken til Logitech Harmony One, fulgte det:

  • Lader og litiumion-batteri
  • USB-ledning
  • Strømadapter
  • Installerings-CD
  • Installeringsveiledning

Som vi så på Harmony 525, har også Harmony One bevegelsessensor som sørger for at batteri spares når den ikke er i bruk, og at fjernkontrollen blir aktiv med en gang man griper den fatt.

Se konklusjonen for oppsummering av Logitech Harmony One.

Konklusjon

Vi har sett på fire fjernkontroller som varierer i pris fra rundt 500 kroner til 1400 kroner, og det er ganske tydelig at det finnes noe for enhver smak der ute. Vi summerer nå opp fjernkontrollene vi har sett på i denne omgang.

Logitech Harmony 525

For under 500 kr vil vi kalle dette et røverkjøp! Her får man en avansert fjernkontroll som ikke ser skremmende komplisert ut.

Den er lett å konfigurere til grunnleggende funksjoner, men det tar lang tid å yte rettferdighet til alle mulighetene den har.

Enkel design og mye plast forklarer den lave prisen.

+  Enkel installasjon
+  God layout på taster
+  Mye for pengene


-  Laber konstruksjonskvalitet
-  Simpel skjerm

One For All Kameleon 8

Kameleon 8 er vanskelig å plassere i vår mening. Den har en veldig spesiell design, og er tung og robust. Knappene kan være noe vanskelige å bruke til å begynne med.

Installasjon kan være vanskelig dersom man for eksempel har to apparater av samme sort.

Prisen på 800 kroner kan være vanskelig å forsvare når den er såpass lite brukervennlig og mangler avanserte funksjoner.

+  Solid konstruksjon
+  Pen design
+  Enkel å "lære opp"


-  Stor og tung
-  Upraktisk brukergrensesnitt
-  Knotete installasjon av makroer og sekvenser
-  Latterlig oppdateringsfunksjon
-  Dyr i forhold til funksjoner

One For All Xsight Colour

Denne fjernkontrollen når ikke helt opp. Den har et bra potensiale, men feiler der det virkelig gjelder.

Den Internett-baserte installasjonen av kontrollen er oversiktlig, men for treg. I tillegg hadde den ikke alle apparatene i testbenken vår, selv om disse har vært på markedet i flere måneder.

Til ca. 1300 kroner er vi rett og slett ikke imponert. Xsight Colours potensial blir ikke utnyttet til det fulle.

+  Pent design
+  God rekkevidde


-  Dårlig skjerm
-  Treg installasjon
-  Støttet ikke flere av våre apparater
-  Upraktiske taster

Logitech Harmony One

Dette en god universalfjernkontroll! Pen design, god brukervennlighet og kvaliteten er på plass.

Som testens dyreste kandidat, gjør Harmony One deg ca. 1400 kr fattigere. Men for disse pengene får man etter vår mening full pakke.

Installasjonen er lik som på Harmony 525, men i tillegg til at fjernkontrollen er mer elegant og robust får man en knallgod touch-skjerm som er mye mer intuitiv å bruke.

+  Pen design
+  God konstruksjonskvalitet
+  Behagelig skjerm
+  Enkel installasjon
+  Godt tasteoppsett


-  Litt dyr
-  Mangler fargetaster

Vi anbefaler altså Logitech Harmony 525 som gir mye for pengene, og Logitech Harmony One som rett og slett er en knallgod universalfjernkontroll!

Vi vil ved en senere anledning teste fjernkontroller for de med enda litt dypere lommer (fra 1500 kroner og oppover), men enn så lenge må kommentarfeltet gjerne benyttes for å dele erfaringer en selv måtte ha med universalfjernkontroller, og tips til hvilke vi bør teste i neste runde.

Les også
Hvor mister du fjernkontrollen?
Les også
Utvider Harmony-familien
Les også
Samsung SP-P400B
Les også
Se, fremtiden er her!
Les også
Samletest av billige projektorer
Les også
Panasonic sikter mot HD i 3D
Les også
Hjemmekino for folk flest
Les også
Flatskjerm-skred fra Sony
Les også
Se RiksTV uten ekstern dekoder
annonse