Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia N900

Design og brukervennlighet

Nokias nyeste multimediakjempe er basert på det åpne operativsystemet Maemo 5. I likhet med Googles Android er dette en åpen plattform, der produsenten håper at mye av det tilgjengelige innholdet skal være brukergenerert.

Fulltastatur med norske taster.
Telefonens bakside med linsedeksel og stand.

Maemo er et nytt system på mobiltelefoner, men er likevel ikke et helt nytt operativsystem. Nokia har tidligere brukt det på surfebrettene N770, N800 og N810. Det hersket en stund tvil om hvorvidt N900 kom til å være en telefon eller et rent surfebrett, men det er altså en fullblods smarttelefon vi har fått inn til test.

Les også testene av N800 og N810

Stor trykkskjerm

Telefonens blikkfang er en stor trykkfølsom skjerm på 3,5 tommer. Under denne skjuler det seg et fulltastatur som er bemerkelsesverdig godt å bruke, selv for relativt voksne pølsefingre. Grunnen er at tastene buler noe opp fra tastaturet, og dermed blir enklere å treffe. Tastaturet er dessuten fullt bestykket med nordiske tegn, slik at man slipper å lete i spesialmenyer for disse. Det er plassert to høyttalere på enheten. Disse ligger på hver sin side av den store skjermen.

Når det gjelder helheten er telefonen ganske stor. Med tykkelse på nærmere to centimeter kan den ikke regnes som svært kompakt. Telefonens forside er i blank sort utførelse, mens bakdekselet er laget med matt sort utførelse, ikke ulik den Nokia også benyttet på N95 8 GB. I motsetning til N97 og N97 Mini har ikke denne telefonen noen løfteanordninger for skjermen. Når man åpner den glir skjermen rett opp. Telefonen er utelukkende laget i plast, men kvalitetsfølelsen er god og det meste sitter godt. Det fins heller ingen nevneverdig knirking å snakke om.

Micro-USB på ene siden.
Minijack, låseknapp og penn på den andre siden.

Kameralinsen har god beskyttelse i et skyvedeksel på baksiden av telefonen. I samme område som linsedekselet befinner seg har man også mulighet til å trekke ut en liten bøyle for telefonen slik at den kan stå oppreist på bordet ved for eksempel filmvisning. Bøylen er av det smale slaget og befinner seg i det som blir telefonens venstre hjørne når man setter den på bordet. Den fungerer fint på harde underlag, men ikke fullt så godt om den står på mykere underlag, eksempelvis tykke duker.

Hendene fulle

Mobilen brukes stort sett i horisontal modus. Dette er en litt uvant måte å bruke en mobil på. Den viktigste bivirkningen blir at mobilen er tilnærmet umulig å bruke med en hånd. N900 har akselerometer og vet således hvilken retning den holdes i og det har vært snakk om at muligheter for å snu skjermen kan komme i senere oppdateringer. Foreløpig er det kun ringing som foregår med skjermen i portrettmodus.

Sylskarp

Den store skjermen er resisistiv, det vil si at den er trykkfølsom og ikke berøringsfølsom. Det betyr også at det er mulig å bruke pekeverktøy på den. De aller fleste av menyvalgene er laget med tanke på fingerbruk. Det er stort sett kun skisseverktøyet av de forhåndsinstallerte programmene som krever penn for å fungere godt nok. Det kan dog tenkes at man ønsker å installere programvare på et senere tidspunkt som ikke er laget med tanke på fingerbruk.

Trykkfølsomme skjermer har blitt svært gode den siste tiden, slik vi blant annet har opplevd med N97 og N97 mini. Som regel er det lette trykket ved berøring nok til å aktivere skjermen, men en sjelden gang merker man at man må bruke litt mer lut enn på for eksempel Iphone eller HTC HD2 som har kapasativ skjermteknologi. Den eneste ulempen man står igjen med blir da holdbarhet på skjermen. Berøringsfølsomme skjermer, såkalt kapasative skjermer, kan lages i herdet glass og motstår dermed riper og slitasje svært godt. Vi testet skjermen forsiktig med en nøkkel og det oppstod riper ganske fort. Det følger ikke med noen bæreveske i salgspakken, så man bør helt klart vurdere skjermfilm eller annen beskyttelse dersom man kjøper denne.

Kamera med LED-blits.
Telefonen har fot til bruk ved videotitting.

Oppløsningen på skjermen er på hele 800 x 480 piksler, noe som må sies å være mer enn godkjent på en skjerm i denne størrelsen. Skjermen er skarp og lyssterk ved alle typer bruk. Bilder og video presenteres svært pent. Telefonen er lynrask. Den reagerer idet man trykker på den, nesten uansett hvilken funksjon man velger.

Svært rask

I vellet av Snapdragon-utstyrte Android- og Windows Mobile-telefoner er det lett å si at 600 MHz ARM-prosessor ikke høres så spenstig ut, men her har altså Nokia virkelig fått den til å skinne. Flere skrivebord med utskiftbart innhold har blitt populært i det siste. N900 har som Android-baserte telefoner mulighet til å vise småprogrammer (widgets) og ikoner på inntil fire skrivebordsflater. Har man nok med to skrivebord kan man tilpasse antallet selv.

Det er også mulig å sette selvvalgt bakgrunn på alle skrivebordene. Bakgrunnene panorerer forbi litt saktere enn ikonene når man trekker fingrene over skjermen for å bytte skrivebord. Effekten er ikke ulik den man får med Android, men her med forskjellige bakgrunner.

Micro SD-plass, om man trenger det.

Enkel kontroll på tilkoblingene

Øverst til venstre på skrivebordet fins et statusfelt som holder orden på tilkoblinger og klokkeslett og andre grunnleggende funksjoner. Et trykk på dette feltet gir svært rask og enkel tilgang på tilkoblingsbehandling, alarmer og telefonprofiler. Her fins også menytasten som bringer deg inn i de mer omfattende menyene til telefonen. Denne tastens funksjon er dynamisk og bringer deg ulike steder avhengig av hva som foregår på telefonen.

Har man for eksempel ubesvarte anrop eller uleste tekstmeldinger bringer tasten deg til oversikten over disse. Befinner man seg i programvare vil tasten fungere som oppgavevelger, og man kan raskt og enkelt bytte fra en applikasjon til en annen. Nederst til venstre på telefonen, om man holder den horisontalt, befinner det seg et lys som forteller deg om det foregår noe på telefonen som krever oppmerksomhet, enten det er ubesvarte anrop eller uleste meldinger. Det fins miniprogrammer for både kalender, musikkspiller og GPS som kan legges på skrivebordet, og flere kan lastes ned underveis.

Rask, men uferdig

N900 er rask på de fleste oppgaver. For å gå tilbake trykker man enten på en X i det ene hjørnet, eller man trykker utenfor menyen eller applikasjonens skjermområde. Dette fungerer greit, men vi synes det er synd at telefonen kun fungerer i landskapsmodus. Det kunne dessuten vært greit å kunne disponere skjermen i høyden og ikke i bredden til enkelte oppgaver.

Det kommer en oppdatering til telefonen i uke 52. I denne vil telefonen få utvidet støtte for synkronisering mot forskjellige tjenester, men vi regner også med at telefonen vil bli noe mer stabil. I nåværende utgave virker den relativt uferdig.

Eksempelvis er telefonen ikke alltid med på notene om den kobles til en datamaskin - av og til registrerer den ikke at noe har skjedd. For å få installert ny programvare fra Maemo Select opplevde vi at installasjonen stoppet mange ganger underveis. Telefonen måtte restartes for at installasjonen skulle fungere. Dette er ting vi regner med at Nokia jobber med, og vi håper at mye løser seg mot slutten av desember.

OVI Store åpner snart for Maemo-baserte enheter, og Maemo Select har et utvalg programvare for telefonen tilgjengelig i dag. Vi tror at denne enheten virkelig vil finne sin styrke så fort utvalget her er på plass.

Svært lang taletid

Taletiden på en oppladning er svært god. Vi målte den til i overkant av sju timer på 3G-nett, og dermed ligger den i absolutt øvre sjikt hva dette angår.

Teknologi og funksjoner

Alt du trenger

Nokia har puttet det aller meste som puttes kan inn i N900. Her finner man blant annet hele spekteret av trådløse nettverkstilkoblinger med Wi-Fi og super-3G som de to viktigste. Man har tilgang på en assistert GPS som kan fortelle hvor man er, og eventuelt hvor man skal dersom man abonnerer på Nokia Maps med guiding. Telefonen har radio, men den har ingen forhåndsinnstallert applikasjon for bruk av den. Slike applikasjoner fins på nettet og kan installeres på N900.

På enkelte andre telefoner kan det være litt kinkig å vite hvorvidt man faktisk bruker hjemmenettet sitt, eller om datatrafikken tikker og går på abonnementet. Det er også lett å veksle mellom de ulike tilkoblingene ved at både tilgjengelige tilgangspunkter i mobilnettet, og trådløse tilgangspunkter vises i listen over tilkoblinger.

Ny e-postmelding.

Svært god e-poststøtte

E-postklienten er svært enkel å sette opp. Det fins ferdige oppsett som tar deg gjennom mesteparten av innstillingene for svært mange tilbydere. Viktigst for avanserte brukere er kanskje at Exchange er støttet. Telefonen leveres med pekere til nedlastbar programvare for åpning av Office-dokumenter. Dette er ikke forhåndsinstallert, men ikonene fins slik at man kan installere denne støtten gratis og enkelt. Dette fungerer rimelig godt, men dersom man ønsker å redigere Office-dokumentene må man kjøpe utvidet støtte for dette – foreløpig.

Maemo er tross alt basert på Linux, og i likhet med to andre kjente aktører på markedet satser Nokia tungt på at brukerbasen skal bidra med utvikling av ny programvare og nye bruksområder for operativsystemet. Dermed er det slett ikke umulig at det vil dukke opp en åpen Office-løsning for Maemo 5.

Endelig USB-lading

Tilkobling til PC for synkronisering og overføring av programvare og multimedia skjer ved hjelp av Micro USB. Her er det faktisk vel verdt å koste på seg et øyeblikks stillhet og andakt. Det første som skjer idet man kobler mobilen til en datamaskin med USB-kabelen er nemlig at den begynner å lade. Dette er en av Nokias første mobiler som lader fra USB-tilkobling, og funksjonen har vært sårt tiltrengt lenge.

Kalender.

For overføring av lyd har telefonen vanlig minijack-kontakt som gjør at man kan koble til alle vanlige hodetelefoner uten behov for overgang i mellom. Støtte for A2DP er selvsagt også på plass, slik at man kan bruke trådløst Bluetooth-hodesett om man ikke skulle like ledninger. Noe spesielt er det også at telefonen i likhet med Nokia N86 har innebygget FM-sender, slik at man kan høre lyd fra den på en hvilken som helst FM-radio. Her kan man velge frekvens selv, dersom det skulle være tett befolket i lokalradiospekteret.

Bærbar Mozilla

Nettleseren er nesten verdt et kapittel for seg. Det er snakk om en nettleser fra Mozilla Foundation, og det betyr at det på mange områder mer eller mindre er en lettutgave av Firefox det dreier seg om. Dette blir også svært tydelig om man skulle laste ned tillegg til nettleseren. Installasjonsmenyen for disse er tilnærmet helt lik den man finner i Firefox.

For de av oss med nerdegenet i behold er det litt morsomt at mobilen leveres med X-terminal tilgjengelig, uten at man behøver å følge omfattende guider for å komme under panseret på operativsystemet.

Multimedia

Mediemenyen
Albumvisning i musikkspilleren

God musikkspiller

Telefonens mediespiller omfatter seksjoner for musikk, video og nettradio. Musikkspilleren er av de bedre. Den kan har flere visninger for blant annet album og artist, og viser albumbilder på den store skjermen. Underveis i avspillingen får man en meny med de andre sporene i spillelisten eller albumet.

Lydkvaliteten er jevnt over god. Lydbildet er bredt og forholdsvis detaljert og de medfølgende pluggene er av overaskende god kvalitet. De ser ikke med første øyekast ut som allverden, men de er utstyrt med gummipropper slik at de sitter som støpt i øregangen. Dette holder ute mye lyd fra omgivelsene, men det gir også en voldsom forbedring av måten bass formidles på.

Til å ikke være en renspikket musikktelefon er proppene som følger med mer enn godkjent. Er man opptatt av musikk vil man nok kanskje likevel vurdere å bruke et annet sett hodetelefoner.

Kvaliteten på høyttalerne gir en helt grei lydopplevelse til småsnutter og under samtaler. Høyttalerne kunne godt vært kraftigere. Selv om diskanten dominerer såpass at man er bedre tjent med gode hodetelefoner, er det verdt å merke seg at stereoeffekten påfallende god.

Nettradio på mobilen

N900 kommer med en nettradiospiller. Man kan legge til nye kanaler, men det fins et greit utvalg av forskjellige stilarter der fra før. Riktignok ligger det ingen norske kanaler i utvalget foreløpig, men det fins flere engelskspråklige å velge i. Dessuten er mange av de franske, italienske og tyske kanalene i listen tunge musikkanaler.

Nettradioen fungerer helt etter oppskriften, og på kanaler med grei båndbredde er lydkvaliteten også godkjent. Grensesnittet er enkelt og greit.

Skjermen fungerer utmerket til videoavspilling.

Grei videostøtte

Videospilleren skal være i stand til å ta en rekke forskjellige formater. DivX, WMV og h264 er av de mest brukte spilleren støtter. Man skal være obs på at den likevel er litt kresen. Vi prøvde oss gjennom de ulike versjonene av Big Buck Bunny som ligger på nettet, men på grunn av ulike kombinasjoner av lyd og videokodeker endte det likevel med at vi måtte konvertere den ned til ren DivX med MP3-lyd. Da spilte den til gjengjeld upåklagelig på den store, lyssterke skjermen.

Ikke den beste bildekvaliteten

Fem megapikslers kamera tar bilder i rimelig grei oppløsning. Belysningen er kun LED-lys, så man har ingen skikkelig blits på telefonen. Dette er heller ikke en telefon som markedsføres for kameraet alene, men heller kombinasjonen av funksjoner, samt en litt ny måte å bruke mobilen på.

Bildene blir skarpere langs kantene enn i midten. Normalt sett blir bilder skarpere mot midten av motivet. Vi vet ikke om dette har med programvare eller kameraets fysiske utforming å gjøre. Bildene blir gode nok til å gjøre tjeneste som albumbilder i 10 x 15 cm, men det er ikke mye data til overs for beskjæring, om man skulle ha behov for det.

Konklusjon

N900 har nært slektskap med Nokias andre surfeplater.

Mange av dagens smarttelefoner forsøker å tilnærme seg en arbeidsflyt som likner på den man får på en vanlig PC. Likevel merker man som regel at det først og fremst er en mobiltelefon man har med å gjøre. N900 gir inntrykk av det motsatte.

Den er en datamaskin som forsøker å være en mobiltelefon. Det kanskje aller tydeligste tegnet på dette er at man faktisk har en kommandolinjeapplikasjon åpent tilgjengelig i mobilen. Denne gir tilgang på akkurat samme funksjon man ville hatt på en Linux-basert datamaskin.

Alt på telefonen foregår i liggende modus, og den er dermed ikke mulig å bruke med kun én hånd. Unntaket er selve ringefunksjonen som lar deg snu skjermen på høykant.

Ikke for massene

Den virkelig store fordelen med denne telefone er at den kan tilpasses i alle bauger og kanter. Foreløpig fins det relativt sparsomt med programvare for N900 og Linux-baserte Maemo 5. I løpet av kort tid åpner OVI-store, og om vi skal dømme ut fra den dundrende suksessen Android har hatt så langt vil det ikke ta lang tid før det fosser over av tilgjengelig programvare for N900.

De ekstreme mulighetene for brukertilpasning er nok også telefonens akilleshæl. Mange vil nok føle at N900 er litt mangelfull uten en del tilpasninger. Blant annet er behovet for egen programvare for å aktivere FM-radioen en ting som nok vil få flere til å rynke litt i pannen.

Det mangler også MMS-støtte i telefonen. Vi regner med at dette også lar seg kurere ved hjelp av programvare før eller siden, men for den vanlige bruker er det nok ønskelig at denne funksjonaliteten er på plass fra startstreken.

Internett i lommen

Til tross for disse innsigelsene er det dog ingen dårlig telefon. Den har svært god støtte for alle typer trådløs teknologi. For en gangs skyld er det gjort svært enkelt å vite hva slags tilkobling man bruker til å surfe på internett eller lese e-post. Talekvaliteten under samtale er også svært god.

Om man skal se på styrkene til N900 slik den fungerer rett ut av esken er det på internettfunksjonalitet den virkelig skinner. Dette er ikke spesielt overaskende, tatt telefonens stamtavle i betraktning. Den Mozilla-baserte nettleseren på N900 blir det nærmeste man foreløpig kommer en lommeversjon av Firefox.

Nettsider vises svært raskt og behøver ingen tilpasning for å fungere på den høyoppløste skjermen. Det fins også støtte for aktivt innhold i nettleseren, og Adobes Flash-format som er grunnmuren i alt fra Youtube til enkle nettspill er støttet fra start. Man behøver altså ingen egen Youtube-applikasjon for å se nettvideo, og det fins heller ingen slik ferdig installert.

E-poststøtten er omfattende og god, og leseren er enkel å bruke. På samme måte som med nettsider gjør telefonen en svært god jobb på å vise frem tungt grafikklastet epost.

Selv om N900 mangler MMS-støtte har man gode muligheter til å dele innhold med telefonen. Om man trykker på deleknappen i bildevisingsmenyen tas man til Nokias OVI-tjeneste for bildedeling eller til Flickr. Man får også valg for å sende bilder via e-post.

God multimediastøtte

Telefonen støtter mange formater både for lyd og video. For video må man nok fortsatt belage seg på å konvertere enkelte filer for å få telefonen til å vise dem.

Organisering og avspilling av musikk og video gjøres på en helt grei måte fra en felles multimediemeny. Vi liker spesielt detaljen ved å ha spillelisten for hånden i avspillingsbildet.

Kameraet tar bilder i 5 megapikslers oppløsning. I praksis vil nok bildene bli gode nok til å skrive ut i vanlig albumstørrelse. Kvaliteten er likevel ikke god nok til at man vil ha noe særlig informasjon til overs for beskjæring. Dette fins det andre telefoner som gjør langt bedre enn N900 til samme eller hyggeligere prislapp.

Alternativer

For de som ønsker seg en mobiltelefon som kan tilpasses er mulighetene tilnærmet uendelige med N900. For de som ønsker seg en telefon som gjør mest mulig ut av esken er nok 5000 kroner en litt voldsom prislapp for en telefon som strengt tatt krever en del tilpasning for å leve opp til sitt potensial.

Nokia N97 Mini med en prislapp på omkring 4500 vil nok fortsatt være et av førstevalgene for de som ønsker seg en komplett telefon med fulltastatur. Denne har også god støtte for tilpasning, uten at den strengt tatt behøver det for å gi brukeren en god opplevelse. Nokia E72 er også en svært god telefon med fulltastatur. Samsung Galaxy og HTC Hero er svært gode alternativ for de som ønsker muligheten til å tilpasse i øst og vest, uten å ha behov for fysisk fulltastatur. Begge disse selges for omkring 1000 kroner mindre enn Nokia N900.

annonse