Test

Nokia N900

Design og brukervennlighet

Nokias nyeste multimediakjempe er basert på det åpne operativsystemet Maemo 5. I likhet med Googles Android er dette en åpen plattform, der produsenten håper at mye av det tilgjengelige innholdet skal være brukergenerert.

Fulltastatur med norske taster.
Telefonens bakside med linsedeksel og stand.

Maemo er et nytt system på mobiltelefoner, men er likevel ikke et helt nytt operativsystem. Nokia har tidligere brukt det på surfebrettene N770, N800 og N810. Det hersket en stund tvil om hvorvidt N900 kom til å være en telefon eller et rent surfebrett, men det er altså en fullblods smarttelefon vi har fått inn til test.

Les også testene av N800 og N810

Stor trykkskjerm

Telefonens blikkfang er en stor trykkfølsom skjerm på 3,5 tommer. Under denne skjuler det seg et fulltastatur som er bemerkelsesverdig godt å bruke, selv for relativt voksne pølsefingre. Grunnen er at tastene buler noe opp fra tastaturet, og dermed blir enklere å treffe. Tastaturet er dessuten fullt bestykket med nordiske tegn, slik at man slipper å lete i spesialmenyer for disse. Det er plassert to høyttalere på enheten. Disse ligger på hver sin side av den store skjermen.

Når det gjelder helheten er telefonen ganske stor. Med tykkelse på nærmere to centimeter kan den ikke regnes som svært kompakt. Telefonens forside er i blank sort utførelse, mens bakdekselet er laget med matt sort utførelse, ikke ulik den Nokia også benyttet på N95 8 GB. I motsetning til N97 og N97 Mini har ikke denne telefonen noen løfteanordninger for skjermen. Når man åpner den glir skjermen rett opp. Telefonen er utelukkende laget i plast, men kvalitetsfølelsen er god og det meste sitter godt. Det fins heller ingen nevneverdig knirking å snakke om.

Micro-USB på ene siden.
Minijack, låseknapp og penn på den andre siden.

Kameralinsen har god beskyttelse i et skyvedeksel på baksiden av telefonen. I samme område som linsedekselet befinner seg har man også mulighet til å trekke ut en liten bøyle for telefonen slik at den kan stå oppreist på bordet ved for eksempel filmvisning. Bøylen er av det smale slaget og befinner seg i det som blir telefonens venstre hjørne når man setter den på bordet. Den fungerer fint på harde underlag, men ikke fullt så godt om den står på mykere underlag, eksempelvis tykke duker.

Hendene fulle

Mobilen brukes stort sett i horisontal modus. Dette er en litt uvant måte å bruke en mobil på. Den viktigste bivirkningen blir at mobilen er tilnærmet umulig å bruke med en hånd. N900 har akselerometer og vet således hvilken retning den holdes i og det har vært snakk om at muligheter for å snu skjermen kan komme i senere oppdateringer. Foreløpig er det kun ringing som foregår med skjermen i portrettmodus.

Sylskarp

Den store skjermen er resisistiv, det vil si at den er trykkfølsom og ikke berøringsfølsom. Det betyr også at det er mulig å bruke pekeverktøy på den. De aller fleste av menyvalgene er laget med tanke på fingerbruk. Det er stort sett kun skisseverktøyet av de forhåndsinstallerte programmene som krever penn for å fungere godt nok. Det kan dog tenkes at man ønsker å installere programvare på et senere tidspunkt som ikke er laget med tanke på fingerbruk.

Trykkfølsomme skjermer har blitt svært gode den siste tiden, slik vi blant annet har opplevd med N97 og N97 mini. Som regel er det lette trykket ved berøring nok til å aktivere skjermen, men en sjelden gang merker man at man må bruke litt mer lut enn på for eksempel Iphone eller HTC HD2 som har kapasativ skjermteknologi. Den eneste ulempen man står igjen med blir da holdbarhet på skjermen. Berøringsfølsomme skjermer, såkalt kapasative skjermer, kan lages i herdet glass og motstår dermed riper og slitasje svært godt. Vi testet skjermen forsiktig med en nøkkel og det oppstod riper ganske fort. Det følger ikke med noen bæreveske i salgspakken, så man bør helt klart vurdere skjermfilm eller annen beskyttelse dersom man kjøper denne.

Kamera med LED-blits.
Telefonen har fot til bruk ved videotitting.

Oppløsningen på skjermen er på hele 800 x 480 piksler, noe som må sies å være mer enn godkjent på en skjerm i denne størrelsen. Skjermen er skarp og lyssterk ved alle typer bruk. Bilder og video presenteres svært pent. Telefonen er lynrask. Den reagerer idet man trykker på den, nesten uansett hvilken funksjon man velger.

Svært rask

I vellet av Snapdragon-utstyrte Android- og Windows Mobile-telefoner er det lett å si at 600 MHz ARM-prosessor ikke høres så spenstig ut, men her har altså Nokia virkelig fått den til å skinne. Flere skrivebord med utskiftbart innhold har blitt populært i det siste. N900 har som Android-baserte telefoner mulighet til å vise småprogrammer (widgets) og ikoner på inntil fire skrivebordsflater. Har man nok med to skrivebord kan man tilpasse antallet selv.

Det er også mulig å sette selvvalgt bakgrunn på alle skrivebordene. Bakgrunnene panorerer forbi litt saktere enn ikonene når man trekker fingrene over skjermen for å bytte skrivebord. Effekten er ikke ulik den man får med Android, men her med forskjellige bakgrunner.

Micro SD-plass, om man trenger det.

Enkel kontroll på tilkoblingene

Øverst til venstre på skrivebordet fins et statusfelt som holder orden på tilkoblinger og klokkeslett og andre grunnleggende funksjoner. Et trykk på dette feltet gir svært rask og enkel tilgang på tilkoblingsbehandling, alarmer og telefonprofiler. Her fins også menytasten som bringer deg inn i de mer omfattende menyene til telefonen. Denne tastens funksjon er dynamisk og bringer deg ulike steder avhengig av hva som foregår på telefonen.

Har man for eksempel ubesvarte anrop eller uleste tekstmeldinger bringer tasten deg til oversikten over disse. Befinner man seg i programvare vil tasten fungere som oppgavevelger, og man kan raskt og enkelt bytte fra en applikasjon til en annen. Nederst til venstre på telefonen, om man holder den horisontalt, befinner det seg et lys som forteller deg om det foregår noe på telefonen som krever oppmerksomhet, enten det er ubesvarte anrop eller uleste meldinger. Det fins miniprogrammer for både kalender, musikkspiller og GPS som kan legges på skrivebordet, og flere kan lastes ned underveis.

Rask, men uferdig

N900 er rask på de fleste oppgaver. For å gå tilbake trykker man enten på en X i det ene hjørnet, eller man trykker utenfor menyen eller applikasjonens skjermområde. Dette fungerer greit, men vi synes det er synd at telefonen kun fungerer i landskapsmodus. Det kunne dessuten vært greit å kunne disponere skjermen i høyden og ikke i bredden til enkelte oppgaver.

Det kommer en oppdatering til telefonen i uke 52. I denne vil telefonen få utvidet støtte for synkronisering mot forskjellige tjenester, men vi regner også med at telefonen vil bli noe mer stabil. I nåværende utgave virker den relativt uferdig.

Eksempelvis er telefonen ikke alltid med på notene om den kobles til en datamaskin - av og til registrerer den ikke at noe har skjedd. For å få installert ny programvare fra Maemo Select opplevde vi at installasjonen stoppet mange ganger underveis. Telefonen måtte restartes for at installasjonen skulle fungere. Dette er ting vi regner med at Nokia jobber med, og vi håper at mye løser seg mot slutten av desember.

OVI Store åpner snart for Maemo-baserte enheter, og Maemo Select har et utvalg programvare for telefonen tilgjengelig i dag. Vi tror at denne enheten virkelig vil finne sin styrke så fort utvalget her er på plass.

Svært lang taletid

Taletiden på en oppladning er svært god. Vi målte den til i overkant av sju timer på 3G-nett, og dermed ligger den i absolutt øvre sjikt hva dette angår.