Test

Samsung Omnia Lite

Design og brukervennlighet

Dersom du trodde at Windows Mobile 6.5 var en utdødd art, så må du tro om igjen. Vi har nemlig testet Samsung GT-B7300, bedre kjent som Omnia Lite. Vi har tidligere rost enkelte Omnia-modeller opp i skyene, slik som Omnia HD. Andre ganger har vi ikke blitt lite imponert, noe testen av Omnia Pro er et eksempel på.

Spørsmålet er om Omnia Lite blir et nytt høydepunkt i Omnia-serien. Prisen er i hvert fall ingen hindring, Omnia Lite er nemlig en rimelig Windows-telefon.

Omnia Lite er en kompakt Windows-telefon.
De som er glad i bling-bling vil glede seg over krommen på sidene av telefonen.
Utseendet er nærmest litt retro-eksklusivt.
Baksiden er preget av et såvidt synlig bikubemønster.
Samsung har laget en ryddigere versjon av hovedmenyen.
Det er en egen knapp for tastelås.
Du kan bytte minnekort uten å ta ut batteriet.
Er det egentlig et godt tegn at en telefon har en egen reset-knapp?

Så...2009

Selv om Windows Mobile i versjon 6.5 knapt er året gammelt, er det nærliggende å tenke på dinosaurer og utdødde raser. Når Google og Apple lurer på hvert et gatehjørne i mobilmenyverdenen, må man være kjapp på labben for å henge med i utviklingen.

Selv om Windows Phone 7 er lansert for en god stund siden, er det til liten hjelp for deg som skal ha telefon i nærmeste fremtid. For mange er det lite fristende å kjøpe en telefon med et OS som snart blir byttet ut, spesielt når vi vet at oppgradering til Windows Phone 7 knapt vil være mulig.

Et etablert operativsystem har selvsagt sine fordeler også. Dette er en utprøvd plattform hvor barnesykdommene er luket bort. Antallet applikasjoner som er tilgjengelig er også godt. Selv om konkurrentene kan stille med en drøss applikasjoner de også, og ikke minst lettere tilgjengelige, så er det endel applikasjoner for forretningsbrukeren som ikke umiddelbart blir tilgjengelig for hver en mobilplattform som dukker opp.

Stødig sak

Omnia Lite er ikke spesielt fargesprakende. Tvert i mot utstråler den funksjonalitet i en kompakt utforming. Selv om dette ikke er noen ekstremt tynn Windows-telefon, så er den ganske smal.

Dette er derfor en telefon som glir ned i bukselommen uten problemer.

Det solid inntrykket blir desverre noe dempet av at vårt testeksemplar knirket når man trykket nederst på telefonen.

Omnia Lite er en ren touch-telefon uten utskyvbart tastatur eller andre bevegelige deler.

Smal skjerm

Omnia Lite er som nevnt ganske smal. Dette setter selvsagt begrensninger på hvor stor skjermen kan være. Selv om skjermen fyller ut fronten på telefonen, blir den ikke på mer enn 3 tommer. Kombinert med at den er ganske høy og smal blir resultatet ganske upraktisk.

Skjermen roterer riktignok i enkelte situasjoner, for eksempel hvis du skriver en melding. Dessverre gjelder dette heller sjelden, og hvis du er i menyen eller kalenderen må du nøye deg med stående visning.

Når oppløsningen ikke er i nærheten av hva du finner på enkelte andre profftelefoner, får det hele et litt billig preg, forståelig nok med tanke på den moderate prislappen Omnia Lite har.

Skjermen i seg selv fungerer ellers brukbart selv om den er litt blass sammenlignet med fargesprakende AMOLED-skjermer.

Til å trykke på

Skjermen til Omnia Lite er trykkfølsom. Det vil si at du kan bruke penn eller en negl til å trykke på skjermen. Fordelen med dette er at du kan være svært presis når du trykker på skjermen, men du går glipp av den flytende berøringsfølsomme betjeningen.

Trykkskjermen fungerte helt greit. I kantene måtte vi trykke noe hardere for at den skulle reagere, og den har heller ikke den nærmest kapasitive følelsen som de beste restitive skjermene har. Her må nok også Windows-menyene ta sin del av skylden for at den store flyten i betjeningen uteblir.

Samsung Spesial

Samsung har gjort noen tilpasninger av menyene på Omnia Lite. Blant annet har de laget sin egen hovedmeny. Denne er i motsetning til den vanlige Windows-menyen svørt oversiktlig. Menyvalgene er samlet i fire forskjellige kategorier som hver er på sin egen side.

Blar du til høyre eller venstre bytter du til neste kategori, og dette gjør det enklere å finne frem enn i standardmenyen hvor alle menyvalg ligger hulter til bulter.

Ta 2, betal for 1!

Litt hulter til bulter blir det allikevel. Du merker fort at tilpasningene Samsung har gjort ikke kommer helt til bunns i operativsystemet. Dette gjør at du har to menyer, to mediespillere, to filbehandlere, to søkefunksjoner, to oppgavehåndterere... ja du skjønner poenget.

Det er absolutt ikke noe galt med Samsungs egen funksjonalitet, ofte fungerer den bedre enn den Microsoft har levert, men vi sitter igjen med et rotete inntrykk.

Trykker du på startknappen får du for eksempel en annen hovedmeny enn om du trykker på meny-knappen på siden av telefonen.

Klar - ferdig - start!

Du kan velge mellom forskjellige startskjermer. Du har en startskjerm med et typisk Samsung-utseende hvor du kan legge til widgets og har en widgets-bar på siden av skjermen. Ulempen med denne er at du like gjerne ender med å åpne widgets-menyen når du egentlig vil inn i startmenyen.

Videre har du også en startmeny i klassisk Windows Mobile 6.5-stil hvor du blar opp og ned mellom sentrale menyvalg. Du som brukere kalenderen flittig vil sette pris på startskjermen hvor du får dagens kalenderoppføringer direkte på forsiden.

Kjennere av Windows Mobile vil vite å sette pris på funksjoner som søk i adresseboken mens du skriver og trådet sms. Meldinger vises i en litt oppspritet visning med noe som nærmest ligner på snakkebobler. Dessverre vises ikke hele meldingen i hver boble dersom den har en viss lengde, og når det heller ikke er så lett å se at her finnes det faktisk mer tekst kan du fort gå glipp av informasjon.

Vårt testeksemplar hadde engelsk språk i menyene. Vi hadde mulighet for å stille om til norsk språk, men dette resulterte bare i en feilmelding. En språkfil for norsk språk som lå på minnekortet lot seg heller ikke kjøre. Vi antar at dette kun var et problem med vårt testeksemplar, men dersom du handler i en fysisk butikk kan det være greit å forsikre deg om at du får norsk språk før du handler.

Når vi er inne på norsk språk så skal det nevnes at du ikke har dedikerte taster for de særnorske bokstavene på det virtuelle tastaturet. Skal du skrive for eksempel bokstaven å holder du isteden nede bokstaven a, hvorpå du får alternative tegn etter et sekund eller to. Ingen optimal løsning, selv om det er hakket bedre enn å måtte bruke flere tastetrykk på å få frem norske tegn.

Vi er som du skjønner bare mellomfornøyd med menyene. De er gjennomprøvet og funksjonelle, og har også en drøss av innstillingsmuligheter, men flyten uteblir og det føles som om du trykker på noe som har blitt flikket på i lang tid. At Microsoft har lansert neste generasjon operativsystem, Windows Phone 7, lenge før de første telefonene som har dette kan leveres, gjør at vi får følelsen av å trykke på gårsdagens teknologi.

Tilbehørspakken står godt i stil med prisen. Det nødvendigste følger med, men her er ingen overdådig luksus. Øretelefonene er av den simple sorten, og du får ikke med noen overgang for å bruke eget hodesett. Minnekortet er på snaue 512 MB, og kan heller sees på som et supplpement til det moderate internminnet enn fullverdig lagringsplass for musikk og film.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader
  • Datakabel
  • Stereo håndfri
  • Micro SD innekort på 512 MB
  • Adapter for minnekort
  • Penn