Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung Omnia Lite

Design og brukervennlighet

Dersom du trodde at Windows Mobile 6.5 var en utdødd art, så må du tro om igjen. Vi har nemlig testet Samsung GT-B7300, bedre kjent som Omnia Lite. Vi har tidligere rost enkelte Omnia-modeller opp i skyene, slik som Omnia HD. Andre ganger har vi ikke blitt lite imponert, noe testen av Omnia Pro er et eksempel på.

Spørsmålet er om Omnia Lite blir et nytt høydepunkt i Omnia-serien. Prisen er i hvert fall ingen hindring, Omnia Lite er nemlig en rimelig Windows-telefon.

Omnia Lite er en kompakt Windows-telefon.
De som er glad i bling-bling vil glede seg over krommen på sidene av telefonen.
Utseendet er nærmest litt retro-eksklusivt.
Baksiden er preget av et såvidt synlig bikubemønster.
Samsung har laget en ryddigere versjon av hovedmenyen.
Det er en egen knapp for tastelås.
Du kan bytte minnekort uten å ta ut batteriet.
Er det egentlig et godt tegn at en telefon har en egen reset-knapp?

Så...2009

Selv om Windows Mobile i versjon 6.5 knapt er året gammelt, er det nærliggende å tenke på dinosaurer og utdødde raser. Når Google og Apple lurer på hvert et gatehjørne i mobilmenyverdenen, må man være kjapp på labben for å henge med i utviklingen.

Selv om Windows Phone 7 er lansert for en god stund siden, er det til liten hjelp for deg som skal ha telefon i nærmeste fremtid. For mange er det lite fristende å kjøpe en telefon med et OS som snart blir byttet ut, spesielt når vi vet at oppgradering til Windows Phone 7 knapt vil være mulig.

Et etablert operativsystem har selvsagt sine fordeler også. Dette er en utprøvd plattform hvor barnesykdommene er luket bort. Antallet applikasjoner som er tilgjengelig er også godt. Selv om konkurrentene kan stille med en drøss applikasjoner de også, og ikke minst lettere tilgjengelige, så er det endel applikasjoner for forretningsbrukeren som ikke umiddelbart blir tilgjengelig for hver en mobilplattform som dukker opp.

Stødig sak

Omnia Lite er ikke spesielt fargesprakende. Tvert i mot utstråler den funksjonalitet i en kompakt utforming. Selv om dette ikke er noen ekstremt tynn Windows-telefon, så er den ganske smal.

Dette er derfor en telefon som glir ned i bukselommen uten problemer.

Det solid inntrykket blir desverre noe dempet av at vårt testeksemplar knirket når man trykket nederst på telefonen.

Omnia Lite er en ren touch-telefon uten utskyvbart tastatur eller andre bevegelige deler.

Smal skjerm

Omnia Lite er som nevnt ganske smal. Dette setter selvsagt begrensninger på hvor stor skjermen kan være. Selv om skjermen fyller ut fronten på telefonen, blir den ikke på mer enn 3 tommer. Kombinert med at den er ganske høy og smal blir resultatet ganske upraktisk.

Skjermen roterer riktignok i enkelte situasjoner, for eksempel hvis du skriver en melding. Dessverre gjelder dette heller sjelden, og hvis du er i menyen eller kalenderen må du nøye deg med stående visning.

Når oppløsningen ikke er i nærheten av hva du finner på enkelte andre profftelefoner, får det hele et litt billig preg, forståelig nok med tanke på den moderate prislappen Omnia Lite har.

Skjermen i seg selv fungerer ellers brukbart selv om den er litt blass sammenlignet med fargesprakende AMOLED-skjermer.

Til å trykke på

Skjermen til Omnia Lite er trykkfølsom. Det vil si at du kan bruke penn eller en negl til å trykke på skjermen. Fordelen med dette er at du kan være svært presis når du trykker på skjermen, men du går glipp av den flytende berøringsfølsomme betjeningen.

Trykkskjermen fungerte helt greit. I kantene måtte vi trykke noe hardere for at den skulle reagere, og den har heller ikke den nærmest kapasitive følelsen som de beste restitive skjermene har. Her må nok også Windows-menyene ta sin del av skylden for at den store flyten i betjeningen uteblir.

Samsung Spesial

Samsung har gjort noen tilpasninger av menyene på Omnia Lite. Blant annet har de laget sin egen hovedmeny. Denne er i motsetning til den vanlige Windows-menyen svørt oversiktlig. Menyvalgene er samlet i fire forskjellige kategorier som hver er på sin egen side.

Blar du til høyre eller venstre bytter du til neste kategori, og dette gjør det enklere å finne frem enn i standardmenyen hvor alle menyvalg ligger hulter til bulter.

Ta 2, betal for 1!

Litt hulter til bulter blir det allikevel. Du merker fort at tilpasningene Samsung har gjort ikke kommer helt til bunns i operativsystemet. Dette gjør at du har to menyer, to mediespillere, to filbehandlere, to søkefunksjoner, to oppgavehåndterere... ja du skjønner poenget.

Det er absolutt ikke noe galt med Samsungs egen funksjonalitet, ofte fungerer den bedre enn den Microsoft har levert, men vi sitter igjen med et rotete inntrykk.

Trykker du på startknappen får du for eksempel en annen hovedmeny enn om du trykker på meny-knappen på siden av telefonen.

Klar - ferdig - start!

Du kan velge mellom forskjellige startskjermer. Du har en startskjerm med et typisk Samsung-utseende hvor du kan legge til widgets og har en widgets-bar på siden av skjermen. Ulempen med denne er at du like gjerne ender med å åpne widgets-menyen når du egentlig vil inn i startmenyen.

Videre har du også en startmeny i klassisk Windows Mobile 6.5-stil hvor du blar opp og ned mellom sentrale menyvalg. Du som brukere kalenderen flittig vil sette pris på startskjermen hvor du får dagens kalenderoppføringer direkte på forsiden.

Kjennere av Windows Mobile vil vite å sette pris på funksjoner som søk i adresseboken mens du skriver og trådet sms. Meldinger vises i en litt oppspritet visning med noe som nærmest ligner på snakkebobler. Dessverre vises ikke hele meldingen i hver boble dersom den har en viss lengde, og når det heller ikke er så lett å se at her finnes det faktisk mer tekst kan du fort gå glipp av informasjon.

Vårt testeksemplar hadde engelsk språk i menyene. Vi hadde mulighet for å stille om til norsk språk, men dette resulterte bare i en feilmelding. En språkfil for norsk språk som lå på minnekortet lot seg heller ikke kjøre. Vi antar at dette kun var et problem med vårt testeksemplar, men dersom du handler i en fysisk butikk kan det være greit å forsikre deg om at du får norsk språk før du handler.

Når vi er inne på norsk språk så skal det nevnes at du ikke har dedikerte taster for de særnorske bokstavene på det virtuelle tastaturet. Skal du skrive for eksempel bokstaven å holder du isteden nede bokstaven a, hvorpå du får alternative tegn etter et sekund eller to. Ingen optimal løsning, selv om det er hakket bedre enn å måtte bruke flere tastetrykk på å få frem norske tegn.

Vi er som du skjønner bare mellomfornøyd med menyene. De er gjennomprøvet og funksjonelle, og har også en drøss av innstillingsmuligheter, men flyten uteblir og det føles som om du trykker på noe som har blitt flikket på i lang tid. At Microsoft har lansert neste generasjon operativsystem, Windows Phone 7, lenge før de første telefonene som har dette kan leveres, gjør at vi får følelsen av å trykke på gårsdagens teknologi.

Tilbehørspakken står godt i stil med prisen. Det nødvendigste følger med, men her er ingen overdådig luksus. Øretelefonene er av den simple sorten, og du får ikke med noen overgang for å bruke eget hodesett. Minnekortet er på snaue 512 MB, og kan heller sees på som et supplpement til det moderate internminnet enn fullverdig lagringsplass for musikk og film.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader
  • Datakabel
  • Stereo håndfri
  • Micro SD innekort på 512 MB
  • Adapter for minnekort
  • Penn

Teknologi og funksjoner

Sort og krom understreker det funksjonelle imaget.
Java-ytelsen er ikke det viktigste for en smarttelefon, men vi ser uansett at Omnia Lite klarer seg bra.
Opera Mobile er ferdig installert slik at du kan lese Amobil når du er på farten.

Omnia Lite har som du sikkert har fått med deg på dette tidspunktet, Windows Mobile 6.5 operativsystem. Det betyr at du har en del proffunksjoner inkludert.

For eksempel kan du synkronisere mot Exchange, slik at du får jobbkalenderen og e-post synkronisert med mobilen.

Siden vi her snakker om to Microsoft-produkter som snakker sammen, fungerer dette utmerket. Integrasjonen med brukergrensesnittet er dog ikke helt plettfri.

Hvis du leser en e-post på PC-en, så blir den markert som lest også i innboksen på telefonen slik seg hør og bør. Selve varselet om at du har ny e-post forsvinner derimot ikke av seg selv, slik at du kan ha flere varsler om nye e-post som i virkeligheten ikke er nye.

En liten bagatell i og for seg, men et irritasjonsmoment dersom du benytter deg av Activesync.

WYSIWYG

Det du ser er det du får - What you see is what you get - har gjort det elektroniske livet enklere for deg som ikke leser kode på samme måte som hovedpersonen i Matrix.

At e-postleseren viser HTML-formatert e-post er et eksempel på nettop dette. Her får du, slik du også får på de fleste andre profftelefoner i dag, vist e-post slik den er tenkt å se ut med bilder og annen formattering.

Hva gjelder den innebygde GPS-en så føles det kanskje ikke som du får det som er lovet. Selv om Ominia Lite skal ha GPS, så hjelper det lite når det ikke medfølger selv den enkleste kart-programvare. Å installere Google Maps bør derfor være noe av det første du som Omnia Lite-eier gjør.

Vi fikk heller ikke aktivert geomerking av bilder, men ble bare møtt med en melding om "Connecting GPS.." uten at vi kom noe videre.

Kunstig intelligens?

Omnia Lite støtter såkalt tekstgjenkjenning. Det vil si at du kan ta bilde av tekst, hvorpå telefonen tolker bildet og konverterer teksten på bildet til tekst på mobilen.

Vitsen er selvsagt at du skal slippe å skrive tekst på nytt dersom du skal ha tekst fra papir over i elektronisk format. Vi erfarte at denne funksjonen fungerte sånn tålelig greit. Dine håndskrevne skriblerier må du derimot tolke selv, dette fungerer naturlig nok kun for maskinskrevet tekst.

Nok pulver?

Samsung Omnia Lite har en prosessor på 800 MHz. Selv om det ikke er det aller råeste du får i dag, er det allikevel respektabelt for en såpass billig Windows-telefon.

Internminnet er på sin side moderate 250 MB, og når minnekortet som følger med rommer 512 MB, er et nytt og større minnekort noe du bør vurdere å kjøpe først som sist dersom du er interessert i Omnia Lite.

Hastigheten til Omnia Lite oppleves som god. Selv om den ikke er den mest responsive og lynkjappe telefonen vi har testet, var det sjelden vi opplevde plagsom treghet når vi brukte telefonen.

Den enes brød..

At skjermen har en moderat størrelse gir et positivt utslag. Mindre skjerm betyr nemlig lavere strømforbruk.

Vi gikk mellom to og tre døgn mellom hver lading, noe som absolutt er akseptabelt for en profftelefon.

Ikke like imponerende var lydkvaliteten. Vi opplevde nemlig at motparten til tider hadde problemer med å høre oss. Koblet vi på den medfølgende håndfri-enheten, ble lyden god.

Det kan derfor tyde på at det er en svakhet i mikrofonen, om ikke annet så i hvert fall på vårt testeksemplar.

Kontorpakke

Under skallet på Omnia Lite finner du også Office Mobile, slik at du kan åpne og redigere Word-dokumenter og lignende på telefonen. Mer avanserte brukere vil også sette pris på typiske Windows Mobile-funksjoner som VPN-tilkobling og RDP. Sistnevnte gjør det mulig å koble til andre datamaskiner og fjernstyre disse.

Multimedia

Omnia Lite spiller musikk, men er ingen musikktelefon.
Detaljgjengivelsen er brukbar sammenlignet med mobilkameraer med tilsvarende oppløsning.

Samsung Omnia Lite ser ikke spesielt leken ut med sitt stramme design. Selv om den ikke er den mest underholdende i Omnia-søskenflokken, kan den allikvel by på mer moro enn det utseende skulle tilsi.

Medieavspilling takler Omnia Lite greit. Den fungerer godt som musikkspiller, selv om de medfølgende øretelefonene er av den enkle sorten og med fordel kan byttes ut med noen som har bedre lyd og som sitter bedre i ørene.

Dessverre har Omnia Lite verken minijack eller overgang for dette, noe som vanskeliggjør bruken av egne hodetelefoner. Unntaket er dersom du har trådløse stereo hodetelefoner, for Omnia Lite støtter i likhet med de fleste nyere telefoner den såkalte A2DP-standarden.

Videoavspilling fungerer i likhet med musikkavspilling også godt. Omnia Lite støtter også avspilling av Divx-filmer. Skjermstøttelsen er riktignok på kanten av hva som er hensiktmessig når du skal se film på farten.

Hvem er dette?

Du har kanskje ikke hørt om Midomi før, men det er en funksjon for å gjenkjenne musikk. Du har to forskjellige moduser å velge mellom, en hvor du kan plystre eller synge selv, og en hvor du tar opp lyd fra radioen eller lignende.

Hvis sangen lar seg kjenne igjen, får du tittel og artist opp på skjermen etter noen sekunder. Prinsippet er med andre ord akkurat det samme som Sony Ericssons Trackid-tjeneste.

Moro og mindre moro

Bubble Breaker og Solitaire må være blant de spillene med lengst karriere som mobilspill. Har du har en Windows Mobile-telefon i nyere tid, er du ganske sikkert kjent med disse.

Terningkast er noe vi også har sett på flere telefoner i det siste. Hvor stor underholdningsverdien er ved å kaste terninger uten mål og mening har vi tidligere stilt spørsmålstegn ved, men du har i alle fall muligheten med Omnia Lite.

En annen ting du har muligheten for er enkel videoredigering. Vel er det kanskje ikke Oscar-klassikere som blir laget på mobilen, men det er definitivt mer moro enn å kaste terninger.

Lavpriskamera

Kameraet i Omnia Lite har en oppløsning på 3,2 megapiksler. Det er altså ikke noen kamerabombe vi snakker om, men for å lage en Windows Mobile-telefon til denne prisen blir det noen kompromisser.

Om det er prisen som har skylden vet vi ikke, men selv om Omnia Lite har autofokus, så kan du ikke selv bestemme hvor du skal fokusere. Utløserknappen er nemlig enten trykket inn eller ikke trykket inn. Du kan altså ikke trykke knappen halvveis ned for å fokusere.

Og kameraet fungerer bra forutsetningene tatt i betraktning. Vanskelige lysforhold unntatt så er eksponeringen god, og fargebalansen er også god.

Allikevel er det ikke til å komme bort i fra at oppløsning og optikk setter sine begrensninger. Detaljer har en tendens til å bli visket ut, og du vil neppe skrive ut bildene fra Omnia Lite i full størrelse.

Her har du bilder tatt med Omnia Lite slik at du kan bedøme kvaliteten med egne øyne:

Konklusjon

Samsung Omnia Lite er langt fra første telefon i Omnia-serien, og den blir ganske sikkert ikke den siste heller.

Derimot kommer den nok til å havne i glemmeboken ganske fort. Omnia Lite er nemlig en telefon som ikke stikker seg frem verken på den ene eller andre måten.

Lite vindu til liten penge

Selv om Omnia Lite er en forholdsvis billig Windows-telefon, er det ikke nok til å få frem det store smilet denne gangen.

Vel er det en funksjonell sak vi har med å gjøre, noe også det stramme utseendet understreker. Betjeningen skjer via den tre tommer store trykkfølsomme skjermen.

Du har flere startskjermer å velge mellom. Blant disse er en typisk Samsung-variant med en widget-bar på siden av skjermen, samt et par klassiske Windows Mobile-startskjermer.

Beklager, men...

Det må være lov å si det: Windows Mobile 6.5 begynner å bli gammeldags, ja enkelte vil vel hevde at det aldri har vært moderne. Selv Windows-entusiastene har mentalt gått over til Windows Phone 7, som kommer til høsten en gang.

Samsungs tillegg til menysystemet fungerer isolert sett bra, men sammen med Microsofts egne menyer blir sluttresultatet heller rotete.

Grensesnittet er dermed nokså umoderne, og den store flyten uteblir selv om Samsung har gjort noen tilpasninger. Ivrige Iphone- eller Android-brukere vil nok rynke på nesen dersom de skulle bruke dette menysystemet en dag eller to.

Intet nytt under solen

I noen henseender er dette også positivt. Med Windows Mobile under skallet har du det meste du forventer av en profftelefon. Synkronisering av e-post, redigering av dokumenter og installering av nye programmer er selvsagt funksjonalitet på en telefon av denne sorten.

Likeledes kan du spille av både musikk og video. Vil du se på Divx-film mens du er på farten, bør du riktignok kjøpe et større minnekort enn det 512 MB store som følger med.

Skjermen gjør at de store filmopplevelsene uteblir. Først og fremst er den i minste laget for å se video på. Dette har en fordel også, nemlig økt batteritid. Vi gikk to til tre døgn mellom hver gang laderen ble hentet frem.

Lydkvaliteten under samtale var en blandet opplevelse. Et par ganger måtte vi koble på den medfølgende håndfrienheten for at motparten skulle høre hva vi sa.

Kun for entusiastene

Alt i alt ender Omnia Lite med å være en telefon de fleste vil forbigå i stillhet. Selv om den nok var hakket mer tiltalende umiddelbart etter at den ble lansert for noen måneder siden, er det bare å fastslå at dette ikke har vært, er, eller kommer til å bli noen mobilfavoritt. Konkurransen er, heldigvis for deg som kjøper mobiltelefon, for stor til at denne kommer høyt opp på må-ha-lista når du skal kjøpe ny mobil.

Et alternativ som faktisk er en hundrelapp eller to billigere, er Samsungs egen Galaxy Spica. Denne kan nå også oppgraderes til Android 2.1, og du får her en telefon som er bedre på stort sett alle felt.

Insisterer du på at din neste telefon skal kjøre Windows, så kan vi ikke gjøre annet enn å be deg vente til Windows Phone 7 dukker opp en gang på høsten, men mindre du vil legge i en slant eller to ekstra og gå for teknobomben HTC HD2.

annonse