Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola XT910 Razr

Møt en helt unik Android-mobil

Motorola har proppet Razr med smarte løsninger.

Siden Motorola forsvant fra norske mobilhyller har produsenten laget den ene spennende modellen etter den andre – og ingen av dem har nådd våre breddegrader. Nå er de endelig tilbake med i Norden med Motorola Razr.

Tøffingtelefonen Motorola Defy har riktignok vært på markedet en stund, og den gamle toppmodellen Atrix har kommet i salg litt på etterskudd. XT910 Razr er den første modellen som slippes i Norge samtidig med lanseringen ellers i verden.

Du kjenner kanskje Razr-navnet fra før. Dette var navnet på Motorolas svært suksessfulle serie klapptelefoner for noen år tilbake. Den gang dreide det seg mer om utseende enn om brukervennlighet og funksjoner. I dag er de tre faktorene like høyt på prioriteringslisten.

Robust

Nye Razr har en design som skiller seg ut i mobilhylla. Telefonen er uvanlig kantete, her er en kombinasjon av flere stoffer og farger – og telefonen er svært tynn.

Dette fremstår som en uvanlig solid telefon. Bakdsiden er dekket av sort kevlar som skal tåle mye, men det gjenstår å se hvor mye det beskytter i praksis. Mesteparten av forsiden domineres av en stor Super AMOLED-skjerm som er dekket av ripesikkert Gorilla Glass.

Telefonen føles veldig solid i hånden. Noe av årsaken til det er stålrammen som skjuler seg på innsiden. Her er det ikke så mye som knirker eller lar seg vri på.

Motorola Razr tåler dessuten vann. Den er satt inn med et stoff som gjør at vann preller av, uten å etterlate våte flekker. Det betyr at elektriske komponenter heller ikke rekker å oksydere. Vanntett er den imidlertid ikke, og det anbefales ikke å senke telefonen i væske.

Brukervennlig, men annerledes

Nye Motorola Razr kjører Googles operativsystem Android. Har du brukt en Android-telefon før vil du sannsynligvis kjenne deg igjen, men samtidig har Motorola gjort svært mange tilpasninger i menyene.

Menyer er ofte en vanesak, men av og til synes vi Motorola går noen hakk for langt når de gjør Android til sitt eget. Når de bytter bort globusen som symbol for nettleseren har de gjort telefonen vanskeligere å bruke, i våre øyne.

Menyene er ellers både smidige og raske, og du kan enkelt tilpasse dem til din smak. Du kan skjule applikasjoner fra menyen, eller du kan lage dine egne mapper.

God på nett

Surfing går kjapt og fint på nettleseren. Den store skjermen gjør at surfeopplevelsen er utmerket. Nettleseren er ikke fullt så stabil som vi skulle ønske. Av og til låser den seg eller den forsvinner helt. Problemene dukker heldigvis ikke opp så ofte.

Motorola har gjort store endringer på e-postleseren i forhold til den som vanligvis følger med Android. Du mister felles innboks som har vært vanlig på de fleste Android-mobiler en stund. Du får heller ikke mulighet til å detaljstyre hvor ofte telefonen skal synkronisere e-posten til ulike tider på døgnet, slik noen telefoner kan.

Razr har likevel en e-postklient som er blant de beste vi har sett. Her kan du tilpasse så godt som alt du vil. Automatisk svar, automatisk videresending, automatisk signatur i e-postene – nesten alt du kan gjøre i en fullblods e-postleser kan du gjøre med Razr. Veldig bra, Motorola!

Bra på multimedia

Hodetelefonene som følger med er ikke allverden. Lyden i musikkspilleren er likevel svært god om du putter inn et annet sett øreplugger eller hodetelefoner.

Musikkspilleren er lett å bruke, og Motorola har puttet inn mange funksjoner vi ellers ikke ser i andre Android-telefoner.

Om du liker å ta med deg video på farten er Razr forholdsvis god. Siden Razr spiller mange av de vanlige videoformatene slipper du sannsynligvis å tilpasse videofilene du skal ta med deg. Samsungs Galaxy S II er likevel hakket kvassere på formatstøtte.

Med Motocast-programvaren kan du spille av musikk og video fra PC-en hjemme selv om du er på farten. Dette fungerer nesten som din egen Spotify-tjeneste. Vi liker funksjonen veldig godt, men den er litt ustabil. Vi opplevde titt og ofte at tjenesten stoppet helt opp, og gjorde telefonen treg å bruke.

Smarte handlinger

En av de smarteste nye funksjonene i Razr er applikasjonen Smarte handlinger. Her får du hjelp til å sette opp regler som gjør telefonen bedre for akkurat ditt bruk. Reglene du kan sette opp varierer fra det helt enkle til det veldig avanserte.

Et eksempel på en enkel og smart regel er at telefonen automatisk kan stille ned lysstyrke i skjerm og skru av Wi-Fi når batterinivået blir lavt. Reglene kan settes opp basert på et utall vilkår, og de kan styre svært mange aspekter ved mobiltelefonen. Du kan for eksempel ha forskjellig bakgrunnsbilde hjemme og på jobb.

Til slutt

Motorola Razr er en knallgod mobiltelefon. Motorola har gjort solid arbeid for at telefonen skal skille seg ut blant de mange Android-telefonene du kan kjøpe.

Telefonen når likevel ikke opp til de aller beste på alle områder, og noen av de nye funksjonene kunne med fordel vært mer stabile.

Vil du vite mer?

Les hele testen av Motorola XT910 Razr på Amobil.no

Razr har mange konkurrenter. Samsungs Galaxy S II er den viktigste av dem, og den er mindre kresen på videoformater og har et bedre kamera enn Razr. HTC Sensation er også et godt alternativ, men den skiller seg ikke veldig fra Razr på de grunnleggende funksjonene.

Motorola har noen unike styrker i form av smarte handlinger og Motocast. Disse får du ikke hos konkurrentene.

Det fins også en hel del unikt ekstrautstyr for Razr som konkurrentene ikke har. Du får blant annet en krybbe som er komplett med stor skjerm og fulltastatur, slik at du kan bruke Razr som en bærbar PC.

Du kan se bilder av tilbehøret i sniktitten på Razr:
Les også: Sniktitt på Motorola Razr

Razr er perfekt for deg som er på jakt etter en Android-telefon som skiller seg ut fra mengden og som tåler litt ekstra. I begynnelsen må du belage deg på å leve med noen bugs, men erfaringsmessig retter produsentene opp i disse ganske raskt.

annonse