Til hovedinnhold

Apple iPad 2

Nettbrett slik vi i dag kjenner dem er et ganske nytt konsept. Apples iPad skal ha mye av æren for å ha gjort disse skjermene med raske og enkle menyer kjent for folk flest, og nå har oppfølgeren kommet.

Apple iPad 2 deler mye av designen med sin forløper. Hovedforskjellen er at iPad 2 er vesentlig tynnere enn Apples første nettbrett, og den er også en del lettere.

God skjerm ...

Skjermen er også slik vi kjenner den fra den første iPad-en. Her får du god fargegjengivelse, og den er også forholdsvis lyssterk, selv om den må gi seg i det aller skarpeste sollyset.

Innsynsvinkelen er svært god på skjermen, og det betyr at flere kan bruke skjermen samtidig til for eksempel brettspill eller kortspill.

Apples menysystem iOS er kjent for å være svært brukervennlig og raskt. Dermed er også brukervennligheten på iPad 2 svært god.

... men den er litt uskarp

Det er to ting vi skulle ønsket oss når det kommer til skjerm og menyer på iPad 2. Skjermen skulle gjerne hatt litt høyere oppløsning. Kommende nettbrett fra Android-leiren vil ha en oppløsning på 1280 x 800 punkter, dette er mer enn 30 prosent fler piksler i samme skjermstørrelse enn iPad 2 kan vise til.

Også dagens Samsung Galaxy Tab har et skarpere bilde, på grunn av høy oppløsning på en mindre skjerm.

Den andre tingen vi ønsker oss er muligheten til å lage hjemmeskjermer, slik vi kjenner fra Googles operativsystem Android. Det nærmeste Apple kan levere er mapper for ulike applikasjoner, men dette gir ikke like mange muligheter som en hjemmeskjerm.

Knall nettleser og e-post

iPad 2 har ikke så voldsomt mange funksjoner i seg selv - det meste må løses ved hjelp av applikasjoner du laster ned fra App Store. Den har imidlertid en svært god nettleser, men støtten for interaktivt innhold er fortsatt litt dårlig siden Adobes Flash-format ikke er støttet.

E-postleseren og kalenderfunksjonen i iPad 2 er begge svært gode. Synkronisering med Googles Gmail-tjeneste eller Microsoft Exchange går problemfritt.

Moroa fins i App Store

Det som virkelig får iPad 2 til å skinne er alle de skreddersydde applikasjonene du kan finne i applikasjonsbutikken App Store. Her finner du spill med ekstra høy oppløsning og detaljrikdom, såvel som svært avanserte nytteverktøy.

Vi merket ikke hastighetsøkningen så godt i menyene, men ved oppstart av applikasjoner merket vi at iPad har blitt en hel del raskere. Enkelte av applikasjonene har også bedre grafikk i iPad 2 enn i forgjengeren.

Heftigere grafikk - om en stund

På grunn av tiden det tar å utvikle ny programvare fra bunn tror vi det vil ta en stund før vi virkelig får se hvilken kapasitet iPad 2 har i praksis. Inntil videre fins det uansett et rikt tilfang av imponerende spill for Apples nettbrett.

iPad 2 har i motsetning til sin forgjenger blitt utstyrt med kamera. Kvalitetsmessig er ingen av disse særlig gode. Til videosamtaler med Facetime og vrengbilder i Photo Booth-applikasjonen fungerer imidlertid kameraene helt utmerket. Sistnevnte kan by på en del underholdning.

Til slutt

Apple er først på markedet med det vi vil kalle andre generasjon nettbrett. I dette ligger heftigere spesifikasjoner, færre åpenbare mangler og gjerne en mer raffinert design.

For Norges del vil det spesielt være interessant å følge med på konkurrentene LG og Samsung, som skal ha Android-baserte nettbrett på markedet i henholdsvis april og mai. LG Optimus Pad og Samsung Galaxy Tab 10.1 er ennå ikke utførlig testet, men begge virker lovende.

iPad 2 er ikke helt lytefri, og det fins noen ting vi kunne ønsket oss. Likevel er det det heftigste nettbrettet på markedet i dag. Brukeropplevelsen er på plass, det er lynraskt på kjøring av applikasjoner og det er ganske kompakt til tross for den store skjermen det er utstyrt med.

Les også: Trenger du egentlig eget abonnement til iPad?

Alternativet

Nærmeste konkurrent er fortsatt Samsungs nettbrett Galaxy Tab. Dette har gått vesentlig ned i pris siden vi testet det, men det er ikke betydelig billigere enn billigste iPad 2.

Det du får i Galaxy Tab er imidlertid et langt mer kompakt nettbrett som støtter Flash og passer i lommen. I forhold til billigste iPad 2 får du også mulighet til mobilsurfing via 3G-nettet. Ulempen er at det kjører en eldre versjon av Android, som ikke er fullt så brukervennlig som iOS på et nettbrett. Dessuten er Galaxy Tab noe tregere enn iPad 2.

Hvis du vurderer et alternativ til iPad 2 er det vår anbefaling å vente til du får prøvd et av nettbrettene basert på Android 3.0 Honeycomb. Det første av disse kommer altså til Norge i løpet av april. Prisen ventes imidlertid å bli noe høyere på disse brettene.

Les hele testen på Amobil.no

annonse