På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Få en bærbar til halve prisen av Windows-modellene
Men er Toshiba Chromebook verdt bryet?
Innhold
Toshiba og Google
Landgangen er ute, og i disse dager velter de første lassene med splitter nye Chromebooks inn over landets elektronikkjeder. Chromebooks er billige og små bærbare datamaskiner som kjører Googles egne Chrome OS, som i hovedsak samler alle kjente og kjære Google-tjenester inn under en og samme paraply.
Vi har fått kloa i Toshibas til nå eneste Chromebook, som er en relativt enkelt utrustet kamerat beregnet for studenter, små bedrifter eller dem som ikke har de aller strengeste kravene til verken kompatibilitet eller funksjonalitet.
Toshiba er bare en i mengden av selskaper som lanserer en Chromebook, men har ifølge Per Jostein Ørslien, selskapets norgessjef for data, valgt å satse på en stor skjerm, god lyd og lave kostnader for sin modell. Sistnevnte er det i alle fall ikke noe å si på, for med en pris på snaue 3000 kroner er dette et kjøp de fleste som er i markedet for en ny bærbar maskin har råd til.
Chromebooks har vært i salg i lengre tid utenfor Norge, men nå som blant annet det særnorske Java-kravet for å logge inn i nettbanken snart er en saga blott, skal også vi endelig få sjansen til å bli kjent med maskinene som ikke støtter Java i det hele tatt.
Mens Chromebooks generelt kommer i varianter med 11- til 14-tommers skjermer, mener Toshiba at 13,3-tommer er den aller beste veien å gå om du vil ha en god opplevelse av Chrome OS.
For mange er imidlertid både Chromebooks og Chrome OS noe helt nytt, så før vi går i gang med selve testen av Toshibas nye soldat, er det på sin plass med en forklaring.
Googles nye storsatsning
Med en Chromebook og dens Chrome OS kan du ikke spille de nye storspillene, redigere bilder eller film, prate med venner og kollegaer over Skype, eller synkronisere iPod-en din mot den. Selv det å skrive ut dokumenter blir faktisk ingen selvfølgelighet lenger.
Men før du fastslår at det blir vanskelig å forlate Windows-universet og all programvaren din; tenk igjennom hvor mange Windows-programer du faktisk har installert på maskinen din og som du bruker til daglig.
Faktum er at de fleste av oss allerede for mange år siden meldte flytting til web 2.0, med sine webapps og skylagringsløsninger. Mange bruker G-mail for å sjekke e-post, ikke et eget program, kommuniserer med venner over Facebook, ikke ikke en installert klient, og synkroniserer nettbrettet sitt til iCloud eller DropBox – ikke harddisken.
Alle Chromebooks leveres med Googles eget Chrome OS. Dette medfører både fordeler og ulemper. På den positive siden forsvinner kostnadene forbundet med den fordyrende Windows-lisensen som majoriteten av datamaskinprodusenter på en eller annen måte må tjene inn ved salg. Alle apper må dessuten være forhåndsgodkjent av Google før de havner på Chrome nettmarked – som er butikken all programvarenedlasting skjer gjennom. Dermed slipper du også unna slitsomme Antivirus-programmer.
En annen fordel med å bruke webapper fra Googles nettbutikk er dessuten at oppdateringen av disse skjer på serversiden og ikke krever manuell oppdatering. Plassbesparelse er en annen, da svært lite data lagres lokalt på maskinen din annet enn snarveier. Det eneste som krever oppdatering fra tid til annen er selve OS-et, noe som også fungerer eksemplarisk. Alle oppdateringer lastes nemlig ned i bakgrunnen og installeres raskt og effektivt neste gang du starter om maskinen – helt uten masende påminnelser.
Chrome OS er ikke på langt nær like innholdsrikt som Windows, men tar seg av overraskende mange av de hverdagslige gjøremålene vi utfører på en PC i 2014.
I bunn og grunn er Chrome OS kun et nettleserskall, for nesten alt du foretar deg skjer gjennom Googles nettleser, Chrome. Denne har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no, blant annet grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».
For nettjenester
Skal du se film er det Youtube, Netflix eller en annen strømmetjeneste som gjelder. Musikk nytes best gjennom Spotifys nettavspiller eller Googles egne Google Music, og all dokumentbehandling tar Googles kontorpakke i skyen seg av. Både Dokumenter, Regneark, Lysbilder og enkel bilderedigering gjennom Google+ byr stort sett på den funksjonaliteten de fleste basisbrukere trenger, dog ikke med særlig mange avanserte funksjoner.
Om du ønsker å tviholde på Microsofts kontorløsning har du dessuten alltids muligheten til å bruke deres Office365 for skyen, som i likhet med Googles egne applikasjoner både tar seg av sikkerhetskopiering og deling av dokumenter.
Samtlige av disse er kun tilgjengelige gjennom nettleseren, men enkelte applikasjoner nyter litt ekstra godt av å kjøre på Chrome OS. Kontorapplikasjonene og Gmail-appen kan nemlig brukes selv når du er utenfor rekkevidden av nettverkssignalene, da for eksempel nye meldinger sendes automatisk når du kobler deg til igjen.
Chrome OS har likevel et par applikasjoner som ikke kjører i nettleseren, som kalkulator og notatblokk – i tillegg til selve filbehandleren, som er svært enkel. Denne lar deg navigere rund i filene som ligger lagret lokalt på maskinens harddisk, som musikk og bilder, men integrerer også dokumentene fra kontorpakken som om de lå lokalt lagret.
Chromebook i bruk
Som nevnt er Toshiba en av de første selskapene som lanserer en Chromebook i Norge, og vi var svært nysgjerrige på om de hadde klart å integrere Chrome OS på en god måte allerede på første forsøk.
Selve maskinen ser fra utsiden ut som en nesten hvilken som helst annen bærbar PC, men det som avslører at alt ikke er helt som vanlig er den fargerike Chrome-logoen i toppen av lokket. Denne legger seg på oversiden av en teksturert sølvgrå flate som omkranser hele maskinen.
Når det kommer til materialvalget får vi ellers en maskin med et skall i 100 prosent plastutførelse. Dette holder både pris og vekt nede, men gjør sitt til at byggkvaliteten ikke akkurat får oss til å juble.
Selv skjermhengslene er av plast, og på grunn av det myke materialet kan vi enkelt både bøye skjermen faretruende mye, og føle en viss svakhet når vi skriver på tastaturet.
Selv om maskinen ikke slåss om noen medalje verken for elegant eller særlig spennende design, er utseende i det minste rent, pent og moderne. Det er også tydelig at Toshiba har tenkt helhetelig i utformingen av maskinen, for alle delene glir godt sammen med hverandre.
Sammenfoldet måler maskinen kun to høydecentimeter og få vil ha problemer med dens 1,5 kilogram. Også laderen er liten og nett.
Skjerm
Det som møter deg når du åpner opp lokket på maskinen er den 13,3 tommer store skjermen med den noe grove oppløsningen på 1366 x 768 piksler. Under der igjen ligger det sorte tastaturet brettet ut, i sterk kontrast mot den ellers sølvgrå drakten.
Kvaliteten på skjermen gjør vi oss opp en meninng om allerede mens vi logger inn på maskinen med vår Google-konto og skrivebordsbildet lastes. Vi får nemlig presentert tidenes mest utvaskede skyline av en amerikansk by på nattestid, hvor sort brått har blitt forvandlet til grått og ingen av fargene egentlig står særlig ut fra hverandre.
Vårt kalibreringsverktøy er enig, og gir oss de til dags dato verste resultatene fra en fargenøyaktighetsmåling.
Bedre blir det ikke av en svært snever betraktningsvinkel, selv til en TN-skjerm å være. Du skal nemlig ikke vende mye på hodet før skjermbildet endrer seg radikalt. Lett på hodet og skjermen blir for lys, sett deg litt lengre unna og fargene nærmest inverteres.
Mens vi setter pris på skjermstørrelsen, som er perfekt for skriving og enkel nettsurfing, synes vi pikslene blir dratt litt for mye. Vi kunne nemlig lett identifisere enkeltpiksler ved normal sitteavstand.
Mer graverende er dette likevel ikke enn at mens skjermen gjør maskinen uaktuel til fotoredigering – noe du uansett ikke kjøper en Chromebook for å drive med – så gjør den jobben helt greit i tekstbehandleren, i alle fall ved riktig posisjonering av skjermen. Problemene kommer når du skal se en film sammen med noen eller vise frem noe på skjermen til de ved siden av deg.
Med en lysstyrke på 245 nits er den ikke blant de mest lyssterke skjermene der ute, men heller midt på treet for prisklassen.
Et nytt tastatur
Vi beveger oss nedover mot tastaturet, som byr på den første overbevisende opplevelsen til nå. Tastene er virkelig med på leken og er svært responsive. De gir, til tross for en god klimpre-lyd og litt liten vandring, en god følelse og innbyr til å skrive raskt.
Vi legger merke til Toshiba har utstyrt sin Chromebook med små bokstaver på tastaturet, og dette må vi innrømme er litt uvant. Tastaturet er ellers av den felles nordiske typen, noe som betyr at det innehar tegn fra det danske og svenske alfabetet, så vel som det norske på enkelte taster.
Siden Windows er kastet på dør har Chromebook-en også et litt annerledes utformet tastatur enn vi kjenner fra før. Borte er samtlige F-taster, Fn- Windows-, og Delete-tasten med flere. Disse er erstattet med en rad hendige navigasjonsknapper som tar seg av alt fra å bla mellom nettsider, endre vindusstørrelse, justere lysstyrke- og lydnivå, eller vise åpne vinduer slik som OS X sin Mission Control.
Caps Lock er også forsvunnet og har gjenopstått som en hurtigtast til søkemenyen som lar deg starte apps eller gjøre kjappe google-søk, noe vi synes fungerer strålende. Vi synes bare det er litt pussig at tastaturet ikke er bakbelyst, da det kan være vanskelig å se i dunkel belysning på grunn av den mørke fargen.
Store berøringsflater er i vinden om dagen, og her innfrir Toshiba med sin Chromebook. Musepekeren følger våre minste bevegelser, glipper aldri, og vi kan rulle jevnt gjennom dokumenter og nettsider. Forstørrelse eller forminskning ved knipebevegelser rister Chrome OS dessverre på hodet av og forstår aldeles ikke hva vi ønsker.
Berøringsflaten kan trykkes ned, og det er vel og bra, men vi merker antydning til slark når vi kun ønsker å berøre flaten. Litt stivere i fisken her hadde altså gjort seg, men til prisen er denne likevel et funn.
Klarer seg på lite kraft
Toshibas Chromebook skiller seg ikke nevneverdig ut fra de konkurrerende modellene fra blant annet Dell, HP eller Samsung, der den kjører en to-kjernet Intel Celeron-prosessor. Straks vi hørte Celeron-navnet fikk vi bange anelser hva gjelder ytelse, men denne nye prosessoren er faktisk bygget på den langt nyere Haswell-arkitekturen, og må ikke forveksles med eldre Celeron-prosessorer.
Til tross for at prosessoren bare arbeider med en klokkefrekvens på 1,4 GHz går det nemlig raskt og effektivt å navigere rundt i Chrome OS, som virker å være et svært lettdrevent operativsystem.
Grafikkløsningen er en integrert Intel HD-brikke som ikke er særlig mye hvassere enn at den lar deg titte på HD-film eller spille enkle spill i nettleseren din.
Disse relativt svake komponentene holder både temperaturer og støy nede. Under avspilling av en 20 minutter lang Full-HD-videosnutt fra YouTube hørte vi lite lyd, og vi registrerte ikke noen vesentlig temperaturøkning. Legg merke til at temperaturtesten for «last» under ikke er sammenlignbare, da Asus- og Sony-maskinene begge er grillet i 3DMark06, et program som er langt mer krevende for maskinvaren enn en videostrøm. De kan likevel gi et inntrykk av hvilke temperaturer du kan forvente fra Chromebooken din under belastning.
Nettverkskortet som sitter i Chromebooken er av 802.11n-varianten, og det skulle holde i massevis til strømming av nettvideo og overføring av filer mot lagringsplassen på Google Drive. Et raskere ac-kort ville vært å foretrekke for noen, men dette ville utgjøre en fordyrende faktor for maskinen. Bluetooth er imidlertid på plass i sin nyeste versjon, siden denne er betydelig mer strømgjerrig enn sin forgjenger.
Selv om Toshibas Chromebook ikke kommer med all verdens lagringskapasitet lokalt, får du som med alle andre Chromebooks 100 gigabyte gratis lagring i Google Drive. Denne lagringsplassen trenger du virkelig, for Chrome OS tar i seg selv en del plass. Du har dermed kun 9,3 gigabyte tilgjengelig for å oppbevare lokale filer på den inkluderte 16 gigabyte store flashdisken.
Til skyen kan du laste opp bilder som du importerer fra minnekortleseren på maskinen, eller gjennom en ekstern harddisk som du kobler til gjennom én av de to USB 3.0-portene dens. Det er flott å telle to av disse, da flere av de konkurrerende Chromebookene kun leveres med én, noe som raskt kan bli i knappeste laget.
Siden skjermen er så som så, kan det jo være du vil koble deg til en som er både større og bedre på farger. Dette fikser HDMI-porten i full størrelse med enkelhet.
Høyttalerne er noe Toshiba selv hevder å ha satset litt ekstra på, og vi gir dem rett i dette. Du får ingen fantastisk lydopplevelse, men de to elementene spiller både høyt og klart, selv om lyden er litt tynn. Om du vil ha den beste lyden kobler du bare til et par hodetelefoner.
Et webkamera som tar opp i 720p og mikrofoner er innbygget i toppen av skjermen, men siden ingen Windows-programmer fungerer på maskinen, må du klare deg uten blant annet Skype. Google har imidlertid et alternativ i ermet som de kaller Hangouts, som lar deg ha videokonferranse med opptil ti personer på en og samme tid.
Målinger
Når vi skal måle ytelsen til en Chromebook er det naturlig å måle hastigheten til nettleseren dens, da det er gjennom denne all magien skjer.
Første test kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacemaker, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5 – en teknologi som brukes mye på nett i webapplikasjoner og derfor er svært relavant i Chromebooks tilfelle.
Videre er Octane en testapplikasjonen fra Google selv som måler JavaScript-ytelsen til nettleseren.
Når det kommer til minnebruk gjør Chrome-nettleseren det faktisk ganske bra, til tross for at hver fane kjøres som en egen prosess. Det innebærer at om én fane krasjer så tar den ikke med seg alle de andre fanene du har oppe i fallet. Ulempen er at det skapes ekstra prosesser og mangedobbel minnebruk. Likevel ser vi at Toshibas Chromebook med skarve to gigabyte minne klarte å holde liv i omtrent et 20-talls faner før de må begynne å slettes fra minne. Selv da skal det også nevnes at maskinen var svært responsiv og tegnet sidene på nytt lynraskt.
Konklusjon
Plastfaktoren er høy og skjermen er ikke noe å skryte av. Likevel har vi sansen for hvor lett og portabel maskinen er, og prisen tatt i betraktning synes vi både tastaturet og pekeplaten er et funn.
Selv om batteritestene i skrivende stund ikke er ferdige, har vi i testperioden fått følelsen av at batteritiden er god. Støy og varme finnes det dessuten ikke spor av.
Vi synes den inkluderte lagringsplassen er i minste laget, i alle fall om du ønsker å ha med deg noen videosnutter og litt musikk for å nyte når du er på reise eller utenfor rekkevidden av et nettverk.
Chrome OS byr også på svært begrenset funksjonalitet, men om du i all hovedsak bruker din nåværende datamaskin til nettsurfing, elektronisk kommunikasjon og tekstbehandling, kan det være at en Chromebook vil gjøre susen for deg.
Spesielt studenter, som kan ha et trangt budsjett og ønske om å dra nytte av sømløst samarbeid gjennom Googles kontorpakke, kan være en het målgruppe for samtlige av de nye Chromebook-ene.
Ta den for hva den er
De som vurderer en Chromebok må likevel være beredt på å ta Chromebooken og Chrome OS for hva det er; en rimelig PC med fullt tastatur og muligheten til å gjøre de mest essensielle datamaskinoppgaver på en enkel måte. Intet annet.
Toshibas Chromebook er den eneste av typen vi har testet til nå, og det er derfor vanskelig å anbefale akkurat denne maskinen over noen av de andre modellene fra øvrige produsenter.
Vi vil likevel trekke frem velspillende høyttalere, et godt tastatur og en skjerm – som om den ikke akkurat er særlig nøyaktig – i alle fall har en perfekt størrelse. Du vil garantert være mer produktiv på dens 13,3-tommer skjerm enn en annen 11-tommer.
Argumentene for å velge en Chromebook kan som vi ser det være både enkelhet og pris. Enkelhet ved at både operativsystem og apper oppdaterer seg selv i bakgrunnen, og at dokumentene dine alltid er tilgjengelige og sikkerhetskopierte. Du slipper også å tenke på antivirus og om skumle programmer skal finne veien til maskinen din, i alle fall frem til Chrome OS eventuelt tar skikkelig av og blir et mer attraktivt mål for lumske datavandaler.
Kanskje mest av alt er det likevel prisen som potensielt kan trekke de store hordene mot Google-maskinene. Snaue 3000 kroner for en lett og portabel datamaskin må sies å være en god handel.
Om vi kunne ønsket oss én forbedring av Toshibas Chromebook ville det vært kvaliteten på skjermen. En Chromebook vil uten tvil bli mye brukt til enkle oppgaver som tekstbehandling og multimedia, og da burde fokus ligge på presentasjonen av inneholdet fremfor noe annet. En mer høyoppløst skjerm med bedre sortnivå, sprekere farger og videre innsynsvinkel kunne raskt tatt Toshibas første Chromebook til topps.
Slik som maskinen fremstår i dag kan vi ikke anbefale den som annen enn en grei, brukervennlig maskin som gjør nytten om du ikke har et budsjett til å kjøpe en vanlig Windows PC, hvor tilsvarende modeller begynner på rundt 5000 kroner.
Vi har testet mange smekre bærbare de siste månedene:
Kanskje du finner en ny favoritt? »