Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Cooler Master HAF X

Introduksjon

Med HAF 922- og 932-serien appellerte Cooler Master ikke nødvendigvis til et nytt publikum, men de to seriene fikk et godt gjennomslag. Kabinettene bød på en solid, og samtidig spenstig design, samt en rekke gode utvidelsesmuligheter.

Da vi besøkte Cebit tidligere i år, hadde Cooler Master stilt ut et par av de første produksjonseksemplarene av det som trolig blir HAF-seriens flaggskip i tiden fremover. Nå er kabinettet tilgjengelig for salg i Norge, og vi har fått det inn til test.

HAF X er navnet, et fulltårnskabinett med ekstra god plass, spekket med kjøleløsninger og et unikt ytre design. Kabinettet kommer med rikelig plass for kvasse komponenter, dette innebærer blant annet E-ATX-støtte, hele ni ekspansjonsporter og eksterne hot-swap-brønner. Følg oss videre, så setter vi kabinettet på prøve!

Takk til Cooler Master som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 230 x 550 x 599 millimeter
 • Materiale: Stål og plast
 • Farge: Sort
 • Utvidelsesplasser 5,25": 6
 • Utvidelsesplasser 3,5": 5
 • Utvidelsesplasser 2,5": 3
 • Vifter, inkludert: 1 x 230 mm, 2 x 200 mm, 1 x 140 mm
 • Vifter, ikke inkludert: 1 x 200 mm, 1 x 120 mm, 1 x 80 mm
 • Ekspansjonsporter: 9
 • Hovedkortstøtte: mATX, ATX, E-ATX
 • Ekstra funksjonalitet: 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, 1 x firewire, 1 x hodesett, 1 x mic, 1x eSATA
 • Strømforsyningsplass: 1, nede
 • Vekt: 14,35 kilo

Cooler Master HAF X er det første kabinettet vi setter fingrene i med dedikerte USB 3.0-porter på funksjonspanelet. Kablene til disse må riktig nok trekkes ut av kabinettet på baksiden, til hovedkortets eksterne porter. Har du større behov for flere USB 2.0-kontakter i front kan du også konvertere 3.0-kontaktene ved hjelp av en intern kabel.

Stort som kabinettet er, kommer det lastet med store vifter. Det er plass til fire vifter i størrelsen 200 mm og oppover, samt et par mindre. Samtlige er plassert på strategiske steder, slik som rundt skjermkortene og i toppen av kabinettet. Støvfiltre er også på plass, og disse kan enkelt rengjøres uten at du må åpne kabinettet.

Kabinettet er temmelig tungt, nesten 15 kg. Normalt står dette på to langsgående plastføtter med sklisikkert underlag. Ønsker du større portabilitet, har Cooler Master også lagt ved 4 hjul.

Utvendig design

HAF X fremstår virkelig som et solid produkt. Stål og solid plast går om hverandre, og selv om designet kanskje ikke er for alle, er det helt klart meget gjennomført hele veien.

Fremsiden byr på en rekke utforminger, viftegriller og brønner. De to nederste brønnene kommer med hot-swap-mulighet for både 3,5"- og 2,5"- lagringsmedier. Aldeles godt, nytteverdien av slike blir fort stor når man først skal bytte lagringsmedium.

På baksiden er det først av alt hele ni ekspansjonsporter som fanger vår oppmerksomhet. Det vanlige her er bare syv slike hull, men hele ni porter i et fulltårn-kabinett åpner muligheter for både fire skjermkort, og en ekstra plate med USB-kontakter eller lignende. Vannkjøling er også mulig

Topplokket gir plass til to massive vifter som trekker luft ut, én av disse følger med. Under viftene, på innsiden, er det oppheng for vannkjølingsradiator. Med 200 mm vifter og én 120 mm-basert radiator får du riktig nok en temmelig stor dødsone under viftens sentrum, men det får være.

I venstre sidedør kan du feste én 200 mm bred vifte, med luftsjakt på innsiden. Et passe stort vindu ser vi også, med utforminger langs sidekantene som står i stil med resten av kabinettet. Høyre sidedør er bare et stort stykke metall, men har fått stanset ut et par profiler for å gjøre det hele mer spennende.

Montering

La oss begynne monteringsprosessen i dette fulltårnskabinettet. Først av alt løsner du de to sidedørene og fjerner et brønndeksel om nødvendig. På innsiden av kabinettet sitter det et par deksler du også må skru løs, men frykt ikke, disse er festet med tommelskruer. Disse plastdekslene er ment for å både skjule kabler og dirigere luft.

Du har god plass til monteringen av hovedkortet, både vertikalt og horisontalt. Stram til det antallet skruer og avstandsstykker du trenger. Det er god plass til det meste av kjøleløsninger på markedet, foruten de få enkeltkjølerne som aldri vil få plass i et normalt kabinett uten modifiseringer.

Skjermkortene har også godt med plass, og ekspasjonsportene alene lar deg montere så mange som fire av de mest massive enhetene på markedet.

Strømforsyningen skal inn i bunn av kabinettet, og et godt plassert gjennomføringshull i hovedkortbrettet lar deg trekke kablene rett vekk fra synsfeltet med en gang. I tillegg har Cooler Master lagt ved et enkelt plastdeksel som dekker til de kablene som var synlig.

Ved hjelp av plastdekslene blir resultatet aldeles pent. Benytter du SATA-kabler og ikke minst en strømforsyning med kabelstrømper på alle kabler, blir ting enda bedre. Det er også verd å påpeke at produsenten har lagt ved en forlenger for hovedkortets +12 V-kontakt, slikt at du får trukket denne bak hovedkortbrettet. Vi merker oss også et par av det smarte gjennomføringshullene som Corsair introduserte med Obsidian 800D.

Lagringsmedium

I brønnene for 3,5"-enheter festes lagringsmediet skrueløst, ved at du ganske enkelt vrenger en vanlig plastramme rundt enheten. En adapter for én 2,5"-enhet følger også med. Vi nevnte tidligere i testen at kabinettet også kommer med hot-swap-brønner som er tilgjengelig fra utsiden. Her må du benytte skruer uavhengig av størrelse, men de to rammene støtter både 3,5"- og 2,5"-enheter.

Optiske enheter

De optiske enhetene festes enkelt og stabilt. Ett lite trykk, og det hele sitter godt på plass.

Termiske egenskaper

Kabinettet leveres med store vifter plassert på strategiske steder, og du har muligheten til å ettermontere ytterligere vifter både i toppen av kabinettet, og på to plasser rundt skjermkortene.

Vi starter med prosessortemperaturen, og her år det virkelig godt. HAF X spretter rett til topps på tabellen, med en meget lav idle- og load-temperatur. Brikkesettet holder også en akseptabel temperatur, som ligger fast på samme sted uansett av belastning på maskinen generelt.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi først av alt trekke frem faktumet at kalde harddisker ikke er bedre enn tempererte enheter. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er helt ideelle for en god levetid på diskene. Temperaturen på skjermkortet vårt er forøvrig også knakende god, full pott for Cooler Master med andre ord.

Støy

Med store vifter surrende på lav hastighet er ikke støynivået noe du vil merke deg som noe negativt. De fleste enhetene jobber faktisk med en hastighet på under 1000 RPM. Testmaskinen vår jobber altså i et særdeles stillegående tempo hele veien.

Konklusjon

Med HAF X fra Cooler Master i hus kan vi enkelt og greit si at du har et meget godt produkt ved hendene. Cooler Master har helt tydelig tatt de gode egenskapene fra de tidligere HAF-produktene, og forbedret det som var galt. Det du sitter igjen med er uten tvil et solid og kvalitetspreget kabinett, med god plass på alle kanter.

De termiske egenskapene er helt i toppsjiktet, mye takket være godt plasserte vifter. Både skjermkortet og prosessoren holder en meget lav temperatur, faktisk blant de laveste temperaturene vi har målt under maksimal belastning. Harddisktemperaturen holder seg også midt i smørøyet, den er verken for varm eller for kald.

Kabinettets konstruksjon er også god, både utvendig og innvendig. Eksternt preges kabinettet av en rekke tydelige profiler i sortlakkert stål og plast. Begge er av den solide og stive typen. På innsiden har du plass til det meste, alt av E-ATX-hovedkort, kjølere og skjermkortoppsett vil lett gli inn.

Med komponentene på plass kan du trekke kablene rundt på baksiden av hovedkortbrettet, og det lille som bli synlig trekkes gjennom forede hull og dekkes av enkle plastdeksler, meget pent.

Kabinettet er forøvrig ett av de absolutt første kabinettene med USB 3.0-porter i front. Denne tilkoblingsteknologien er noe vi absolutt kommer til å se mer av i året som kommer, og det er godt å se at enkelte kabinett-produsenter henger med allerede. HAF X kommer også med Hot-Swap-brønner som er tilgjengelig fra utsiden, som har støtte for lagringsmedier av både 2,5"- og 3,5"-typen.

En rekke nettbutikker har allerede lagerført kabinettet, og tilgjengeligheten ser ut til å bli meget god om et par uker. Prisen ligger på omtrent 1450 kroner. Dette er over snittet mye for et kabinett, men helt respektabelt i forhold til kvaliteten vi i dag har sett. Fulltårnskabinett med gode funksjoner og gode termiske egenskaper. Slikt anbefales!

+ Gode termiske egenskaper
+ Stillegående
+ Godt med plass
+ Lagt opp for kabelrydding
+ Gode kjølesymboler


- Ingen spesielle

Les også
Acase CS-160
Les også
Chieftec CH-08B-B-OP
Les også
Lian Li PC-P50BSCAND
Les også
Ace of Sweden Edge 990
Les også
Corsair Obsidian 700D
annonse