Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestB&O BeoPlay V1

Folkemodellen til Bang & Olufsen er tilbake

For en TV på 40 tommer må du punge ut hele 23 000 kroner.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Bang & Olufsen er kjent for å være blant de beste når det kommer til design og kvalitet. I den siste tiden har TV-ene deres vært rettet kun mot de tykkeste lommebøkene, men i disse dager har de begynt å komme med en del produkter som ikke vil ruinere deg helt.

Den nye serien med produkter kommer under merkenavnet «B&O Play», og her finner du den nye LED-TV-en B&O BeoPlay V1. TV-en kommer i størrelsen 32 tommer og 40 tommer, og finnes i fargene hvit eller sort. Prisene i Norge vil ligge på henholdsvis ca 18 000 kroner for 32-tommeren og ca 23 000 kroner for 40-tommeren.

Design

Etter utpakking av TV-en så vi med en gang at denne TV-en skiller seg ut fra mengden. Designen på TV-en har et industri-preg over seg, og det er brukt mye metall til å forme den. Designeren Anders Hermansen står for designen av denne modellen, og han har klart å komme med en unik TV.

Ved første øyekast syns vi at designen var litt spesiell, men etter hvert begynete vi å like den bedre og bedre. Vi ser absolutt for oss at denne modellen vil kunne være en flott del av en designpreget stue.

TV-en består av to metallplater som er hengslet i topp og bunn, noe som gir den et «røft» utseende. Materialvalget og tyngden av TV-en fører til at den oser av kvalitet, og du får et inntrykk av dette er en skikkelig solid TV.

Flere monteringsløsninger

Modellen vi hadde til testing kom levert med et bordstativ. Stativet består av to metallstenger som settes inn i toppen og bunnen av TV-en, og den blir stående i en liten vinkel.

I tillegg til monteringsløsningen vi hadde på vår testmodell, så leverer B&O også flere stativer til denne TV-modellen. En dreibar veggløsning, et gulvstativ og en kul monteringsløsning hvor TV-en henger ned fra taket i flere stålvaiere.

Selve panelet har en semi-blank overflate, men på grunn av TV-en står i en liten vinkel, så opplevde vi ikke noen problemer med refleksjoner.

Nederst på TV-en sitter lydsystemet. Den kommer levert med en egen frontgrill til lydsystemet, som monteres ved sette den inn via siden, slik at den dekker hele fronten av lydsystemet. Om du ønsker å sette et mer personlig preg på TV-en, så finnes frontgrillen i fargene grå, grønn, rød, sølv og gul.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på brukervennlighet og tilkoblinger »

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Etter å ha koblet opp B&O Beoplay V1 tok vi opp fjernkontrollen for å «zappe» litt. Fjernkontrollen som følger med TV-en vil være gjenkjennelig for de som har hatt produkter fra Bang & Olufsen tidligere. Beo4 er modellnavnet på fjernkontrollen som leveres med TV-en.

Den slanke designen og den gode vekten til fjernkontrollen gjør at den ligger veldig godt i hånden.

For de som ikke kjenner til denne fjernkontrollen fra B&O, så er dette en programmerbar fjernkontroll. Du kan legge til de aller fleste produkter til denne. Dermed kan du gjemme bort resten av fjernkontrollene du har, og kun bruke Beo4 til å styre alt fra forsterkeren til mediespilleren.

Menyen til TV-en er av den enkle typen. Den kommer på venstre side av skjermen, og består av hvit skrift på en sort bakgrunn. Dette gjør at du har grei oversikt over punktene i menyen og lett kan finne de punktene du ønsker å justere. Det eneste vi ikke var helt fornøyd med, var hvordan du beveget markeringen i menyen med fjernkontrollen. Det sitter en liten spake midt mellom pil-tastene få fjernkontrollen, og denne var litt kronglete å bruke.

Få bedre nettløsning med Apple TV

Den innebygde nettløsningen til B&O-TV-en er ikke akkurat noe å skryte av. Her har du ikke en smart-TV-løsning som du for eksempel finner i Samsungs flaggskip UE55ES8005, men en veldig mye enklere løsning. Du har støtte for DLNA, slik at du trådløst kan spille av musikk og video, eller vise bilder.

B&O har ikke et offisielt samarbeid med Apple, men har likevel fått på plass god funksjonalitet med boksen Apple TV. Ved å koble til Apple TV til TV-en har du plutselig en bedre «smart-TV-løsning» som du styrer med fjernkontrollen til TV-en. Har du i tillegg andre Apple-produkter som iPhone eller iPad, så vil bruken av Apple TV være noe mer brukervennlig enn med fjernkontrollen til B&O.

Tilkoblingsmuligheter

Bak TV-en sitter alle inngangene og utgangene på rekke og rad pekende nedover. Her kan du koble til signalkildene dine, og deretter sette på et deksel som følger med TV-en. Løsningen med dekselet gjør at du får ryddet opp en del, og ikke har en stor «kabelsalat» som du gjerne bruker å få bak TV-en.

B&O har fått på plass hele fem HDMI-innganger, noe som skulle dekke behovene til de fleste. I tillegg har du en USB-inngang for å koble til en USB-minnepinne eller en USB-harddisk for avspilling av film, musikk eller bilder.

TV med tyverisikring

Når denne TV en er koblet fra strømkontakten i mer en 30 minutter, så aktiveres tyverisikringen til TV-en. Når du kobler i TV-en etter at den har vært uten strøm, så får du beskjed om å taste en pin-kode for at TV-en skal fungere igjen.

Bli med til, så ser vi nærmere på lyd- og bildekvaliteten »

Lyd- og bildekvalitet

I menyen for bildeinnstillingene finner man ikke så mange punkter som kan justeres. Av disse tre er det filmmodus som gir det mest korrekte bildet med tanke på farger, hvitbalanse og gamma. Denne modusen blir derfor utgangspunktet vårt før vi begynner å justere bildet.

I menyen for bildeinnstillingene, så finner man ikke så mange så mange punkter som kan justeres på denne TV-en. Her er B&O en del dårligere enn mange av de andre merkene, så du finner ikke justeringer for hvitbalanse, gamma eller mer avanserte fargejusteringer.

Før kalibrering målte vi at TV-en har litt for mye blått i seg, og dermed blir bildet virkende en anelse for kaldt. Denne TV-en er ikke like ille som for eksempel Samsung UE55ES8005, så her blir justeringer ganske små i forhold.

Gråskalaen

Som vi ser på gråskalaen før kalibrering (grafen til nede til høyre), så ligger blått litt for høyt, mens rødt er lavt gjennom hele skalaen. Siden det ikke finnes så mange justeringer, så må vi bare prøve å justere litt på fargetemperatur til gråskalaen begynner å se litt bedre ut. Ser du på grafen av gråskalaen etter justeringen vi tok, ser du at vi kom mye nærmere rett verdi.

Farger

Fargene til TV-en er veldig gode i utgangspunktet, men med noen små justeringer på fargeinnstillingen og litt finjustering av kontrast, fikk vi hvit nærmere standarden samt at lysstyrken på fargene ble mye bedre.

Gammakurven

Gammakurven hadde en topp oppe i de lysere områdene. Denne toppen kom trolig av at kontrasten var satt litt for høyt. Justeringen av kontrasten vi tok på fargene rettet opp dette, som vi ser på grafen fra før og etter kalibrering.

En slik topp i gammakurven bruker ofte å skyldes at kontrast er satt litt for høyt. Når du ser på en film, så vil en slik topp gjøre at du mister detaljer i de lyse partiene av bildet.

Bildekvalitet etter kalibrering

Etter å ha justert bildet begynte vi å teste TV-en med litt forskjellig materiale, og vi kunne med en gang se at denne TV-en leverer et veldig bra bilde. På vanlig innhold fra TV-tuneren eller en DVD-film er denne TV-en i en egen klasse. Sortnivået er fantastisk, og du har et knivskarpt bilde. B&O har trolig lagt til noe ekstra skarphet i bildet i bildebehandlingen, men på innhold med lavere oppløsning fungerer det faktisk. Sammenlignet med Sony KDL-55HX855 vi hadde stående ved siden av, så var B&O-TV-en i en helt annen klasse

Sony KDL-55HX855, som vi hadde stående ved siden av, var ikke i nærheten av å ha det samme sparket i fargene, skarpheten og dybden i bildet.

Når vi satte på en Blu-ray-film i full-HD var ikke forskjellen så stor mellom de to TV-ene. Dybden i bildet var fortsatt litt bedre og fargene virket mer levende på B&O-TV-en.

Noen av de større forskjellene mellom de to TV-ene kommer selvsagt av størrelsen mellom disse to. En mindre TV vil som oftest virke mye bedre på mange områder siden den har en mindre overflate som må lyses opp, og at pikslene er mye mindre. Men vi tør påstå at dette er noe av det bedre vi har sett på lenge.

En veldig god innsynsvinkel

Innsynsvinkelen på B&O-TV-en er veldig god, så her kan du sitte langt ut til sidene uten at du mister noe av bildekvaliteten. Fargene holder seg godt, og sortnivået taper seg ikke nevneverdig før du kommer ganske langt ut til siden.

Super lydkvalitet

Lydkvaliteten til TV-en er den beste vi har hørt fra en flatskjerm. I høyttalersystemet til TV-en sitter to høyttalere og en egen liten subwoofer i egne kabinetter. De drives av hver sin egen forsterker på 32 Watt. Her har B&O altså fått på plass et skikkelig lydsystem.

Vil du bygge ut lydsystemet mer, så har TV-en «Power link»-utganger for å koble til opp til seks Bang & Olufsen-høyttalere. Intern dekoding av Dolby Digital 5.1 sørger for at du kan bygge ut til et fullt surroundanlegg med Bang & Olufsen-høyttalere.

Bli med til siste side, så oppsummerer vi det vi i dag har sett »

Konklusjon

Ønsker du deg en TV som skiller seg ut fra mengden og som oser av kvalitet, så kan B&O Beoplay V1 være en Tv for deg.

Designen skiller seg nok ut fra det vi er vant til fra B&O. Her får du en TV som er satt sammen av to hellakkerte metallplater som er hengslet i topp og bunn, det er et røft design de har kommet med.

Materialene de har valgt og vekten på TV-en gir den et inntrykk av at dette er en skikkelig solid sak. Her får du overhodet ikke noen plastfølelse. Fjernkontrollen som følger med, universalfjernkontrollen Beo4, gir deg også en god kvalitetsfølelse når den ligger i hånden.

B&O har ikke en skikkelig nettløsning på plass i TV-en, men du kan koble til boksen Apple TV, og igjen styre denne med fjernkontrollen til TV-en. B&O har heller satset på en smart ekstern løsning, isteden for å fylle opp TV-en med masse smart-funksjoner.

Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

På vanlig innhold fra TV-tuneren eller en DVD-film er bildekvaliteten til denne TV-en i en egen klasse. Sortnivået er fantastisk, og du har et knivskarpt bilde som få kan matche. På materiale som Blu-ray i Full-HD er den ikke så overlegen i bildekvalitet. Dette fikk vi se når vi hadde Sony KDL-55HX855 stående ved siden av.

Lydkvaliteten til TV-en var noe av det beste vi har hørt fra en flatskjerm noensinne. Her har B&O fått på plass et skikkelig lydsystem som leverer.

Alt i alt er dette en TV som leverer til forventningene. Du har en TV som skiller seg ut fra mengden med sitt røffe design, som oser av kvalitet og som leverer både på bilde og lyd.

Den litt høye prisen, og at den ikke kommer i størrelser større enn 40 tommer, gjør nok at dette ikke er en TV for alle. Men for de designbeviste og de som ønsker enkelhet, vil nok dette være midt i blinken. Hadde denne TV-en hatt skikkelige kalibreringsmuligheter, og en litt snillere prislapp, hadde vi ikke hatt noen problemer med å anbefale denne.

+ Fantastisk bildekvalitet
+ Byggekvalitet og design
+ Lydkvalitet
+ God funksjonalitet med Apple TV


- Prislappen
- Få innstillingsmuligheter av bildet
- Ikke større enn 40 tommer

Alternativer

Er designen viktig for deg, så er Samsung UE55ES8005 en TV som absolutt bør sjekkes. Et annet alternativ er Sony KDL-55HX855 med sitt «Monolithic Design». En nærmere test av Sony TV-en kommer vi med litt senere.

annonse