Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HIS Radeon HD 6970 IceQ Turbo

Introduksjon

Når både AMD og Nvidia lanserer skjermkort er det ofte snakk om to kategorier med lanseringer. De kraftigste kortene går rett ut på markedet slik AMD laget dem, med forskjellige klistremerker alt etter hvilken produsent du kjøper kortet fra – slik som Asus, HIS, Zotac eller MSI. Den andre måten, som vi gjerne ser for skjermkort i mellomsegmentet, er at hver produsent sitt er med langt friere tøyer. Resultatet av sistnevnte er at disse skjermkortene kan by på variasjoner i pris, ytelse, temperatur og støynivå.

Da AMD slapp Radeon HD 6900-serien, i form av Radeon HD 6950 og Radeon HD 6970 mot slutten av fjoråret var det snakk om en lansering der samtlige kort var mer eller mindre helt like. Det tok mange uker og gjerne måneder før en noe mer "unik" modell var på markedet.

Forrige uke var kom HIS på banen med sitt spesialkort, Radeon HD 6970 IceQ Turbo. Her har både kjernefrekvensen og minnefrekvensen fått en minimal dytt, og HIS har satt på sin egen kjøleløsning. Målet er primært lavere temperaturer, men vi har også forhåpninger om at støynivået legger seg et hakk lavere enn tidligere.

Vi har allerede testet Radeon HD 6970 for seg selv, og i CrossFireX.

Takk til HIS som sendte kortet til test.

Testoppsett

Testmaskinen står på en åpen rigg, der romtemperaturen holdes på 22°C. Temperaturene og effektforbruket måles ved å belaste kortene så hardt det er mulig i Crysis Warhead, og en kontrollmåling gjøres med Furmark. Vi holder også oversikt over temperaturen under hele testperioden. Viftehastigheten er satt til automatisk. Du kan lese mer om støymålingene i denne artikkelen. For å bedre skille kortenes støynivå har vi satt mikrofonen 20 cm fra oversiden av skjermkortet. Som en generell pekepinne kan alt under 31 dBA ved våre målinger betegnes som stillegående.

Spesifikasjoner

ModellGeforce GTX 570Radeon HD 6970 IceQ turboRadeon HD 6970Geforce GTX 580
GrafikkprosessorGF110CaymanCaymanGF110
Kjernefrekvens732 MHz900 MHz880 MHz772 MHz
Prosess40 nm40 nm40 nm40 nm
Minnefrekvens (eff.)3800;MHz5600 MHz5500 MHz4200 MHz
Minnemengde1280 MB GDDR52048 MB GDDR52048 MB GDDR51536 MB GDDR5
Minnebusbredde320-bit256-bit256-bit384-bit
Streamprosessorer48015361536 512
Transistorer3 mrd. 2,64 mrd.2,64 mrd3 mrd
TMU609696 64
ROP40323248
TDP219 Watt-190 W244 W

Når man ser litt nærmere på spesifikasjonene til skjermkortet vi i dag skal teste, er det klart at overklokkingen rett ut av boksen ikke er spesielt høy. 20 MHz ekstra på kjernen gjør ikke det store utslaget. Minnefrekvensen er dratt opp litt mer, fra 1375 Mhz til 1400 MHz. Effektivt betyr det en økning på 100 MHz, noe som igjen ikke er mye, men det er nok til å gjøre utslag.

Ellers er kortet akkurat det samme som referanseproduktet fra AMD. Kjernen er den samme noe som betyr at antallet transistorer, streamprosessorer og alt annet tilhørende er det samme som tidligere. Effektforbruket er ukjent, men det ligger trolig 20-30 W over referansekortet.

Den store forskjellen ligger i kjøleren, som er rent massiv. Du bør være oppmerksom på at dette ikker bare er et langt skjermkort. Det bygger mye i dybden, kjøleren og varmrørene stikker 3 cm ut fra kortet. Den totale lengden er 28 cm frem til kontaktplaten, og den totale dybden fra PCIe-sporet og ut er 13,5 cm

HIS har også byttet ut et par av komponentene på selve kretskorte med andre av høyere kvalitet. Spolene er nå av den solide typen, noe som også gjelder for kondensatorene. En dynamisk PWM-styring er også på plass.

Tilbehør

Skjermkortet leveres også med følgende tilbehør:

  • Driver
  • Manual
  • DVI --> VGA-adapter
  • Strømkabeladaptere
  • CrossFireX-bro