Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia C7

Design, skjerm og menyer

2010 var et tøft år for Nokia, hvor markedsandelene raste nedover. Mye av årsaken er at Nokia ikke var oppmerksom på trenden med berøringsfølsomme skjermer i tide. Nokia-elskere ventet ikke forgjeves, og i høst lanserte Nokia endelig Nokia N8. Dette var den første telefonen med det nye menysystemet Symbian^3. Sammenlignet med tidligere Symbian-versjoner, er Symbian^3 langt mer egnet for telefoner med berøringsfølsom skjerm.

Turen har nå kommet til den andre Symbian^3-telefonen i rekken, nemlig Nokia C7. Ser vi på spesifikasjonene er det ikke all verden som skiller C7 fra toppmodellen N8. Den viktigste forskjellen, kameraet, kommer vi tilbake til.

Les testen av kamerakongen Nokia N8 her

C7 har samme skjermstørrelse som N8. Det vil si at skjermen oppleves som stor nok til det meste, selv om den ikke har wow-faktoren du får med skjermer på fire tommer og oppover.

Skjermen har topp kontrast og innsynsvinkel. Fargene spraker slik at ikonene lyser mot deg i menyene, og det sorte er skikkelig sort.

Det som ikke er like praktisk i vinterlandet Norge, er at skjermen blir mindre responsiv jo kaldere det er. Dette er ikke noe unikt for C7, men det blir uansett vanskeligere å få skjermen til å reagere jo kaldere det blir.

Dresskledd og slank

Sort preger forøvrig utseendet på C7. På vårt testeksemplar, som var i den mørkeste fargeutgaven, er det rene linjer og mørk krom som gjelder. Den er forholdsvis rund i kantene, noe som gjør at den oppleves som hakket slankere enn N8. Selv om den ikke setter noen rekorder, er den også forholdsvis tynn, og glir lett ned i de fleste lommer.

Ser vi på vekten er C7 ingen lettvekter. Dette er en telefon som oser kvalitet, og her må du se langt etter det klumpete plastinntrykket som mange billige trykktelefoner gir. Bakdekselet i metall bidrar til den gode kvalitetsfølelsen. Så er da også C7 i en annen prisklasse enn enkle trykktelefoner, uten at prisen er like stiv som toppmodellene til de ulike produsentene.

Blank foran, mindre blank bak.
C7 finnes i forskjellige fargevarianter.

Gode taster

Under skjermen finner du tre fysiske knapper. På hver side av menyknappen finner du taster for å ringe og legge på. Du lærer fort at du må trykke på tasten i midten for å komme inn i menyene på C7, men rent umiddelbart lyser det ikke hovedmeny av denne knappen.

På høyre side av telefonen finner du en egen låsetast. Det er også mulig å låse opp telefonen ved å trykke på skjermen.

Over låsetasten befinner volumtastene seg. Mellom disse har du en egen tast som aktiverer talestyring når du holder den inne.

Ved siden av av- og på-knappen øverst på telefonen har du inngangen for minijack. Til venstre for denne sitter Micro-USB-tilkoblingen. Sistnevnte gjemmer seg bak et deksel du må vippe opp for å få tilgang til kontakten. Her sitter det også en liten lysdiode som lyser opp når telefonen er tilkoblet lader.

Lade kan du gjøre både via Micro-USB og via den proprietære ladepluggen på venstre side av telefon, for mange kjent som vanlig tynn Nokia ladeplugg.

Fordelen med å også kunne lade via en egen plugg er at du med rett overgang kan koble til en vanlig USB masselagringsenhet og få tilgang til denne fra telefonen samtidig som laderen er plugget i.

HDMI-utgang som støtter HD-video, slik N8 kan skilte med, har C7 derimot ikke.

Syvmilssteg

Det er liten tvil om at Nokia med Symbian^3 har tatt et stort skritt fremover i forhold til de gamle S60-menyene. Menysystemet fungerer utmerket sammen med den kapasitive skjermen, og har for det meste god respons.

Slik vi også opplevde med N8, opplever vi imidlertid at C7 av og til henger litt igjen. Den er altså ikke like kjapp og umiddelbar i responsen som de beste trykkfølsomme telefonene.

Med unntak av at vi ved en par anledninger i løpet av testperioden måtte restarte telefonen for å komme på nett, har C7 fungert stabilt. Det virker altså som om Symbian^3 er et forholdsvis modent operativsystem, selv om Nokia ikke bør drøye for lenge med å ta den siste finpussen.

Ingen revolusjon

Nytenkende er Symbian^3 derimot definitivt ikke. Hvis du har brukt en smarttelefon fra Nokia tidligere, vil du garantert kjenne deg igjen. Selvsagt en fordel for den store kundemassen som Nokia forsatt har, men vi kunne nok ønsket oss at Nokia hadde tatt sjansen på å tenke litt nytt istedenfor basere seg såpass mye på forrige versjon. Microsoft var i litt av den samme situasjonen som Nokia, med et utdatert menysystem som ikke var tilpasset trykkfølsomme skjermer. De kastet det gamle systemet i søpla og laget et helt nytt menysystem med utmerket resultat, noe som viser at det absolutt er mulig å få et godt resultat selv om man starter nærmest med blanke ark.

Førstesiden er delt opp i mange deler.
På side to legger nye e-postkontoer seg automatisk til.
Menyene ligner mye på det vi har sett fra Symbian tidligere.
Inngang for minijack sitter midt på toppen av telefonen.
Hodetelefonene som følger med er av den enkle sorten, men de fungerer bra som håndfri.

Et ankepunkt er som vi også har nevnt tidligere er at du må gjennom flere unødvendige ledd og tastetrykk når du skal skrive inn tekst i en eller annen tekstboks.

Du har selvsagt ordbok som lærer etterhvert som du skriver, men denne får noen ganger for seg at du ønsker å skrive vanlige småord med stor forbokstav. Muligens er dette fordi du har brukt det aktuelle ordet først i en setning tidligere, men det betyr jo ikke at du ønsker stor bokstav når det samme ordet står midt i en setning.

Plassen hvert enkelt småprogram har på en av de tre startskjermene er også begrenset, slik at det ikke er mulig å få den optimale oversikten over e-post og kalender med de medfølgende widgetene.

I tillegg er ikke oppdateringen av informasjonen i widgetene på startsiden like umiddelbart som du kunne ønske, men henger isteden ofte litt etter når du blar frem og tilbake.

På startskjermen har du som standard en snarvei til oppdatering av programmene på telefonen. Hvor nødvendig dette er eller burde være kan sikkert diskuteres, men vi fikk enkelt oppdatert både telefonens programvare og flere av programmene på denne måten når vi begynte å bruke C7.

Facebook-app

Som seg hør og bør har Symbian^3 en egen Facebookapplikasjon. Vi er ikke spesielt imponert selv om den riktignok gir en viss oversikt på startskjermen. Vi synes den er hakket for treg til å oppdatere seg, og trykker du på den på startskjermen må du først stirre på et skjermbilde hvor det står Nokia Ovi et par sekunder før det skjer noe.

Det hendte at Facebook-programmet sluttet å oppdatere seg, og en applikasjon som sannsynligvis er mye brukt av svært mange kunne med fordel fungert bedre. Å kalle det Facebook-applikasjon er forøvrig en sannhet med modifikasjoner, du kan også hente inn Twitter-oppdateringer i dette programmet.

Generelt har menyene mange muligheter, selv om de nok ikke er de mest intuitive dersom du ikke har brukt en smart Nokia tidligere. Når du har blitt vant til menyene har du rask tilgang på det meste du trenger. For eksempel trykker du bare på klokken på startskjermen for å sette en klokkealarm. Tilsvarende trykker du på profilnavnet for å bytte profil.

Trykker du på batterisymbolet kan du aktivere strømsparingsmodus. Denne kobler seg forøvrig automatisk inn når det begynner å bli lite strøm igjen. Ikke bare skrues da lysstyrken i skjermen ned, men vibrasjon blir også deaktivert dersom du har denne påskrudd i gjeldende profil.

Slank programbutikk

Muligheten for å kunne tilpasse telefonen ved å installere ekstra programmer og spill er viktig for mange i dag. Utvalget i programbutikken til Nokia er ikke i nærheten av Apple og Google sine tilsvarende varianter, men for Nokia sin del får vi håpe at utvalget øker etterhvert som Symbian^3 får fotfeste i markedet.

Du kan allerede nå finne både morsomme og nyttig programmer til Symbian^3, og du har programmer fra flere av de store aktørene tilgjengelig.

Du har også en egen widget som viser deg de mest aktuelle programmene, slik at du enkelt kan finne de mest populære programmene.

Noe polering gjenstår før det er like enkelt å søke seg frem i Ovi Store og handle programmer som det er i App Store og Googles Market.

Tallet er tre

Nokia C7 kan smykke seg med tre startskjermen. Det er ikke nødvendigvis slik at jo flere startskjermer, jo bedre, men noen vil nok ønske seg enda flere startskjermer slik for eksempel HTCs nyere Android-telefoner kan skilte med. Vi tror allikevel at tre startskjermer vil holde for de fleste, spesielt med tanke på at du har plass til ganske mange programmer på hver side.

En fordel med startskjermoppsettet til Nokia er at du kan bla deg "rundt". Det vil si at når du har kommet til startskjermen lengst til høyre så kan du bla deg videre og havner da tilbake på startskjermen lengst til venstre. Ikke alle konkurrentene har denne løsningen.

Som standard vises klokke og dato på skjermen når telefonen er låst. Selve bakgrunnen er mørk, men klokken og datoen lyser konstant, slik at C7 vil lyse opp på et mørkt soverom. Ubesvarte anrop og ulese meldinger vises ikke på skjermen når telefonen er låst, isteden blinker menytasten for å varsle deg. Du kan selv bestemme hvilke hendelser som skal utløse varsellyset, og også hvor lenge det skal blinke.

To av tre

Vi har lite eller ingenting å utsette på skjermen og designen til Nokia C7. Hva gjelder menyene så er de svært funksjonelle og fungerer godt, men er ikke like kjappe eller intutive som de beste berøringsmenyene. Nå er C7 kun den andre telefonen fra Nokia som kjører Symbian^3, og med tanke på de forbedringene andre produsenter har gjort i sine menyer tildels på bakgrunn av brukernes tilbakemeldinger er det lov å håpe på enda bedre menyer i løpet av 2011.

Tilbehør

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

Kalendervisningen har faktisk blitt dårligere i Symbian^3.
E-postleseren fungerer tilfredsstillende uten å være best i klassen.
Smart dialing er svært praktisk.
Ingen bilder i telefonlisten - i det minste ikke av seg selv.

Mobiltelefoner blir stadig mer avanserte, og det skjer titt og ofte at vi karakteriserer en mobiltelefon som stappfull av teknologi.

Sjelden stemmer dette uttrykket så godt som det gjør for Nokia C7. For eksempel har den ikke bare alle fire GSM-frekvensene, men den takler også fem forskjellige frekvenser i UMTS-nettet.

Vil du surfe med 3G- eller super-3G-hastighet er derfor C7 rett telefon nær sagt uansett hvor du befinner deg i verden.

Som seg hør og bør for en smarttelefon kan du kjøre flere programmer samtidig og enkelt veksle mellom disse.

Som vanlig holder du nede menytasten for å få frem en oversikt over kjørende programmer. Praktisk nok får du et miniatyrbilde av skjermbildet til program i denne oversikten.

For den reisende

Du har vanlige nytteprogrammer som verdensur og filbehandler. Ordboken kan hjelpe deg å oversette mellom forskjellige språk, og selv om det ikke ligger mange språk inne som standard så kan du enkelt laste ned en drøss forskjellige språk om du skulle ha behov for å oversette til eller fra et mer eksotisk språk.

Som en liten kuriositet så la vi merke til at piltastene ikke fungerte når vi skrev inn tekst i ordboken.

Et program som også har en sammenheng med hvor du befinner deg, er Her og nå-applikasjonen. Denne viser relevant informasjon som været der du er og spisesteder i nærheten. Spesielt godt synes vi dessverre ikke dette programmet virket, men hva gjelder innholdet så er det et kvalitetstegn at Lonely Planet er med og bidrar med innhold.

Tredje generasjon blåtann

Nokia behersker ikke bare mobilteknologier, men har også utstyrt C7 med siste generasjon Bluetooth, versjon 3.0

Den største forskjellen fra forrige Bluetooth-versjon er hastigheten. Med Bluetooth 3.0 kan du overføre data åtte ganger så raskt, slik at Bluetooth faktisk blir brukbart også til å overføre data.

Andre enheter som støtter Bluetooth 3.0 er det imidlertid smått med, så inntil videre har du begrenset glede av dette.

Tre versjoner gjentar seg også når vi ser på wi-fi-funksjonaliteten. Slik vi har sett på endel nyere mobiltelefoner støtter C7 også 802.11 n-standarden i tillegg de de mer vanlige b og g-variantene.

Husker som en liten elefant

Nokia har stappet 8 GB minne i C7. Dette vil nok holde for de fleste, og trenger du mer lagringsplass for å overgå kompisene med Iphone, kan du sette inn minnekort på inntil 32 GB. Dermed får du samlet lagringsplass på 40 GB, noe som bør holde selv for kresne brukere.

Hva gjelder prosessoren og arbeidsminne så ligger C7 litt bak de nærmeste konkurrentene. Hastigheten på prosessoren har riktignok svært lite å si i seg selv, men vi utelukker ikke at treghetene vi periodisk opplever skyldes at motoren er i minste laget for å drive en moderne trykkskjermtelefon.

Godt med synkronisering

Nokia tar vare på proffbrukerne sine, og ikke bare kan du synkronisere kalender og kontakter via Syncml og Exchange, men også Lotus-brukere har en ferdig løsning for synkronisering i C7.

At du kun kan koble til én Exchange-konto spiller ingen stor rolle for de fleste, og kanskje er det heller ikke så viktig for den gjengse bruker at du ikke kan samle e-post fra flere kontoer i én innboks.

De fleste vil nok sette pris på at nye e-postkontoer automatisk blir representert med en widget på startskjermen som viser de sist inkomne e-postene.

Selvsagt vises HTML-formatert e-post slik den skal, men e-postleseren kunne godt vært polert noe mer. Den er absolutt funksjonell, men ikonene kan av til bli i minste laget når du skal trykke på dem.

Vi opplevde også at vi måtte synkronisere to ganger før e-post som var slettet på serveren forsvant fra innboksen på telefonen.

Får du vedlegg på e-post er det som regel ikke no problem å åpne disse, og de vanlig kontorformatene lar seg åpne uten problemer. Ønsker du å redigere eller opprettet nye dokumenter må du imidlertid betale en liten slant ekstra til Quickoffice.

Vi synes kalenderen vises på en mindre god måte enn det vi har sett tidligere fra Nokia. Før fikk du nederst på skjermen opp hendelsene for den dagen du hadde markert i månedsvisning, mens du nå må gå inn på aktuell dag for å se oppføringene.

Flash til folket

En mobilnettleser uten Flash er knapt noen katastrofe, men er noe som ofte blir trukket frem når ankepunkter ved endel nettlesere for mobilen skal trekkes frem.

C7 slipper å bli nevnt i et slikt selskap, for nettleseren her støtter nemlig Flash. Ikke bare får du dermed gleden av å se bannerannonser, men også sider som Youtube er avhengige av Flash for å fungere slik de i utgangspunktet er tenkt.

Nettleseren viser de fleste nettsider korrekt uten å mukke, men kunne godt vært både hakket kjappere og enklere å bruke. For eksempel kunne vi tenkt oss at det var enklere og raskere og bla tilbake blant sider du allerede har besøkt.

Det er enkelt å zoome inn og ut i nettleser ved å bruke to fingre.

Selvsagt har C7 også A-GPS. Paret med Ovi Kart, som gir deg gratis kart og stemmestyrt navigering, har de med C7 en svært potent veiviser. Vi har tidligere skrevet mer om hvordan Ovi Kart fungerer, og i korte trekk kan vi nevne at det er enkelt og oversiktlig å bruke, og det er mer eller mindre bare skjermen som setter begrensninger på en slik navigasjonsløsning.

Sikkerhet i høysetet

Datasikkerhet er viktig i mange bedrifter, og mobilsikkerhet får stadig mer fokus. Mobilvirus er ikke noe stort problem i dag, og C7 leveres da heller ikke med anti-virusprogram installert.

Det som er et langt større problem, er mistede og stjålne mobiltelefoner med dertil hørende kritisk informasjon på avveie.

Har du en mobiltelefon som synkroniserer med Exchange, er det stor sannsynlighet for at du kan slette innholdet på telefonen din dersom den er borte. Med C7 er du ikke avhengig av Exchange for å kunne slette innholdet på telefonen. C7 leveres nemlig med et beskyttelsesprogram fra F-Secure. Med en på forhånd valgt kode kan du låse telefonen eller slette innholdet helt ved å sende en tekstmelding. I tillegg kan du finne ut hvor telefonen befinner seg ved å sende en tekstmelding til den.

Telefonen gir imidlertid lyd fra seg på vanlig måte når den mottar en slik tekstmelding, og den sendte meldingen havner i sendte elementer. En uærlig sjel har dermed mulighet til å skjønne at noen er på sporet.

Til å ringe med

Når du skal ringe med noen, så er det enkelt å slå opp navn i telefonboken. C7 har nemlig såkalt smart dialing, noe som gjør det enklere å slå opp navn i telefonboken. Kort fortalt trenger du bare å taste inn navnet slik du ville gjort det når du skriver tekstmeldinger med ordbok aktivert, hvorpå mulige automatisk vises.

Smart er C7 definitivt ikke når du skal taste inn tastevalg i en samtale, såkalte DMTF-toner. Da må du gjennom en drøss med trykk før du endelig får sendt avgårde tastetrykkene du ønsker. Skal du taste inn tall under samtale er det ingen dum idé både å bruke håndfri og å lære seg hvilke trykk som må til på forhånd.

Nokia C7 har to mikrofoner, noe som skal gi bedre lyd for motparten ved at bakgrunnstøy kan filtreres ut på en bedre måte. Og lydkvaliteten er utmerket. Vindsus filtreres effektivt bort, og motparten har ikke noe problem med å høre hva du sier selv om du går langs en trafikkert vei.

I den vanlige Java-testen sliter C7.
Når det gjelder 3D-ytelsen gjør imidlertid C7 rent bord.
Nettsider vises slik det skal, men nettleseren er ganske treg og tungvind.
Her og nå-applikasjonen virker bare sånn passe.
Bakdekselet er i metall.

Noen ganger kan det imidlertid virke som denne støyfjerningen er hakket for effektiv. Med full dekning i rolige omgivelser hendte det at motparten ikke hørte hva vi sa, selv om vi hørte motparten krystallklart. Ved å bytte stilling på telefonen kom lyden tilbake igjen. Dette skjedde riktignok ikke veldig ofte og var ikke noe stort problem i testperioden.

Lyden for deg som snakker i C7 er svært god, og C7 fungerer med andre ord godt som telefon.

Til å begynne med måtte vi frem med laderen hver natt når vi brukte C7. Med strømsparemodus aktivert klarte vi å tyne to døgn ut av batteriet. Etter en tids ut- og oppladninger klarte vi også som regel å tyne to døgn ut av batteriet, litt avhengig av bruken. Noen batterikjempe er dette med andre ord ikke, og C7 kommer ut litt under snittet hva gjelder batterilevetid.

Topp og bunn

Hvor godt en smarttelefon yter i Java-tester er nok ikke det du skal tillegge mest vekt når du skal ha ny mobil. Allikevel kan det være en pekepinn på hvor godt telefonen yter. I C7 sitt tilfelle ser vi at den ikke gjør det spesielt godt i den vanlige Java-testen.

Når vi kommer til 3D-ytelse, er saken en annen. Her briljerer C7 med topp ytelse. Bakgrunnen for dette er sannsynligvis at C7 har en dedikert grafikkaksellerator i maskinvaren. C7 bør altså takle programmer og spill med krevende grafikk uten problemer.

Usosial

Som vi allerede har skrevet er vi ikke imponert over hvordan Facebook-applikasjonen som følger med C7 fungerer. Generelt er det et stykke igjen før Symbian^3 kan sies å ha god integrasjon med sosiale medier. Riktignok har du endel funksjoner for sosiale nettverk, men det virker til tider som de som har laget denne funksjonaliteten ikke helt vet hvordan folk ønsker å bruke sosiale nettverk på telefonen.

Det største savnet er nok at du ikke automatisk kan synkronisere Facebook-kontaktene med telefonens kontaktliste. Skal du koble en telefonkontakt med Facebook og for eksempel vise Facebook-profilbildene i adresseboken må du åpne den aktuelle kontakten i telefonens kontaktliste og så via et par steg søke opp korresponderende Facebook-kontakt. Dette er noe du må gjøre manuelt for hver eneste kontakt, og du får heller ikke opp forslag til kontakter som kan passe sammen.

Dette er rett og slett for tungvint, og her bør Nokia skjerpe seg hvis de skal henge med.

Multimedia

Noe trangt i Facebook-appen.
Albumgrafikken kommer ikke alltid frem.
Bildefremvisning.

Nokia C7 blir ikke like sterkt markedsført som en multimediamobil som storebroren N8.

Allikevel står ikke C7 mye tilbake for den dyrere N-seriemodellen. For eksempel fungerer C7 utmerket som videospiller. En forutsetning for dette er støtte for Divx-filer, noe C7 kan skilte med.

Få firkantede øyne

Sørger du over at flatskjermen ikke kan være med deg overalt, kan C7 være telefonen for deg. Den ene startskjermen er nemlig satt av til lyd og bilde, med snarveier til både NRK og TV2. Nå er ikke C7 alene om å kunne vise innhold fra diverse TV-kanaler, men her er det svært lett tilgjengelig og fungerer ikke minst utmerket.

Du har også snarveier til flere andre TV-kanaler i videomenyen.

Om du skal høre på lyden fra en film eller bare høre på musikk, så kan du koble til et par hodetelefoner med vanlig minijack-plugg. Det følger riktignok med et hodesett, men dette fungerer nok best som håndfri.

Musikkspilleren er ligner forøvrig på den vi har sett i tidligere Nokia-modeller. Den har stort sett de mulighetene du trenger og er enkel å bruke uten at den nødvendigvis scorer spesielt høyt på øyedrops-skalaen.

I utgangspunktet viser musikkspilleren også albumgrafikk, men hvis du som oss setter inn et minnekort med musikk på så vises det ingen albumgrafikk uten videre.

Trådløs stereo

Skulle du ønske å få lyden trådløst, er dette selvsagt også mulig. Som vanlig kan du bruke både vanlige mono-håndfrienheter når du snakker, mens du kan bruke stereo Bluetooth-hodesett når du skal høre på musikk.

Hvis du absolutt ikke vil ha lyden på øret, kan du ved siden av å spille musikk høyttalende med C7s innebygde høyttalere også aktivere FM-sender-funksjonen og dermed få spilt lyden fra telefonen på en radio i nærheten.

Forvirrende bildegalleri

Når du tar i bruk bildegalleriet for første gang, er det ikke fritt for at du kan bli litt forvirret. Det første som møter deg er en oversiktvisning med miniatyrbilder. Trykker du på en bilde åpnes det logisk nok i fullskjermvisning, og snur du på telefonen endres visningen tilsvarende.

Når du skal bla til neste bilde i fullskjermvisning fungerer ikke ting like selvsagt. Du skulle kanskje du at du kan flikke med fingerer for å bla til neste bilde, men så enkelt er det ikke. Først når du drar to fingre over skjermen samtidig kan du bla frem og tilbake mellom bildene.

Hvis du vil gjøre noe med bildet, for eksempel sende det som en bildemelding eller dele det på Facebook, trenger du å få frem noen valg på skjermen. Og da hjelper det ikke som du kanskje skulle tro å trykke på bildet eller holde fingeren nede over bildet. Metoden for å få frem bildealternativene i fullskjermsvisning er å holde én finger på skjermen og så trykke på skjermen med én finger til.

Det går på et blunk å lære seg dette, men hvis du ikke vet hvordan det fungerer er det ikke spesielt intiutivt.

Angry birds redder dagen?

Som nevnt har ikke Ovi-butikken like stort utvalg av programmer som programbutikkene til Google og Apple.

Du synes kanskje ikke dette har noe å si bare du får spille Angry Birds. Og ja, Angry Birds er tilgjengelig i Ovi Store og fungerte fint på vårt testeksemplar.

Skulle du bruke mye tid på sinte fugler og tilsvarende mindre tid på inntektsbringende arbeid kan det sikkert være en trøst at du med applikasjonen fra Norsk Tipping kan levere spill direkte på telefonen.

Kamera skuffer

Med en oppløsning på 8 megapiksler skulle man tro at kameraet til C7 kan menge seg blant de beste mobilkameraene. Men mens Nokia N8 har det overlegent beste kameraet i dag, skuffer bildekvaliteten som C7 leverer.

Bildene er ikke like skarpe og detaljrike som oppløsningen skulle tilsi. Noe av årsaken kan nok den faste fokusen være. Det er sjelden vi ser telefoner i denne prisklassen mangle autofokus. Ved siden av at du går glipp av den siste skarpheten, gjør dette at du ikke kan gå nærmere motivet enn 50 centimeter.

Vi hadde også noen bilder hvor hvitbalansen ikke var helt rett. Samtidig skal det sies at C7 på de fleste bildene traff blink både med hvitbalanse og eksponering, noe som resulterer blant annet i stemningsfulle utendørsbilder.

Det er mulig å redigere bildene i etterkant med bilderedigeringsprogrammet. Blant annet kan det være praktisk å bruke funksjonen for å fjerne røde øyne.

Ser du på bildene tatt med C7 i et mindre format, for eksempel på en mobilskjerm, ser de absolutt bra ut. I litt større format kan du dessverre ikke unngå å legge merke til at du mangler skarphet og har for mye grums.

Du har lite med morofunksjoner i kameramenyen, men til gjengjeld kan du lagre ditt eget sett med kamerainnstillinger.

Treet i høyre kant av bildet er svært uklart.

Som videoen øverst på siden viser, kan du ta opp video i HD-oppløsning med C7.

Konklusjon

Nokia C7 er på mange måter en spennende telefon. Vel er den kanskje ikke like spennende som første Symbian^3-telefon, Nokia N8, men C7 har mye å by på under et elegant ytre.

Dresskledd

For elegant er C7. Med bakdeksel i metall og forside i glass, som forvørig ikke lot seg ripe opp i binderstesten vår, gir C7 inntrykk av kvalitet. Paret med en slank utforming gjør designen til C7 et godt inntrykk.

I denne slanke utformingen har det ikke blitt plass til noe gigantisk batteri. Riktignok holdt det som regel å lade C7 annenhver natt, men batteriet varte allikevel noe kortere enn den gjennomsnittlige telefon vi tester.

Mikrofoner er C7 derimot rikholdig utstyrt med. Nærmere bestemt har C7 to mikrofoner. Poenget med dette er å filtrere vekk bakgrunnsstøy under samtale, noe som fungerer utmerket. Noen ganger kan filtreringsfunksjonen riktignok bli litt overivrig, men C7 fungerer totalt sett utmerket som telefon med topp lyd under samtale.

Mindre elegant

Like elegante kan ikke menyene sies å være. Rett nok fungerer Symbian^3 mye bedre på en trykkskjermtelefon enn det forgjengeren S60 gjør, men menyene er langt fra noen estetisk nytelse.

Selv om menyene ikke alltid er like intuitive og flyten stopper opp noen ganger, så er de svært funksjonelle. Har du tidligere brukt en Nokia smarttelefon, vil du sannsynligvis ha full kontroll fra første stund med C7. Dette er både noe av styrken og svakheten med Symbian^3. Det er langt fra nytenkende, men Nokia gjør dette til en trygg løsning for eksisterende kunder.

Trådløse tilkoblinger i fleng

Teknisk sett er Nokia C7 helt i toppsjiktet. C7 er ingen billig telefon, men med tanke på at den er et par hakk billigere enn toppmodellene i butikkhyllene rundt omkring, er det imponerende hvor mye teknologi du får med på kjøpet.

For eksempel støtter den et vell av både GSM- og UMTS-frekvenser, slik at du kommer deg kjappest mulig på nett uansett hvor du er i verden. Også alle de mest vanlige standardene for trådløse nett er støttet, og ikke minst så støtter C7 det som kan kalles neste generasjon Bluetooth. "Neste" fordi det foreløpig omtrent bare er noen få mobiltelefoner som støtter Bluetooth 3.0 foreløpig.

Proffbrukerne vil også nikke anerkjennende til funksjonaliteten for synkronisering, e-post og sikkerhet. Den komplette kartpakken med stemmestyrt navigasjon som følger med er også et pluss. Noen perfekt profftelefon er C7 allikevel ikke. E-postleseren har sine mangler, akkurat som kalenderen og innskrivning av tekst ikke er perfekt i alle henseender.

Usosial

Joda, C7 har selvfølgelig et Facebookprogram. Dette er ikke den kjappeste eller mest oversiktlige varianten vi har vært borti, men den samler i det minste Facebook- og Twitteroppdateringer på ett sted. Problemet er at integrasjonen med resten av telefonen er for svak. For eksempel kan du ikke importere eller synkronisere Facebook-kontaktene dine med telefonens adressebok, men må isteden koble én og én kontakt i telefonboken sammen med en Facebook-venn.

Ved siden av at menyene, på tross av at de er forholdsvis ferske, virker noe umoderne, er nok dette en av de største svakhetene ved C7.

Et annet punkt som ikke imponerer er batteriet. Riktignok kunne vi som regel gå to døgn mellom hver oppladning, men batteritiden ligger uansett et lite hakk under gjennomsnittet.

Best på avspilling

C7 spiller Divx-filer, og er dermed ikke bare en god musikkspiller, men kan også brukes til å spille av video uten at du må konvertere filmsamlingen din. Noe annet du kan spille på C7, er Angry Birds, for de sinte fuglene har funnet veien inn til Symbian^3 også.

Når informasjonen skal i motsatt retning, og du skal ta bilder, er ikke situasjonen like rosenrød. Selv om kameraet kan skilte med 8 megapikslers oppløsning, har det ikke autofokus, og bildene blir ikke spesielt skarpe samtidig som detaljene ofte viskes ut. Til gjengjeld skal det sies at eksponeringen som regel treffer bra, og selv om fargene ikke alltid er helt rett, så gjør dette at C7 ofte tar bilder som ser gode ut på en liten mobilskjerm.

Konklusjon

I denne sammenhengen er vi nødt til å nevne Nokia N8. Den er svært lik C7, og kan du leve med en mer firkantet design og noen færre hundrelapper i lommen etterpå så er valget enkelt i N8s favør dersom du også bryr deg om kameraet - N8 har nemlig det beste mobilkameraet du får i dag.

Både Iphone og de mer proffe Android-telefonene kan være aktuelle konkurrenter, men da koster det også deretter.

Et annet alternativ som har mange av de samme svakhetene og styrkene som C7 og som også er noen hundrelapper billigere, er den ikke så profilerte og kanskje litt mer spesielle Samsung-telefonen Wave som tidligere har fått mye ros av oss.

Vil du ha en ikke altfor dyr profftelefon som har det meste av funksjoner i en elegant innpakning, er C7 allikevel et høyaktuelt alternativ. Er du kjent med og trives med Nokias S60-menyer fra før gjør dette C7 enda mer aktuell.

Les også
Nokia C2-01
Les også
Nokia E7
Les også
Nokia N8
Les også
Nokia C6-01 og C7
annonse