Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Nokia C7

Design, skjerm og menyer

2010 var et tøft år for Nokia, hvor markedsandelene raste nedover. Mye av årsaken er at Nokia ikke var oppmerksom på trenden med berøringsfølsomme skjermer i tide. Nokia-elskere ventet ikke forgjeves, og i høst lanserte Nokia endelig Nokia N8. Dette var den første telefonen med det nye menysystemet Symbian^3. Sammenlignet med tidligere Symbian-versjoner, er Symbian^3 langt mer egnet for telefoner med berøringsfølsom skjerm.

Turen har nå kommet til den andre Symbian^3-telefonen i rekken, nemlig Nokia C7. Ser vi på spesifikasjonene er det ikke all verden som skiller C7 fra toppmodellen N8. Den viktigste forskjellen, kameraet, kommer vi tilbake til.

Les testen av kamerakongen Nokia N8 her

C7 har samme skjermstørrelse som N8. Det vil si at skjermen oppleves som stor nok til det meste, selv om den ikke har wow-faktoren du får med skjermer på fire tommer og oppover.

Skjermen har topp kontrast og innsynsvinkel. Fargene spraker slik at ikonene lyser mot deg i menyene, og det sorte er skikkelig sort.

Det som ikke er like praktisk i vinterlandet Norge, er at skjermen blir mindre responsiv jo kaldere det er. Dette er ikke noe unikt for C7, men det blir uansett vanskeligere å få skjermen til å reagere jo kaldere det blir.

Dresskledd og slank

Sort preger forøvrig utseendet på C7. På vårt testeksemplar, som var i den mørkeste fargeutgaven, er det rene linjer og mørk krom som gjelder. Den er forholdsvis rund i kantene, noe som gjør at den oppleves som hakket slankere enn N8. Selv om den ikke setter noen rekorder, er den også forholdsvis tynn, og glir lett ned i de fleste lommer.

Ser vi på vekten er C7 ingen lettvekter. Dette er en telefon som oser kvalitet, og her må du se langt etter det klumpete plastinntrykket som mange billige trykktelefoner gir. Bakdekselet i metall bidrar til den gode kvalitetsfølelsen. Så er da også C7 i en annen prisklasse enn enkle trykktelefoner, uten at prisen er like stiv som toppmodellene til de ulike produsentene.

Blank foran, mindre blank bak.
C7 finnes i forskjellige fargevarianter.

Gode taster

Under skjermen finner du tre fysiske knapper. På hver side av menyknappen finner du taster for å ringe og legge på. Du lærer fort at du må trykke på tasten i midten for å komme inn i menyene på C7, men rent umiddelbart lyser det ikke hovedmeny av denne knappen.

På høyre side av telefonen finner du en egen låsetast. Det er også mulig å låse opp telefonen ved å trykke på skjermen.

Over låsetasten befinner volumtastene seg. Mellom disse har du en egen tast som aktiverer talestyring når du holder den inne.

Ved siden av av- og på-knappen øverst på telefonen har du inngangen for minijack. Til venstre for denne sitter Micro-USB-tilkoblingen. Sistnevnte gjemmer seg bak et deksel du må vippe opp for å få tilgang til kontakten. Her sitter det også en liten lysdiode som lyser opp når telefonen er tilkoblet lader.

Lade kan du gjøre både via Micro-USB og via den proprietære ladepluggen på venstre side av telefon, for mange kjent som vanlig tynn Nokia ladeplugg.

Fordelen med å også kunne lade via en egen plugg er at du med rett overgang kan koble til en vanlig USB masselagringsenhet og få tilgang til denne fra telefonen samtidig som laderen er plugget i.

HDMI-utgang som støtter HD-video, slik N8 kan skilte med, har C7 derimot ikke.

Syvmilssteg

Det er liten tvil om at Nokia med Symbian^3 har tatt et stort skritt fremover i forhold til de gamle S60-menyene. Menysystemet fungerer utmerket sammen med den kapasitive skjermen, og har for det meste god respons.

Slik vi også opplevde med N8, opplever vi imidlertid at C7 av og til henger litt igjen. Den er altså ikke like kjapp og umiddelbar i responsen som de beste trykkfølsomme telefonene.

Med unntak av at vi ved en par anledninger i løpet av testperioden måtte restarte telefonen for å komme på nett, har C7 fungert stabilt. Det virker altså som om Symbian^3 er et forholdsvis modent operativsystem, selv om Nokia ikke bør drøye for lenge med å ta den siste finpussen.

Ingen revolusjon

Nytenkende er Symbian^3 derimot definitivt ikke. Hvis du har brukt en smarttelefon fra Nokia tidligere, vil du garantert kjenne deg igjen. Selvsagt en fordel for den store kundemassen som Nokia forsatt har, men vi kunne nok ønsket oss at Nokia hadde tatt sjansen på å tenke litt nytt istedenfor basere seg såpass mye på forrige versjon. Microsoft var i litt av den samme situasjonen som Nokia, med et utdatert menysystem som ikke var tilpasset trykkfølsomme skjermer. De kastet det gamle systemet i søpla og laget et helt nytt menysystem med utmerket resultat, noe som viser at det absolutt er mulig å få et godt resultat selv om man starter nærmest med blanke ark.

Førstesiden er delt opp i mange deler.
På side to legger nye e-postkontoer seg automatisk til.
Menyene ligner mye på det vi har sett fra Symbian tidligere.
Inngang for minijack sitter midt på toppen av telefonen.
Hodetelefonene som følger med er av den enkle sorten, men de fungerer bra som håndfri.

Et ankepunkt er som vi også har nevnt tidligere er at du må gjennom flere unødvendige ledd og tastetrykk når du skal skrive inn tekst i en eller annen tekstboks.

Du har selvsagt ordbok som lærer etterhvert som du skriver, men denne får noen ganger for seg at du ønsker å skrive vanlige småord med stor forbokstav. Muligens er dette fordi du har brukt det aktuelle ordet først i en setning tidligere, men det betyr jo ikke at du ønsker stor bokstav når det samme ordet står midt i en setning.

Plassen hvert enkelt småprogram har på en av de tre startskjermene er også begrenset, slik at det ikke er mulig å få den optimale oversikten over e-post og kalender med de medfølgende widgetene.

I tillegg er ikke oppdateringen av informasjonen i widgetene på startsiden like umiddelbart som du kunne ønske, men henger isteden ofte litt etter når du blar frem og tilbake.

På startskjermen har du som standard en snarvei til oppdatering av programmene på telefonen. Hvor nødvendig dette er eller burde være kan sikkert diskuteres, men vi fikk enkelt oppdatert både telefonens programvare og flere av programmene på denne måten når vi begynte å bruke C7.

Facebook-app

Som seg hør og bør har Symbian^3 en egen Facebookapplikasjon. Vi er ikke spesielt imponert selv om den riktignok gir en viss oversikt på startskjermen. Vi synes den er hakket for treg til å oppdatere seg, og trykker du på den på startskjermen må du først stirre på et skjermbilde hvor det står Nokia Ovi et par sekunder før det skjer noe.

Det hendte at Facebook-programmet sluttet å oppdatere seg, og en applikasjon som sannsynligvis er mye brukt av svært mange kunne med fordel fungert bedre. Å kalle det Facebook-applikasjon er forøvrig en sannhet med modifikasjoner, du kan også hente inn Twitter-oppdateringer i dette programmet.

Generelt har menyene mange muligheter, selv om de nok ikke er de mest intuitive dersom du ikke har brukt en smart Nokia tidligere. Når du har blitt vant til menyene har du rask tilgang på det meste du trenger. For eksempel trykker du bare på klokken på startskjermen for å sette en klokkealarm. Tilsvarende trykker du på profilnavnet for å bytte profil.

Trykker du på batterisymbolet kan du aktivere strømsparingsmodus. Denne kobler seg forøvrig automatisk inn når det begynner å bli lite strøm igjen. Ikke bare skrues da lysstyrken i skjermen ned, men vibrasjon blir også deaktivert dersom du har denne påskrudd i gjeldende profil.

Slank programbutikk

Muligheten for å kunne tilpasse telefonen ved å installere ekstra programmer og spill er viktig for mange i dag. Utvalget i programbutikken til Nokia er ikke i nærheten av Apple og Google sine tilsvarende varianter, men for Nokia sin del får vi håpe at utvalget øker etterhvert som Symbian^3 får fotfeste i markedet.

Du kan allerede nå finne både morsomme og nyttig programmer til Symbian^3, og du har programmer fra flere av de store aktørene tilgjengelig.

Du har også en egen widget som viser deg de mest aktuelle programmene, slik at du enkelt kan finne de mest populære programmene.

Noe polering gjenstår før det er like enkelt å søke seg frem i Ovi Store og handle programmer som det er i App Store og Googles Market.

Tallet er tre

Nokia C7 kan smykke seg med tre startskjermen. Det er ikke nødvendigvis slik at jo flere startskjermer, jo bedre, men noen vil nok ønske seg enda flere startskjermer slik for eksempel HTCs nyere Android-telefoner kan skilte med. Vi tror allikevel at tre startskjermer vil holde for de fleste, spesielt med tanke på at du har plass til ganske mange programmer på hver side.

En fordel med startskjermoppsettet til Nokia er at du kan bla deg "rundt". Det vil si at når du har kommet til startskjermen lengst til høyre så kan du bla deg videre og havner da tilbake på startskjermen lengst til venstre. Ikke alle konkurrentene har denne løsningen.

Som standard vises klokke og dato på skjermen når telefonen er låst. Selve bakgrunnen er mørk, men klokken og datoen lyser konstant, slik at C7 vil lyse opp på et mørkt soverom. Ubesvarte anrop og ulese meldinger vises ikke på skjermen når telefonen er låst, isteden blinker menytasten for å varsle deg. Du kan selv bestemme hvilke hendelser som skal utløse varsellyset, og også hvor lenge det skal blinke.

To av tre

Vi har lite eller ingenting å utsette på skjermen og designen til Nokia C7. Hva gjelder menyene så er de svært funksjonelle og fungerer godt, men er ikke like kjappe eller intutive som de beste berøringsmenyene. Nå er C7 kun den andre telefonen fra Nokia som kjører Symbian^3, og med tanke på de forbedringene andre produsenter har gjort i sine menyer tildels på bakgrunn av brukernes tilbakemeldinger er det lov å håpe på enda bedre menyer i løpet av 2011.

Tilbehør

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning