Vi tester kameraene som tåler vann
Innhold
- Vi tester kameraene som tåler vann
- Testresultater
- Les også:
- Flere nye muligheter
- Dette har vi sett på
- Test av Olympus Tough 8000
- Testresultater
- Tåler 10 meters dybde
- Gir gode bilder både over og under vann
- Alt er ikke perfekt
- Test av Pentax Optio W60
- Testresultater
- Smil til Pentax
- Greie undervannsbilder
- Pass på linsen
- Test av Fujifilm Finepix Z33WP
- Testresultater
- Lite og kompakt kamera
- Gir ikke fantastiske undervannsbilder
- Helt greit kamera til en rimelig penge
- Test av Canon Powershot D10
- Testresultater
- Spesielt design
- Gjør nytten under vann
- Velfungerende kamera
Vi tester kameraene som tåler vann
Testresultater
Tidligere var undervannsfoto enten forbundet med dårlige engangskameraer eller dyre undervannshus. Nå fins det en rekke gode kompakte alternativer for deg som vil ta bilder i vannkanten og under vann. Vi har sett på fire alternativer.
Les også:
Vi tester dykking med kompaktkamera.
Se bunnen av Oslofjorden.
Vi tester dykkermaske med kamera.
Flere nye muligheter
Olympus var blant de første som lanserte kompaktkameraer du kunne ta med deg under havoverflaten og ned til ti meters dybde. Nå har flere produsenter kommet på banen. Både Fujifilm, Pentax og Canon har lansert kameraer som tåler både vann, sand, støv og fall.
Kameraene vi har sett på tåler litt mer enn bare en vannsprut. Disse kameraene skal du trygt kunne ta med deg under vann. De fleste tåler dybder ned til tre meter, men noen av alternativene, Canon og Olympus, kan også skilte med mulighet for å ta ned kameraet til ti meter. Dette betyr at du kan få med deg kameraet på lett fritidsdykking, samtidig som de duger godt for lek i vannkanten..
Prisen på kameraene vi har prøvd ut varierer fra 1500 til 3000 kroner. Prisen avhenger både av kvaliteten på kameraene og hvor mye de tåler. Men alle kameraene vi har prøvd ut holder lenge for normal fritidsbruk, likevel vil utvilsomt prisforskjellen gi et utslag både i kvalitet på bildene og kvaliteten på selve kameraet. Her spørs det helt hvor mye du selv vil bruke på kameraet og hva du ønsker å benytte kameraet til. For enkle ferieminner vil det billigste alternativet kunne gjøre nytten, men samtidig vil du få mer utbytte av den dyreste varienten.
Dette har vi sett på
I vår gjennomgang har vi sett på kameraet i normal bruk både over og under vann. Vi har vurdert både design, brukervennlighet, funksjoner og billedgjengivelse ved bruk av kameraet under og over vann. Ved undervannsfoto i Oslo kan du ikke forvente deg det beste resultatet om du tar bilder på lang avstand uten ekstern blits. Disse kameraene er ikke i nærheten av å kunne gjengi de bildene du vil få med proft undervannsutstyr. Du vil også kunne se at grumsete vann fort vil gi mye forstyrrelse om du forsøker ta bilde av mennesker og gjenstander under vann på lang avstand. Men bilder på nært hold vil kunne gi morsomme resultater for minneboka.
Kameraene vi har prøvd ut vil også fint kunne fungere ved kraftig regn og flere av disse tåler også en støyt. Så om du ikke er badeglad, men likevel trenger et kamera som tåler røff behandling kan denne gjennomgangen være vel verdt å sjekke ut.
Av kameraene vi har sett på er Olympus sin versjon den dyreste, men samtidig også den vi anbefaler. Her får du rett og slett valuta for pengene. Men de andre kameraene har også mye å by på.
Gå til de påfølgende sidene for å lese detaljert om hvert enkelt kamera og se flere bilder. Rekkefølgen er som følger: Canon Powershot D10 (10 meter), Pentax Optio W60 (4 meter), Fujifilm Finepix Z33WP (3 meter) og Olympus Tough 8000 (10 meter).
Test av Olympus Tough 8000
Testresultater
Olympus Tough 8000 er det dyreste undervannskameraet, men er samtidig det som imponerer mest.
Se flere bilder tatt under vann med Olympus Tough 8000 her.
Tåler 10 meters dybde
Olympus kom i år med en oppdatering av sitt utvalg av undervannskameraer med Olympus Tough 8000 og lillebroren Olympus Tough 6000. Olympus Tough 8000 er bygd for å tåle fall på to meter og dybder ned til 10 meter. Kameraet er svært kompakt og det er langt fra det letteste i sin klasse med sine 182 gram. Selve linsen befinner seg øverst i venstre hjørne foran på kameraet. Ved siden av har Olympus fått på plass en velfungerende blitz. Linsen er dekket av et deksel som drar seg tilbake når kameraet slås på. Dette er svært bra da linsen utvilsomt vil få gjennomgå om du har dette kameraet i lommen eller sekken når du er på tur.
På baksiden av kameraet finner du det meste du trenger av knapper ved siden av en 2,7 tommer stor skjerm. Du kan enten sette kameraet på helautomatisk eller selv velge innstillinger på alt fra ISO til hvitbalanse, så dette kameraet kan både benyttes av de som kjenner kameraverden godt og nybegynnere. Kameraet har samtidig noen funksjoner som ikke nødvendigvis vil bli brukt like mye. Blant annet har det en egen "beauty"-funksjon som skal glatte ut huden på personene du tar bilde av og kameraet har også en trykksensitiv funksjon som lar deg betjene kameraet ved å trykke lett under, på sidene eller oppå. Om du slår på denne funksjonen ved et uhell kan den fort bli irriterende.
Kameraet er eller enkelt å betjene og du får fort kontroll over de forskjellige funksjonene. Kameraet kan også ta opp film. Denne funksjonen har høyeste oppløsning på 620 x 480 piksler. Noe HD-film får du altså ikke. Ved foto blir derimot oppløsningen en del høyere med oppløsning på 12 megapiksler.
Gir gode bilder både over og under vann
Ved bilde under vann kan du enten stille inn kameraet selv eller sette det på automatisk undervannsfunksjon. På tross av lite lys og en del grums i vannet gir kameraet svært klare bilder, også av gjenstander og personer som befinner seg over vannoverflaten mens kameraet befinner eg under vann. På avstand gir ikke kameraet de beste bildene, men med blits og på en armlengdes avstand vil du kunne få svært fornøyelige og klare bilder. Detaljer kommer fint frem og kameraet fanger lyset fint.
Også over vann fungerer dette kameraet godt og du vil uten problemer kunne benytte dette kameraet til dine "vanlige" bilder. Det er kort responstid fra du trykker inn utløseren til bildet blir tatt, kameraet har også ansiktsgjenkjenning slik at ansiktet til de du tar bilde av kjapt kommer i fokus.
Alt er ikke perfekt
Alt er likevel ikke perfekt med dette kameraet. Et av de negative aspektene er prisen som ligger på like over 3000 kroner i norske nettbutikker, dette er noe dyrere enn andre undervannskameraer. Kameraets USB-utgang er i tillegg ikke normal mini-USB, men en egen proprietær type. Du er dermed avhengig av å passe godt på kabelen som følger med.
På samme måte har Olympus lagt ved en omformer for Micro SD minnekort. Denne må du også passe godt på om du ikke vil gå til innkjøp av Olympus sine egenutviklede Micro SD minnekort. Disse proprietære løsningene kan fort bli irriterende om du er av typen som har det med å rote bort og miste ting. Det er vel ikke utenkelig om det er et kamera som takler fall på opp til to meter du velger å gå til innkjøp av.
Se flere bilder tatt under vann med Olympus Tough 8000 her.
Godt og funksjonsvennlig kamera
Til tross for dette er likevel Olympus Tough 8000 et gjennomført produkt. Det er, på tross av mange funksjoner, lett å ta i bruk samtidig som det gir stor valgfrihet. Kameraet sitter godt i hånden samtidig som det er kompakt nok til enkelt å få plass i lommen eller en liten veske. Om du ønsker deg et kamera som tåler litt belastning og som tar gode bilder både over og under vann er dette vel verdt å vurdere.
Test av Pentax Optio W60
Testresultater
Pentax Optio W60 er Pentax sitt første forsøk på et vanntett kamera. Og forsøket duger, men det er rom for noen små forbedringer.
Se flere bilder tatt under vann med Pentax Optio W60 her.
Smil til Pentax
Pentax Optio W60 kommer med ti megapiksler, 5 ganger optisk zoom og er vanntett ned til fire meter. Kameraet er samtidig støvsikkert, men noe særlig til fall er den ikke bygd for å tåle. Selve kameraet har et tradisjonelt firkantet design. Selve linsen sitter midt på kameraet foran med en innebygd blits like over. Ved siden av linsen har Pentax plassert et gummigrep slik at du enkelt kan holde fast på kameraet. På baksiden finner du en 2,5 tommer stor skjerm. Ved siden av denne har Pentax plassert taster for menynavigering, zoom og gjennomseing av bilder på kameraet.
Kameraet har en rekke forhåndsdefinerte innstillinger. Blant annet kan du sette kameraet på matfoto som ifølge kameraet selv skal gjøre maten mer appetittlig. Du kan også selv stille inn kameraet og du har full kontroll over både oppløsning, blits, hvitbalanse og ISO. Derimot er ikke menysystemet helt intuitivt og du må jobbe litt for å komme inn i hver enkelt funksjon. Dette er overkommelig, men kan fort bli irriterende om du må gjøre endringer raskt. På den positive siden virker knappene solide og du har enkelt tilgang til både blitsfunksjoner og selvutløser. Kameraet har samtidig en egen knapp for å slå på smilefunksjon. Dette betyr at kameraet tar bilde i det objektet smiler nok. Dette er tydeligvis en funksjon Pentax har satset hardt på.
Det minst positive med designet er forsiden som fort vil kunne få riper. Det skulle ikke mye bruk til før rammen rundt linsen fikk seg noen merker. Kameraet har heller ikke noe linsedeksel, så her risikerer du både skader på linsen og mye unødvendig smuss på selve bilde om du ikke passer på. Til å skulle kunne tåle mye har Pentax da lagt inn en stor risiko for at kameraet fort blir ubrukelig.
Greie undervannsbilder
Under vann gjør likevel kameraet jobben sin. Sammenlignet med kameraene med noen fler megapiksler blir ikke bildene like klare, men for den jevne bruker holder det lenge. Bilder tatt over vann fanger lyset godt og gjengir mye og gode detaljer.
Også under vann blir bildene gode, men her er det viktig at objektet kommer nært til kameraet om bildene skal vises frem, spesielt når vannet ikke er det klareste fra før av. I Syden eller i et basseng med klart vann vil utvilsomt kameraet gjøre jobben mer enn godt nok. I Oslofjorden og andre vann i nærheten bør du nok belage deg mest på lek i vannkanten.
Det spørs derimot om objektet du tar bilde av er like medgjørlig.
Se flere bilder tatt under vann med Pentax Optio W60 her.
Pass på linsen
Kameraet duger for deg som ikke er altfor kresen på bildekvaliteten og det gir deg et godt utvalg av forhåndsinnstillinger som nok kan bli nyttige for de fleste. Det passer godt i hånden og har en svært lett matchvekt på 145 gram på tross av at størelsen ikke er den minste. Det får likevel lett plass i en lomme eller en veske. Pass bare på at linsen ikke får unødvendig skader, det er nok den største faren med dette kameraet.
Gå til neste side for å lese om Fujifilm Finepix Z33WP.
Test av Fujifilm Finepix Z33WP
Testresultater
Fujifilms kamera er den rimeligste modellen i denne gjennomgangen. Litt over 1500 kroner koster dette kameraet som byr på 10 megapiksler og som er vanntett ned til tre meter. Er det verdt pengene?
Se flere bilder tatt med Fujifilm Finepix Z33WP her.
Lite og kompakt kamera
Fujifilm Finepix Z33WP er utvilsomt et kompakt kamera. Det får uten problemer plass i både lomme og veske. Kameraet har en avrundet form og er lett å holde på. Linsen er plassert ved siden av blitsen foran og på baksiden finner du en skjerm på 2,7 tommer. Ved siden av skjermen har Fujifilm plassert knapper for zoom og navigering i meny.
Disse knappene er plassert noe tett slik at det fort blir knotete å navigere. Knapper for selvutløser, blits, video og macrofunksjon er lett tilgjengelig. Det er også mulig å stille inn ISO og hvitbalanse. Dette krever derimot at du går inn i menysystemet, noe som lett blir knotete, spesielt når du stadig trykker på back-knappen som tar deg helt ut av menyen.
Kameraet har en rekke forhåndsinnstilte alternativer, både for bruk over og under vann. Mest spesiell er kanskje auksjonsmodusen som setter sammen fire bilder til ett. Helt hvor nyttig den er i lengden spørs nok, men om du er ivrig på å tilby varer på netthandel så kan nok denne funksjonen fungere.
Gir ikke fantastiske undervannsbilder
Ved fotografering under vann gjør kameraet jobben, men det er tydelig at dette kameraet gjengir bilder som tilsvarer prisen. Her vil du fort kunne oppleve at bildene fort blir for mørke eller rett og slett for lyset. Kameraet er tydeligvis ikke det beste for å kompensere for eksternt lys. Dette kan du selv regulere ved å endre på innstillingene i kameraet.
Derimot er det ikke like lett å kompensere for de noe uskarpe bildene som tas under vann. Dette kameraet er nok best om du bruker det i klart sydenvann og ikke i vann rundt Oslo. Med tanke på prisen vil likevel kameraet ha noe å by på. Du må bare ikke forvente deg allverdens av utbytte.
Se flere bilder tatt med Fujifilm Finepix Z33WP her.
Helt greit kamera til en rimelig penge
Om du vil ha et rimelig og lett kamera som tåler vann så vil Fujifilm kunne fungere, men de fantastiske undervannsbildene må du nok jobbe litt for å få til med dette kameraet. Det er også uheldig at kameraet kommer uten linsedeksel, spesielt nå linsen er såpass ubeskyttet som den er i dette tilfellet. Her må du være forsiktig så du ikke skader linsen enten du har kameraet i en veske eller legger det fra deg i vannkanten.
Det er også irriterende at kameraet bruker svært lang tid på å vise frem bilder du har tatt. Her har Fujifilm lagt inn en slide-funksjon de godt kunne hoppet over. Ikke bare er den irriterende når skal bla fort gjennom bildene, den suger utvilsomt også en del batteri. Heldigvis har da Fujifilm også vel og merke funksjonen på plass for å hoppe rett til et enkeltbilde.
Gå til neste side for å lese om Olympus Tough 8000.
Test av Canon Powershot D10
Testresultater
Canon Powershot D10 er et kamera med spesielt design. Her er det nesten som å få en liten ubåt i hånden. Men så tåler det da vann ned til 10 meter.
Se flere bilder tatt med Canon Powershot D10 her.
Spesielt design
Smaken er som baken og den er heldigvis delt sies det. Slik er det nok også med oppfatningen av designet på Canon Powershot D10. Kameraet har en avrundet form hvor linsen stikker et par centimeter ut av selve kameraet. Dette gir selve linsen en viss beskyttelse, og det er forsåvidt godt, for her er det ikke noe linsedeksel. Samtidig er nok ikke dette kameraet du uproblematisk kan dytte ned i en lomme. Du vil også slite med å få plass til kameraet i en veske. På den positive siden gjør den avrundede formen kameraet svært enkelt å holde.
Bakpå kameraet finner du en 2,5 tommer stor skjerm og knapper både for innstillinger, menynavigering, zoom, og avspilling. Kameraet har en rekke forhåndsoppsett og du kan enkelt stille inn kameraet selv. Dette gjøres svært enkelt og er fort gjort om du merker at noe er feil i lyssetting og fokus. Kameraet reagerer raskt når utløseren trykkes inn, vel og merke bruker det noe lengre tid når blitsen slås på, men her er det gode sjanser for å fange opp både ting som står stille og som beveger seg under vann om du har nok lys tilgjengelig.
Gjør nytten under vann
Kameraets 12 megapiksler fanger opp både lys og detaljer godt. Selv uten blits får du dugelige bilder under vann og om du er heldig vil du kunne få svært interessante bilder ut av vannets luftbobler.
Om vannet er for grumsete vil du derimot slite noe. Dette bør ikke overraske, men i så fall må du passe på at objektet du tar bilde av kommer tett innpå kameraet.
Også over vann gjør kameraet nytten og kameraet gjengir både farger og detaljer svært godt. Bare vær oppmerksom på at blitsen kan ta noe tid å få i gang.
Se flere bilder tatt med Canon Powershot D10 her.
Velfungerende kamera
Dette er et kamera som fungerer godt. Likevel vil nok designet spille en viktig rolle for mange. Det er helt klart originalt, men kompaktfølelsen forsvinner litt med den utstående linsen. Dette er ikke kameraet du enkelt tar med deg ut. Det er heller ikke noe linse på dekselet noe som medfører at kameraet kjapt vil få riper om du oppbevarer det sammen med nøkler eller annet i en sekk eller veske. Kameraet er støtsikker på fall fra 1,2 meter, men vi er noe usikker på om dette også gjelder for linsen som her stikker ut.
Men billedmessig tar kameraet gode bilder, både over og under vann. Så om designet faller i smak er ikke dette noe dårlig kjøp.
Gå til neste side for å lese om Pentax Optio W60.