Test

Partyløve av en musikktjeneste

Partyløve av en musikktjeneste

Testresultater

Rask og brukervennlig tjeneste. Gir deg kjapp tilgang til musikk.
Noen hull i samlingen. Foreløpig avhengig av invitasjon. Mangler godt system for sosialisering.0

Musikkbransjen har lenge sittet og knuget på rettighetene til sin musikk. Publikum har på sin side sittet igjen med løsninger som er lite brukervennlige og med musikk som ofte er låst til utvalgte formater. Dette har medført at mange heller har funnet musikken ulovlig, en tjeneste som er langt enklere å bruke enn de lovlige som så langt har vært på markedet. Nå virker det som om musikkbransjen tar alvoret til seg.
Ny nettbasert musikktjeneste
Den svenske musikktjenesten Spotify ble nylig lansert for det norske markedet. Spotify er en nettbasert tjeneste som gir deg tilgang til en stormengde musikk. Tjenesten er foreløpig i betaversjon og du må ha en invitasjon for å få tilgang. Eventuelt kan du velge å betale 99 kroner i måneden. For de som betaler får de fordelen med en reklamefri tjeneste.


Spotify lover å gi deg den musikken du ønsker, når du ønsker det, helt gratis.
Da vi testet fikk vi faktisk ikke til å betale for tilgang, Dermed måtte vi tigge oss til en testkonto. Kontoen vi fikk var derimot reklamefri, så vi kan ikke si hvordan reklamen påvirker tjenesten.
Hør det du vil, når du vil
Spotify sitt utgangspunkt er svært enkelt. De har fått lov av musikkselskapene å legge ut store mengder musikk på nett. Dette kan så brukerne streame på sin maskin. Du kan ikke kjøpe eller laste ned musikken. På mange måter ligner dette på eksisterende tjenester som LastFM, som er helt lovlig, og Dizzler som befinner seg mer i gråsonen. Til forskjell fra LastFM lar Spoify deg høre på akkurat den musikken du vil, når du vil. Til forskjell fra Dizzler har spotify musikken lagret på egne servere. Og som tjeneste fungerer Spotify svært godt.


Spotify finner musikken du søker etter kjapt og oversiktlig.
Spotify har et godt brukergrensesnitt. Når du søker etter musikk får du kjapt opp forslag om artister, album og sanger. Og klikker du på en sang tar det ikke mange millisekundene før lyden strømmer ut av høytalerne. Siden Spotify har full rett til musikken de har i arkivet og fordi de har lagret den på egne servere, så er kvaliteten svært god. Her er det ingen grunn til at du må frykte å lete gjennom masse grums før du finner den musikken du ønsker i god kvalitet. Tjenesten lar deg så opprette egne spillelister, og lagrer dine gamle søk slik at du kjapt finner frem til favorittene. Spillelistene du oppretter kan du kjapt sende som lenker til andre venner som har Spotify. Her skulle vi ønske tjenesten hadde en bedre løsning i form av et eget nettsamfunn slik at du kjapt kunne se hvilke spillelister andre venner hadde laget. Om tjenesten videreutvikles regner vi med at dette blir en av de fremtidige funksjonene.
Musikkutvalg med forbedringspotensial
Musikkutvalget kan også helt klart forbedres. Spotify har utvilsomt et stort utvalg, her finner du alt fra gamle slagere som nok slår best an hos de gamle, som Jens Book-Jensen, til nyere sanger som "Human" av The Killers. Tjenesten har på plass både filmusikk, samleplater og barnesanger. Samtidig er det noen mangler. Det er tydelig at artister som The Beatles og AC/DC ikke har blitt tatt med i arkivet på grunn av manglende rettigheter. Derimot mangler det også artister som norske Samvirkelaget, Klovner i Kamp og Superfamily og svenske Parken. De mest kjente sangene til bandet Manu Chao glimrer også med sitt fravær. Forgjengeren Mano Negra fins derimot på plass med en rekke album.
Om du vil ha Metallica, Dropkick Murphys, Toy Dolls eller Madonna vil Spotify gi deg mye å velge mellom. Men noen hull i listen er det altså.


AC/DC ligger inne med fin beskrivelse, bandets musikk finner du derimot ikke på Spotify.
Bedre enn Youtube, tryggere enn Limewire
Alt i alt er Spotify en meget god og brukervennlig musikktjeneste. Den fungerer raskt og uproblematisk, og gir deg kjapt tilgang til musikk du kanskje ikke har fra før av. Om du har en maskin med en slik konto stående på fest vil det være et langt bedre alternativ enn å la gjestene lete rundt på Youtube, eller laste ned ulovlig via Limewire, om det er en spesiell sang de absolutt må høre der og da. Sjansen for at Spotify har den i arkivet er stor, og kvaliteten er garantert god. Samtidig slipper du å frykte at du skal våkne dagen derpå med en virusinfisert maskin.
Det er på den annen side tydelig at tjenesten godt kan utvikles videre. I likhet med Lala, som foreløpig kun er tilgjengelig for amerikanske brukere, kan den i fremtiden godt synkroniseres med ditt eget musikkbibliotek og gjøre det mulig med opplastning av musikk for å utfylle arkivet. Om musikkbransjen i Europa går med på dette er derimot usikkert. Tjenesten kan også skape et enkelt system for kontakt med venner slik at musikken du hører på enklere kan deles.
Slik den er nå fungerer tjenesten godt som et supplement til ditt eget musikkarkiv både på fest og til vanlig og får derfor en god firer. Men øynene på terningen kan fort bli flere om Spotify videreutvikler sitt system.


Tjenesten lar deg enkelt sette opp spillelister som du raskt kan dele med andre. Den sosiale biten kunne derimot trengt litt mer utvikling.
Verdt å betale for?
Foreløpig er tjenesten som sagt i betastadiet, og du er avhengig av en invitasjon for å få gratis tilgang. Eventuelt kan du velge å betale 99 kroner i måneden for å få tilgang. 99 kroner er ikke en høy sum, men gjennom ett år blir det fort litt penger. På den annen side får du tilgang til langt mer musikk her enn om du betaler samme summen i en musikkbutikk. Det er det kanskje verdt. Om du er glad i musikk og ønsker tilgang til en god løsning med stort arkiv kan vi trygt anbefale deg å teste ut Spotify.
Du kan selv lese mer om tjenesten og teste den her.