Tek.no

Test Samsung UBD-K8500

HDR får oss til å måpe like mye som da vi så Blu-ray for første gang

Vi har testet Samsungs første 4K-Blu-ray-spiller.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
11 Mar 2016 17:00

Design og brukervennlighet

Det har gått over ti år siden Sony lanserte den aller første Blu-ray-spilleren. Denne spilleren kom inn som et friskt pust og kunne tilby en oppløsning vanlige TV-sendinger ikke var i nærheten av å klare.

De siste årene har det dog blitt stilt spørsmål ved hvorvidt formatet var i ferd med å tre inn i historiebøkene som det siste fysiske formatet vi bruker til å se film. Nå går dog formatet en ny vår i møte med høyere oppløsning, bedre farger og kraftig forbedret kontrast – også kjent som 4K UHD med HDR.

Nå har vi fått inn Samsungs kommende 4K-Blu-ray-spiller, UBD-K8500, som i de kommende månedene blir en av spillerne som kan servere deg den forbedrede plattformen. Den veiledende prisen er satt til 5990 kroner, altså er det ingen direkte billig spiller vi har med å gjøre.

Prisen er likevel langt lavere enn prisen du måtte punge ut med om du var en av de som var tidlig ute med å anskaffe deg Blu-ray for rundt ti år siden.

Ser vi spilleren ovenfra, ser vi at den er svakt buet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Buet design

Den nye 4K-Blu-ray-spilleren har et noe spesielt utseende. Den er nemlig buet om du ser den rett ovenfra, på samme måte som en del av Samsungs TV-skjermer. Spilleren er laget i plast, der overflaten som brer seg over toppen av spilleren er utformet slik at det ser ut som børstet metall.

Spilleren er ellers ganske normal når det kommer til tykkelse og dybde, og har den klassiske «hifi-bredden» som lar deg stable enheten sammen med andre produkter i stereo-benken din. Under vår testperiode ble aldri spilleren spesielt varm, slik at du antagelig ikke trenger å ta spesielle hensyn til lufting.

På fremsiden av skjermen er selve skuffen der du legger i platene plassert på den venstre siden, mens det er en egen luke litt høyre for denne hvor du på baksiden finner en USB 3.0-port. Fremsiden er også litt skrå, og møtes av en slags hylle fra toppen av spilleren hvor berøringsknappene sitter.

Det kan være verdt å nevne at denne spilleren ikke har et eget display, men at all informasjonen vises på skjermen. Det er naturligvis ikke noe stort problem, men om du vil se tiden som er igjen på filmen må du altså bruke for eksempel pause-funksjonen for å se dette på TV-en.

Slik ser spilleren ut på baksiden.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Tilkoblinger

Foruten en rask USB-port på fremsiden er det ikke så mange tilkoblinger på denne spilleren som du kanskje skulle tro. Men den har det du trenger, om du har visse forutsetninger. Har du behov for et analogt lyduttak eller koaksial digital tilkobling, finner du ikke dette på denne spilleren.

På baksiden av spilleren har du to stykk HDMI-porter å velge mellom, der den ene brukes mot TV-en, mens den andre kun sender lyd. Det betyr altså kan du hente ut lyden via HDMI til en forsterker som har tilsvarende port.

Utenom disse portene har du mulighet for å koble maskinen til Internett via kabel, og i tillegg hente ut lyden via en optisk utgang. Det er også innebygd støtte for trådløs overføring av nett, altså er du ikke nødvendigvis avhengig av kabel for å ta i bruk tilleggsfunksjonene på spilleren.

Har de samme smart-funksjonene som en TV

Spilleren kan altså mer enn å bare spille av de nye 4K-platene. Den er også, på lik linje som Samsungs TV-er, utstyrt med smart-funksjoner som blant annet lar deg legge inn apper fra selskapets appmarked.

Menyen er enkel å bruke.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fjernkontrollen til spilleren er liten og enkel.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Trykker du på hjem-knappen på fjernkontrollen kommer du til en startside hvor du kan se alt fra hvilken film som står i spilleren, til hvilke apper du bruker mest, samt anbefalinger som spilleren anbefaler deg etter bruksmønsteret ditt.

Grafikken er ren og enkel, og hele brukeropplevelsen minner oss mye selskapets TV-er i form av hvordan det hele er bygd opp. I bruk er dessuten spilleren kjapp og reagerer raskt når du blar deg rundt i menyene. Dog skal det sies at spilleren bruker noen sekunder på å komme i gang med avspillingen av 4K-plater, men ikke så lang tid at det er noe stort problem.

Det følger også med en liten, men hendig fjernkontroll. Denne har også den samme børstede overflaten som selve spilleren, og har de knappene du måtte trenge. Nederst på kontrollen er det også noen få knapper som lar deg kontrollere TV-en – dersom du har en TV av samme merke.

Et pluss er at spilleren husker filmer du har startet å se. Om du mot formodning ikke kan se ferdig en film, og slår av spilleren halvveis i den, vil du få spørsmål om du ønsker å fortsette der du slapp nesten gang du setter den på. Også om du har sett enn annen film i mellomtiden.

Samsung UBD-K8500
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung UBD-K8500

sitat"Kombinasjonen av 4K og HDR gjør filmopplevelsen helt magisk"
 • Krysse av
  HDR gjør den store forskjellen
 • Krysse av
  Bildekvaliteten i 4K er langt bedre enn med Netflix
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Rask i bruk
 • Krysse av
  Liten og hendig fjernkontroll
 • Krysse av
  Helt greit med tilkoblinger
 • Krysse av
  Kan fungere som en mediehub
 • Krysse av
  Meget støysvak
 • Bytt
  Forholdsvis dyr
 • Bytt
  Gir ikke like mye til deg med en mindre, vanlige 4K-TV

Les også