Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Radeon HD 7770

Godt skjermkort for spillere flest

AMD serverer solid ytelse til folket for rett over tusenlappen.

Introduksjon

AMD smir mens jernet er varmt. De har allerede lansert Radeon HD 7970 og Radeon HD 7950, to splitter nye toppmodeller som benytter en helt ny kjerne og leverer ytelse i bøtter og spann.

I dag lanserer AMD to helt nye modeller som er myntet på et litt lettere bruk, Radeon HD 7750 og kortet vi i dag skal teste, Radeon HD 7770.

Erkerivalen Nvidia har foreløpig ikke lansert ett eneste skjermkort i den nye generasjonen, og det ryktes at disse ikke kommer før en gang i april. Det hindrer på ingen måte AMD i peise ut skjermkort etter skjermkort og markere en sterk posisjon, og med HD 7770 sikter de seg inn mot den helligste delen av markedet – mainstream-spilleren.

Spillportalen Steam viser nemlig at det mest populære skjermkortet blant spillere i dag er Radeon HD 5770, og det med ganske god margin over GeForce GTX 460. HD 5770 tilhører en generasjon som er tre år gammel, og kostet den gangen en drøy tusenlapp. Det er nettopp dette kortet AMD nå vil erstatte med sin nye mellomklassemodell, samtidig som de retter kanonene mot konkurrerende produkter som GeForce GTX 550 ti.

Hopper over en klasse

Ved årsskiftet åpnet AMD slusene og slapp det første kortet i den helt nye generasjonen skjermkort. Først ut var flaggskipet HD 7970, som kort tid ble etterfulgt av HD 7950. De to benytter en kjerne som heter Tahiti.

I dag er det altså HD 7770 og HD 7750 som er lansert, to skjermkort som benytter en annen kjerne under navnet Cape Verde. I mellom HD 7900-serien og HD 7700-serien er det plass til en ny mellomklasseserie, som vil benytte den foreløpig ukjente Pitcairn-kjernen og selges under HD 7800-navnet. Nøyaktig når disse skjermkortene kommer er foreløpig ikke helt spikket i primstaven, men som grafikken til høyre forteller vil det skje en eller annen gang i løpet av mars.

Samme arkitektur som før

Med det av banen, er det altså klart at HD 7770 som vi i dag tester benytter en annen kjerne enn toppmodellene vi har sett på tidligere. Men selv om kjernen er en annen og bærer et annet navn, benytter den den samme grunnleggende arkitekturen. Det er bare mindre av godsakene som gir toppmodeller som HD 7970 all den kraften de kan levere.

I praksis betyr dette at HD 7770 vil ha alle de samme funksjonene som toppmodellene, men uten den samme ytelsen.

Av den grunn kommer dagens testmodell blant annet med støtte for den kommende overføringsteknologien PCIe 3.0. Med denne har skjermkortet mulighet til å kommunisere langt raskere med resten av maskinen, noe som gjør det mulig for produsentene å lage skjermkort med høyere ytelse enn før.

Av andre nyttige funksjoner finner vi en oppdatert Eyefinity-modell. Med Eyefinity kan du via skjermkortets bildetilkoblinger, DisplayPort, HDMI og DVI, spre bildet ditt over opp mot seks skjermer. I HD 7000-serien er funksjonen forbedret med langt større fleksibilitet enn tidligere, for både bildet og lyden. Du kan blant annet flytte statuslinjen din til hvilken som helst skjerm, og få hver enkelt skjerm til å gi ut lyd fra det bildet de viser.

Teknologi for å redusere strømforbruket når skjermkortet står på tomgang er også på plass. AMD kaller dette Zero Power Technology, som senker strømforbruket så mye at viften på skjermkortet faktisk stopper når du ikke bruker maskinen din nevneverdig. Vi har skrevet mer om alle disse funksjonene i testen av HD 7970.

Rekordhøy frekvens

Funksjonene er de samme som før, men ytelsen er noe helt annet – og ytelsen kommer fra de forskjellige seksjonene i kjernen. Det hele er basert på AMDs nye GCN-arkitektur, produsert med 28 nm-teknikken. Igjen finner du mer informasjon om dette i testen av HD 7970.

Ett av momentene som setter rammene for hva skjermkortet kan levere, er kjernefrekvensen. Denne gangen har AMD virkelig dratt på, og setter rekord for høyeste referansefrekvens. Kjernen i HD 7770 kjører nemlig på hele 1 GHz.

I dette tilfellet består kjernen av 1,5 milliarder transistorer som er formet sammen til 640 streamprosessorer. Disse er igjen samlet i 40 teksturenheter og 16 ROPs. Kortet kommer med 1 GB minne, som effektivt kjører med en frekvens på 5000 MHz. Strømforbruket skal maksimalt strekke seg til rundt 80 watt.

Sammen skal alle disse tallene på ingen måte sørge for at HD 7770 er et superskjermkort hva ytelse angår, det viktige her er at det leverer nok ytelse for folk flest. Mer spesifikt har AMD siktet seg inn mot at skjermkortet skal kunne dra unna de fleste spill med anstendige grafiske innstillinger i Full HD-oppløsning.

Bli med over på neste side, så skal vi se nærmere på hvor mye skjermkortet faktisk kan levere »

ModellGeForce GTX 550 Ti Radeon HD 7770   Geforce GTX 560 TiRadeon HD 6850
GrafikkprosessorGF116Cape VerdeGF114Bart
Kjernefrekvens900 MHz1000 MHz822MHz775 MHz
Prosess40 nm28 nm40 nm40 nm
Minnefrekvens (eff.)4104 MHz5000 MHz1644 MHz1000 MHz
Minnemengde1024 MB GDDR51024 MB GDDR51024 MB GDDR51024 MB GDDR5
Minnebusbredde192-bit-256-bit256-bit
Streamprosessorer192640384 960
Transistorer1,17 mrd1,5 mrd.1,95 mrd 1,7 mrd.
TMU324064 56
ROP241632 32
TDP-80 W170 W127 W

Effektforbruk, temperatur og støy

Effektforbruk

Vi tar først en kikk på maskinens totale effektforbruk når vi benytter HD 7770. Her gjør AMD ganske enkelt en veldig god jobb, og havner helt øverst på grafen. Maskinens totale strømforbruk strekker seg ikke til mer enn i underkant av 160 W, noe som er meget godt for et skjermkort som dette.

Temperatur og støy

HD 7770 er et produkt der de individuelle produsentene som MSI, Gigabyte, Asus, HIS, Sapphire og mange flere får leke fritt med kjøleløsningen når kortet lanseres. Det vil derfor komme et drøyt dusin forskjellige kjøleløsninger til Radeon HD 7770, og bare én av dem benytter den samme kjøleren som sitter på referansekortet vi i dag tester.

Det vil derfor ikke være representativt for oss å sammenligne kortet vi har inne til test på temperatur og støy med resten av markedet, men vi har tatt en rask kikk. Temperaturen er hyggelig uansett belastning, med et tilhørende meget lavt støynivå som ikke stiger mye i mellom ingen belastning og full belastning.

Står skjermkortet lenge nok i ro, slår faktisk viften seg av – og da er det helt lydløst. Det er temmelig skremmende første gang det skjer, men det er helt normalt.

Følg med over til den tredje siden, så skal vi se hvilken ytelse skjermkortet serverer »

Ytelse, syntetisk

3Dmark 11
P e r f o r m a n c e

3Dmark 11 tilbyr en stabil og bred test, som gang etter gang kan reprodusere målinger med marginale forskjeller. Dette programmet angriper systemet på flere kanter, i all hovedsak ved å kjøre en rekke spesifiserte tester, som i sin tur bakes sammen til forskjellige sluttsummer. Både GPU-en og CPU-en blir kjørt, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker blir testet. Programmet har tre forskjellige modi som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance" for de fleste skjermkort, og "Easy" for de mindre sterke kortene.

Første prøvelse for HD 7770 går meget godt. Radeon HD-serien har generelt sett et meget hyggelig rammeverk for å behandle fysikken i slike tester. Her måler vi godt over 8000 poeng, selv om ytelsen i de andre testene ikke er like god. Totalt sett lander skjermkortet på 3400 P-er, en sum som ligger godt over konkurrentens GTX 550 Ti og ikke så alt for langt unna GTX 560 Ti.

Ytelse, DirectX 10

Crysis Warhead
@ G a m e r , D X 1 0 , 2 x A A

Mot slutten av 2008 ble Crysis Warhead lansert, et spill som fort føyde seg inn i rekken som ett av de bedre førstepersons-spillene i året som fulgte. Warhead er en estetisk kraftpakke som byr på vakker skog, behagelige hav, hissige koreanere og flyvende romvesener.

Utviklerne har gitt maskinvaren din nok å tygge på, og det stilles krav til relativt kvass maskinvare for å få et godt grafisk bilde ut av spillet.

Første spilltest er en av de tyngre titlene som krever mye av skjermkortet, men vi ser at selv med 2xAA klarer HD 7770 å dra unna et anstendig antall FPS ved litt mer enn full HD-oppløsning. Det greieste med disse innstillingene er likevel å holde seg til 1680 x 1050 piksler.

Satt opp i sammenligningsgrafen noterer vi oss at HD 7770 hever seg over sin konkurrent på hjemmebane, HD 6790, men også et betydelig hakk over GTX 550 Ti. Forskjellen ned mot sistnevnte er på 15 prosent.

Far Cry 2
D X 1 0 , 8 x A A , U l t r a H i g h

Grafikken som møtte brukerne i det første Far Cry-spillet var ikke noe annet en overveldende. En vakker jungel som mer eller mindre var til fri disposisjon, perlehvite sandstrender og mye mer var nok til å fryde øyet både en og to ganger.

Far Cry 2 skuffer overhodet ikke på de samme punktene, selv om AI-en til tider kan virke litt klossete. Det grafiske spekteret er bredt, og spillet byr på mye godt som skjermkortet ditt kan tygge unna. Blant jakten på både patroner og medisin får du kjøre biler i høy fart, dukke unna eksplosjoner og kryssild.

Fra romvesener i Crysis til malaria i Far Cry 2 ser vi at skjermkortet kan dra unna litt flere bilder hvert sekund, men det er ikke store forskjellen. Det er imidlertid nok til at målingen ved 1920 x 1200 piksler bikker over 40 FPS, noe som kvalifiserer til grei spillbarhet også her.

Inn i sammenligningsgrafen ligger HD 7770 nå faktisk hele 9 prosent under GTX 550 Ti. Hvorfor forskjellen er så stor som den er sett i forhold til Crysis Wardhead-testen, har trolig å gjøre med driveroptimaliseringen. AMDs tidligere kort i denne klassen har nemlig slitt litt med det samme spillet, som resultatene for HD 6790 viser.

Just Cause 2
D X 1 0 , A l t p å m a k s, 4 x A A

Selv om Just Cause 2 ble lansert godt inn i DX 11-perioden, kommer det kun med DX 10-støtte. I likhet med både Far Cry og Crysis har du en hel sydhavsøy til mer eller mindre fri disposisjon. Også dette spillet byr på mye grafisk moro og en rekke fartsfylte eksplosjoner i både urbane og naturlige landskap som du slynger deg igjennom.

Vi har klinket alle innstillinger til det maksimale, med 4xAA. For å skape en helt objektiv måling, har vi deaktivert diverse filtre og simuleringer som er spesifisert for Nvidia-kort. Med disse funksjonene aktivert vil nyere Nvidia-kort gi deg et bedre bilde enn konkurrenten, men det går utover ytelsen i en grad som gjør at vi ikke kan sammenligne med AMD.

I Just Cause 2 får skjermkortet litt mer å bryne seg på, og med 4xAA aktivert klarer kortet rett og slett ikke å levere nok ytelse rundt full HD-oppløsningen til at det oppfattes som spillbart. Her bør du da enten gå ned til 2xAA eller holde 1680 x 1050 piksler som oppløsning.

Sammenlignet med resten av hurven kommer HD 7770 ut helt på bunn av grafen. Igjen har vi lyst til å peke en finger i retning driveren, som trolig ikke er helt optimalisert for dette spillet. Det endrer imidlertid ikke det faktumet at ytelsen er hva den er, og skjermkortet får den samme plasseringen selv om vi hadde sammenlignet ved 1680 x 1050 piksler. 19 prosent under GTX 550 Ti er rett og slett ikke godt nok.

Ytelsen, DirectX 11

Civilization V
D X 1 1 , 4 x M S A A , H i g h

Civ 5 er et strategispill som lar deg styre en temmelig stor sivilisasjon fra gammel til moderne tid. Spillet tar i bruk mange av DirectX 11-egenskapene, og er totalt sett en solid test for moderne skjermkort.

Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Videre er det mye geometri som skal behandles.

Dette er et spill der toppskjermkortene gjerne leverer et usaklig høyt antall FPS, selv med alt av grafiske innstillinger aktivert. HD 7770 starter med å servere rundt 90 FPS, en verdi som synker jevnt og trutt ned til 35 FPS ved maksimal oppløsning. Alt er med andre ord spillbart, selv om oppløsninger rundt Full-HD trolig er det greieste å holde seg til.

Stapper vi tallene inn i sammenligningsgrafene ser vi at skjermkortet med sine 60 FPS stiller sterkt opp mot erkerivalen Nvidia. Forskjellen ned til GTX 550 Ti er på 25 %.

Metro 2033
D X 1 1 , 4 x A F , A A A , H i g h

Verden har nettopp gått til helvete, og du befinner deg i Moskvas undergrunnsnett med den overveldende trusselen av mutanter konstant liggende i hjernebarken.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig. I denne testen har vi dratt hardt på med innstillingene, AAA og High/Ultra på alle andre innstillinger er mer enn hva du skulle trenge. Du kan selv dra dette ned et hakk og opprettholde gode bildekvalitet og bildeflyt, men med denne testen vil vi virkelig sette samtlige DX 11-egenskaper på prøve.

Metro 2033 er et utrolig tungt spill, og selv med så lite innstillinger som vi har aktivert må du ha et skjermkort i toppklassen for å få en anstendig bildeflyt. Kun ved den laveste oppløsningen er vi i nærheten av noe som kan kalles spillbart, noe som egentlig ikke er overraskende for et skjermkort som HD 7770.

Dette gjenspeiler sammenligningsgrafen, der alle de kortene dagens testkandidat konkurrerer mot befinner seg i det samme området. Kortet leverer 8 % mer ytelse her enn det GTX 550 Ti kan skilte med.

Battlefield Bad Company 2
D X 1 1 , 8 x M S A A , 1 6 x A F , M a k s

Med Bad Company 2 er ikke serien lenger forbeholdt konsollene. Et episk skytespill som truer pallplasseringen til Call of Duty er nå tilgjengelig for PC, og om du ruger på Windows 7 får du også med herlige DirectX 11 på kjøpet.

Dette spillet byr også på mye grafisk herlighet. La meg bare få si, en paradisstrand på Bora Bora må virkelig konkurrere med hva dette spillet kan levere med samtlige effekter aktivert.

Bad Company 2 er fortsatt et populært spill, og her ser vi at HD 7770 kan levere nok ytelse til at det hele er spillbart selv ved oppløsningen 1920 x 1200 piksler, og da med en rekke spennende grafiske innstillinger aktivert.

Inn i sammenligningen får skjermkortet med sine 36,2 FPS en solid plassering. Det ligger 17 prosent under GTX 560 Ti, og faktisk noe mer over den kanskje sterkeste konkurrenten i form av GTX 550 Ti.

Battlefield 3
D X 1 1 , High

Når Bad Company 2 er populært, er iallefall Battlefield 3 en aktuell tittel for spillere. Med den grafiske biten av spillet satt til «High», leverer HD 7770 nok ytelse helt frem til og med 1920 x 1200 piksler – verdier som jevnt over er meget gode. At minsteverdien ligger så nære som den gjør, er også positivt.

Når det gjelder den generelle sammenligningen kan vi dessverre ikke si så mye konkret for akkurat denne spilltittelen. Vi har ingen kort i den samme klassen vi kan sammenligne opp mot. Generelt sett har vi imidlertid ingenting i mot den ytelsen vi ser – 36 FPS ved denne oppløsningen er en god nok verdi i seg selv.

Konklusjon

Med Radeon HD 7770 har AMD nådd akkurat det målet de har siktet seg mot. De ville ikke skape et ytelsesmonster av et skjermkort, men et skjermkort som leverer god nok ytelse for spillere flest. Mer spesifikt sikter de seg mot den saftigste biten av skjermkortmarkedet, for det er slike kort det selges flest av blant spillentusiastene.

Det er over to og et halvt år siden HD 5770-kortet ble lansert, men selv i dag er det faktisk den mest populære modellen. Her er det ikke snakk om å brilliere med massive ytelsestall, det er snakk om å gi nok ytelse og ikke noe mer.

Det har AMD klart ved å klemme inn nok datakraft i HD 7770, samtidig som de har satt en pen og pyntelig rekord på kjernefrekvensen. Kjernen opererer med en standard frekvens på 1000 MHz, og man skal ikke se bort i fra at enkelte skjermkortprodusenter velger å strekke denne enda litt lenger.

Den argeste konkurrenten her akkurat nå er GTX 550 Ti fra Nvidia, som retter seg mot det samme ytelsessjiktet i den forrige generasjonen med skjermkort. Én av ytelsesmålingene våre viser at HD 7770 yter hele 19 prosent dårligere enn konkurrenten, noe som trekker den gjennomsnittlige ytelsesforskjellen ned til at HD 7770 bare yter 9 prosent mer enn GTX 550 Ti.

Vi har imidlertid tro på at dette rett og slett skyldes en feil i driveren, for både AMD og Nvidia har for vane å slite litt med spillet Just Cause 2 rundt lanseringen. Slikt blir ofte raskt fikset, så vi vil ikke dømme AMD så alt for hardt for akkurat denne glippen – men den er der.

Trekker vi dette ene råtne eplet ut av tallene våre, kommer vi frem til en ytelsesforskjell på 20 prosent, et tall som stemmer godt om man sammenligner ved både 1680 x 1050 piksler og 1920 x 1200 piksler.

Prisene på de to konkurrerende skjermkortene treffer også dette punktet. GTX 550 Ti koster 900 – 950 kroner, mens HD 7770 har en listepris på 159 USD. Sistnevnte vil bety rundt 1200 kroner her til lands, en forskjell på drøyt 20 prosent.

Både pris og ytelse går med andre ord opp i opp, selv om kortet med fordel kunne kostet en hundrelapp eller to mindre, noe den trolig raskt vil gjøre. Samtidig er AMDs kandidat et nyere skjermkort som drar med seg en rekke funksjoner og teknologier Nvidia ikke kan skilte med. I tilegg holder dagens testkandidat et lavt strømforbruk, og det kan til tider faktisk være lydløst, eller veldig stillegående.

Totalt sett er AMD Radeon HD 7770 et skjermkort som koster en drøy tusenlapp, og leverer nøyaktig den ytelsen – men ikke et gram mer. Dette er et skjermkort vi vil anbefale for folk og spillere flest som er på jakt etter noe helt nytt, og samtidig ikke drenerer lommeboka, men om du kan vente litt vil det nok falle litt i pris om litt.

+ God ytelse
+ Lavt effektforbruk
+ Bærer en rekke spennende funksjoner

- Noe høyt priset

annonse