Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Huawei lokker med aktiv støydemping i sine Airpods-kopier

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Apples Airpods har på mange måter blitt synonyme med hele sjangeren «true wireless»-propper. De har en voldsom markedsandel, og det er dermed ikke overraskende at konkurrentene lar seg «inspirere» av Airpods når de lanserer produkter i samme kategori.

Huaweis Freebuds er i så måte en ganske skamløs Airpods-kopi, men Huawei håper å friste kjøpere ved å tilby aktiv støydemping til omtrent samme pris som de vanlige Airpods-variantene uten støydemping.

Ikke overraskende kommer også Freebuds med litt ekstra funksjonalitet for Huawei -brukere, som for eksempel enkel tilkobling bare ved å holde etuiet i nærheten av telefonen du vil pare opp.

Designmessig er det altså svært mye som minner om Airpods. Pluggene har nærmest nøyaktig samme utforming, men «pinnen» utvendig har ikke den samme avrundede formen som Airpods har.

Huaweis Freebuds er svært like Apples Airpods, med unntak av fargen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Nesten tro kopier

Passformen er nok også ganske identisk, som betyr at de sitter meget godt på plass i ørene til undertegnede, men at det nok også vil være en god del som sliter med å få dem til å sitte perfekt. Følgelig er også komforten for min del veldig god – jeg kan ha på meg disse i flere timer uten problemer, og de er såpass lette at de nærmest ikke merkes i ørene.

Etuiet har den samme blanke finishen som Apple har på sine Airpods-etuier, men Huawei har valgt en sirkulær utforming med litt større volum enn hovedkonkurrenten. Viktigst er nok at etuiet er omtrent akkurat like tykt som Airpods-etuiet, og derfor er tilnærmet like lommevennlig. Freebuds 3 har også støtte for trådløs lading, og «vanlig» lading gjøres med USB-C.

Vi stiller oss ellers noe skeptisk til hvordan dette kommer til å se ut etter noen ukers bruk – denne blanke overflaten er garantert svært mottagelig for riper, spesielt i den svarte varianten vi fikk oversendt til test.

Freebuds-etuiet øverst til venstre, sammen med (rundt klokka) Airpods Pro, Jabra Elite 75t og Airpods.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Enkel paring, svak støydemping

Paring gjøres som nevnt ved å holde etuiet i nærheten av en Huawei/Android-telefon, eventuelt settes pluggene i paringsmodus ved å ha dem i etuiet og holde inne knappen på siden av etuiet i et par sekunder. Det er fort gjort.

La oss ellers ta den mest særegne funksjonen her først, nemlig den aktive støydempingen. Dessverre er den ikke mye å skryte av. Det ville i det hele tatt være en imponerende prestasjon av Huawei om de hadde klart å lage god støydemping i øreplugger som ikke lager noen form for forsegling mot øret, og det har de altså heller ikke klart.

På kontoret er det liten forskjell på støydempingen aktivert og ikke, og heller ikke på fly kan effekten sies å være voldsom. Huawei-proppene runder av de skarpeste frekvensene fra flymotoren noe, men ellers er det lite å hente.

Funksjonen gjør nok at du kan spille ett eller to hakk lavere på volumstigen enn du måtte gjort uten, og i så måte er den kanskje verdt litt, men vi er veldig langt fra nivåene til for eksempel Sony, Bose og Apple her.

Pluggene klikker fint på plass i etuiet ved hjelp av små magneter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Støydempingen virker iblant også å ha noenlunde motsatt effekt på stemmer rundt deg, ved at de forsterkes mer enn de dempes. Det gir et veldig kunstig inntrykk, i alle fall om du ikke har musikk spillende.

Om du er av typen som synes støydemping vanligvis er ubehagelig, så vil du muligens synes det i ekstra stor grad her. Freebuds oppnår tilsynelatende effekten ved å legge trykk på trommehinnene dine, og uten noen form for passiv støydemping blir dette ekstra merkbart.

Støydempingen er altså ikke noen utpreget grunn til å velge Huawei over noe annet. Den gjør kanskje ikke så mye ille, men den tilfører heller ikke noe særlig.

Huawei-appen lar deg endre på hva som skjer når du dobbelttapper på pluggene, for eksempel. Du kan også justere støydempingen, men den er allerede såpass svak at vi ikke helt ser hensikten med det.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Behagelig lyd

Lydmessig kan det også virke som om Huawei har tatt en kikk i boken til Apple. Freebuds har nemlig en lydsignatur som minner veldig om Apples, og det er i hovedsak en god ting. Det låter varmt, fyldig og faktisk relativt basstungt, til tross for at man altså ikke lager noen forsegling mot øret.

Freebuds har muligens hakket strammere og mer definert bass, men ellers er det veldig lite som skiller Freebuds fra Airpods (og da snakker vi i hovedsak om de vanlige Airpods, ikke Airpods Pro, som har en noe lysere og skarpere fremtoning). Vi kunne nok ønsket oss hakket mer veloppløst diskant, men Freebuds er omtrent på samme nivå som Airpods her.

Det låter behagelig, velbalansert og faktisk relativt luftig, og er en type lyd som vi er rimelig sikre på at mange vil like – selv om vi vil rangere både Jabra Elite 75t, Sony WF-1000XM3 og ikke minst Sennheiser Momentum True Wireless foran.

Vi må også bemerke at Freebuds lekker ganske mye lyd. Kollegene i kontorlandskapet sier vanligvis tydelig ifra om jeg spiller så høyt at det er merkbart for dem, og med Freebuds virket det å inntreffe på betydelig lavere volum enn vanlig – også sammenlignet med Airpods. Det kan være et moment verdt å ta med i betraktningen om du er sensitiv for sånt.

Det er liten tvil om hvor Huawei har hentet inspirasjonen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Batteritiden er oppgitt til rundt fire timer på en lading, som er en time mindre enn Airpods og to timer mindre enn Sonys WF-1000XM3. Det virker å være relativt riktig basert på våre erfaringer, i alle fall med støydempingen aktiv. Skrur du den av er det mulig du kan skvise ut en liten halvtime til. Etuiet holder i tillegg ytterligere fire fulladinger, så total batteritid skal være rundt 20 timer.

Den tilhørende appen er ellers middels funksjonsrik. Vi savner kanskje en mulighet for å justere lyden, men er usikre på om vi hadde benyttet oss av den uansett. Vi liker imidlertid at du får anledning til å velge funksjon for de to kommandoene Freebuds tilbyr, henholdsvis dobbelttapp på den venstre og dobbelttapp på den høyre ørepluggen. Som standard er disse innstilt til henholdsvis å skru støydempingen av og på og å hoppe en låt frem, men du kan også velge å bruke en til å påkalle taleassistenten eller bare spill/pause.

Det må også sies at appen (Huawei AI Life) kun finnes til Android, ikke til iOS. Det fungerer helt fint å koble til og bruke Freebuds også for Apple-brukere, men uten appen får du altså ikke gjort endringer i innstillingene eller oppdatert fastvaren i proppene. Det er synd. Apple-brukere må også ta til takke med en liten forsinkelse i lyden når de ser video, som kan være noe irriterende.

Etuiet lader med USB-C. Det støtter også trådløs lading.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Samtalekvalitet – ikke helt på topp

Airpods har helt siden starten vært gode til telefonsamtaler, og på den måten «forsvart» utformingen til en viss grad. Vi hadde i så måte høye forventninger også til Freebuds, men de blir bare delvis møtt.

De er flinke til å dempe bakgrunnsstøy, men støyreduksjonen fjerner også en del av vår stemme, slik at resultatet blir noe ullent, og det er ikke like lett for motparten å forstå hva vi sier som med Airpods og et par andre. I roligere omgivelser vil de nok fungere fint, og i vår ende er det lite å klage over: Samtalen serveres i stereo, og vi har i det hele tatt lite å utsette på kvaliteten.

Med den aktive støydempingen aktiv er det imidlertid vanskelig å høre seg selv snakke, så vi foretrakk å ha den av. Det er nesten merkelig, siden effekten er så begrenset ellers.

Huawei Freebuds 3 er kurante alternativer til Apple, Sony og de andre. Men de utmerker seg ikke på noen måte.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Huawei har i mange tilfeller stått for produkter som har gitt svært mye for pengene sammenlignet med konkurrentene. For Freebuds 3 er den påstanden noe mer ullen. Til prisen på cirka 1.800 kroner representerer de et habilt alternativ til noen av våre favoritter i denne kategorien, men den aktive støydempingen er ikke noen spesielt god grunn til å velge Freebuds.

Om støydempingen er viktig for deg ville vi heller ha valgt Sony WF-1000XM3 eller AirPods Pro, og akkurat i Freebuds’ prisklasse ville vi mye heller ha gått for Jabra Elite 75t, men vi skjønner naturligvis også at grunnen til å velge ørepropper som disse for mange er at de nettopp ikke går inn i ørekanalen.

For dem er det i praksis noen ytterst få valg, og på de fleste områder er Freebuds og Airpods rimelig identiske. Freebuds gir deg en forsiktig aktiv støydemping, mens Airpods har en times ekstra batteritid og litt ekstra Apple-saus på toppen om du bruker dem med en iPhone.

Undertegnede hadde nok – under en viss tvil – valgt sistnevnte, i alle fall slik de er priset i dag.

Huawei Freebuds 3
7
Bra

Huawei Freebuds 3

7
Bra
sitatHuaweis Airpods-klone er ikke verst, men ikke kjøp dem for støydempingen

Fordeler

  • +
    Behagelige å ha på
  • +
    Fyldig og behagelig lyd
  • +
    Aktiv støydemping
  • +
    Kompakt etui
  • +
    Trådløs lading

Ting å tenke på

  • Støydempingen er svak
  • Kun middels batterilevetid
  • Ikke veldig imponerende til samtaler i støyete omgivelser
  • Lekker mye lyd
annonse